- 31 Mart 2007
- 1.987
- 2
-
- Konu Sahibi Kavimlergocu
- #2.701
kızlar sonunda karar verdik pgt yaptırmaya
bikaç görüşcez doktorla fln adetime 10 gün var, bu adetle başlayalım dedik
parasını da kredi çekcez sanırım, zor işler yaa.
hituci 4.denemede kavuşmuşsun bebeklerine toplam ne kadar masraf oldu acaba?
normal deniyoruz 3-4 aydır, zaten yılda bir hamile kalabiliyorum, hem zaman gidiyo hem de riskli dedim.
karar verdik bakalım
allah yardım etsin hepimize, bir de pıhtılaşma var bende.
tedavi süresinde rapor almak zorunda kalcam, okulda sorun olcak.of
Sevgioi anngel,
Guzel bilgiler vermissin . Sagol. 24 sure mantikli gibi gorunuyor. Yani butun kromozomlara bakiliyor ve boylece proba da gerek kalmiyor. Oyle mi? Ve sadece volkan baltaci ve konyada yapiliyor anladigim. Cunku cok okudum ben buralarda mesela sorun olan kromozomlara bakiliyor ama cocuk tutuyor ve duduyor ve geetik analize gidince aslinda baska kromozomlarad sorun oldugu ortaya cikiyor. O da nasil oluyor gerci o da birngarip sonucta kromozom baktirdiknkanda ve sorun olanlar belirlendi. Dahasi nasil oluyor ?
Fiyatlar konusunda bilgin var mi? Gerci mantiklimolan ne ise onu yaptiracagiz el mahkum , bir sekilde ayarlanacak ama yine de onceden bilmekte fayda var. Bir de dun nette baitimmyine semra kahramanin sitesiydi . Orada ellerinde olan problarin numaralrini vermisler ve 2 yoktu. Zaten unca okuduklarim arasinda ben benim kromozom numaralarina rastlamadim . Sanirim benimkilernnadir olanlardan. 15 okudum da 2 numarali kromozom translokasyonuna rastlamadim hic.
Sen bu arada hamile misin ? Kusuranbakmayin ben uzun suredir uye olmama ragmen yeni yeni yazmaya basladim ve henuz cozemedim kim hangi asamada.
Merhaba mattika,
Tedavin hayirli olsun insallah. Nerede yaptiracaksin?
Bu arada ben de gecen sene umuta gittigimde bana oihtilasma testi yapar misnizi dedim. Gerek yok dediler. Nasil boyle bir risk aliyorlar... Kanda bakilmiyor mu buna?
konyada olan volkan baltacı değil canım, volkan baltacı ya ankara ya ist.da olmalı tam bilmiyorum.
klasik pgt de hangi kromozomlarda sorun varsa ona bakılıyo, belki diğerlerinde sorun vardır diye amniyosentez öneriyolar sonra.
24 şur tekniğinde 46 kromozoma bakılıyo, sayı açısından, ona göre yerleştiriliyo.
dediğim gibi bizdeki 13-14 ama, bu eşime anne babasından geçmiş de olabilir, bi defalık döllenme esnasında yanlış eşleşme olmuş da olabilir.
bu yüzden bütün kromozomlara bakmak daha mantıklı.
angeel pgt denemiş sağlıklı embryo çıkmamış şimdi doğal yoldan hamile.
Hitucicim,
Yine analamadigim birseyler var. Mesela bende 2. 15 translokasyonu var. Ve diyelim tup bebekte pgtden sonra 2 15 nolutranslokasyonlarin olmadigi yani duzgun bir embryo koydular. Bu tasiyici olmuyor mu?
Bir de demissin ya saglikli olani bulamiyorlar o zaman tasiyici koyuyorlar dedin. Saglikli olmayan demek zaten benim 2 ve 15 nolu sorunlu kromozomlarimin translokasyonlu hali ile olan enbryolar degil mi? Yani saglikli yok ve tasiyici koyuyorlar demek benim kromozomlari bozuk embryolarimi mi koyuyorlar demek? Biraz karisik anlattim ama burasii tam anlayamadim ben. :))))
Dogal yola olunca da zaten eger saglikli bebek dogarsa o zaman demek ki translikasyonsuz embryo olusmus. Bu zaten tasiyici da olamaz oyoe degil mi? Yani duzgun ve translokasyonsuz embryo esittir hem saglikli hem de tasiyici olmayan bebek degil mi?
konyadayım canım ben, neresi olduğu tam netleşmedi daha.
5 kere tüp bebek deniyo insanlar onlara bile ne kromozom analizi ne pıhtılaşma yaptırıyolar. sırf para için.
fakülte hastaneleri, devlet hastanelerinin araştırma olanları ya da özel genetik merkezleri yapıyo bu pıhtılaşma testlerini. daha önce düşüğün yok diye gerek yok dediler belki ama şimdi pgt ile uğraşıp pıhtılaşma yüzünden kaybetmenin anlamı yok. bence mutlaka yaptır.
benim son düşüğümde bebeğin genetiği normal çıktı, pıhtılaşmadan dolayı kaybetmişiz. sağlıklı olanı tutturmuşuz yani.
okadar para vericez tedavi için, başka bi etken yüzünden kaybetmenin alemi yok, herşeyi bilmemiz lazım.
pıhtılaşma testleri var, protein s ve c, B12, homosistein, bir de bağışıklık sistemi ile ilgili testler vardı. araştır ve hepsini mutlaka yaptır.
özelde yaptırsan pıhtılaşma testleri 300-400 tutar,1 haftada belli olur. fakülte hastanesinde de 2 haftada çıkıyo,ücretsiz
10bin liralardan bahsediyoruz, 400 ne bunun yanında ve deneyip kaybetmenin psikolojisi bi yana.
ben 2 düşükten var diye fakülteden bi profa gittim bütün bu testleri istedi benden. böyle bişey yapabilirsin.
pıhtılaşma için hamilelikte kan sulandırıcı iğne kullanılıyo, tüp bebek tedavisinde de transfrden önce başlıyolar iğneye. önemli olmaz mı
Canim,canım taşıyıcı olan sensin, kromozomlarda sorun var ama hasta değilsin, hastalığı çocuklarına taşıma durumun var sadece.
senin doğal yoldan çocuğun olursa
1. 46 kromozomlu normal çocukların olur
2. senin gibi 2-15 translokasyonu olan,taşıyıcı ama sağlıklı çocukların olur, sen sağlıklısın sonuçta
3. ya da yaşamla bağdaşmayan kromozom anormalliği olur, doğmadan düşer, veya doğabilir ama makinelerle yaşar.
hastalığın ne olacağı kromozoma göre değişiyo, 13-14 translokasyonda trizami 13 oluyo, 21.kromozom down sendromuna sebep oluyo, her kromozom için farklı hastalık var, netten bulabilirsin.
sen 2-15 translokasyonsun ama sağlıklısın, buna taşıyıcı deniyo
Yazdigini tekrar okdum. Demissin ya 2-15 translokasyonu olan ama saglikli cocugun olabilir. O zaman bu su mu demek... Tupte de Pgt yapildi ve ne yapiyorlar 2-15 translokayonu olan embryolari eliyorlar ve koymuyorlar. Aslinda koysalar belki de onlar saglikli tutacak mi ?.. Eger oyleyse mesele cok karisik degil mi?canım taşıyıcı olan sensin, kromozomlarda sorun var ama hasta değilsin, hastalığı çocuklarına taşıma durumun var sadece.
senin doğal yoldan çocuğun olursa
1. 46 kromozomlu normal çocukların olur
2. senin gibi 2-15 translokasyonu olan,taşıyıcı ama sağlıklı çocukların olur, sen sağlıklısın sonuçta
3. ya da yaşamla bağdaşmayan kromozom anormalliği olur, doğmadan düşer, veya doğabilir ama makinelerle yaşar.
hastalığın ne olacağı kromozoma göre değişiyo, 13-14 translokasyonda trizami 13 oluyo, 21.kromozom down sendromuna sebep oluyo, her kromozom için farklı hastalık var, netten bulabilirsin.
sen 2-15 translokasyonsun ama sağlıklısın, buna taşıyıcı deniyo
hayır canım translokasyonu olana sağlıksız denmiyo, öyle olsa sen sağlıksız olurdun ama gayet sağlıklısın di mi?Canim,
1 ve 2 yi anladim. 3 icin de bir sey soracagim. Dogal yoldan olursa o zaman illa amniyo yaptiracagiz zaten ve o zaman saglikli mi sagliksiz mi belli olacak. Yani o zaman da sagliksiz dogma ihtimalini ortadan kaldirma sansi var degil mi?
Peki ya tup olursa? O zaman saglikli embryo bulamazlarsa tasiyici koyuyorlar dedei ya hituci . Orasini hic anlamadim. Sagliksiz demek zaten translokayonlu embryo demek degil mi? O zaman zatne hasta bebek koymus olmuyor mu?
Ben benim kromozomalara bamistim daha once ama bir bilgi bulamamistim. Hep belli kromozomlarin hastaliklari var senin bahsettiklerinden. Bir de bu translokasyonlara bakarken iki kromozom arasindaki translokasyon mu bir hastaliga sebep olyor yoksa 2 ayri bir hastalik 15 in translokasyonlu olamsi ayri bir hastalik mi ? Yoksa mesela 2-15 translokayonu esittir bir hastalik mi ?
canım dr pıhtılaşmayı önemsemedi iğne olursun hallederiz, önemli olan kromozom dedi ama tedaviden önce bilmek önemli olan.
fakülte dediğim universite hastaneleri, mesela burdaki selçuk uni tıp fakültesi hastanesi. devlete bağlı old. ücretsiz.
27 yaşındayım ben, sen kaç yaşındasın?
taşıyıcı olayını anladın di mi, pgt yapılınca hastalıklı olanları direk eliyolar. ama 46 kromozomu da normal olan bulunmazsa senin gibi translokasyonu olanı da yerleştirebiliyolar. bebeğin sağlıklı olur, sadece ilerde evlenince çocuk isteyınce sıkıntı yaşar bizler gibi
hayır canım translokasyonu olana sağlıksız denmiyo, öyle olsa sen sağlıksız olurdun ama gayet sağlıklısın di mi?
hasta değilsin ama taşıyıcısın.
Yazdigini tekrar okdum. Demissin ya 2-15 translokasyonu olan ama saglikli cocugun olabilir. O zaman bu su mu demek... Tupte de Pgt yapildi ve ne yapiyorlar 2-15 translokayonu olan embryolari eliyorlar ve koymuyorlar. Aslinda koysalar belki de onlar saglikli tutacak mi ?.. Eger oyleyse mesele cok karisik degil mi?
Ay dur ya pek bir karistim ben !:))))
Pgtde amac zaten benim 2-15 translokasyonu olmayan embroyu bulup koymalari ...e zaten bulamaz da 2-15 translokaysonu olani koyar ise ne anlami kaliyor genetik analizin ? O zaman 2-15 translokayonu olan embryoda da ben tasiyiciyim ve zaten de saglikliyim diye bir sorun olmayacak mi? Sadece tasiyici olma riski mi var? Allah korusun sakat dogma veya dusme riski yok mu? Cunku ben dusmemisim ve saglikliyim. Mantik bu degildir herhalde.
Ben 36 yasindayim guzelim. 28 yasimdan beri de bu islerin icindeyim ve 11 yillik evliyim.
Ben bu tasiyicilik meselesini anlayabilecek miyim acaba
E niye ben ve benim gibiler pgt yaptiriyor o zaman? Mantik sadece tasiyici olmamasini saglamak mi?
Senin esinde var sanirim ama o da saglikli degil mi? Anlatabildim mi kafamdaki soruyu?
canım amaç sağlıklı çocuğa sahip olmak. yaşamla bağdaşmayan düşüğe yol açan hastalıkları elemek,
aynı zamanda da gelecek nesillere hastalık aktarmamak amaç.
yani sende kromozom sorunu var ama çocuklarına geçmemesi genetik biliminin derdi.
sende translokasyon var ama sağlıklısın. tıpta sağlıksız demek belli bi hastalığı olan demek.
mesela bizdeki trizami 13 sindirim ve kalp sisteminde aşırı anormallik demek, doğsa bile 1 yaşını geçemiyomuş.
diyelim biz pgt denedik 46 kromozomlu çıkmadı, hepsi sağlıksız ama bi tane eşimdeki translokasyondan olan var.
burda ya onu da eleyip çocuk sahibi olamayacağız.
ya da onu yerleştirip çocuk sahibi oluyoruz, gayet sağlıklı oluyo ama taşıyıcı olduğundan ilerde çocuk sahibi olmak istediğinde bizler gibi sıkıntı yaşar.
Anladim sayilir ama butun bildiklerim degisti su anda. Ben saniyordum ki 2-15 translokayonlu embryo ile hamile kalirsam ben dogal veya tup bebek ile bebek ya dusecek ya da sakat dogacak. Saglikli olma ihtimali yok saniyordum . Yani pgtde mutlaka ve mutlaka 2-15 translokasyonu olmayan embryo bulmalilar saniyordum.beni mazur gor lutfen cunku gercekten cok uzun suredir bu isin icinde olmama ragmen kromozom meselesi benim icin cok yeni bir mesele ve bir sey bilmiyorum.
Ama simdi senin soyledigine gore 2-15 translokasyonlu embryo da saglikli olacak cunku ben saglikliyim ama sadece tasiyici ...
Ama bir sey daha soracagim. Simdi bebek benden 23 esimden de 23 kromozom almiyor mu? O halde bendeki 2 nolu kromozom saglam olamali ve 15 nolu veya da hem 2 hem de 15 translokasyonlu olacak... Anladim galiba:)))) su an sesli dusunuyorum yani yaziyorum. Duzgun 2 ve duzgun 15 gelirse benden o zaman hem saglikli hem tasiyici.diger alternatif de ikisi arasinda translokasyonlu olan 2 ve 15 bir arada olursa o zaman da 23 kromozom tam ama translokasyon oldugu icin tasiyici olur. Ama kotu alternatif de duzgun 2 veya duzgun 15 ile translokasyonlu olan 2 veya 15 in eslesmesi .... Iste o zaman ya fuser ya da hastalikli dogar....
Cok mu sacmaladim sence yoksa dogru mantigi buldum mu ? Ne dersin. :))))
canım pgt ile sağlıksız embriyoyu ayırt edebiliyorlar ama taşıyıcı ve normal olanı ayırt edemiyorlar.yani görünüşte benim iki sağlıklı kızım var ama bunlar taşıyıcı da olabilir.biraz büyüsünler test yaptırcam onlara.
2-15 translokasyonu olduğunda taşıyıcı oluyo ama tek gen olsaydı hasta olurdu.mesela 21 kromozomda sorun varsa down sendromu oluyo.bunlara tek gen hastalığı deniyo.
şimdi önceki sayfalara bakamda gelem...
bu arada benimyaşımı sormuştu laveque. ben 28 yaşındayım.
canım amaç sağlıklı çocuğa sahip olmak. yaşamla bağdaşmayan düşüğe yol açan hastalıkları elemek,
aynı zamanda da gelecek nesillere hastalık aktarmamak amaç.
yani sende kromozom sorunu var ama çocuklarına geçmemesi genetik biliminin derdi.
sende translokasyon var ama sağlıklısın. tıpta sağlıksız demek belli bi hastalığı olan demek.
mesela bizdeki trizami 13 sindirim ve kalp sisteminde aşırı anormallik demek, doğsa bile 1 yaşını geçemiyomuş.
diyelim biz pgt denedik 46 kromozomlu çıkmadı, hepsi sağlıksız ama bi tane eşimdeki translokasyondan olan var.
burda ya onu da eleyip çocuk sahibi olamayacağız.
ya da onu yerleştirip çocuk sahibi oluyoruz, gayet sağlıklı oluyo ama taşıyıcı olduğundan ilerde çocuk sahibi olmak istediğinde bizler gibi sıkıntı yaşar.
Evet evet simdi bir daha dusundum . Mantik bu tabi di mi?.amac hem ilk once translokasyonsuz olam 2 ve 15 i bulmak. O zaman cillop:)))hem saglikli hem de tasiyici degil, ama translokasyonu olan 2 ve 15de saglikli ama tasiyici. Diger alternatif dusuk ya da sakat