Merhabalar.
Su an kasmir yumusakligindaki saclarim ile sevisiyorum
O kadar cok arastirip kafa patlattim ki sac konusunda.
Ve o kadar cok deneyimledim ki.
Bunu yazmayi borc bildim.
Zaten topigimin amaci da bu.
Oncelikle; saclar ne kadar kuvvetli olsa da kafa derisindeki minik yag bezeciklerinin icinden cikan sac kokleri o kadar da guclu degil. Evet kafa derimizin icindeki ufak yag bezecikleri olusturuyor sac koklerini. Kirilgan ve narinler. O bezeciklerdeki yag dengesi bozuldugu an sac gucsuz cikmaya, uzamamaya ve dokulmeye baslar.(arastirmalarim sonucu ogrendim)
Bu da demek oluyor ki ilk olarak bizim sacli derimizin yag dengesini kurmamiz gerekiyor.
Cok kuru sac, kuru bir yaprak misali catir cutur dokuluyor kokten.
Yagli ise sacimiz nispeten sansliyiz.
En dogalindan kendisi uretiyor yagi daha n'olsun
:)
Yag dengesini kurmamiz gerekli yine.
Ama kimyasallardan uzak durarak, saci surekli yikamayarak saglamaliyiz bunu.
Elbette ki beslenme ve bol su icme onemli bunu tartismiyorum bile. Ve herkes bildigi icin bahsetmiyorum. Su icmezseniz veya yetersiz tuketirseniz sacli deriniz de dahil vucudunuzun her yeri kuruyacaktir. Organlarin halini soylemiyorum bile.
Ve evet sacin yag dengesinde kalmistik.
Duzenli beslendikten aonra bence saca ekstra vitamin takviyesine dahi gerek yok.
Evet yag dengesini kurmak icin, dogal yaglardan faydalanmaliyiz ama hangi yag??
O yag, bu yag derken kafamiz carsamba pazarina donuyor farkinda misiniz? Ben tek tek tum yaglari zeytinyagi ile kafaya uygulayip test ederek en cok hangisinin iyi geldigini bulmanizi tavsiye ediyorum. (Tabi oncelikle en iyi zeytinyagini bulmaniz lazim. Cunku hammadde o. Bana en iyi gelen Tariş marka sizma zeytinyagi oldu, sasirtici degil mi? Cunku el yapimi zeytinyaglari bile mahvetmisti sacimi)
Sacinizi yumusacik yapip hacimlendiren, besleyen ve nefes aldiran yag hangisi? Yani elbette sizin bedeniniz siz daha iyi anlarsiniz, ben pek iyi anlatamasam da siz anladiniz onu :) sizin "altin yag"iniz hangisi? Once bunu bulmaniz lazim.
Malesef pek cok kisi bu nedenle yag bakimlarimdan verim alamiyor. A yagi B yagi C yagi derken karistiriyor hepsini ve elbette ki deri reaksiyon gosteriyor, saclar iyilesecegine daha cok kotulesiyor. "Bakim yaptim ama banyoda tutam tutam dokulduuuu
" diyenler de bu hatayi yapanlar iste ..(zamaninda ben de yapmistim)
Kisacasi ben deneye yanila ogrendim bunlari.
Bizzat kendi deneyimim su yonde:
En son aldigim tariş marka fisfisli sisedeki sizma z.yagi ve tatli badem yagi (organik) bende harikalar yaratti.
Dun izinli oldugumdan tum gun sacimda tuttum onlari ve gece yikandim. Sarimsak+bal+badem yagli otaci sampuanimla. Tabi oncesinde bittim sabunumu uyguladim. Ve sabah saclarim ellerimin arasindan su gibi akiyordu. Ve ve ve banyoda iki tel disinda dokulmem olmadi. Bu da demektir ki bu yag karisimi ben ve saclarim icin altin yag niteliginde
Uzun oldu ama bagislayin.
Herkesin bedeni ve metabolizmasi farkli.
Kendinize en iyi geleni deneme yanilma yaparak bulabilirsiniz.
Umitsizlige dusmeyin.
Kendi altin yaginzi ve bakiminizi buldunuz mu bunu nefes almak kadar duzenli hale getirip devam ettirin ki fayda saglasin
Misal ben olene dek sarimsakli sampuanimi kendim yapip kullanmaya devam edecem
Sevgilerrrr