- 14 Eylül 2014
- 1.700
- 3.226
banka altin aldiginizda hem alirken hem satarken komisyon kesiyor o yüzden her zaman fiziki altın daha iyiAlacağım arabaya göre yüz bin kadar kredi ihtiyacım var. Arabam olsun çok istiyorum ama hem savaş riski hem ekonominin bu hali acaba kötü bir fikir mi? Bu ajdar bilezik falan onlar nasıl? Gold takı bile hiç sevmem ama birikim için alıp taksam nasıl olur? Bir de altın hesabım o şekilde kalmalı mı yoksa bozdurup fiziki altın alıp kasaya mı koymalıyım?
Allah iyiliğinizi versin bu kısma çok güldümBir savaş halinde annemin paralarla birlikte onuda kurtaracagina inanmış demek ki
Şimdi düşününce banada komik geliyor, savaş diyince gözümün önüne bu sahne gelir hep.Allah iyiliğinizi versin bu kısma çok güldüm
Cidden sizinle hayat çekilmez gibi.Her şey olacağına varır,birikimi de bu kadar takıntı haline getirmeyin.Çok biriktirenlerin çoğu onu yemeden ölüp gidiyor.Merhabalar, içim çok çok sıkıldı buraya konu açmak istedim.
Memurum ve yaklaşık üç senedir çalışıyorum. Birikim yaparken çok hatalarım oldu. Paramı hep uzun süre tl olarak bankada tuttum. En son geçen Mart ayında gaza gelip altın hesabından altın aldım. Politika faizi diye bir şey çıktı altın düştü ve hemen sonrasında anında zararım otuz bin gibi bir şey oldu. O ara baya buhranlara girdim. Fiziki altın alamıyordum çünkü ben apartta kalıyorum burası olmaz ve babamların binası da güvenilir değil hırsızlık olayları çok oldu. Dindar biri değilim ama faizden de hoşlanmıyorum o yüzden ona da hiç bulaşmadım. Kripto falan öyle şeylerden de hiç anlamam. Marttan sonra da altın hesabından da altın almadım ha bu ay kredi çeker araba alırım ha sonraki ay derken öyle tl de kalıp değer kaybetmeye devam etti. Şimdi bakıyorum ve kendimi salak gibi hissediyorum. Bir ara bir arsa alacaktım o olmadı araba almak istedim o da olmuyor. İş yerinden çocuklara bakıyorum ellerinde iki kuruş bile olsa ikiye katlayıp değerlendiriyorlar ben yemeyip içmeyip dişimden tırnağımdan arttırıyorum hatta bu yüzden eve çıkmayıp apartta kalıyorum ama elimde avucumda olan da sürekli değer kaybediyor. Yani kaybım çok fazla mesela bir şey alacağım zaman krediye bulaşmadan alabilirmişim ama hâlâ araba almak için falan kredi çekmem gerekiyor çünkü akılsızlık ettim sürekli.
Şimdi bir de savaş korkusu çıktı. Yani elbette bu coğrafyada bu ihtimal her zaman vardı ama hiç bu kadar da yakın olmamıştı. Şu X cengaverleri gibi gelsinler şöyle olur böyle olur naraları atabilen biri değilim çünkü evet zaten ekonomik bir savaşın içindeyiz ama topla tüfekle yapılabilecek bir savaş maddi ve manevi ülkemizi ne hale getirecek? Günlerdir astrologların görüşlerini bile açıp dinliyorum o kadar kafayı taktım. Yediğimden içtiğimden bile zevk alamıyorum. Ülkem için korkuyorum ama kendi açımdan da daha çok böyle tükenmişliğe sürükleniyorum çünkü Allah korusun böyle bir durumda banka hesaplarımıza el konulur muhtemelen bankada olanın kimseye bir hayrı olmaz. Araba almayı çok çok istiyorum ama son birkaç gündür o bile böyle anlamsız gelmeye başladı çünkü almış olsam o da boşuna olmuş olacak bir savaş senaryosunda. Ya zaten atanmaydı birikim yapmaydı derken gençliğimi hiç yaşayamadım şimdi savaş korkusu yüzünden iyice kötü oluyorum. Bu yaz herkes tatile gitti ben araba alırken elimde para olsun deyip kös kös oturup milletin hikayelerini izledim. Şimdi ne yapmalıyım ne düşünmeliyim hiç bilmiyorum.
Bu gerçekçi yorumunuz iyice kalbimi sıkıştırdı gerçekten. Üzerimi giyip biraz yürüyüş yapmaya çıkacağım. Çok kötü oldum.savas cikacagina eminsen arabayi ne yapacaksin? sanki ulkeden arabayla cikabileceksin. ayrica deprem olur banka coker diyorsun. savas olsa banka sana parani verecek mi???
benim rus eski sevgilim tüm birikimini doviz yapip bankada biriktirirdi. savas ciktigi gibi ambargo geldi. bankadaki parasi bankada duruyor. ne yollar denedi. hatta 5000-5000 bana gondermek istedi guvendiginden. o para da oyle sıkıştı kaldi geri alamadi. bak kac sene oldu kaldi parasi.
lubnan da ayni sekilde. zaten daha once de benzer seyleri yasadilar. bu savaşta da bankadaki paralarından oldu insanlar.
ayrica savasta evler yikiliyor arabalar yakiliyor. velev ki araban var sinirdan zar zor gectin (ki bizim komsularimiz vizeyle zor geciriyor bilmem savas ciksa bizi kim alir) seni belgesi vs olmayan arabanla kim alacak? o kadar sansli misin?
benim suriyeli cevrem ozellikle eskiden coktu. gayet de suriyenin insan gibi yasayan kesiminden. hepsi zar zor tikis tikis bir arabayla giris yapmis. sonrasinda kmlerce yol yuruyerek. bazi hikayeler var ozellikle dedelerden falan cokkk fazla arsasi mali mulku olan - birakmak istemeyen. en son onlar da direnip evlerini yok pahasina satip (çünkü paranin degeri yok doviz bulmak da imkansiz gibi bir sey savas ortaminda) insan kacakcisi tutuyorlarmis falan...
yani savaş demek senin arabanla dhaa rahat edecegin bir sey degil. zaten savas olan ulkelerde kolluk güçleri büyük savaş ile yoğun oldugundan adam oldurme - yagma - hirsizlik vs sallamiyorlar. bu yuzden araban zaten savaş çıksa muhtemelen birinci ayina kalmaz calinir. bak ukraynada yağma yapanları polis olmadığı icin totosu ciplak halde direklere bantliyorlardi zamaninda kac tane videosu var. polis kimsenin arabasinjn derdine dusemez yani savas ortaminda.
ayrica depremde arama kurtarmaci olarak calistim. hilte kullanmak icin kırıcı kullanmak icin elektrik lazim. deprem bolgesinde elektrik yok onda da jenaratore benzin lazim. kocaaa sehirde ve yan sehirleree gunlerce kimse benzin bulamadi. bizim isimizin aciliyeti oldugu ve herkesin elini tasin altina sokacagi türden bir sey oldugu icin araya birileri girdi de benzin bulabildik. yani savas ciksa benzin de bulamazsin kolay kolay. hele ki benzini aldığımız ülkeyle papaz olmussak hepten kötü.
yani demek istediğim kendini uzme. eger koca ulkede savas cikarsa yapacagin hic bri sey yok, kaderin neyse onu yaşayacaksın. düşünüp cozum uretmene hic gerek yok. hatta sana Kamondo ailesinin hikayesini okumani öneririm. galatadaki Kamondo merdivenlerini ve pek cok harika binayi yaptiran aile. Asiri asiri zenginler, osmanlida sarayla aralari iyi. ama ulke karisinca avrupaya gittiler. en son nazi kampinda öldürüldüler. aileden geriye kimse kalmadigi icin mirasçıları bile olmadi.
o yuzden ya ekonomik sikintilarina uzul ya savas cikarsa diye endiselen . ikisi bir arada olunca bana cok sacma geliyor. savasta evi arabasi olan adam da bir bir halti olmayan adam da
Araba mı alayım yatırım mıı yapayım bu koşullarda?Bende öğretmenim şuan birikim ile Ajda alıyorum okulda çoğu kişide var hiç de abes kaçmıyor bunu yapabilirsiniz sonra ilk fırsatta arabanızı alın bu zamana kadar hep öyle yaptık altın yada dolar biriktirdik ev yada araba alinabilecek zaman satıp peşinat yapıp kredi çektik maalesef kredi çekmeden zor biraz artık birşeyler almak. Savaş da ben çocukluğumdan beri ırak savaşı vardı hep bir korku var Ortadoğu hep karışık çıkar mı çıkmaz mı bilinmez zaten bunun için yapabileceğiniz birşey pek de yok siz yatırımınizi doğru yönlendirin
Ben dinlemiyorum,size de dinlememenizi tavsiye ederim. Ne derlerse tersini yapıyorlar çünküYa zaten siyasilerin söylemleri beni iyice karamsarlığa sürüklüyor. İyice böyle dinledikçe izledikçe kötü oluyorum.
Savaş çıktığında araba aklınıza gelir mi sanıyorsunuz? Filistine bakın bakalım hangisi zamanında yaptığı birikimin derdinde? Aklınızı başınıza alın Allah aşkına. Bi gün var oda bugün! Araba almak istiyorsanız alın ve kullanın. Savaş çıkarsa onuda o zaman düşünürsünüz.Bu aralar böyle yaşıyorum sadece. Gerçekten savaş çıkarsa arabayı boşuna mı almış olurum yoksa sağ çıkarsam bana kalır mı?
ya arkadasim savas cikmasa da o arabayla kaza yapıp ölme ihtimalin var. yani ihtimallerle yasanir mi allah askina?Bu gerçekçi yorumunuz iyice kalbimi sıkıştırdı gerçekten. Üzerimi giyip biraz yürüyüş yapmaya çıkacağım. Çok kötü oldum.
Son üç yıldır dişinden tırnağından arttır politikam vardı. İmkan olsa belki böyle olmazdım. Yani şöyle maalesef atandığım ilde hiç sosyal çevrem yok. Ben de hani kendime maddi hedefler koymuştum. Araba almak gibi. Şu an araba almaya da çok yaklaştım aslında. Ama işte savaş riski böyle güm diye ortaya düşünce bu sefer de her şey anlamsız o kadar çabam boşmuş gibime gelmeye başladı. Araba alsam dediğiniz gibi savaş durumunda bana kalmaz. Banka zaten hesaplara el koyar. Fiziki olsa takıların çok güzelmiş deyip bana bırakmazlar sonuçta. Gerçi aç mı kalacağız ölecek miyiz ne olacak o da belli değil. Düşündükçe kötü oluyorum.
Ya hu ne kadar kaygilisin!? Sen önce içindeki savaşı bitir, cidden bak! Savaş durumu yok şu an. Hem savaş dışında insanın başına bin türlü şey gelebilir. İlle de savaş olması gerekmiyor. Senin bu mantığınla hiç market alışverişi yapmamamız, hic işe gitmememiz gerek.Bu gerçekçi yorumunuz iyice kalbimi sıkıştırdı gerçekten. Üzerimi giyip biraz yürüyüş yapmaya çıkacağım. Çok kötü oldum.
Son üç yıldır dişinden tırnağından arttır politikam vardı. İmkan olsa belki böyle olmazdım. Yani şöyle maalesef atandığım ilde hiç sosyal çevrem yok. Ben de hani kendime maddi hedefler koymuştum. Araba almak gibi. Şu an araba almaya da çok yaklaştım aslında. Ama işte savaş riski böyle güm diye ortaya düşünce bu sefer de her şey anlamsız o kadar çabam boşmuş gibime gelmeye başladı. Araba alsam dediğiniz gibi savaş durumunda bana kalmaz. Banka zaten hesaplara el koyar. Fiziki olsa takıların çok güzelmiş deyip bana bırakmazlar sonuçta. Gerçi aç mı kalacağız ölecek miyiz ne olacak o da belli değil. Düşündükçe kötü oluyorum.
Benden sana tavsiye henüz çok gençsin ye iç gez. Hayatın tadını çıkart. Tatile git. Üç günlük dünya malını arkasında bırakıp gün yüzü göremeden ölen insanlarla dolu. Tabiki yarını dusunmek iyidir ama sen daha yolun çok basindasin. Ruhun 50 yaşında gbi şimdiden. Üstelik savaş çıkarsa diye araba almamak bankaya el konulur diye birikim yapamamak psikolojiside normal değil. Bir psikologa görün.Merhabalar, içim çok çok sıkıldı buraya konu açmak istedim.
Memurum ve yaklaşık üç senedir çalışıyorum. Birikim yaparken çok hatalarım oldu. Paramı hep uzun süre tl olarak bankada tuttum. En son geçen Mart ayında gaza gelip altın hesabından altın aldım. Politika faizi diye bir şey çıktı altın düştü ve hemen sonrasında anında zararım otuz bin gibi bir şey oldu. O ara baya buhranlara girdim. Fiziki altın alamıyordum çünkü ben apartta kalıyorum burası olmaz ve babamların binası da güvenilir değil hırsızlık olayları çok oldu. Dindar biri değilim ama faizden de hoşlanmıyorum o yüzden ona da hiç bulaşmadım. Kripto falan öyle şeylerden de hiç anlamam. Marttan sonra da altın hesabından da altın almadım ha bu ay kredi çeker araba alırım ha sonraki ay derken öyle tl de kalıp değer kaybetmeye devam etti. Şimdi bakıyorum ve kendimi salak gibi hissediyorum. Bir ara bir arsa alacaktım o olmadı araba almak istedim o da olmuyor. İş yerinden çocuklara bakıyorum ellerinde iki kuruş bile olsa ikiye katlayıp değerlendiriyorlar ben yemeyip içmeyip dişimden tırnağımdan arttırıyorum hatta bu yüzden eve çıkmayıp apartta kalıyorum ama elimde avucumda olan da sürekli değer kaybediyor. Yani kaybım çok fazla mesela bir şey alacağım zaman krediye bulaşmadan alabilirmişim ama hâlâ araba almak için falan kredi çekmem gerekiyor çünkü akılsızlık ettim sürekli.
Şimdi bir de savaş korkusu çıktı. Yani elbette bu coğrafyada bu ihtimal her zaman vardı ama hiç bu kadar da yakın olmamıştı. Şu X cengaverleri gibi gelsinler şöyle olur böyle olur naraları atabilen biri değilim çünkü evet zaten ekonomik bir savaşın içindeyiz ama topla tüfekle yapılabilecek bir savaş maddi ve manevi ülkemizi ne hale getirecek? Günlerdir astrologların görüşlerini bile açıp dinliyorum o kadar kafayı taktım. Yediğimden içtiğimden bile zevk alamıyorum. Ülkem için korkuyorum ama kendi açımdan da daha çok böyle tükenmişliğe sürükleniyorum çünkü Allah korusun böyle bir durumda banka hesaplarımıza el konulur muhtemelen bankada olanın kimseye bir hayrı olmaz. Araba almayı çok çok istiyorum ama son birkaç gündür o bile böyle anlamsız gelmeye başladı çünkü almış olsam o da boşuna olmuş olacak bir savaş senaryosunda. Ya zaten atanmaydı birikim yapmaydı derken gençliğimi hiç yaşayamadım şimdi savaş korkusu yüzünden iyice kötü oluyorum. Bu yaz herkes tatile gitti ben araba alırken elimde para olsun deyip kös kös oturup milletin hikayelerini izledim. Şimdi ne yapmalıyım ne düşünmeliyim hiç bilmiyorum.
Alabiliyorsaniz araba alın tabiki ocakta yeni zam gelecek krediyi ödersiniz hayli hayliAraba mı alayım yatırım mıı yapayım bu koşullarda?
Ya tabi ki öyle ama savaş en olağanüstü durum ya o yüzden ekstra korkutuyor. Tabi ki en önemli can güvenliğim, sağlığım.Aşırı kaygılısınız.
Evet savaş çıkabilir ama her an ev başınıza da yıkılabilir, dışarda yürürken kafanıza bir şey de düşebilir, yolda araba da çarpabilir, sakat da kalabilirsiniz vs vs.
Yani hayatta her zaman her ihtimali düşünecek olursak ohoooo. Böyle yaşanır mı? Şu ana geri dönün, savaş çıkarsa ne yapacağınızı o zaman düşünürsünüz