ben sormadan yapıştırdı zaten herşeyin en güzelini tüketiyoruz diye, bi de o topicte günluk menülerini filan da paylaşıyor herkes, şöyle bir göz gezdirdim hakkaten etinden salatasina sütlusunden tatlısına dört dörtluk menüler hep.... bilemedim valla, şu sadaka konusunda biraz daha bilgi alıcam ben zira aradaki farkı mantıkla bilimle ekonomiyle filan açıklamak olanaksız gorünüyor
Pizza hadi bi nebze yapılır da (artanı kahvaltıda ev halkına itelenir en azındanEvde hamburger pizza ve sarma yapınca 10 saniye de bitiyor ya kahroluyorum.
Geçen hamburger yapıyordum köftesi ayrı peyniri ayrı patatesi ayrı uğraş dur. Oturduk benim herif 1 dakika da gömdü. Emeğe saygı gösterin bari de 5 dakika sürsün. Hayır ağlamıyorum gözüme 1 saat sarılıp 5 dakika da biten sarma kaçtı.
Kessssinlikle katılıyorum, buzlukbank olmadan o masrafı yapmak imkansız.Bence onlar önceden stok yapıp yığanlar... Sonrada sadece 100 verdim diye hava atıyorlar.
muzu resmen agac gıbı dolu alırlardı mutfaga gırınce miiissss gıbı kokardı sımdı dedıgınız gıbı kekremsı ne koku ne tat yok... cok uzuluyorum acaba cocuk oldugumuz ıcın mı lezzetlı gelırdı dıye dusunuyorum onunda etkısı var belkı bılmıyorum ama o eskı keyıf kesınlıkle yok 80 ler ortasından -90 lar sonuna dogru bana gore en guzel en lezzetlı en bereketlı ve en samımı yıllar dıye dusunuyorum
evet hemşirem, stok sabit, kalan 100 tl. günlük tüketim malzemesi için haftalık 3 kişilikmişBence onlar önceden stok yapıp yığanlar... Sonrada sadece 100 verdim diye hava atıyorlar.
Aslında mantıklı bir tasarruf, hem daha ucuza gelir hem de eti gözünle görerek kestirir stoklarsın, keşke herkesin buna imkanı olsa ama zor işte birçok insan için o da ayrı maliyet.Benim dayım büyükbaş hayvan kestirip dolaba koyuyo sene de 3 defa. Dayımın da tasarruf yaptıgını söyleyebilir miyiz??? Halbusi çok zengündür. Gizlice tasarruf ediyo demekki.
Yok ben çok köhne bir yerde calısıyorum burger king bile bir tane var ahahahahahPizza hadi bi nebze yapılır da (artanı kahvaltıda ev halkına itelenir en azından) evde hamburger yapmak akıllı işi değil karşim yapmayınız böyle hareketler istirham ederim. Vardır butik güzel hamburgerci civarda :))
Abla nüfus artıyor şehirler kalabalık o kadar insanı beslemek için sera gdo ilaç vs ile üretiliyor çoğu tarla ürünü, tadı çocukluğumuzdaki gibi olmuyor tabiYok yok, çocuk olduğumuzdan değil, eskiden gerçekten herşey çok doğaldı, 1970'lerde de üretim yapan ve hala üretime devam eden bazı firmaların sevdiğim ürünlerini almıştım bundan 10 sene kadar önce, kesinlikle 70'lerdeki tadı yoktu, ki ben 90'larda erişkindim, 70 sonlarında çocuktum bizim zamanımızda şimdi de tercih edilen bisküvilerin açıkları satılırdı mahalle bakkallarında, o zamanlar üretilenlerde şeker vardı şimdi içlerinde garip bir tatlandırıcı var, kremaları doğaldı şimdi yapay.
Çilek demişsiniz, eskiden neredeyse avucum kadar büyük çilek mi vardı, çilekler minik minik olurdu çünkü çilek o kadar büyür.
Yeni nesil sebze meyvenin gerçek tadını bilmiyor çok acıbüyük metropollerde apartmanlarda sitelerde yaşamak zorunda kalan çocuklar ağacından dut, incir, erik gibi meyveleri yemenin nasıl bir şey olduğunu, ceviz ağacından topladığınız cevizlerin elinizde bıraktığı o kına rengini, hiçbir şeyi bilmiyorlar, yiyebildikleri ne kadar doğal tartışılır, alım gücü ortada o yüzden insanlar bazı zincir marketlerden alışveriş yapmak zorunda ama alınanların iyi olduğunu söyleyemem, ucuza alır öğün geçirirsiniz o kadar.
Biz muhteşem bir çocukluk yaşamış nesiliz, insanın ömrü, sağlığı dahi genetik faktörler yanısıra yediklerine bağlıdır, o yüzden eski insanlar 90 yaşında bile maraton koşacak kadar zinde ve sağlıklıydı onlara eski toprak denmesinin sebebi de bu'ydu, şimdiyse 20 yaşında tansiyon ve diyabet hastası gençler var.
Ya bizim aile de herkes bu sekilde yapar allah herkese versin tabi. Güvenilirlik acısından önemsiyorlar ne yediğimiz belli en azından diye.Aslında mantıklı bir tasarruf, hem daha ucuza gelir hem de eti gözünle görerek kestirir stoklarsın, keşke herkesin buna imkanı olsa ama zor işte birçok insan için o da ayrı maliyet.
Birkaç senedir ben de bunu yapıyorum ama sebebi başka.Benim dayım büyükbaş hayvan kestirip dolaba koyuyo sene de 3 defa. Dayımın da tasarruf yaptıgını söyleyebilir miyiz??? Halbusi çok zengündür. Gizlice tasarruf ediyo demekki.
Bazılarınında köyden salçasından, eriştesine, konservesine herşeyi geliyor, valla 100 lira harcayarak 1 haftayı geçirebilenin karşısında saygıyla eğiliyorum, akşam üstü bisikletle gezeyim dedim bizimkiler ayak üstü birkaç sipariş verdi, çok da bilindik bir marka olmayan kaşar aldım 500 gr'lık, bizimkiler tostu seviyor diye 25 lira ona verdim, pita ekmek isteriz dediler, 4 tane pita'ya 5 lira, hadi çıktım madem toz şekerime de takviye olsun dedim 1 kilo aldım 5 lira :))) kabak çekirdeği hınzır şey kıymayla yarışıyor kilosu 45 liraevet hemşirem, stok sabit, kalan 100 tl. günlük tüketim malzemesi için haftalık 3 kişilikmişgerçi benim bütçeye bakarsak bu da bi başarı, aylık kişi başı 1000 in altına assssla düşüremıyorum, stok mtok hikaye, olmuyor, olamıyor
Ben millet nispet yapıyor demesin diye sadece dayı yazdım da benim ailem (hatta sülalemBirkaç senedir ben de bunu yapıyorum ama sebebi başka.
Son yıllarda aldığımız et kıymada bir koku geliyor burnuma ve yiyemiyorum.
Daha pişirirken kokmaya başlıyor, inkanı yok yani 1 lokma alamam.
Bunun küsve sanırım öyle bir yemden kaynaklandığı öğrendik ve çevre uzak ilçelerde, doğal besicilik yapan, hayvan pazarlarına yöneldik.
Öyle kendi adımıza değil ama hazır orda kesilmiş, bütün olan bir hayvandan istediğimiz yeri alıyoruz, kp görümceler ve biz olarak.
Fiyat da gerçekten çok daha makul ve kaliteli.
İnanın 2 sene evde yaptığım köfteyi yiyemedim yahu ben, şuan tavuk da aynı şekilde yiyemiyorum ve köy tavuğu bulmak daha zor.
O işe de el atacağım.
Biz de yapıyoruz bunu zaman zaman ve dediğiniz gibi güvenilir olması nedeniyle. Kardeşim veteriner benim anlattıklarından sonra ya bilindik markaların tesislerinden çıkan eti (benim şehrimde torku güvenilirdir mesela, tesisleri bal dök yala) veya kendi kestirdiğin eti yemenin en doğrusu olduğunu öğrendim.Ya bizim aile de herkes bu sekilde yapar allah herkese versin tabi. Güvenilirlik acısından önemsiyorlar ne yediğimiz belli en azından diye.
Ben bu konuda ne yazsam kötü olacak, tarla ürünü diye satılanların hepsi tarla değil ablacım, bizim buralardan Aydın'dan örnek vereyim, köylerdeki tarlalarda yetişen domates Haziran ortasından sonra çıkar tezgaha ama gel gör ki daha Mayıs ayında başlarlar tarla domatesi diye bağırmayaAbla nüfus artıyor şehirler kalabalık o kadar insanı beslemek için sera gdo ilaç vs ile üretiliyor çoğu tarla ürünü, tadı çocukluğumuzdaki gibi olmuyor tabi
Kimseyi baz almayın,her evin mutfak vb masrafları farklı mesela çocuklu evde dengeli beslenme daha bir önemli. Eşimle ikimiz yasarken yani çocuklardan önce,meyve olmasada olurdu mesela ama şu an 2 çocuğum var,meyve muhakkak alınır. Et,tavuk,balık herkes bütçesi dahilinde alıyor,şahsen yemesem bile çocuklara almaya gayret ederdim sanırım.Ben de bır hata olduğunu dusunmeye baslamıstım artık. Aylık 1500 cok gelıyor gozume. Ekstra yemın ederım bişey almıyoruz. Sadece bir paket cevız o da 150 gr. Kalanı luks bile değil. Asgarı ucret alanlar gecınıyor bir şekilde değil mi? Onlar yaparken ben neden yapamıyorum? Basım çatlıyo artık hesap yapmaktan. Bekar anne olmak cok zor
Satılır mı acaba baya esya var aslında amaBen konuyu vakit buldukça okuya okuya geliyorum aralarda bir gelişme olduysa bilmiyorum. Öncelikle çok haklısınız bu hayat pahalılığında çocukla birlikte söylediğiniz maaş büyükşehirde ucu ucuna yeter. Allahım en kısa zamanda feraha çıkarsın inşallah. Nasıl bakarsınız bilmiyorum bu duruma ama artık ikinci el uygulamalar çok popüler. Modacruz, dolap vs. Babasının çocuğunuza aldığı fazla eşyaları satmayı düşünmez misiniz? Hem evinizde sadeleşirsiniz hem de bir faydası dokunur size.
Benim cabuk bitiyor hersey gramajlara bakmak aklıma gelmemıstı daha önce. İndirim takıp ediyorum artıkKimseyi baz almayın,her evin mutfak vb masrafları farklı mesela çocuklu evde dengeli beslenme daha bir önemli. Eşimle ikimiz yasarken yani çocuklardan önce,meyve olmasada olurdu mesela ama şu an 2 çocuğum var,meyve muhakkak alınır. Et,tavuk,balık herkes bütçesi dahilinde alıyor,şahsen yemesem bile çocuklara almaya gayret ederdim sanırım.
Bunun gibi şeyler etkiliyor muhakkak.
Sabah gittim markete, içinde pahalı diyebileceğim tek şey devam sütüydü,peynir meyve,sebze kuruyemis ekmek ,kahve vs aldım 485 lira ödedim çıktım. Deterjan et,balık,tavuk yoktu içinde,bakliyatta yoktu.
Koronadan önce bu paraya daha fazla şey alıyordum aşikar. Birde gizli zam var,herşeyin ambalajı gözle görülmese de küçülüyor, pınar beyaz seviyor evdekiler. 400gr'lık paketi çıkmıştı uzun zamandır ondan alıyordum,geçenlerde 200 gr ile 400 gr kg fiyatlarına baktım 400 gr daha pahalıydı neden acaba derken paketi bir çevirdim 350 gr olmuş.
Herşey ufak ufak zamlanıyor böyle böyle. Bakarsan fiyat aynı ama gramaj küçülmüş.
Herşey ateş pahası maalesef, Allah kolaylık versin.