- 31 Mart 2007
- 1.987
- 2
-
- Konu Sahibi Kavimlergocu
- #2.721
canım pgt ile sağlıksız embriyoyu ayırt edebiliyorlar ama taşıyıcı ve normal olanı ayırt edemiyorlar.yani görünüşte benim iki sağlıklı kızım var ama bunlar taşıyıcı da olabilir.biraz büyüsünler test yaptırcam onlara.
2-15 translokasyonu olduğunda taşıyıcı oluyo ama tek gen olsaydı hasta olurdu.mesela 21 kromozomda sorun varsa down sendromu oluyo.bunlara tek gen hastalığı deniyo.
şimdi önceki sayfalara bakamda gelem...
bu arada benimyaşımı sormuştu laveque. ben 28 yaşındayım.
:) bana hituci dedi bi süre, kafamız öyle karışıyo ki.
ilk öğrendiğimde ben de böyle olmuştum.
24 sure tekniğinde taşıyıcı da elenebiliyo mu?
ama 24 sure veya pgt iki yöntem de kromozomları sayıyomuş, bu durumda 24 sure da yaptırsak taşıyıcı olabilir??
Hitucicim canim benim tam anladigimi saniyordum yine kafam karisti benim.. Sen benim mattikaya yazdigimi okudun mu? Simdi 2-15 nolu 2 ser adet kromozomum var. Hay kromozomlarima diyesim geldi :))))neyse devam edeyim... Saglam olan 2-15 denk gelirse embryoya o zaman zaten sorun yok. Saglikliolur ve tasiyici da olmaz mantik olarak oyle degil mi? Ama 2-15 translokayonlu olan 2 kromozom denk gelirse o zaman yine birbirine yapisan parcalar eksik olmadigi icin saglikli olur cunu 23 kromozomu tam olur ama tasiyici olur. Oyle degil mi?.....ya hayir dersen ben nasil cikcam bu isin icinden(((
Sen diyorsun ki tasiyici ve saglikliyi ayirt edemiyorlar.... E ne yapiyorlar o zaman pgtde? Tek bakilan 23 kromozomumu eksiksik denk getiemek mi? Onu ben de deneye deneye getiririm :))))
24 sure ile taşıyıcılık ayırtedilebilir mi bilemiyorum inan.yeni tekniklerle ilgili çok bilgim yok.
pgt de taşıyıcı olup olmadığını ayıramıyomuş baksana.. senin gibi 2-15 translokasyon da olsa yerleştiriliyo.
sadece hastalıklı olanı ayırt ediyomuş.
acaba 24 sure tekniğinde de mi böyle?
tedavi sürecini yaşamış arkadaşlar bize bir cevap?
Hitucicim canim benim tam anladigimi saniyordum yine kafam karisti benim.. Sen benim mattikaya yazdigimi okudun mu? Simdi 2-15 nolu 2 ser adet kromozomum var. Hay kromozomlarima diyesim geldi :))))neyse devam edeyim... Saglam olan 2-15 denk gelirse embryoya o zaman zaten sorun yok. Saglikliolur ve tasiyici da olmaz mantik olarak oyle degil mi? Ama 2-15 translokayonlu olan 2 kromozom denk gelirse o zaman yine birbirine yapisan parcalar eksik olmadigi icin saglikli olur cunu 23 kromozomu tam olur ama tasiyici olur. Oyle degil mi?.....ya hayir dersen ben nasil cikcam bu isin icinden(((
Sen diyorsun ki tasiyici ve saglikliyi ayirt edemiyorlar.... E ne yapiyorlar o zaman pgtde? Tek bakilan 23 kromozomumu eksiksik denk getiemek mi? Onu ben de deneye deneye getiririm :))))
evet canım doğru anlamışsın.
sen yazı paylaşmıştın geçen gün netten bulup. pgt de kromozomların yapısal anormalliği anlaşılmıyo sadece sayılıyo diye.
ben de taşıyıcı olup olmadığının anlaşıldığını sanıyodum ya da umuyodum.
e ozaman deneye deney bulurum ben de ozaman. sağlıksızsa ya düşcek ya da doğsa bile yaşamıyomuş zaten.
tabi bunu yaşamak böyle yazmak kadar kolay olmaz..
off
Valla kafayi yiycem az kaldi :))))
Biliyorum simdi bak 2 den bir parca kopmus 15 e yapismis ve 15 den bir parca kopmus 2 ye yapismis. Yani hersey tam. 46 xx sayida bir sorun yok ama ben yumurtaburetirken dusun ki eger tam olan 2 nolu kromozom ile translokasyon olmus 15 nolu kromozmu bir araya getirirsem o zaman 15 in kopan parcasi eksik kaliyor ve olmuyor. Boyle anlatmisti genetik tahlilimi yapan. -ama birbitleri arasinda parca degisim olan 2 ve 15 birarada olursa sorun yok cunku birbirinden kopan parcalar biri digerine eklendigi icin sorun yok sayi tutuyor.
Ama 2-15 in ne hastalik yaptigini hic bilmiyorum. Ama zaten dedigim gibi tam olan ile translokasyonlu olan bir raya gelir ise o zaman eksik parca kalmismoluyor ve saniyorum duser.
2-15 bende hic bir yerde okumadim. Sizim 13-14 mu esinde? Bu da 13 ten kopan parca 14 e yapismis 14 den kopan parca da 13 e yapismis mi demek oluyor? Yani durum benimle ayni ama yaratacigi hastalik m farkli?
Tasiyici olmayi ayirt edemiyorlarsa dedim ya sadece saglikli olan 23 un tam olmasina bakiyorlar. 23 diyorum hep cunku sende ve benim esimde sorun olmadigi icin onlardan normal 23 u alacak bebek.
aynen canım çözdün sen bu işi ama ikinci soruna cevap verebileceğimi zannetmiyorum :)))yani neden ayırt edemiyorlar bilemiyorum.hatırlarsan morgende ayıtr edemiyorlar yazmıştı.bana söylenen de o.bide morgene sorarız.
Sevgioi anngel,
Guzel bilgiler vermissin . Sagol. 24 sure mantikli gibi gorunuyor. Yani butun kromozomlara bakiliyor ve boylece proba da gerek kalmiyor. Oyle mi? Ve sadece volkan baltaci ve konyada yapiliyor anladigim. Cunku cok okudum ben buralarda mesela sorun olan kromozomlara bakiliyor ama cocuk tutuyor ve duduyor ve geetik analize gidince aslinda baska kromozomlarad sorun oldugu ortaya cikiyor. O da nasil oluyor gerci o da birngarip sonucta kromozom baktirdiknkanda ve sorun olanlar belirlendi. Dahasi nasil oluyor ?
Fiyatlar konusunda bilgin var mi? Gerci mantiklimolan ne ise onu yaptiracagiz el mahkum , bir sekilde ayarlanacak ama yine de onceden bilmekte fayda var. Bir de dun nette baitimmyine semra kahramanin sitesiydi . Orada ellerinde olan problarin numaralrini vermisler ve 2 yoktu. Zaten unca okuduklarim arasinda ben benim kromozom numaralarina rastlamadim . Sanirim benimkilernnadir olanlardan. 15 okudum da 2 numarali kromozom translokasyonuna rastlamadim hic.
Sen bu arada hamile misin ? Kusuranbakmayin ben uzun suredir uye olmama ragmen yeni yeni yazmaya basladim ve henuz cozemedim kim hangi asamada.
aynen canım çözdün sen bu işi ama ikinci soruna cevap verebileceğimi zannetmiyorum :)))yani neden ayırt edemiyorlar bilemiyorum.hatırlarsan morgende ayıtr edemiyorlar yazmıştı.bana söylenen de o.bide morgene sorarız.
evet canım doğru anlamışsın.
bana da anlatmıştı genetikci, şekil çizmeden anlatamıcam şimdi
buralar çok da önemli değil, ilk öğrendiğimde ben de çok araştırmıştım.
24 sure tekniği uygulatıcaz biz, öyle karar verdik.
bu durumda taşıyıcı olan elenebilicek mi onu merak ediyorum, nette de bişey yazmıyo.
yani bizim trizami 13 yaşamla bağdaşmıyo zaten, çoğu doğmuyo doğan da yaşamıyomuş,
tamamen sağlıklı olsun diye pgt istedim ben, taşıyıcı olmasın diye.
neyse ya. sahabh ola hayrola
şöyle olabilir ama...
dedimya iki gende olursa taşıyıcı tek gende olursa hasta oluyor.
ben muhtereme sormuştum hangi kromozomlara bakıyorsunuz diye oda 13-14-21 ve birkaç tane daha saydı.bence tek gen hastalığına sahipmi diye bakıyorlar.yani uygulanan teknik farklı.
kandan bakınca gen haritası çıkıyo.kırıklık yada ne varsa görülüyo.
embriyodan parça alınıp pgt yapılınca tek gen hastalığına sahipmi diye bakılıyo.
umarımkafaları karıştırmadan anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir.
Ben de oyle istiyorum ama valla fish tekniginden tek farki problarla falan ugrasmamak herhalde. Bir de hepsine bakiyor olmalari onemli tabi .
13-14 olumca trizami 13 denen hastalik mi oluyor
Sen dogal yolla hamile kalip dusuk yaptin ve genetik tahlik yaptirip oyle mi anladin
rica ederim her zaman yardım ederim bildiğimce tabi...benim bilgilerim 1 yıl öncesi şuanda da aynı sanırım herşey,yani 24 sure önerilen teknik...
ben 24 sure baktırdım embriyolarda 45x0 turner çıktı ve transfer iptal edildi...2 embriyo girebildi pgdye...yumurta sayısı çok olması şansı artırabilir dr lar öyle diyo...Allah izin verirse herşey olur...ben denendim olmadı bi kapı kapandı ama aynı zamanda diğeri açıldı yaklaşık 4 ay sonra hamile kaldım şuan 12+4 günlük hamileyim...daha öncede kaldım ama kaybettim...kromozom bozukluğuma rağmen doğal denedim Allahın izniyle oldu mutluyum ama kaygılarımda var tabi...Her türlü sıkıntıdan hastalıktan şerden beladan Allahıma sığınıyorum hepimiz adına...
E tek gen hastaligina sahipsem ben zaten periferik kanda yaptigimiz kromozom analizinde cikmayacak mi o da? Ben de translokasyon varsa eger ki var pgt yapildiginda tek gen hastaligina degil de translokasyon var mi yok mu ona bakmayacak mi genetik labaratuvari?o yuzden degil mi o prob dene olay?
evet 13-14 ten trizami 13 oluyomuş, ama her çift kadar diğer hastalıkların olma ihtimali de var, bir defalık bozuk eşleşme olabilir yine.
doğal yolla 2 defa hamile kaldım, 8. haftada kalpleri durdu, sonra testleri yaptırınca öğrendik.
tek gen hastalığına sahşpsen kandan çıkacak çünkü kandan yapınca gen haritan çıkıyor.yani kırık fazlalık translokasyon ne varsa görülüyor.
karyotip analizi için senden bir tüp kan alıyorlar.
pgt ye giren gözle bile görülmeyen bir hücre.
pgt bukadar çözebiliyor demekki.teknikler her geçen gün gelişiyo.
bencede şuan en mantıklısı 24 sure.