Pahalılık yorgunluk bıkkınlık

Bazılarınında köyden salçasından, eriştesine, konservesine herşeyi geliyor, valla 100 lira harcayarak 1 haftayı geçirebilenin karşısında saygıyla eğiliyorum, akşam üstü bisikletle gezeyim dedim bizimkiler ayak üstü birkaç sipariş verdi, çok da bilindik bir marka olmayan kaşar aldım 500 gr'lık, bizimkiler tostu seviyor diye 25 lira ona verdim, pita ekmek isteriz dediler, 4 tane pita'ya 5 lira, hadi çıktım madem toz şekerime de takviye olsun dedim 1 kilo aldım 5 lira :))) kabak çekirdeği hınzır şey kıymayla yarışıyor kilosu 45 lira:KK70:10 liralık aldım sadece eşim yiyor diye, neyse işte aldıklarımı tamamına 70 lira ödedim, ki alışverişe çıkmadım he, sadece dolaşacaktım :))))
Köyümüz yok bizim öyle imreniyorum ki keske göçmen olmasaydık herkesin köyden geliyor tarhanası zeytını

evet hemşirem, stok sabit, kalan 100 tl. günlük tüketim malzemesi için haftalık 3 kişilikmiş :cry: gerçi benim bütçeye bakarsak bu da bi başarı, aylık kişi başı 1000 in altına assssla düşüremıyorum, stok mtok hikaye, olmuyor, olamıyor:KK61:

Ben hergün iş çıkışı markete giriyorum, sadece ıvır zıvıra 100 tl verip çıkıyorum. 3000 den aşağı değil bizim de market alışverişi. Çok müsrifiz galiba.

Ben bu konuda ne yazsam kötü olacak, tarla ürünü diye satılanların hepsi tarla değil ablacım, bizim buralardan Aydın'dan örnek vereyim, köylerdeki tarlalarda yetişen domates Haziran ortasından sonra çıkar tezgaha ama gel gör ki daha Mayıs ayında başlarlar tarla domatesi diye bağırmaya :KK70:biz biliyoruz o yüzden tarla bu abla deyince güleriz, buraların kavun karpuzu da Ağustos sonu çıkar, Ağustos'tan önce satılan kavun karpuzların hiçbiri Aydın tarlalarında yetişmiş değildir, dışarıdan gelen üründür ve resmen buzhane malı gibidir ve maalesef kabak aşılıdır, içlerinde beyaz damarları olur çekirdekleri de bembeyazdır.
Ben meyve sebze konusunda şanslı sayılırım çünkü köyde bahçemizde yetiştiriyoruz, ama köye gidemediğim zamanlarda marketten almam veya pazara çıkmam gerekiyor. Virüs çıkınca pazara da gitmez olduk gerçi. Böyle zamanlarda açıkçası köy ürünü denilen şeylerden uzak durmaya gayret ediyorum abla, diğer üretici tadı saman gibi bile olsa en azından belli standartlarda üretim yapıyor, %100 o da uymuyordur ama iyi kötü denetimi ölçümü vardır. Köylü ise tarım ilacını basıyor hiçbir kontrol vs yok sonuçta. Herkes böyle değil tabi ama bilemeyiz. Veya halden topladıkları meyve sebzeyi köyden geldi diye satanlar oluyor. Dediğin gibi bilmeyen insanı rahatlıkla kandırabilirler ki ben de bilmeyen kesimdenim. En azından büyük marketten alınca üretici kim yazıyor üstünde diye tadı bahçemizdekilerin yanından geçmese de alıyorum.

Köyümüz yok bizim öyle imreniyorum ki keske göçmen olmasaydık herkesin köyden geliyor tarhanası zeytını
Evet köyde ailesi akrabası olanlar şanslı hem doğal ürünler yeme şansları oluyor hem de gelen gıdaların ev ekonomisine katkısı oluyor, yoksa gerçekten bu zamanda herşeyi kendin almaya kalktığında ateş pahası, eskiden ucuz olan şeyler bile pahalandı.
Mesela ben örmeyi dikmeyi severim ama gelin görün ki artık yün fiyatları kumaş fiyatları hazır giyimle yarışıyor, kaliteli bir yün almak istediğinizde 100 gr'lık yüne en azından 10-15 lira arası ücret ödüyorsunuz, eskiden böyle değildi, yünler uygundu alıp ördüğünüzde hazır kazağa vereceğiniz miktardan daha uyguna mal ediyordunuz.

Valla elindeki parayı yetiştiremeyenler üzülmesin zira hata onlarda değil, hayat pahalı ve maalesef gıda olsun, giyim veya herhangi bir hizmet sektöründen hizmet alıyor olalım fark etmiyor, kötünün iyisini pahalıya alıyoruz.

Benim babam memur emeklisi.
Tamam yüksek kademe ama sonuçta memur yani.
Biz refah içinde yaşadık, keza malı mülkü de vardır.
İyi eğitimler aldık, hiçbir şeyimizden eksik kalmadık.
Şuan aldığı emekli aylığı bile, kurumsal bir firmada orta düzey çalışan mühendis vb mesleklere denk.

Şaka gibi değil mi, şuan çalışan memur geçinemiyor.
Canım babam işçi emeklisi çalışırken maaşı cok iyiydi emekli halide iyi(tabi biz ne kadar goremesekte)
Is yerinde bi abi anlatmıştı sanayide 1 yıl çalışıp biriktirdiğimle ev yapmıştım diye
Şimdi biri öyle bi şey dese yalan söylüyor der gulerler

Benim anlamadığım bizim ülkemizde her şey mi dolara bağlı üretiliyor. Biz hiç mi bir şey üretmiyoruz da dolarla birlikte her şeyin fiyatı uçuyor. Tamam ithal ürünler anlarım da kendi ülkemin ürettiği şeyler niye ona bağlı artıyor
Ülkemizde yerli ne kaldı, onları sayalım önce değil mi?
Bilen var mı?
Hayvan yemi bile ithal ediyoruz, meyve sebze tohumu da.
Tarımcılıkta yerli bile olsa mazot sebebi ile dolara bağlı.
Mazot ve elektriğe zam gelirse, ekmeğe de gelir, bu böyledir.

Satılır mı acaba baya esya var aslında ama
Kesinlikle deneyin, bu uygulamaları ben de kullanıyorum ama pek yoğun değil çünkü minimalist sayılırım ve çocuğum yok anca tek tük kullanılmayan eşyamı satıyorum. İş yerinde çocuklu arkadaşlarımsa çok yoğun alış-satış yapıyorlar çocuk kıyafeti-eşyasına-oyuncağına ıvır zıvıra çok talep var, çabuk büyüyorlar veya hevesi geçiyor az kullanılıyor evde yer kaplıyor. Aynı şekilde kendileri de çocuğun üç ay sonra giyemeyeceği veya heveslerinin geçeceği bir kıyafet-eşya-oyuncağa çok para vermek istemeyip buralardan çok alıyorlar.

Evet köyde ailesi akrabası olanlar şanslı hem doğal ürünler yeme şansları oluyor hem de gelen gıdaların ev ekonomisine katkısı oluyor, yoksa gerçekten bu zamanda herşeyi kendin almaya kalktığında ateş pahası, eskiden ucuz olan şeyler bile pahalandı.
Mesela ben örmeyi dikmeyi severim ama gelin görün ki artık yün fiyatları kumaş fiyatları hazır giyimle yarışıyor, kaliteli bir yün almak istediğinizde 100 gr'lık yüne en azından 10-15 lira arası ücret ödüyorsunuz, eskiden böyle değildi, yünler uygundu alıp ördüğünüzde hazır kazağa vereceğiniz miktardan daha uyguna mal ediyordunuz.

Valla elindeki parayı yetiştiremeyenler üzülmesin zira hata onlarda değil, hayat pahalı ve maalesef gıda olsun, giyim veya herhangi bir hizmet sektöründen hizmet alıyor olalım fark etmiyor, kötünün iyisini pahalıya alıyoruz.
Asgari ücretle gecınen bir arkadasım vardı ama hem esının hem kendısının ailesi sureklı koyden peynır yogurt baklıyat yag tasırdı. Biri dogulu obur taraf egelı. Kolı kolı taşırlardı. O zamanlar değer mi bu kadar zahmete derdim şimdi anlıyorum. Kars kasarları, kazlar, ballar öbur taraftan zeytınyagları, baklıyatlar.. ne guzel organıkmıs

Kesinlikle deneyin, bu uygulamaları ben de kullanıyorum ama pek yoğun değil çünkü minimalist sayılırım ve çocuğum yok anca tek tük kullanılmayan eşyamı satıyorum. İş yerinde çocuklu arkadaşlarımsa çok yoğun alış-satış yapıyorlar çocuk kıyafeti-eşyasına-oyuncağına ıvır zıvıra çok talep var, çabuk büyüyorlar veya hevesi geçiyor az kullanılıyor evde yer kaplıyor. Aynı şekilde kendileri de çocuğun üç ay sonra giyemeyeceği veya heveslerinin geçeceği bir kıyafet-eşya-oyuncağa çok para vermek istemeyip buralardan çok alıyorlar.
Bende o kadar cok oyuncak var ki hemde kullanılmamıs markalı oyuncaklar hep babadan gelme. Kıyafetleri verdim kuculdukce ihtiyacı olanlara. Bir de 500 den fazla kitap var bana ait on yıldır biriktirdiğim ama onlara kıyamam sanırım

Bütün yaz sebze meyve köyden geldi
Artk domates getirmeyin koycak yer yok dedim.
Ceviz aksam yemegine bile koyuyorm masaya atıstırmalık.
Konu komsuya dagıtıyoruz.
Ama hala yetmiyor😑
Biyerde bende hata yapıyırm ama nerde.
Dolap balkabagı doldu daha simdiden.
Bütün kıs salatasını,yogurtlamasını,corbasını,tatlısını yapıyorum ama bi elektrik faturası cıkmıyor ordan🤷🏻‍♀️
Bide bunları parayla alan insanlar napsın?

Valla gurbetçilerin altındakiler de biz de yok. Üç beş maaşa ötv siz alıyolar mercedesleri biniyolar. Biz o paraya anca burda tekerini alırız. İlaç iyi bir kıyas mı? Ne bileyim ev, araba, benzin, vergi, temel gıdalar vs bunlardan naber?
Gurbetci diyince benim gözümün önüne Tülay Erkan geliyor buz gibi oluyırum🤣

Kızlar selam,

galiba depresyona giriyorum, elim hiçbir işe gitmiyor, aksam kaçta uyursam uyuyayım yorgun uyanıyorum. Beslenmeden kaynaklı desem kimse benim kadar sağlıklı beslenmıyordur zira diyetisyen eşliğinde besleniyorum.

diğer yandan bir türlü evdeki hesap çarsıya uymuyor, ekstra hiçbir harcamam yok, sadece kızım için gerekli bir iki şey alıyorum mesela kulaklık aldım otuz liraya bir de kitap aldık okumak için ana kız onlar da yüz lira. Özel ders alıyor bir de o da 70 lira. Yanı 200 lira keyfi harcamamız, geri kalanı fatura ve gıda. Aburcubur almıyoruz, içecek su kahve yeşil çay, bir tek kıyma alıyorum toptan bir de balık aldım attım dolaba. Sebzeyi de haftalık pazardan alıyorum. Ama hersey pahalandı artık ucu ucuna yetıyor. Eskıden hem gezer hem ay sonunda hesapta param olurken şimdi ay ortasında nerdeyse param bitiyor. Gereksız tek bir harcamam yok. Geçen seneden bu seneye bu kadar pahalılık olmaz acaba ben mı fazla şey alıyorum diyorum ama gecen sene kekler borekler yapar alırdım. Şimdi eve gereksız tek bir şey almıyorum. Boyle mı gececek hayatım?Aylık gıda masrafım 1500 lira iki kişi. Ama daha azında da makarna patatese talım. Napsam canım cok sıkkın. Sinemaya, tiyatroya, konserlere giderdim param kalırdı. Bende mı hata? Bu hep böyle mi gidecek? Beynim cok yorgun.
Hayat çok pahalı ve bu durumda olan sadece siz değilsiniz emin olun.Daha iyi günlere ulaşırız umarım

Asgari ücretle gecınen bir arkadasım vardı ama hem esının hem kendısının ailesi sureklı koyden peynır yogurt baklıyat yag tasırdı. Biri dogulu obur taraf egelı. Kolı kolı taşırlardı. O zamanlar değer mi bu kadar zahmete derdim şimdi anlıyorum. Kars kasarları, kazlar, ballar öbur taraftan zeytınyagları, baklıyatlar.. ne guzel organıkmıs
Köyden gelenler hem uygun hem doğal oluyor, bir ürünün doğalını yemeye alışınca muadilini yemek istemiyorsunuz, valla hazır gıda sektörü bu gidişle beni meydanda asacak ama neyse yazayım yine de, örnek vereyim gerçek Osmancık pirinci yediğinizde aldığınız paketli pirinçler size yavan geliyor, ki bazılarının içinde gerçek pirinç var mı tartışılır, Çin plastik pirinç yapıyor zira:)))
Ya da hakiki zeytinyağ yediğinizde zeytinyağ olarak satılan diğer yağların yapaylığını anlıyorsunuz, ev yapımı salçayla hazır salça arasında uçurumlar var, sağlıklı beslenmek çok zor bu dönemde, hele büyükşehirlerde doğala ulaşmak Mars'a astronot yollamak gibi, organik diye satılanlarda gerçekten organikse dahi uçuk fiyatlarda alınıyor büyük yerlerde.

Ben diyorum işi gücü küçük yerleşim yerlerinde yaşamaya elverişli insanlar Ege'de kasabalara yerleşsin, eskiden Büyükşehir'e göç vardı artık bu gidişle küçük yerlere göç başlayacak, insanlar 4-5 domates, salatalık fidesi ekip biçeceği bahçeli, temiz havalı ve stresten uzak yerlere kaçmaya mecbur kalacak bu gidişle zira hem doğalını yiyemiyorlar hem pahalıya alıyorlar hem de stres almış başını gidiyor, hele İstanbul aman Allah'ım resmen çıldırmış gibi.
Annem geçen telefon açmış kızım canım kıvırcık istedi dedi, ki tek başına bir kadıncağız, kira derdi de yok, 1 adet kıvırcığa 7,5 lira vermiş pazarda, ıspanak almış tek diye yarım kilocuk, ona da 5 lira vermiş, ıspanak kilo 10 lira el insaf :ruh:

Satılır mı acaba baya esya var aslında ama
her urun ıhtıyac sahıbıne verılmıyor benım ıkıncı el uygulamalarından cook cıddı satıslarım oldu cok kullanıslı bende tavsıye ederım bazı kılık kıyafet ıhtıyac sahıbıne ayrıldıktan sonra gerıye kalanların resmını cekıp yukledım halıdan tutun perdeye hatta sallanan koltuk bıle mutfak esyası benım gıymedıgım elbıseler cesıtlı oyuncaklar hep saattım amacım evden esya yukunu azaltmaktı cok cıddı gerı donusum sagladım

Daha bugün yün almaya gittim, geçen yıl 4,5 liraya yumağını aldığım ip 11 lira olmuş. Şok oldum resmen. Gitmeden bu yazıyı okusaydım inanmazdım 🤣

Köyden gelenler hem uygun hem doğal oluyor, bir ürünün doğalını yemeye alışınca muadilini yemek istemiyorsunuz, valla hazır gıda sektörü bu gidişle beni meydanda asacak ama neyse yazayım yine de, örnek vereyim gerçek Osmancık pirinci yediğinizde aldığınız paketli pirinçler size yavan geliyor, ki bazılarının içinde gerçek pirinç var mı tartışılır, Çin plastik pirinç yapıyor zira:)))
Ya da hakiki zeytinyağ yediğinizde zeytinyağ olarak satılan diğer yağların yapaylığını anlıyorsunuz, ev yapımı salçayla hazır salça arasında uçurumlar var, sağlıklı beslenmek çok zor bu dönemde, hele büyükşehirlerde doğala ulaşmak Mars'a astronot yollamak gibi, organik diye satılanlarda gerçekten organikse dahi uçuk fiyatlarda alınıyor büyük yerlerde.

Ben diyorum işi gücü küçük yerleşim yerlerinde yaşamaya elverişli insanlar Ege'de kasabalara yerleşsin, eskiden Büyükşehir'e göç vardı artık bu gidişle küçük yerlere göç başlayacak, insanlar 4-5 domates, salatalık fidesi ekip biçeceği bahçeli, temiz havalı ve stresten uzak yerlere kaçmaya mecbur kalacak bu gidişle zira hem doğalını yiyemiyorlar hem pahalıya alıyorlar hem de stres almış başını gidiyor, hele İstanbul aman Allah'ım resmen çıldırmış gibi.
Annem geçen telefon açmış kızım canım kıvırcık istedi dedi, ki tek başına bir kadıncağız, kira derdi de yok, 1 adet kıvırcığa 7,5 lira vermiş pazarda, ıspanak almış tek diye yarım kilocuk, ona da 5 lira vermiş, ıspanak kilo 10 lira el insaf :ruh:
Balkonda biber domates yetıstırmek gerek, annem gucu yeterken bahce yapardı yazları yazlıkta, bilemedim değerini. Sabah kalkınca salatalık domates bıber koparıp koyardık sofraya. Kvırcıklar da tazecik oluyordu bahcede. Karpuz bile ekiyordu bi ara, bahceden koparıp gecerken plaja ıner, kuma gömup soguk soguk yerdık

her urun ıhtıyac sahıbıne verılmıyor benım ıkıncı el uygulamalarından cook cıddı satıslarım oldu cok kullanıslı bende tavsıye ederım bazı kılık kıyafet ıhtıyac sahıbıne ayrıldıktan sonra gerıye kalanların resmını cekıp yukledım halıdan tutun perdeye hatta sallanan koltuk bıle mutfak esyası benım gıymedıgım elbıseler cesıtlı oyuncaklar hep saattım amacım evden esya yukunu azaltmaktı cok cıddı gerı donusum sagladım
Ben de öyle cok miniş, shopkins hele slyvanian families oyuncagı var ki. Minişlerle oynadı biraz ama slyvanıan oyuncaklarını evlerini kaldırmıstık, Oynamaya kıyamıyordu, unuttuk kaldı sonra da ıstemedı buyudum diye. O evler cok pahalıydı ama zamanında herkes toplanıp dogum gununde hedıye ederdı birer tane amcalar teyzeler. Şimdi dusunuyorum da aslında ne gereksız masrafmıs,Oyuncaga o kadar paralar vermek. Kıyafette gıymedıgım cok deri ceket vs kıyafetım var ama acaba zayıflar isem giyer miyim diye veremıyorum. Vedalasamıyorum gıysılerle. Bir çekyat takımı var fazla olan o da 10 yıllık birine vermek ayıp olur. Pelus oyuncaklat desenız dunya kadar var en az 100 tane . Tasınırken 12 buyuk kutu oyuncak dagıttım az kullanılmışları kaldı bende koyacak yerım yok. Gerıye kalan da buyuk kutularda bes adet falan. Cogu hedıye zaten.

Denesem mi acaba? Elden vermek daha mı ıyı olur? Ya kargoda zarar gorurse ayıp olur alan kısiye? Gorup alabilse tek tek bakıp keske. Hangı siteye koydunuz dolap mı? Ne cok sordum. Aslında bir peluş alana 10 pelus versem hepsınden kurtulsam

Ben de öyle cok miniş, shopkins hele slyvanian families oyuncagı var ki. Minişlerle oynadı biraz ama slyvanıan oyuncaklarını evlerini kaldırmıstık, Oynamaya kıyamıyordu, unuttuk kaldı sonra da ıstemedı buyudum diye. O evler cok pahalı ama zamanında herkes toplanıp dogum gununde hedıye ederdı birer tane amcalar teyzeler. Şimdi dusunuyorum da aslında ne gereksız masrafmıs, gıymedıgım cok deri ceket vs kıyafetım var ama acaba zayıflar isem giyer miyim diye veremıyorum. Bir çekyat takımı var fazla olan o da 10 yıllık birine vermek ayıp olur. Pelus oyuncaklat desenız dunya kadar var en az 100 tane . Tasınırken 12 buyuk kutu oyuncak dagıttım az kullanılmışları kaldı bende koyacak yerım yok. Gerıye kalan da buyuk kutularda bes adet falan. Cogu hedıye zaten.
o ayıp olur dedıgınız cekyat takımına ıhtıyacı olan o kadar cok kısı var kı ınanamazsınız
tum ıkıncı el satıs uygulamalarına koymanızı tavsıye ederım yalnız ulkemızde bence ıkıncı el satıs bılınmıyor oyle yuksek fıyatlara goruyorum kı sasırıyorum ıkıncı elın mantıgı bellı halbukı ben ucretı belırlerken o zamanlar odedıgım para sımdı bu urun ne kadar ve satanlar ne kadara satıyor dıye bır pıyasa arastırması yapıp ortalama koyuyorum
zaten kulllanmıyorum bosa duruyor hem ıse yarasın hem daha cok ıhtıyacı olana gıtsın derdım oncelık oldugundan daha uyguna koyuyorum daha cok satıs yapıyorum pahalı koyanlarınkı dolapda oooyylleece beklıyor yanı elden cıkarma odaklı fıyat yuklemesı tavsıye ederım
ınsanlar evdekı kullanmadıkları ıplere kadar satıyor neden olmasın gıdıp 3 katı para verıp alacagına burdan cok uyguna alarak tasarruf eden hanımlar var onlar ıcın bıle yapılır satıs :)

X