sade yaşam

Merhaba,
Ben de konuyu başından beri takip ediyorum. Benim sade yaşama geçiş serüvenim yaklaşık 1 yıl önce başladı. Konunun başında belirtilen başlıklara göre benim yaptıklarım şu şekilde:
1) Maddi İsraf: Aralık ayında bir sonraki yılın bütçesini hazırlıyorum. Ayrıca bir ihtiyaç ve bir istek listesi hazırlıyorum. Her ayın başında aylık bütçemi, o ay içerisinde almayı planladığım ihtiyaçlarıma göre güncelliyorum. Eğer para artıyorsa istek listemden ne kadarını alabilirsem o kadarını alıyorum.
Alışverişlerde bankamatik kartı kullanıyorum. Böylece bütün ay neye ne kadar para ödediğimi görebiliyorum. Ay sonunda da planladığım bütçe ile gerçekleşen kontrolünü yine bu bankamatik dökümünden hesaplıyorum.
Kredi kartımı acil durumlar için yanımda taşıyorum. Taksit özelliğini kullanmıyorum.
Ekim ayında dolabımdaki kışlık kıyafetleri, çanta ve ayakkabısı ile kombinleyerek giydim ve fotoğraflarını çektim. Böylece hangi kombinin ne eksiği olduğunu görebildim. Ona göre de ihtiyaç listeme ekledim. Sabah giyineceğim zaman hızlıca fotoğraflarıma bakıyorum ve birini seçip giyiniyorum. Daha önceden en az 10 dk dolaba boş boş bakıp bugün ne giyeceğim diye düşünüyordum.
2) Vakit israfı: Sabah 09:30'da işe gelip 16:00'da çıkıyorum. Sabah 09:30-12:30 arası acil ve önemli işleri tamamlıyorum. 12:30-13:30 arası öğle yemeğimi yiyip, açık havada yürüyüş yapıyorum. 13:30-16:00 arası da diğer işleri tamamlıyorum. Akşam 17'de e evde oluyorum. 2,5 yaşındaki kızımı bakıcıdan teslim alıyorum. Eşim 19:00'sa geliyor. Akşam 17:00-22:00 arası tüm vaktimi kızımla oynayarak geçiriyorum.
3) Yiyecek israfı: Aylık yemek planı yapıp; buzdolabının üzerine astım. Bakıcı ablamız yemeklerimi bu plana göre yapıyor. Ben de alışverişi plana göre haftalık olarak yapıyorum. Eve abur cubur almıyorum. Kızımı şekerli ve paketleri ürünlerden uzak büyütmeye çalışıyorum. Kızımın yemesini istemediğim hiçbir şeyi ben ve eşim de yemiyoruz.
4) Duygusal israf: Evde televizyon yayınını kapattım. Haberleri ve dramatik dizileri seyretmiyorum. Sürekli siyasi paylaşım yaparak memleketi facebook üzerinden kurtaran tüm arkadaşlarımı listeden çıkardım.

elecda muhteşemsin...
özellikle kıyafet durumunu olayını bende yapmaya başladım..inanılmaz rahat ediyor ınsan..

En hoşuma giden topiklerden birisidir burası. Öyle faydalandım ki.

İsrafı çıkardım hayatımdan. İsteklerimi azalttım. Zaman tasarrufu yaptım. Maddi tasarruf yaptım. Daha verimli zaman geçirmeye başladım eşimle.

Sağlıklı bir yaşamın kapısını araladık her şeyden önce.

En basindan beri tek tek okumam gereken bir konu. Giyim konusunda yillar once baslamistim ama eve girip de cikamayan ya da surekli lazim olirsa denenlere bir de dus jeli, temizlik malzemelerine kisa sure once savas actim hatta yavas yavas hepsinin yerine sirke, karbonat koyma planim var.

Ozellikle yukaridaki arkadasin duygusal israf fikrine cok tesekkur ederim, ben sadece omur torpusu insanlari hayatimdan cikarma yani telefonlarina bile cevap vermeme karari alabilmistim gecen yil ama yetmiyor.

Benim temizlik malzemeleri ile savaşım kızımın doğumu ile başladı. Öncelikle çamaşır deterjanı yerine sabun tozu ile kıyafetleri yıkamaya ve yumuşatıcı kullanmamaya başladım. Sonra emekleme döneminde, yeri temizlemekte kullandığımız tüm kimyasalları evden gönderdim. Şu an yerleri sıcak su ve sirke karışımı ile siliyoruz. Bulaşık makinesi deterjanı, sıvı sabun, şampuan, banyo sabunu ve deodorantı "Naturalive" diye doğal ürünler yapan bir firmanın internet sitesinden alıyorum. Bulaşık makinesi deterjanı, doğal içerikte olduğu ve kuvvetli kimyasallar içermediği için kurumuş kirlerde işe yaramıyor. Bu nedenle bulaşıkları makinaya durulayıp koyuyorum. Diğer ürünlerden memnunum.

Herkese yeniden merhaba.

Bugün insanlık için küçük ama kendim için büyük bir adım attım.

SİGARAYI BIRAKMAYA KARAR VERDİM.

Yaklaşık olarak 12 - 13 yıldır içiyorum. Hiçbir zaman günde bir paket içmedim ama 2 günde veya 3 günde 1 paket içen birisiyim. Eşimde aynı şekilde.

Zaman zaman başarısızlıkla sonuçlanan bırakma deneyimlerim oldu. Ama sanıyorum ki hiçbir zaman tam olarak bırakmayı istemedim.

Şimdi ise istiyorum.

Daha güzel bir cilde sahip olmak, daha rahat nefes almak, yaptığım sporun işe yaraması, güzel kokmak ve zor bir ölümle karşı karşıya kalmamak için istiyorum.

Sağlıklı bir anne olmak ve sağlıklı çocuklar dünyaya getirmek için istiyorum.

Olayın maddi boyutu inanın ki en son etken benim için.

Hem sağlığım hem manevi olarak kendimi daha iyi hissetmek adına bırakma kararı aldım.

Kendime olan saygımı hiçbir zaman kaybetmemek adına karar aldım.

Eşimde en büyük destekçim o da benimle birlikte bırakma kararı aldı.

Umuyorum ki çok zorlanmayalım. İradeli olalım.

Bunu buraya yazdım çünkü sade yaşam konusunda kendimi eğitmeye çalıştığım her an sigara hep aklıma takılıyordu. Maddi ve manevi olarak daha dingin daha huzurlu olacağım.

Merhaba arkadaşlar,yazamadim bir suredir.bu ay neler yaptım,geçen aya nazaran nerdeyse yarı yarıya daha az harcadim, kozmetik dışında gereksiz alışveriş yapmadım nerdeyse. Mesela beğendiğim şeyleri elime alıp Vazgeçtim sürekli.ve kredi kartimi kapatıp borcunu bitirdim ama bilgisyar aldım taksitle şimdi onun borcu var.

bugün arabamı kendim yıkadım, oje sürecektim sürmeyeceğim, annemin evindeki işleri yaptım o uyurken hepsini bitirdim ona sormadan yaptığım için sinir olmuş ama sade yaşam felsefem kapsamında fazla lafa da yer yok onun için fırt diyebitirip geldim evceğizimdeyim ama yine çıkmam gerekmekte ooff yorgunumm dostlarım yorgunum artttıkkk...

Bugün kozmetik ürünlere baktım, baktım, baktım.Sonra "aman evde 5 tane parfüm var, zaten ruj mu kullanıyorum, göz kalemim çok falan .." derken bir şey almadım.Kendimi tebrik ediyorum.
bir süre sonra almadıkça rahatlamaya başlıyorsun, ve sonrasında hayatında acayip rahat bir toparlanma geliyor

Günaydın hanımlar.Hayırlı cumalar herkese.Sade yaşam diyoruz avm lere gitmmeyelim boş çıkalım diyoruz güzel.Ama nefiste herşeyi istiyor.Mesela benim dolabımda 10 yıllık eteklerrim var .Fakat dün alınmış gibiler bu sebeple kıyamıyorum.Ama giymiyorum da ...Haa yeni olup severek giydiğimde bir iki bişeyim var hep aynı şeyleri giyiyorum.Şimdi dolaptakileri dağıtsam yerine alacak bütçem yok ama öylece duruyolar rahatsız da oluyorum .Böyle işte .,.Yıllardır borç ödüyoruz gidipte bir mağzadan bişey almışlığım yok .Günü kurtarmak için pazardan alıyorum biriki parça bazen.Ama bu krediler olmadan önce bottur mantodur kıyafettir yılda bir defa mağzadan avmden alışveriş yapardım .insan yapamayınca da özl üyor.

evet dedediğn gibi herşey nefiste bitiyor eskiden ilkokul dayken ortadayken öğretmenlerimizin gardroplarını bilirdik: Bugün busunu giymiş, bugün en sevdiğim elbisesini giymiş diye... Hiç de eksikliğini hissetmezdik... Aslında hayat böyle daha tatlı oluyor aynı şeyleri giymek sıkmamalı tatlım, öyle düşün boylarını kısalattır, bir iki düğme değiştir, ya da boylarını uzattır avangard abiye bir havası olsun. Ne bileyim yırtmaçlarını kapattırt, bir fermuar eklet mesela... "Terziyle pazarlık" elinden gelmeyenler için hep dediğim budur çünkü bir fermuarı 10 tl ye dikiyor e 20 tl ye etek var ama olay o değil. Fazla masraf fazla yogunluk, koyacak yer derdi, tüketim olmadan yaşamak, kafa rahatlatmak, aslında olay bu, dolayısıyle ben toplayıp götürüyorum illa ki buluyorum bir terzi boş zamanında yap al benden sana şu kadar yerse diyorum. Ya da anneme kitliyorum bazılarını kendim tv karşısında yapıyorum süpper oluyor... Farklı bir hava ver. tv karşısında bir gecede farklı eteğin olsun.. dene çok yararını göreceksin. bir de ben hep mümkün mertebe kaliteli (özlelikle teksitlde türk malından vaz geçmeyeceksin) alıp yıllarca giyiyorum çook hoş oluyor kalıp gibi duruyor ama evet istiyrouz. bazen insan duvarları tırmalıyor yalan yok. üretmeyen tüketkmek istiyor aslında, öyle düşün yani kendini frenlemek için :*. sen borçlarını öde geçici şeylerle uğraşma

Son düzenleme:
hiç böyle sylere takılma...
bız evlendıgımızde borçlar vardı ..neyse bıttı eşimle avm ye gidiyoruz...
bugun limitin 1000 tl.istedıgını al dedi
ben o gun elimde 10 tl ye bır küpe alıp çıkmıştım...:)) tutumlu olmaya alışmışım heralde.
yada içime sınen bısey olmadı bilemiyorum...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…