- 21 Kasım 2015
- 2.682
- 5.656
-
- Konu Sahibi philosophy
- #1.941
Sanırım ben çok gelenekselciyim bu konuda. Kitaba dokunmadan tat vermez gibi geliyor hep. Ya da gözlerim açısından yorucu olur diye düşünüyorum Hiç önyargılarımı kırmakta istemiyorum zaten. Ben dokunduğumö her kitabı çocuklarıma bırakacağım inş benim değer verdiğim kadar değer verirler.ben de bu ara bunu düşünür oldum hep. acaba e-kitap dönemine mi geçsem diye?
gerçi bilmiyorum kitabı koklamadan, sayfaları çevirmeden nasıl olur?
şöyle bir görüş var: "sokak hayvanlarını beslerseniz onlar kendileri yemek bulamaz artık, avlanmayı unuturlar, doğalarına aykırı" oysa biz onlara doğal alan bırakmadık artık. çevrede orman mı var da yaban hayatı yaşayacaklar. bir fare gören kedi doğuştan ev kedisi bile olsa onu yakalar yer zaten. sokak hayvanları özellikle bu kış aylarında açlıktan ölüyor, açlıktan soğuklarla mücadele edemeyip donuyorlar. beslenebilecekleri tek yer var o da çöpler. çöplerden beslenmek de onları öldürüyor. ne bulsalar yiyorlar açlıktan. çöplerdeki cam, konserve kenarları sivri delici artıklar yüzlerini ağızlarını midelerini parçalıyor. normal yaşam süresi 20 yıl olan sokak kedileri en fazla 4 yıl yaşayabiliyor. çünkü onlara yaşayacak alan bırakmadık. doğalarını ellerinden aldık. biz evde sıcacık yemek yerken onların soğuktan ölmelerine göz yumamayız. onları beslemek israf değil kesinlikle, sen en doğru olanı yapıyorsunozaman hayvanlar nasıl beslenecek biz vermezsek
şöyle bir görüş var: "sokak hayvanlarını beslerseniz onlar kendileri yemek bulamaz artık, avlanmayı unuturlar, doğalarına aykırı" oysa biz onlara doğal alan bırakmadık artık. çevrede orman mı var da yaban hayatı yaşayacaklar. bir fare gören kedi doğuştan ev kedisi bile olsa onu yakalar yer zaten. sokak hayvanları özellikle bu kış aylarında açlıktan ölüyor, açlıktan soğuklarla mücadele edemeyip donuyorlar. beslenebilecekleri tek yer var o da çöpler. çöplerden beslenmek de onları öldürüyor. ne bulsalar yiyorlar açlıktan. çöplerdeki cam, konserve kenarları sivri delici artıklar yüzlerini ağızlarını midelerini parçalıyor. normal yaşam süresi 20 yıl olan sokak kedileri en fazla 4 yıl yaşayabiliyor. çünkü onlara yaşayacak alan bırakmadık. doğalarını ellerinden aldık. biz evde sıcacık yemek yerken onların soğuktan ölmelerine göz yumamayız. onları beslemek israf değil kesinlikle, sen en doğru olanı yapıyorsun
aynen benim yanımda dönemsel çalışan bir kız vardı sesizdi toplumda kimse sevmezdi ama benim odadayken baya muhabbet ederdik o da yabancı dil müzik hakkında falan.
e kitap okuyabilirsin. ben mesela iş yerindeyim. kitap açıp okumak yasak ama pc den okuyunca sorun olmuyor.
fazla abartım sanırım gözlerim ağrıyor. buna mutlaka dikkat et
Sanırım ben çok gelenekselciyim bu konuda. Kitaba dokunmadan tat vermez gibi geliyor hep. Ya da gözlerim açısından yorucu olur diye düşünüyorum Hiç önyargılarımı kırmakta istemiyorum zaten. Ben dokunduğumö her kitabı çocuklarıma bırakacağım inş benim değer verdiğim kadar değer verirler.
İnş kendi evine geçtiğinde gönlündeki gibi kütüphanen olur koyarsın kitaplarını. Benimde kitaplarımın büyük çoğunluğu kolilerde. Şu an koyabileceğim kitaplığım sınırlı. 60- 70 kitap dışında hepsi kolide. Evlendiğim zamana saklıyorum bende koliden çıksın gariplerim.bilgisayar ya da telefon ekranında okumayı sevmiyorum
ben de gelenekselciydim ama şartlar biraz da bunu düşünmeye itti beni. kutularca kitabım evlenince annemin evinde kaldı. kendi evim değil diye taşıyıp yerleştirmek istemedim çünkü 3-5 tane değil 800 den fazla
haziranda da şehir değişikliği yapıyoruz ve yine kirada oturacağız. annemdeki kitapları kesinlikle taşımayacağım mesela
anlıyorum seni. çünkü bende o şekildeyim. kitap almıyorum artık..bilgisayar ya da telefon ekranında okumayı sevmiyorum
ben de gelenekselciydim ama şartlar biraz da bunu düşünmeye itti beni. kutularca kitabım evlenince annemin evinde kaldı. kendi evim değil diye taşıyıp yerleştirmek istemedim çünkü 3-5 tane değil 800 den fazla
haziranda da şehir değişikliği yapıyoruz ve yine kirada oturacağız. annemdeki kitapları kesinlikle taşımayacağım mesela
elbette ki israf degıl vermemiz gerek zaten.. dünya sadece ınsanlar ıcın degıl.. onlara verılen hızmetın yemegın de sadaka nıyetıne gececegını düşünüyorum.. ozellıklede soğuklarda açken dayanma surelerı düşüyor ölüyorlar.. benım sayısız buyuttugum annesız sokak hayvanları var doğal ortamlarından koparıp hapsetmiyorum güvende olacakları buyuk olanların onlara zarar veremeyecegı bı yere bırkıp günlük beslıyorum buyuyunce besleneme sıklığını dusuruyorum.. bebekken az az sık sık yemek yıyorlar cunku bebekler gıbı :) buyuyunce gun aşırı bazen evde olmadığım bır gun olabılıyor hem kopmuyorlar dısardan yemek bulmaya aramaya decvam edıyorlar hemde piyangodan ben çıkıyorum suprız oluyor onlarada :)ben yemek dökmüyorum. tavuklara köpekelre falan veriyor.
bu verdiklerim çöpe gitmediği için israf diye düşünümüyorum açıkçası. israf olur mu ki
ben çok denedim ama beceremedim bir türlü pratik değil olmuyor yaaane bileyim bir tuhaf ama insan alışacak zamanla heraldeben de bu ara bunu düşünür oldum hep. acaba e-kitap dönemine mi geçsem diye?
valla biz de çift maaşlıyız ama fuzuli harcamıyoruz ki olmayınca olmuyor işte, borç harç derken kolay mı hemen ev sahibi olmak
ben de iş arkadaşlarımın bu tarz sözlerinden bıktım yok efendim tek maaşla geçinmelisiniz biri durmalı, duramıyo işte napalım keyfimizden mi herşey pahalı bi de bebiş olcak, bizim hayatımız çevremizi bizi ilgilendirdiğinden daha çok ilgilendiriyor sanırımmilletin üstüne ne vazifeyse..
sağol sumeyracım Allah razı olsun :)
ben de bu ara bunu düşünür oldum hep. acaba e-kitap dönemine mi geçsem diye?
şu an aynı durumdayız inan :)
biz de inşaallah bebek bekliyoruz sağlıklıca hayırlıca olsun :)
kredi çekmioz diye yerden yere vuruolar bizi
biz de aşırı harcamıoz ama eşimle bi yıldır ayrı idik e düğün borçları da vardı az çok ödedik...
zamanla oturacak inşaallah
evlatlarımız bereketiyle gelir inşaallah :)
Karışıyor gibi algılamazsanız kendimden örnek vermek istiyorum
Ben evlendiğimde eşime "senin maaşınla ihtiyaçlarımızı karşılayalım benimki biriksin ilerde yatırım için kullanırız" demiştim. Kabul etmedi. Ortaya koyduk ikimizde. Artanı kenara koyacaktık ama hiç artmadı ve kılık kıyafet kozmetik makyaj malzemesi ev eşyası bunun gibi şeyler almadığım halde hiç kalmıyordu nereye gidiyordu anlamıyorduk
Doğumuma bir kaç ay kala dedim ki "hastaneye verecek para yok kenarda, doğuma kadar maaşın yarısını koymayacağım biriksin." İnanın hastanede ikramlık tatlı parasını bile bu kenara koyduğum paradan aldık hatta bana aldığı doğum çiçeği parasını da
Sonra ücretsiz izne ayrılınca babam her ay 500 tl para verdi eşimin maaşı az yetmez diye. Babam verince kp de verdi. Anca yetiyordu.
Sonra eşime dedim ki kendi yağımızla kavrulalım benim babam da senin baban da vermesin.
Sonra eşimin maaşıyla geçinmeye çalıştık ama az olduğu için yetmedikçe düğündeki bileziklerimden bozdurdum
Ücretsiz izin sonrası maaşımdan biraz eve harcıyorum yine. ama çoğunu harcamayıp 3 yıldır vermediğim zekatımı verdim kurbanımı kestim telefon aldım tatile gittik
2. Aydır da hesabı ben tutmaya başladım
İlk ay 1000 tl den fazla harcadım
Bu ay 500 civarı
Gitgide eşimin maaşını yetirip kendimden tatil dışında harcama yapmak istemiyorum
oğlumu bırakıp işe gidiyorum o bana hasret ben ona hasret hiç olmazsa değsin düşüncesinden dolayı böyle yapmak istiyorum
Bu arada kredi kartına karşıyım eşim nadir de olsa kullanıyor çok taksitli yapıyor
Ev ya da araba kredimiz yok
Eşya borcumuz yok çok şükür
Kasımla aralık ayı arasında hiç bir kısıtlama yok sadece dikkat etme var mesela su faturam düştü
Gezme ve yeme içme konusunda hiç kısmam
Oğlumdan zaten kısmıyorum
Borçlar varsa bilmiyoru ama benim gibi bir deneyin isterseniz
Zamanla düzene girer diye düşünüyorum ki yavaş yavaş giriyor çok şükür
İnşaAllah ekstra masraflar çıkmaz
Aynen bize de ev alın diye baakı yapıyorlar, hiç hoşlanmıyorumaynı şekilde ben de hiç sevmiyorum fazla samimiyeti....
benim de aynı ; k.v kp başka şehirde ama annegil aynı şehirde...
biraz anlatsam her şeye karışırlar...
harcadığımıza gezdiğimize vs..
herkes bizim hesabı yapıooo delleniyorum...
yok çift maaşlısınız yok ev alamadınız yok bilmem neeeeee..
gelde dellenme....
Rn cok zaman kaybına uzuluyorumay ben de iç atamam :)
annem atıcıdır :)
fazla eşya cidden sıkıntı stres sebebi
temizlik yaparak harcanan zaman cabası_?
Canım cok haklısın ama yemeği de az yapmak lazım, tabağı sıyıracağım derken mideyi tıka basa doldurmamak lazımYemek artıklarını dökmek, çatalı, kaşığı, tabağı, tası ekmekle veya parmakla sıyırıp yemeden önce, kapları yıkamak ve silmek israftır. Sofra bezi ve masa üstüne düşen ekmek ve yemek kırıntılarını toplamayıp atmak da israftır. Bu kırıntıları toplayıp kedi, köpek, koyun, sığır, kuş, tavuk gibi hayvanlara yedirmek israf olmaz.
Ekmeğin içini yiyip kabuğunu bırakmak, pişkin yerini yiyip, gerisini bırakmak israftır. Kalanı başkası veya hayvan yerse israf olmaz.
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1244
Bugun bir sohbette dinledim insanlardan aslandan kaçar gibi kaçın diyorduşu anda işte odamdayım kapımı kilitledim.
dedikodu yapmaya gelen enerjimi alan insanlardan uzak duruyorum. en azından çayımı içip size bakana kadar.
Ben 34 yaşindayimHala düzen oturtamadım kendime, bugün salonumu temizledim fazla olan süs eşyalarını attım.Oturma odamı da temizledim ve orada da fazla olanları attım.Hiç kullanmadığım birkaç tane daha şalım varmış, birine vermek için ayırdım.Ya anlamadığım ben bunların hepsini ne ara aldım? Cidden ben attıkça ev yenisini üretiyor gibi geliyor artık.Daha balkonlara hiç başlamadım.Bir de bu temizliğe başlayınca 1 saat bile olmadan sıkıntı basıyor beni.Kendimi temizlik hastaları programındaki biriktirme hastaları gibi hissediyorum.
Biliyorsunuzdur belki öğretmenim ben ve her teneffüs çay içiyordum.Boğazım kuruyor derste çünkü.Ama çay ve kahve dişlerin sararmasına sebep oluyor ve ben de ciddi uyku düzensizliğine yol açıyor, çarpıntı da cabası.Geçen yıl vertigo teşhisi konulmuştu bana, bu teşhisten sonra şunu fark ettim uyku düzenim bozulsa ve aşırı yorulsam baş dönmelerim geri geliyor.Bu sebeple çay ve kahveyi minimum düzeye indirmeye çalışcağım ve günde bir bardak kahve ve iki bardak çayı geçmeyeceğim.
Kendim için iyi bir şeyler yapmak istedim ve hafta sonu sinemaya ve bowling oynamaya gittik.Biraz fazla harcadık ama eşimle beraber onun çalışma şartlarından dolayı şu aralar çok vakit geçiremiyoruz.Sizlere de tavsiye ederim "Casuslar Köprüsü" çok güzel bir film.
Son olarak bir şey sormak istiyorum, size sürekli akıl verin insanlar sizi de bunaltıyor mu? Ben çok bunaldım çünkü, ev alın, çocuk yapın, otomatik vitesli araba alın.... Bıktım ya, kırmadan cevap veriyorum ama ben 26 yaşındayım ya herhalde bütçeme göre düşünebiliyorumdur deyip bağırasım geliyor artık.Neden susmuyor bu insanlar anlamıyorum.Bir de bunu yapanlar anne-baba gibi insanlar yani.
Ben 34 yaşindayim
Benim icin artik buyuklerim soyledikleri tavsiyeleri cok cok onemli
Yillar gectikce hep hakli ciktiklarina sahit oldugumdandir belki
Yada gercekten akli basinda mantikli olduklarindan
Eledigim ustune dusunmedigim hak vermedigim de oldu ama geri dondugumde dinlemeliydim dedim