Evet canım..Bende Metin Özatanın yazısını okudum..Mthfr de homosisteinin önemli olduğunu görünce,genetik testleri yaptırdıktan sonra homosistein de yaptırdım..Ve devlette yaptırdığımda 19.5 çıktı..Ben şok oldum ve çok moralim bozuldu..Genetikçi önce mthfr nin kesinlikle önemli olmadığını ve kansulandırıcı kullanmama gerek olmadığını söyledi..Homosistein sonucunu görünce aspirine başla dedi..Ben bunun üzerine şüphelendiğim için birde özelde yaptırdım..Ve çok şükür 8,7 çıktı..10 a kadar normal yazıyor..Ve bu homosistein yüksekliği b12 eksikliğinden kaynaklanırmış..Folik asit(folat) kullanımıda b12 eksikliğini körüklermiş..Bilmece gibi:)Bu yüzden birde folat tahlili yaptırdım..max 15.4 olması gerekirken benim 18 çıktı..Yani folik asit fazlalığım var..Folbiole geçmeyi düşünürken geri adım attım..Çünkü folbiol saf folik asit..Daha yoğun anladığım kadarıyla..Folic plus içiyorum..Günde 3 tane içilmesi gerekiyor yazıyor ben 2 tane alıyorum çoğu zaman..Çokta depolamak istemiyorum..(Aslında osman hocaya folik asite başlayayımmı diye sorduğumda sen bilirsin ama ne gerek var şimdiden depo ediceksin vücuduna.hamile kalınca zaten içicen demişti..Ve bana bu söylediği çok saçma gelmişti..Bazen haklıymış diye düşünmüyor değilim,ama yine içiyorum)Birde b12 tahlili yaptırdım..Onda alt sınır 208 benimde 270 çıkmış.Benexol B12 (B1,B6,B12) içeriyor canım..Araştırdığım kadarıyla içmem gerekiyor ama bazende korkmuyor değilim..Bir vitamini sürekli içmek ne kadar iyi..Bir taraftan bir şeyleri onarırken başka şeyleri yıkmayalımda..
afferim sana bade,cok onemli seyler ogrendin bizle de paylaştın,bundan sonra buraya yolu duşenler icin bence cok faydalı bilgiler bunlar
folbiol sadece folik asit evet ama mg olarak miktarı onemli sanki folic plusta daha yuksekti doz diye hatırlıyorum ama yanlış da olabilir bir kontol etmek lazım
gunluk 400 mcg folik asit yeterli diye biliyorum
onun dışında folic asiti gebelik duşundugun sure boyunca kullanmanda fayda var-folik asit bebegin omurgasi dolayısıyla sinir sisteminin oluşum aşamasında cok onemli bir fonksiyona sahiptir ve bu da gebeligin ilk 3 haftalık donemidir-cogumuz bu donemde gebe oldugumuzu henuz bilmeyiz ve artık 4.haftadan sonra ogrendgimizde bahsettigim sebepten folik asit kullanımı anlamsızdır.
bir alıntı daha: Araştırmalar, folik asidin yararlarının sadece hamile kadınlarla sınırlı olmadığını gösteriyor. Folik asit desteğinin kalp krizi, inme, bunama ve kanser riskini azaltabileceği de anlaşılıyor.
Folik asidin yararlı bulunmasının önemli bir sebebi de, homosistein seviyesini azaltması. Homosistein, aminoasitlerden biri. Bazı B vitamin-lerinin eksikliği (ki en önemlisi folik asittir), homosisteinin birikmesine neden oluyor.
Kan dolaşımında homosisteinin yüksek seviyeleri; kalp krizi, inme, bacaklarda dolaşım bozukluğu, Alzheimer hastalığına benzer şekilde bunama ve kanserin bazı şekillerinin ortaya çıkmasında etkin olabiliyor.
Folik asit, Vitamin B6 (pridoksin) ve Vitamin B12 ile homosisteini kan dolaşımından uzaklaştırmak için birlikte görev yapıyor.
DESTEK OLARAK FOLİK ASİT ALMANIN FAYDALARI
Folik asit desteği almak, sadece yükselen homosistein seviyelerini azalmaz. Başka yararlar da sağlar:
- PAP smear ile saptanabilen, rahim ağzının kanserleşebilen lezyonu olan servikal displaziyi folik asit önleyebilir, hatta geri çevirebilir.
- Folik asidin, alkolün kalın bağırsaktaki (kolon) poliplerin oluşumunu azalttığı gösterilmiştir. Böylece kolon kanserini de engelleyebilir.
- Folik asit, alkolün kansere neden olan zararlarına karşı koruyucu olabilir. Fazla alkol kullanımı, düşük folik asit tüketimi ile beraber olduğunda kanser riski artar. Yüksek oranda ek destek olarak folik asit alımı, kanser riskini azaltmaktadır.
- Folik asit ve Vitamin B12 beraberce, beyinde Alzheimer hastalığı oluşmasını önleyebilir.
- Folik asit, Vitamin B6 ile birlikte ayak ve el damar hastalıklarını (kollarda ve bacaklarda kanlanma bozukluğuna neden olur), kalp krizi ve inme riskini de azaltabilir.
- Diyaliz hastaları, tek böbrekli kişiler gibi böbrek yetmezliği problemleri olanlar; şeker hastalığından, kalp ve damar problemlerinden korunmak için daha yüksek miktarlarda folik asit tüketmelidir.
Folik asit, diğer B vitaminleriyle beraber görev yaptığı için günlük 50-100 mg Vitamin B6 (pridoksin) ve günlük en az 100 mikrogram Vitamin B12 alınması daha yararlıdır. Homosistein seviyeniz yüksekse, düzenli olarak B6, B12 ve folik asit kombinasyonu kullanarak düşürebilirsiniz.
ıdeal homosistein seviyesi yüzde 9 mgdan daha azdır. 12-14 mg arası riskli seviyelerdir. Kan homosistein seviyesinin %16 mgdan fazla olduğu durumlarda son derece yüksek damar hastalığı riski söz konusudur.
Kanda lenfosit azalması ne anlama geliyor?
Lenfositler, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasında çok önemli görevler üstlenen kan hücreleridir. Kanda yeteri kadar lenfosit yoksa, bağışıklık sistemi güç kaybeder, enfeksiyonlara yakalanmak kolaylaşır.
Özellikle sağlıklı kişilerde pek görülmeyen fırsatçı bazı enfeksiyonların lenfosit azlığında sıklaştığı bilinmektedir. Bu kişilerde, tekrarlayan viral mantar ve parazit enfeksiyonları görülmeye başlanır.
Pek çok sebep, lenfosit azlığına yol açabilir ama ilaçlar, kortizon kullanımı, bazı hastalıklar (AIDS), kimyasal toksinler en sık görülen nedenlerdir. Bağışıklık sistemiyle ilgili bazı hastalıklarda da lenfosit azalması görülebilir.---alıntı---http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/12844222.asp