Eğer sigara içiyorsanız zaten bırakmanız gerektiğini biliyorsunuz. Sigara; ciğerleriniz, kalbiniz, beyniniz ve hatta cinsel hayatınız için kötüdür.
Ama yüzleşelim: Eğer sigaranın etkileri daha belirgin olsaydı sigarayı dün bırakmış olurdunuz. Mesela, yüzünüzde büyük siyah bir leke bıraksaydı?
Evet, sigara görünümünüzü kötü biçimde etkiler. Aşağıdaki 15 maddeyi okuyup görünüşünüzü nasıl etkilediğini görün.
1-Gözaltı Torbaları
Uykunuzu iyi alamadığınızda ve bu durum yüzünüze yansıdığında bundan nefret etmiyor musunuz?
Eğer sigara içiyorsanız, Johns Hopkins araştırmasına göre sigara içmeyen birine göre sabah uyandığınızda dinlenmemiş hissediyor olma ihtimaliniz 4 kat daha fazla.
Gece nikotin azalması gece boyunca sağa sola dönmenize neden oluyor olabilir.
2-Sedef Hastalığı
Açık olmak gerekirse sedef, hayatınız boyunca sigaraya dokunmasanız da oluşabilecek bir hastalık. Fakat eğer sigara içiyorsanız, risk çok daha büyüktür.
2007’de yapılan bir araştırmaya göre, eğer 10 yıl veya daha az bir süreliğine günde bir paket sigara tüketiyorsanız, sedef riski %20 , 11-20 yıldır içiyorsanız %60 artar, 20 yıl ve daha fazladır içenler için sedef riski iki kattan daha fazladır. ( Hamilelik veya çocukluk döneminde pasif içici olanlar bile yüksek risk grubuyla ilişkilendirilmektedirler.)
3-Berbat Dişler
Siz de Hollywood yıldızları gibi mükemmel dişleriniz olsun istemez misiniz? Eğer sigara içiyorsanız, bu güzel hayale elveda diyebilirsiniz.
Sigaradaki nikotin dişleri lekeler.
Yani, sigaraya verdiğiniz paraya bir de diş beyazlatma ücretini ekleyin. Profesyonel diş beyazlatma işlemi ücreti ortalama 500 ile 1000 dolar arasındadır.
4-Erken Yaşlanma ve Kırışıklıklar
Uzmanlar sigaranın yaşlanmayı hızlandırdığı konusunda hemfikir. Sigara içenler, içmeyenlere göre ortalama 1.4 yaş daha yaşlı dururlar.
Neden kırışık bir yüz? Sigara içmek cilt dokusuna giden, onu gergin ve sağlıklı gösteren kan akışını engeller.
5-Sarı Tırnaklar
Sigaradaki nikotin sadece dişlerinizi ve evinizin duvarlarını lekelemez, aynı zamanda tırnakları ve parmakları da sarartır.
Eğer internette araştırırsanız, bir çok ev yapımı iyileştirici formül bulabilirsiniz, örneğin limon suyu, beyazlatma çözeltileri, ve bulaşık teliyle ovalamak.( Tanrım!)
Sigarayı bırakmak daha az acılı ve daha kolay olmaz mı?
6-Sağlıksız Saçlar
Kırışık bir yüz yetmezmiş gibi, sigara aynı zamanda saçınızı da sağlıksızlaştırır. Uzmanlar, sigaradaki zehirli kimyasalların saç köklerindeki DNA’lara zarar verebileceğini ve hücre-yıkıcı maddeler üretebileceğini düşünüyor.
Sonuç? Sigara içenler daha çabuk beyazlayan incelmiş saçlara sigara içmeyenlerden daha çabuk kavuşur.
2007de Tayvandaki bir araştırmaya göre, sigara içen erkekler için, kellik riskini artıran faktörler de –yaşlanma ve genetik gibi- hesaba katıldığında, saçlarını kaybetme riski içmeyenlerin neredeyse 2 katıdır.
7-Yaralar
Nikotin damar büzülmesine,-yani vücuda ve yüze oksijen açısından zengin kan akışının engellenmesine- sebep olur.
Bu da yaralarınızın iyileşmesinin daha uzun zaman alacağı ve daha büyük ve kırmızı olacakları anlamına gelir.
8- Diş Kaybı
Sigara içmek her türlü ağız ve diş problemine,-özellikle ağız kanseri ve diş çürüklerine- karşı artan risk demektir.
2005’de İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, sigara içenler içmeyenlere göre diş kaybına sebep olan diş çürümelerine karşı 6 kat daha fazla risk altındadır.
Dişçi koltuğuna oturmak yerine herhangi başka bir şey yapmak istemez misiniz?
9-Kaybolan Doğal Parlaklık
Hiç sigara içenlerin cildinin nasıl göründüğünü fark ettiniz mi? Yalnız değilsiniz. 1985’de yapılan bir araştırma “Sigara içenin yüzü” diye bir terimi, sigaradan kaynaklanan kırışıklık, kuruluk, ciltteki gri görünüm gibi özellikleri anlatmak için icat etti.
Sigara dumanı karbon monoksit içerir, ki bu da vücuttaki oksijenin yerini değiştirir, ve nikotin kan akışını yavaşlatır, böylece yüzü kuru ve renksiz bırakır. Sigara içmek aynı zamanda cildi onaran ve koruyan C vitamini de dahil olmak üzere bir çok besin değeri yüksek maddeyi azaltır.
10-Yara İyileşmesi
Çeşitli araştırmalar sigara içenlerin yüz gerdirme, diş çektirme, ağız operasyonu gibi ameliyatlardan sonra kolay iyileşmediğini gösterdi.
Yani, sigara cildinizde kırışıklıklara sebep olduktan sonra verdiği bu zararı geri çevirmek hiç sigara içmeyen insanlara göre daha zor olacaktır. (Hatta belki doktorunuz siz sigarayı bırakana kadar ameliyatı yapmama kararı alır.)
11-Siğiller
Tamamen kesin olmayan sebeplerden ötürü, sigara içenler papillomavirus ‘a -siğillere sebep olan geniş (genital siğiller de dahil olmak üzere) bir virüs ailesi- karşı daha hassaslar.
12-Cilt Kanseri
Sigara içmek, akciğer, gırtlak, ağız, yemek borusu kanserleri de dahil olmak üzere, türlü kanserlerin baş etkenidir, bu yüzden sigaranın ayrıca cilt kanserine de sebep olduğunu söylemek çok da şaşırtıcı olmaz.
2001 yılında yapılan bir araştırmaya göre, sigara içenler içmeyenlere göre ikinci en yaygın cilt kanseri türüne yakalanmakta 3 kat daha fazla risk altındadırlar.
13-Çatlaklar
Sigaradaki nikotin ciltteki bağlantı dokularına ve liflerine zarar vererek elastikiyetini ve gücünü kaybetmesine yol açar.
Hızlı kilo alan (hamilelik gibi) herkeste çatlaklar oluşabilir, fakat sigara içmek katkıda bulunur.
14- Sarkık Karın
Sigara iştah azaltabilir ve çoğu zaman sigara içenler içmeyenlere göre daha zayıftır. Fakat 2009da yapılan bir araştırma sigara içenlerin içmeyenlere göre daha fazla iç yağa sahip olduklarını buldu.
Bu derin yağ iç organları şişirir ve göğüsle karın arasındaki kısımda birikebilir, böylece diyabet gibi başka hastalıklara yol açabilir.
15-Katarakt
Amerikalıların yarısından fazlası 80 yaşına geldiğinde bir derece katarakt olur. Sigara içmek katarakt riskini göz merceğine oksidatif baskı yaparak artırır.
Aslında bir araştırmaya göre, devamlı sigara içmek katarakt riskini %22 artırır. Ama hala sigarayı bırakmak için geç değil. İçilen sigara sayısı içilen süreden daha önemli bir faktördür.