merhaba muhterem hoca genartta değil ayrı bir laboratuvarı var kendisi aynı zamanda gatada hoca... volkan baltacı genartta çalışıyor... 24 şur ne bilmiyorum dediğim gibi bunlar bizim tedavi gördüğümüde yoktu.. tıp o kadar ileri ki biim bildiklerimii daha iki yıl dolmadan eskiyor..
bu bilgilere muhterem hoca ya da volkan hocaya mail ya da telefonla arayarak ulaşabilirsin
kib Allah kolaylık versin canım
Ben deinternetten arastiriyorum 24 sure teknigini. Karisik bir suru sey yaziyor. Asagida bi yazi kopyalayacagim. Cok anlasilir degil belki ama benim anladigim cghden sonra bir de array cgh diye bir yontem cikmis ve cok kisa bir surede sonuc veriyormus. Ve bunun icin kukkanilan kitin adi da 24 suremus.
PGT ve Array CGH: BlueGnome - 24sure
Preimplantasyon genetik tanı (PGT), başlangıçta sadece sayısal kromozom anomalilerinin saptanması amacıyla uygulanmış olup daha sonra yapısal kromozom bozuklukları ve DNA hastalıklarının tanımlanması amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır.
Kromozomal bozuklukların tanımlanması için kullanılan ve floresan in situ hibridizasyon (FISH) adı verilen yöntem ile sadece belirli kromozomlar incelenebilmekte ve sadece sayısal olarak değerlendirme yapılabilmektedir. Günümüzde kromozomların tümü için sayısal değerlendirme yapabilmeye olanak sağlayan teknikler geliştirilmiştir. Bununla birlikte; delesyon, duplikasyon ve marker kromozom gibi yapısal kromozomal bozukluklar için klasik FISH tekniklerini kullanarak genel bir tarama yapmak münkün değildir.
Prenatal ve postnatal dönemde kromozomlardaki sayısal ve yapısal anomalilerin detaylı incelenebilmesi için 1995 yıllarında compative genomic hybridization (CGH) adı verilen ve daha küçük kromozomal anomalileri tanımlayabilen, bu nedenle de daha yüksek tanı imkanı sağlayan yöntemler geliştirilmiştir. 2000'li yılların başında ise Wilton ve arkadasları tarafından ilk kez bir embriyoda genetik tanı amacıyla kullanılmıştır. Uygulamadaki en büyük sıkıntı, tekniğin uygulama aşamasının 48 saatten fazla sürmesi olup bu nedenle PGT işlemi yapılan embriyolar dondurularak saklanmış ve daha sonra çözülerek sağlıklı olanlar transfer edilerek gebelik elde edilmiştir.
Array teknolojilerinin yaygınlaşması sonrasında klasik ve high-resolution CGH uygulamalarına alternatif olarak Array-CGH adı verilen yeni bir teknik geliştirilmiştir. Array platformlarında gerçekleştirilen bu çalışmalar her geçen gün daha da geliştirilmiştir. Sonuçta, diğer CGH yöntemlerine göre çok daha küçük kromozomal anomalilerin saptanabilmesi mümkün hale gelirken analiz süreleri çok kısalmış ve hata payları da minumum düzeye indirilmiştir.
Array-CGH analizi için gerekli olan sürenin çok kısalmış olması bu tekniğinin embriyolarda da kullanılmasına olanak sağlamıştır. Günümüzde, ilk olarak BlueGnome firması tarafındank24 kromozom için sayısal bozuklukların saptanabilmesi amacıyla bir kit geliştirilmiş olup 24sureTM adıyla kullanıma sunulmuştur.
BlueGnome tarafından dizayn edilerek üretilen bu kitlerle embriyolardan alınan 1 adet blastomerde 12-24 saat içerisinde 24 kromozom için sayısal değerlendirme yapılabilmektedir. Tüm genom (whole genom) amplifikasyonunu takiben yaklaşık 3000 genomik sekansı içeren array kullanılarak gerçekleştirilen analiz sonrasında 10µm kapasiteli lazer tarama cihazı ile değerlendirme yapılır.
BlueGnome - 24sureTM tekniğinin özellikleri
1 adet blastomer alınması
Array-CGH tekniğinin uygulanması
Whole genom amplifikasyonu yapılması
CGH için ~3000 genomik dizinin kullanılması
10µm kapasiteli lazer tarama cihazı ile değerlendirilmesi
Sayısal kromozom bozukluklarının tanımlanması
Tüm işlemin 12-24 saat içerisinde tamamlanması
BlueGnome firması tarafından geliştirilen ve embriyolarda Array-CGH analizinin yapılabilmesine olanak sağlayan "BlueGnome 24sureTM" hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
«kHaberlere Geri Dön