Prolaktinle başı dertte olup hamile kalmak isteyenler ve kalanlar........

benim sorunum biraz farklı galiba bu prolaktinle ilgili.evli diiilm ben zaten daha 21 yaşındayım. başka bir şey için hormon testi yaptırdık ama sonucunda prolaktin in biraz yüksek olduğunu gördü dr. 30.5 gibi bir değer çıktı.dr um endokrinoloji ye görünmem de fayda olduğunu söyledi. sizce bende ki bu durum neyle ilgilidir??

değerin çook yüzksek deil canım sıkıntı yapma çok.herkesinde bildiği gibi stres hormonu olunca yükselebiliyor.
bende bekarken öğrendim prolaktin yüksekliğini.ama benimki tee o zmaan 60 çıkmıştı. :)))
çok stres yapma sorun sadece prolaktinse düşürülür.

Henüz çektirmedim..önümüzdeki haftaya randevu alıp çektircem..tabi stresten o gün bayılmadan durabilirsem...çıkacak sonucu düşünmekten çok o makine,ilaç verilcek olması strese sokuyo beni!!!

hım hayırlısı olsun. ne bu kadar stres yapıyosun canım ya.
makinede ne var canım ya yan gelip yatıyosun alt tarafı bu kadar endişelenicek bir durum yok :))
benimkinde yattım gözleri kapadım.5 dakika ilaçsız çektiler sonra personel geldi şimdi ilacınızı vericem dedi ben yine aynı duruyom.ve ilacı verdi 5 dk da böyle çektiler bitti gitti.
eminim senin sonuç temiz çıkıcak ;)
hadi bakalım no stres ;)

değerin çook yüzksek deil canım sıkıntı yapma çok.herkesinde bildiği gibi stres hormonu olunca yükselebiliyor.
bende bekarken öğrendim prolaktin yüksekliğini.ama benimki tee o zmaan 60 çıkmıştı. :)))
çok stres yapma sorun sadece prolaktinse düşürülür.

buraya da yazanlar hep evli yad hamile olanlar sanırım bundan merak ediyorum sadece öyle insanlarda mı yükseliyor diye.

buraya da yazanlar hep evli yad hamile olanlar sanırım bundan merak ediyorum sadece öyle insanlarda mı yükseliyor diye.

hım bende bekarken ne alaka demiştim canım benim süt hormonuyla ne işim olur filan demiştim :))
ama oluyormuş yapı meselesi.bekar evli fark etmez.şimdi evliyim ama ben bekarken öğrenmiştim zaten ;)

hım bende bekarken ne alaka demiştim canım benim süt hormonuyla ne işim olur filan demiştim :))
ama oluyormuş yapı meselesi.bekar evli fark etmez.şimdi evliyim ama ben bekarken öğrenmiştim zaten ;)

Baklavacim nasılsın bugun? İslerini kolayladin mı? Senin su ilgili!!! Dr dedikleri gibi tahlil sonucun çıkınca aradı mı?

:) 10 yıldır ben bu hormonla uğraşıyorum, ve sadece 1,5 yıllık evliyim. çocuk düşünmeyince bu kadar üzerinde durmuyorsun sadece, ilacını kulanıyorsun bi de rutin kontroller.... ama çocuk isteyince bu hormon engel olur mu, ilacı da kullanıyorum ama bebeğe zararı olur mu? vb. sorular çoooook kafa karıştırdığı için bu kadar çok paylaşım oluyor

Henüz çektirmedim..önümüzdeki haftaya randevu alıp çektircem..tabi stresten o gün bayılmadan durabilirsem...çıkacak sonucu düşünmekten çok o makine,ilaç verilcek olması strese sokuyo beni!!!

stres yapacak birşey yok. defalarca o makineye girdim. Allah beterinden korusun, çok daha büyük derdi olan insanlar da görüyorum orada. büyük bir hastanede çektiriyorum. her türlü hastayı görüyorum.
mr ın içinde hareketsiz bir şekilde durursanız hatasız çekim oluyor ve daha çabuk işiniz bitiyor. sesler rahatsız edici ama uyumaya imkan yok bence.

ilacın bir etkisini hissetmezsiniz pek. benim damarlarım da çok aşırı incedir, her kan aldırmada, mr' da ilaç vermeden önce canımı çok yakıyorlar. defalarca kollarımı, bileklerimi, elimin üstünü delip duruyorlar. damar bulamıyorlar. beceremeyince gidip başkasını buluyorlar. buna rağmen hareketsiz durmaya çalışıyorum. o yüzden strese sokmayın kendinizi. çaresiz bir durumunuz yok, Allah çaresiz dert vermesin.

stres yapacak birşey yok. defalarca o makineye girdim. Allah beterinden korusun, çok daha büyük derdi olan insanlar da görüyorum orada. büyük bir hastanede çektiriyorum. her türlü hastayı görüyorum.
mr ın içinde hareketsiz bir şekilde durursanız hatasız çekim oluyor ve daha çabuk işiniz bitiyor. sesler rahatsız edici ama uyumaya imkan yok bence.

ilacın bir etkisini hissetmezsiniz pek. benim damarlarım da çok aşırı incedir, her kan aldırmada, mr' da ilaç vermeden önce canımı çok yakıyorlar. defalarca kollarımı, bileklerimi, elimin üstünü delip duruyorlar. damar bulamıyorlar. beceremeyince gidip başkasını buluyorlar. buna rağmen hareketsiz durmaya çalışıyorum. o yüzden strese sokmayın kendinizi. çaresiz bir durumunuz yok, Allah çaresiz dert vermesin.

tabiki öyle,allah dermansız dert vermesin.. hep daha kötüleri var çünkü..
ama benim canım çok tatlı,aşırı tatlı yani,o yüzden korkuyorum :18:
randevuyuda aldım,salı günü olcak

Eflacim sen hepimizin anlayabileceği sekilde, detaylı ve gerçekçi olarak açıklıyorsun. Ben henüz hiperprolaktinemi-adenomla yeni tanıştım. Netten okuduklarimdan öylesine moralim bozulmuştu ki. Gece uyanıp beyin ameliyatı olacağımı ve sonrasında bütün hormon dengelerimin bozulacagini düşünüp ağlamıştım. Hergun birseyler okuyup agliyordum. Ama burdan sizin drlarinizin söylediklerini ve deneyimlerinizi okudukça bilgi sahibi oldum ve olumlu düşünmeye başladım. Ki biz adenomumuz olduğu için uzun yıllar ilaç kullanmalı ve sürekli kontrolde olmalıyız. Lütfen olumlu duşunun. Biz ilaçlarımızı icelim, prl yükselten etkenlerden uzak duralım ve elimizden geleni yapalım. Burdan hepinizin mutlu hamilelik haberini okuyacağıma inanıyorum.

canım, gerçekten önemli bir durum değil bu. yeter ki kontrolleri aksatmayalım.

otopsiler yapıyorlar ya, orada birçok kadın ve erkekte bu hipofiz adenomuna rastlıyorlar. adenomu olduğu halde fark etmeyen kişi de çok var. özellikle kadınlarda, tahmin edilenin daha üstünde rastlanıyor adenoma... insanlar farkına bile varmadan yıllarca yaşıyor adenomla.
adenom, zararsız, bezlerde olan iyi huylu tümöre deniyor. bizim hipofiz bezimizde, prl hormonunun salgılandığı yerde olduğu için adenom, prl hormonundan dolayı fark edildi. belki hipofizin öteki tarafında olmasaydı, başka hormonlara etkisi daha az olur ve farkında bile olamazdık.

bende regl düzensizliği vardı ama dikkate almamıştım. en sonunda süt gelmeye başlayınca n'oluyor dedim ve dr a gittim, prl ye bakmasını istedim. tahlille farkına vardım. 7-8 yıl önce, bekarlığımda yaptırdığım bir testte prl ye de bakılmış, 36 veya 46 idi, tam hatırlayamıyorum. dr o zaman hiç ilaç vs vermemiş, birşey söylememişti (ünv hastanesindeki kadın doğum dr u).

testin de uygun şartlarda yapılması gerekiyor.
ben 4-5 saatlik uykuyla test yaptırmıştım, o hafta ilaç kalmadı diye içememiştim, prl 50küsür çıkmıştı, dr testi tekrarlamamı istedi.
1 tane ilaç içip sonrasında bir gün uykumu alarak testi tekrarladım, 20 civarı çıktı.
uykusuz olmamak düşmesinde daha çok etken oldu bence.

ilacı çok düzenli kullanmama rağmen en düşük değerim 15-18 civarında oluyor. daha düşmüyor.
gebelikte prl zaten yükseldiği için baktırmana gerek yok dedi dr larım...

o yüzden sen de hiç stres yapma bu yüzden canım. inş güzel sonuçlar alırsın tedavinle.

ameliyatı da en son çare olarak yaptırmak lazım. çok büyüyüp makroadenom olursa, göz sinirlerine baskı yapınca veya diğer hormonlarını ciddi şekilde etkilerse yaparsın. o zaman zorunlu olarak diğer hormonları da dışarıdan takviye olarak alırsın. çook düşük bir ihtimal bu da. olumlu düşün.
sevgiler.

tabiki öyle,allah dermansız dert vermesin.. hep daha kötüleri var çünkü..
ama benim canım çok tatlı,aşırı tatlı yani,o yüzden korkuyorum :18:
randevuyuda aldım,salı günü olcak

:9: canım, damarlarım sorunlu olduğu için, ben o makineden çıktığımda esrarkeşler gibi mosmor ve delik deşik kollarla çıkıyorum. en son elimin üstündeki damardan giriyorlar, el üstü kan alıp vermenin en acılı olduğu yerdir. sanki derimin altına fındık yerleştirmişler gibi şiş ve ağrılı oluyor elimin üstü bir de... benimki can değil mi?

birkaç sene önce ben de canım tatlı zannederdim, zorunlu olunca pek güzel alıştım. Allah beterini vermesin işte, hep öyle diyorum, kendimi teselli ediyorum. çok daha küçük yaştakiler ne acılı hastalıklarla mücadele ediyorlar? çocukların dayandığı şey, seni de korkutmasın.

korkacak birşey yok gerçekten. bu düşüncelerle kendini daha fazla strese sokarsın.

mr dan bu kadar korkuyorsan, doğum nasıl yapacaksın?
her zaman daha kötüleri olduğunu düşün. inş bir daha mr a girmen gerekmez, birşey çıkmaz.

ayrıca yarın birgün anne olmak istiyoruz. biraz daha soğukkanlı olmaya çalış. :34:

Son düzenleme:
:9: canım, ben o makineden çıktığımda esrarkeşler gibi mosmor ve delik deşik kollarla çıkıyorum. en son elimin üstündeki damardan giriyorlar, el üstü kan alıp vermenin en acılı olduğu yerdir. sanki derimin altına fındık yerleştirmişler gibi şiş ve ağrılı oluyor elimin üstü bir de... benimki can değil mi?

birkaç sene önce ben de canım tatlı zannederdim, zorunlu olunca pek güzel alıştım. Allah beterini vermesin işte, hep öyle diyorum, kendimi teselli ediyorum. çok daha küçük yaştakiler ne acılı hastalıklarla mücadele ediyorlar? çocukların dayandığı şey, seni de korkutmasın.

korkacak birşey yok gerçekten. bu düşüncelerle kendini daha fazla strese sokarsın.

mr dan bu kadar korkuyorsan, doğum nasıl yapacaksın?
her zaman daha kötüleri olduğunu düşün. inş bir daha mr a girmen gerekmez, birşey çıkmaz.

ayrıca yarın birgün anne olmak istiyoruz. biraz daha soğukkanlı olmaya çalış. :34:

söylediğin herşeye harfiyen katılıyorum..ama bazen insanın elinde olmuyo,benimkide öyle bişey malesef..beni tanısan anlar ve şaşardın :44: neyse... mr için ialcı el üstünden mi koldan mı veriyolar peki?

(bu arada doğumuda sezeryan düşünüyorum) :1:

söylediğin herşeye harfiyen katılıyorum..ama bazen insanın elinde olmuyo,benimkide öyle bişey malesef..beni tanısan anlar ve şaşardın :44: neyse... mr için ialcı el üstünden mi koldan mı veriyolar peki?

(bu arada doğumuda sezeryan düşünüyorum) :1:

normalde koldan verirler ama benim damarlarımı bulamıyorlar. iki kolu delik deşik edip damarı bulamayıp(veya bulduktan sonra kaybedip) bileklere iniyorlar, oradan da sonuç çıkmayınca el üstündeki damarlara gidiyorlar.
bu benim damarlarımın probleminden kaynaklanıyor. damarı bulsa bile, sürekli iğne kaçıyor damardan. delik deşik oluyorum böylece.. benim damarlar sorunlu. tahliller için kan almaya gittiğimde de çoğu kişi beceremiyor kan almayı.

senin eğer elden almaya çalışırlarsa(pek sanmıyorum ama), kolundan almalarını iste. kol her zaman daha az acır. hatta mr çekimine başlamadan iğneyi soksunlar. arada girdiğinde sadece ilacı vermek için gelir, ilacın gelmesini çok az hissedersin.
korkulacak birşey yok... kan aldırmakta bir problem yaşamıyorsan, mr' a girince de yaşamazsın. rahat ol.

benim annem çok pimpiriklidir. senin gibi biraz. ben ondan her şeyi saklıyorum artık. kötü birşey olunca, o beni değil, ben onu teselli ediyor oluyorum resmen. mr dan çıktığımda 3-4 gün görüşmem annemle :) morluklar geçsin iyice diye beklerim.
bir annenin böyle olması, çocukları için iyi olmadığı için, daha güçlü ve soğukkanlı olmaya çalış dedim canım. yanlış anlama beni, ok. sorunsuz halledersin umarım. :34:

normalde koldan verirler ama benim damarlarımı bulamıyorlar. iki kolu delik deşik edip damarı bulamayıp(veya bulduktan sonra kaybedip) bileklere iniyorlar, oradan da sonuç çıkmayınca el üstündeki damarlara gidiyorlar.
bu benim damarlarımın probleminden kaynaklanıyor. damarı bulsa bile, sürekli iğne kaçıyor damardan. delik deşik oluyorum böylece.. benim damarlar sorunlu. tahliller için kan almaya gittiğimde de çoğu kişi beceremiyor kan almayı.

senin eğer elden almaya çalışırlarsa(pek sanmıyorum ama), kolundan almalarını iste. kol her zaman daha az acır. hatta mr çekimine başlamadan iğneyi soksunlar. arada girdiğinde sadece ilacı vermek için gelir, ilacın gelmesini çok az hissedersin.
korkulacak birşey yok... kan aldırmakta bir problem yaşamıyorsan, mr' a girince de yaşamazsın. rahat ol.

benim annem çok pimpiriklidir. senin gibi biraz. ben ondan her şeyi saklıyorum artık. kötü birşey olunca, o beni değil, ben onu teselli ediyor oluyorum resmen. mr dan çıktığımda 3-4 gün görüşmem annemle :) morluklar geçsin iyice diye beklerim.
bir annenin böyle olması, çocukları için iyi olmadığı için, daha güçlü ve soğukkanlı olmaya çalış dedim canım. yanlış anlama beni, ok. sorunsuz halledersin umarım. :34:

yok cnm olur mu öyle şey,yanlış anlamıyorum :34: ama kan aldırmakta güç benim için :1: damar bulamama derdi yok ama zor dayanıyorum...şu an mr'dan,makineden değil korkum...ilaçlı olmasından :18:

bu perşembe için endokrinoloji den sıra aldık bakalım onlar ne diyecek. önemli bir şey olduğunu ben de düşünmüyorum ama görünmek de fayda vardır heralde :)

canım, gerçekten önemli bir durum değil bu. yeter ki kontrolleri aksatmayalım.

otopsiler yapıyorlar ya, orada birçok kadın ve erkekte bu hipofiz adenomuna rastlıyorlar. adenomu olduğu halde fark etmeyen kişi de çok var. özellikle kadınlarda, tahmin edilenin daha üstünde rastlanıyor adenoma... insanlar farkına bile varmadan yıllarca yaşıyor adenomla.
adenom, zararsız, bezlerde olan iyi huylu tümöre deniyor. bizim hipofiz bezimizde, prl hormonunun salgılandığı yerde olduğu için adenom, prl hormonundan dolayı fark edildi. belki hipofizin öteki tarafında olmasaydı, başka hormonlara etkisi daha az olur ve farkında bile olamazdık.

bende regl düzensizliği vardı ama dikkate almamıştım. en sonunda süt gelmeye başlayınca n'oluyor dedim ve dr a gittim, prl ye bakmasını istedim. tahlille farkına vardım. 7-8 yıl önce, bekarlığımda yaptırdığım bir testte prl ye de bakılmış, 36 veya 46 idi, tam hatırlayamıyorum. dr o zaman hiç ilaç vs vermemiş, birşey söylememişti (ünv hastanesindeki kadın doğum dr u).

testin de uygun şartlarda yapılması gerekiyor.
ben 4-5 saatlik uykuyla test yaptırmıştım, o hafta ilaç kalmadı diye içememiştim, prl 50küsür çıkmıştı, dr testi tekrarlamamı istedi.
1 tane ilaç içip sonrasında bir gün uykumu alarak testi tekrarladım, 20 civarı çıktı.
uykusuz olmamak düşmesinde daha çok etken oldu bence.

ilacı çok düzenli kullanmama rağmen en düşük değerim 15-18 civarında oluyor. daha düşmüyor.
gebelikte prl zaten yükseldiği için baktırmana gerek yok dedi dr larım...

o yüzden sen de hiç stres yapma bu yüzden canım. inş güzel sonuçlar alırsın tedavinle.

ameliyatı da en son çare olarak yaptırmak lazım. çok büyüyüp makroadenom olursa, göz sinirlerine baskı yapınca veya diğer hormonlarını ciddi şekilde etkilerse yaparsın. o zaman zorunlu olarak diğer hormonları da dışarıdan takviye olarak alırsın. çook düşük bir ihtimal bu da. olumlu düşün.
sevgiler.

Benim gecmiste myom dahil bazı saglık sorunlarım oldu, daha sonra anlatacağım sana. COk şükür şimdi hicbirsey yok ama Jinekologum evlenir evlenmez bebek diyordu son 2 yıldır, çünkü myomlu rahim yapısal birsey ve ilerde tekrarlama olasılığı var. Annemin de myomu vardı, rahimle birlikte alındı. Myom hamileliğe engel değil ama düşük riski veya zor hamilelik olabilir. Sen de biliyorsundur bunları. Biz de esimle kendimizi hazırlamıştık beklemeyecegiz diye. Daha önceki saglık sorunlarımda soğukkanlı olan ben, bu defa dağıldım biraz. Adenomum da makroadenom sınırında. Ama olumsuz düşünmenin yararı değil zararı olduğunu biliyorum. Şimdi psikolojim biraz düzeldi, olumlu yöndeki tüm sözlerin için teşekkür ederim Eflacim :)

ben bu konuda prof ve doç olan doktorlarla görüştüm. özellikle vurguluyorum, çünkü bu kişiler, tıp fakültesinde doktorları yetiştiren hocalar, hala ders veriyorlar. en güncel gelişmelerle, araştırmalarla hareket ediyorlar.

genel olarak söyledikleri, dostinexi kullan, birden bırakınca düşük olayları daha çok oluyor.
endokrin doktoruma prospektüsteki uyarıyı söyledim. bana dediği; ilaç firmaları da kendilerini korumaya almak için bu tür uyarıları yazıyorlar.100 kişide 1 tane bile sorun yaşanmışsa yazıyorlar vs vs.. bazen de yeterli çalışmalar olmuyormuş.
bir de bende adenom var. ilacı bırakınca prl hemen yükselmeye başlayacak, aniden fırlayacağı için hamile kalmakta veya bebeğin tutunmasında problem olabilirmiş.
kadın doğum doktorum (prof), ilacı 6. haftaya kadar kullanmamı söyledi, daha önce bırakanlarda düşük daha sık yaşanıyormuş. bir diğer kadın doğumcum 3 ay kullan dedi ama diğer dr umun dediği şekilde 6.haftada bırakmayı planlıyorum.

doktora salak demek, kafanıza göre davranmak yerine, güveneceğiniz bir doktor bulmaya çalışın bence...

özellikle adenomu olan, uzun süredir dostinex kullanan arkadaşlar, lütfen kafanıza göre ilacı bırakmayın. doktorunuzla ayrıntılı görüşün.
ben de şimdi korunmayı bıraktım, dostinexe devam ediyorum. inş bebek gelir, dostinexe yine devam edeceğim.
bebek kaybım olduğu için, bu konuyu oldukça detaylı araştırdım,soruşturdum. en son vardığım nokta bu olmuştu.

verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim canım bende çok araştırdım senle aynı sonuca vardım sende yazınca kendimi iyi hissettim.Bende en son dr uma sordum doçent kendisi tüp bebek bölüm başkanı oda aynı şeyi söyledi biz tüp bebek durumunda bile ilacı bu şekil veriyoruz dedi.İnş bebişlerimiz çok bekletmez

verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim canım bende çok araştırdım senle aynı sonuca vardım sende yazınca kendimi iyi hissettim.Bende en son dr uma sordum doçent kendisi tüp bebek bölüm başkanı oda aynı şeyi söyledi biz tüp bebek durumunda bile ilacı bu şekil veriyoruz dedi.İnş bebişlerimiz çok bekletmez

inşallah canım, bekletmeden gelir, sağlıklı şekilde doğar hepsi inşallah.
tüp bebek dr ları özellikle riskli gebeliklerde daha fazla bilgili oluyor.tüm önlemleri almaya çalışıyorlar.
dr unun dediklerine güven.
sevgiler.

Baklavacim nasılsın bugun? İslerini kolayladin mı? Senin su ilgili!!! Dr dedikleri gibi tahlil sonucun çıkınca aradı mı?

selamlar topidik cim.iyiyim şükür napalım idare ediyoruz.sen nasılsın canım.
dr diye adlandırdığımız şahıs hiç aramadı.bi daha ki kontrol bile ne zaman olcak söylemedi.ilaca devam et bile demedi.olumlu gelişme var olumsuz gelişme var bile demedi.yani aynı.
bu başından atmak değilde ne.
neyse ya sinir bozucu bi evlat için milletin kapısında köle oluyomuşum gibi hissettim o öyle yapınca . Rabbimde onu bildiği gibi yapsın.
Rabbimden istiyorum hepimizin hakkında hayırlısı.
ben regli iken başka drlardan randevu alamadım geç olmuştu şubatın bilmem kaçına verebiliyorlardı randevu bende almadım.bu ay geçti.dinlenirim her halde bilmiyorum ki.adaçayı hayıt filan denemek istedim. ama zararı olurmu diye düşünüyorum.

inşallah canım, bekletmeden gelir, sağlıklı şekilde doğar hepsi inşallah.
tüp bebek dr ları özellikle riskli gebeliklerde daha fazla bilgili oluyor.tüm önlemleri almaya çalışıyorlar.
dr unun dediklerine güven.
sevgiler.

haklısın canım bende ondan tercih ettim bu dr inş.herşey iyi gider teşekkürler

selamlar topidik cim.iyiyim şükür napalım idare ediyoruz.sen nasılsın canım.
dr diye adlandırdığımız şahıs hiç aramadı.bi daha ki kontrol bile ne zaman olcak söylemedi.ilaca devam et bile demedi.olumlu gelişme var olumsuz gelişme var bile demedi.yani aynı.
bu başından atmak değilde ne.
neyse ya sinir bozucu bi evlat için milletin kapısında köle oluyomuşum gibi hissettim o öyle yapınca . Rabbimde onu bildiği gibi yapsın.
Rabbimden istiyorum hepimizin hakkında hayırlısı.
ben regli iken başka drlardan randevu alamadım geç olmuştu şubatın bilmem kaçına verebiliyorlardı randevu bende almadım.bu ay geçti.dinlenirim her halde bilmiyorum ki.adaçayı hayıt filan denemek istedim. ama zararı olurmu diye düşünüyorum.

canım, bizde birçok dr bu tür önerileri vermeyi ya önemsemiyor ya da unutuyor. telefonla hastasını arayan dr henüz duymadım...

sen aklına takılan herşeyi not al, dr un söyleyecekleri bittiğinde sorularını kısa kısa sırala. o zaman cevap alırsın. dr un söylemiş olduklarını çıkartarak sor aklına takılanları...

tekrar ne zaman kontrol geleyim, kontrole gerek var mı?
bu ilacı ne kadar süreyle kullanacağım?
ilaç verse bile, başka dikkat etmem gereken birşey var mı? diye her branşta dr a gittiğinde sor bunları. seri sorunca 1-2 dk süre almaz bunları cevaplaması...

tam olarak ne şikayetin var, mesajlarına göz attım ama denk gelemedim. şu an neyi merak ediyorsun sen canım?

Son düzenleme:
Back