Bir üye beni etiketlemiş öyle gördüm konunuzu. Ben sizinle benzer durumdayım yani eski eş çocuk benim bekar olmam vs. Yani yaşadığımız süreçler eski eşin profili açısından benziyor. Fakat şu an evli ve bir sürü hukuki süreçle, sizin henüz geçirebileceğinizi aklınıza bile getirmediğiniz süreçlere evlilik öncesi maruz kalmış biri olarak açıkça söyleyebilirim ki; nişanlınız bana hiç güven vermedi. Özellikle bir üye daha söylemişti "çocuğumu bana göstermez" bir paravan diye.
Ölümcül yanlışlarınız;
-Eski eşle neden muhatap oluyorsunuz? -Biz nişanlıyken bilmem kaçıncı defa çocuğu bırakırken eski eş evleneceğimizi haber almış çocuğun önünde bana şu an bir kadına edilebilecek en ağır küfürleri etti ben ağzımı bile açmadım, tek kelime muhatap olmadım, eşim (o dönem nişanlım) gereken cevabı verdi, hatta bu nedenle dava görüldü. Sizin nişanlınız neden bu kadar pasif? Neden eski eşinin kuklası olarak görev yapıyor?
-Sizi kızım önceliğim diyerek yol kenarında bıraktığı olmuş, bunlar red flag. Neden bu konuları çözmeden evliliğe taşıdınız? Buradaki çocuklu anneleri tenzih ederek söylüyorum, erkeklerin mentalitesi bu konuda aynı değil. Çocuğum diye sevdiğini/evleneceğini söylediği kadını ne sebeple olursa olsun yol ortasında bırakan adam o ilişkiyi ciddi görmüyordur. Aslında size sinyalleri veriyor.
-Ara verelim, önceliğim kızım demiş. Açıkçası ben çok farklı düşünüyorum. Ben asla kabul etmezdim. Nişanlınıza sormanızı tavsiye ederim, neden sizinle ciddi (!) bir ilişki yaşamaya çalışıyor ve evlenmek istiyor? Hayatını çocuğuna adayarak bekar kalabilir, başka bir kadınla takılma şeklinde bir ilişki yürütebilir ya da kendi gibi çocuklu biriyle evlenip birbirlerinin öncelikleri olmayarak hayat sürebilirler. Bekar ve çocuksuz bir kadınla evlenmek isteyen erkek, bunun gerekliliklerini yerine getirmeli (bakıcı, hizmetçi aramıyorsa). Ben eşimi hayatta merkezim yapıcam ama o beni yol ortalarında terk edip gidecek, çocuğu sorun çıkaracak ama benimle görüşmeyecek? Sizin durumunuzdayım ama düşünemiyorum bile. Neden tüm bu konularda sizi açıkça "ikinci" yaptığını gösteren bir adamla evleniyorsunuz? O sizin çocuğunuz olsa, kendisi bekar olsa asla sizinle evlenmezdi.
- Maddi konuları/sınırları evlenmeden önce ortak bir karar olarak konuşmamanız çok ama çok negatif bir durum. Siz artık bir aile olacaksınız, o evin emeği, geliri, gideri bir. Bazı üyeler yazmış, çocuğu tabi ki yapacak sana mı soracak? Evet nafaka harici size sormayan bir adamla nasıl aile olacaksınız? Belki sizin aileniz ev veriyor size orada oturuyorsunuz, belki 2 maaş girdiği için bir maaş boşa kalıyor? Adam size güvenip mi rahatça kızına çocuğum o benim diye harcayacak? Siz eşşekbaşı mısınız? Burada kaç konu var günün birinde bir bakarsınız, evi siz geçindiriyorsunuz, ortak çocuğunuzun bakımı siz de kocanız diğer tarafa akıtmış. Bir de çocuğun ihtiyacı denilen kavram hiç bitmez. Ben size her ay kocanızın maaşı kadar çocuk ihtiyacı sayarım. Cem yılmaz'ın oğlunun aylık ihtiyacına bakın bir de sıradan Ahmet Mehmet'in oğlunun. Eski eş mi çizececek sınırları sizin evliliğiniz de ya da yapmazsanız evladın boynu bükük mü kalacak? Bu konu da kesinlikle red flag.
- Bence adamın bu yapısıyla ve çocukla evlenmeden tanışmanız çok iyi olmuş, fakat bunu kazanıma çeviremiyorsunuz. Bakın ben de sizinkilerden daha ileri yıpratıcı olaylardan geçtim, fakat müstakbel eşimi sınamam açısından ve kendimize bir yol haritası belirleyip benim sınırlarımı çizmem açısından çok faydalı oldu. Benim eşim hem ben hem ailem açısından bu olaylarda bir zayıflık gösterseydi ya da güven sarssaydı bu evlilik olmazdı ben de neden bile isteye başıma bela alayım. Evet sevgilik, nişanlılıkta bunları yaşamak zor fakat yukarıda bahsettiklerimi yaşadıktan sonra (en azından çözmeden) bile isteye evlenirseniz çok pişman olursunuz.
-Bu restauranta ortak gitme, ayrılmış kişilerin hala 3'lü aktivite yapması benim zamanında eşimin de bir kaç uzmandan görüş aldığı şeydi, bize kimse burada bazı üyelerin savunduğu şeyleri söylemedi. Tam tersine çocuğun artık baba ve yeni eş kendi olarak paylaşımlar yapması (mesela doğumgünü kutlaması) önemli dedi. Biz de bu yönde ilerledik. Tabi eski eşi delirdi, çünkü kendisi 1 ayda tam çocuk için yan yana gelinecek 9278 olay sayabilir. Biz takmadık. Bir de en önemlisi ben aynı durumda olsam kocama bunu teklif dahi edemezdim:) Yani bilmiyorum yaşadığımız toplumda kaç erkek bunu kabul eder? Tabi ki istisnalar vardır. Ben de bir kadın olarak kendi eşime bir erkek olarak kabul ettiremeyeceğim şeyi kabul etmem. Erkekler bizden daha imtiyazlı değiller.
Sonuç olarak; eşim sizin nişanlınız gibi davransa asla evlenmezdim. Bence yine de şanslısınız, yol yakınken dönün. Yukarıda anlattığım gibi, zaten zor olan süreçlerde burada kesinlikle size saygı göstermesi gereken, sizi hayatının merkezi yapması gereken kişi nişanlınız. Hem karnım doysun hem pastam dursun diyor size lütfedermiş gibi kendi şartlarına göre sizinle evlenmek istiyor. Çocuğumun psikolojisi diye rahatça yol ortalarında atıp gidebileceği, ya da görüşmeyi kesebileceği kadınla evlenmesin. Evlilikte ne demek ikinci plan olmak. O kabul edecek miydi kendisini ikinci planda ? Ha söyleyeyim, etmezdi, zaten bekar erkekler de çok nadir durumlarda cocuklu kadınlarla evleniyor.
Yani kendinize sorun o size bunların ne kadarını yapardı? Bence eşyalarınızı toplayın gidin, çıkın hayatından bol bol çocuğuna vakit, para ve kaos ayırarak devam etsin... Eşine karşı sorumluluk duymayacak adam evlenmesin.