Özel eğitimli öğrencinin velisi

Küsmeyin hemen anlamaya çalısmak yerine laf yetistirmeye çalışıyor ve anlamsız yere kendinizi yarıştırıyorsunuz. Neyse tamam her önüne gelen her türden engelli ve/veya ögrenciyle ilgilensin yalan yanliş fark etmez çabalamak bile yeter sonucta. 15 kisilik sınifta 2 tane kaynastırma ogrencisi 1 tane hoca ne yaparlarsa yapsınlar nasilsa biz olası bir skandal da linc icin hazirız gerisi bizi ilgilendirmiyor.

Bizzat yasadigim seye yorum yaptim. Evimde cekirdek citleyip film izler gibi degil.
Bu konuya yorum yaptim 1 kaynastirma ogrencisi olan ve sorunu sadece ozel egitime gereksinim duyan velide goren konu sahibine.
Yani anlamak istemeyen sizsiniz gibime geliyor. Kimse ona kotu kadin muzeyyen demedi.
Sistemin sorununu sadece bir kesime yuklememelisin denildi.
Seni anliyorum denildi.
Neyse sizin icin kotu gecen bir gundu sanirim.

Ben şimdi size uzun bir cevap yazıcam. Sabırla okuyun lütfen öğretmen hanım...

Öncelikle engelli olduğunu söylediğiniz bir çocuğun tuvalet eğitiminin olmaması neden sizi bu kadar şaşırtıyor. Konuyla hiç alakası olmadan ‘Tuvalet eğitimi olmayan’ sıfatını yapıştırdığınız için dikkatimi çekti. Gerekirse siz veliye nasıl eğitim vereceği hakkında destek olacaksınız ya da bu konu ile ilgili gitmesi gereken doktor ya da bir danışan önereceksiniz.

İkincisi daha öncesinde bilmiyordum ama sizin söylediginize göre özel eğitim okulu yok okul öncesinde. Napsın bu veli. Cocuguna almadıgı bir eğitimi nasıl versin. Bu yükümlülük sizin aldığınız eğitimde verilmedi mi? Paşa paşa o çocukla ilgileneceksiniz.

Üçüncüsü tabiki herkesin çocuğu kendine çok kıymetli. Kimse çocuğu okulda dövülsün ya da zorbalığa ugrasın istemez cocuk engelli olsa dahi. Fakat bu özel cocuklar için hiç bir karşıt ebeveyni destekleyemezsiniz. Siz öğretmensiniz. Özel cocugun ailesi ile açık konusabilirsiniz fakat karşıt ebeveynlere karşı özel cocugu savunmacı şekilde konuşmak zorundasınız. Elle tutulur tarafları yok demişsiniz. Elle turulur tarafları engelli olan minik bir cocuk ve engelli olan cocuklarını hayata hazırlamaya sosyalleşyirmeye çalışan ailenin verdiği savaştır.

Bir de anneye siz de geleceksiniz ya da cocugunuzu alın diyorsunuz. Nasıl bir vicdansızlık bu. İnsani yönünü bırakın meslek tanımınızı da uymuyor bu söyledikleriniz. Ah o anne ben olacaktım ki neyse

Çocuğum yok. İnşallah olduğunda da sizin gibi bir öğretmene denk gelmez.

Muhtemelen küçük okuldur. Özel eğitim hocası merkezdedir. Aile de oralara yollamakla uğraşmak istememiştir. Kendi okulumda da var öyle iki öğrenci.aile hem merkeze yollamak istemiyor hem de küçük bir okulda alanı bile olmayan bir öğretmenden ağır engelli öğrencinin çok fazla şey başarmasını bekliyor. Olmayınca da hemen şikayet ediyorlar. Çok üzücü ve zor bir durum

Öğretmen olan ya da çocuğunun sınıfında böyle bir şeye şahit olan var mı aranızda ? Nasıl bir çözüm buldunuz . Gerçekten fikirlere çok ihtiyacım var
İdareniz isterse sadece o çocuk için özel eğitim odası açtırabiliyor. Onların insiyatifinde. İlçe MEB den talep etmeleri lzım. Ve sadece o çocuk için bir öğretmen verirler

siz o canım çocuğu iş olarak görüyorsunuz.kendi açınızdan haklı olabilirsiniz de.engelli çocuk ailesi olmak öyle zor ki, ben o aileyi anlayabiliyorum.şiddet eğilimi varsa bu durumda çocuk psikolojisine vs yönlendirseydiniz ki üç yaşında iken benim oğlum bile o kadar yaramazdı ki..Çocuktan böyle öcü imiş gibi bahsetmekten vazgeçin.siz çocuğu şiddete eğilimli diye etiketlemişsiniz.göremiyor, iletişim kuramıyor, üstelik çocuk o daha, saldırganlaşması normal.sadece sevilmek istiyor.ben uslubunuzdan son derece rahatsız oldum.o çocuk zaten hayata bir sıfır yenik başlamışçbizim daha hassas olmamız lazım.hiçbir çocuğun eğitim hakkı engelllenemez.

Çok yanılıyorsunuz çocuğunun zekasını kültürel gelişimini düşünen anne çocuğu anaokuluna yada kreşe gönderir. ANNEDE takip edip yanında olur....
Çocuk gece gündüz uyumamış,evde her yeri birbirine katmış olabilir bu çocuklarda sıklıkla gözlenen bir durum.Anne belki evi toplamaya dönüyordur,belki biraz dinlenmeye gidiyordur yada daha kötüsü ayni sorunlari olan evde 2. bir çocuğu daha vardır.Yoksa bu kışta kıyamette o çocuğuda oraya getirmeye zahmet etmez evin bi odasına kilitleyiverirdi.Allah aşkına başımıza gelmeden halden anlayalım biraz.Böyle bir çocuğun annesi olmak demek özel harekat komandosu olmak demek.Anlayış hoşgörü diyorum

O cocuk özel ders almali.
Birebir.
Bence onun icinde daha iyi daha cabuk ögrenir kavrar.
sosyallesmek onun icin sonraki iş.
o suan birseyleri anlamak, kavramak, ögrenmeye calisma gibi farkindaliklari ögrenmeli.
Arkadas iliskisi sonraki is.

Öncelikle söyleyeyim öğretmen değilim, ama annem babam dedem teyzelerim dayım dahil çok fazla öğretmen barındıran bir aileden geliyorum. Ve hepsinin sürekli söylediği şey, Türk eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birinin veliler olduğu. Kimseyi aşağılamak için söylemiyorum ama bu bir gerçek, ortaokul veya lise mezunu kadınlar bu işin senelerce eğitimini almış çocuk psikolojisi eğitimi almış tecrübeli öğretmenlere kendilerince işini öğretmeye çalışıyor. Bu ülkede herkes her şeyin en iyisini biliyor ya. İnternetten iki şey okuyunca doktora öğretmene bilgiçlik taslıyorlar. Bir de zaten artık şikayet hatları kurulmuş bazı sorunlu insanlar canları sıkıldıkça şikayet etsin diye heralde. Her gün bir öğretmene soruşturma açılıyor, çoğu iftira. İnsanlarda moral motivasyon mu kalır? Kendisi evde çocuğu kemerle döven adam öğretmeni çocuğuma iyi davranmıyor diye şikayet edebiliyor. Çocuk psikolojisi hakkında fikri olmayan, yaramaz çocuğuna tüm gün bağırıp vuran kadınlar öğretmenin en ufak hatasında şikayet edebiliyor. 40 çocuk 80 veliyle uğraşmak zorunda kalan zavallı öğretmenler de sürekli soruşturma korkusuyla alttan almak zorunda..

En tuhafi da öğretmenin öğretmene saldırganlığı...malesef eğitim sektöründe hizmette yeknesaklik yok

Sizin bildiğiniz gibi mi mesela.
Sizin sülalenizin yarısının öğretmen olması, ne her öğretmenin iyi olduğunu ne de her Veli’nin kötü olduğunu gösterir.
İnsanlıktan bir haber bireyler mevcut bu hayatta.
Her öğretmen nasıl kötü ya da iyi değilse, her veli de iyi ya da kötü değil.
Her çeşit insan var bu hayatta.
Ve ben hariçten gazel okumuyorum, özellikle özel eğitim işinde iyi öğretmen sayılı parmağı geçmez.

Şu ana kadar hiçbir insana eğitim aldığı mesleğiyle ilgili bir şey öğretmeye kalkmadım. Ben size öğretmen insanların söylediği şeyleri yazdım. Her velinin kötü olduğunu da yazmamışım gördüğüm kadarıyla. Okuduğumuzu anlama yeteneğimizi geliştirelim. Müşteri temsilcisiymişsiniz sanırım. Size özel eğitim hocalarına "kötü" deme yetkisini kim verdi? Neye göre puanladınız hocalarımızı? Siz bu konuda ne eğitim aldınız? Hariçten gazel okumuyorum diyorsunuz ya altını doldurun bir zahmet.

Hayat eğitimi aldım canım.

Kusura bakmayın ama bizim gonderdigimiz okullarda yardımcı öğretmen varken yani çocuklardan biri tuvalete gitmek istediğinde onları götüren ablaları varken sizin okulunuzda neden yok bende çocuğumu 3 yaşındayken verdim evet engelli bir çocuğum yok ama okulda her sınıfta 2 öğretmen var ve ayrıca koridorda bekleyen bir öğretmenleri daha var sizin okulunuz daha fazla para kazanmak için anlaşılan öğretmen sayısını az tutmuş yonetmeliginizde bile 1 öğretmen 1 yardımcı öğretmen olur yazıyor ve de sizin engelli diye bir bireyi böyle yargılama hakkınızda yok bugün ona yarın sana bana derler bizim aklı yerinde çocuklarımız bile sınıfta birbirine vurabiliyorlar bu sadece o çocuğa özgüymüş gibi davranmamız yanlış Allah o aileye yardım etsin

Kesinlikle doğru söylemişler
Herkes her şeyi biliyor ama aslında hiç bir şey bilmiyorlar
Emin olun bu çocuk başka bir çocuğun gözünü çizse yine ilk gümbürteye giden öğretmen olacaktır
Ne yönetmelikten ne çocuk psikolojisinden ne empatiden haberdarlar

Benimde

Türkiye'de pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da sorunlar var.Avrupa bazlı eğitimi almak istiyoruz haklı olarak ama gereklerini yerine getirmeden tepeden inme bir şekilde oluyor her şey.Evet bilim avrupada şu anda.Ve çağı yakalamak için bu baz alınmalı.Yalnız şöyle bir sorun ortaya çıkıyor, gerekli donanım sağlanmadan sadece simgesel bir şekilde geliyor tüm yenilikler ülkemize.Örneğin hızlı tren faciası.Hızlı tren normal trenin hızlı kullanılan biçimi değildir.Sınırları belli treni daha hızlı kullanınca hızlı tren sahibi olmayız.İnsanları ölüme mahkum ettiğimizle kalırız.

Bu konuda aynı bahsettiğim tren olayı gibi.Kaynaştırma eğitimini alabilecek çocukların belli özelliklere uygun olması gerekiyor.Eğer uygun olmazsa bunu hem engelli çocuğun kendisi, hem ailesi, hem sınıftaki diğer çocuklar ve aileleri, hem de bu işle uğraşmak zorunda olan öğretmenler çekiyor.Maalesef ağır engel durumu olan çocuklara bile öğretmen ve merkez yetersizliğinden kaynaştırmaya uygundur kararı çıkıyor.Sonrası kaos ortamı.

Saldırganlık eğilimi olmayan engelli çocuklarla, arkadaşları arasında çok güzel bir bağ oluştuğunu gördüm, engeli olmayan çocuklar içinde çok faydalı oluyor üstelik.Oğlumun sınıflarında kaynaştırma öğrencileri oldu çoğu kez.Oğlum saldırganlık göstermeyen çocuklarla çok güzel bağlar kurdu, çok sevdi.Yalnız şöyle bir sorun var, ciddi anlamda agresif çocuklar da oldu.Çocuğu okula gitmeye ikna edemiyorsunuz.Özellikle yaşı küçükse, çocuk bana vuracak, çok kötü vuruyor,sebepsiz yere vuruyor, eline cam kırığı alıp saldırdı, tenefüste nereye saklanacağımı bilemiyorum, bu gün o vuran arkadaşımız var, gidemem deyip çok ciddi sorunlar çıkarıyor.Normal çocuklar ve anneleri için de zor bir durum.

Bir öğretmen arkadaşımın sınıfında hafif engelli diyerek gönderilen bir erkek çocuk vardı, sınıfta sürekli özellikle kız çocuklara tekme tokat saldırıyordu, öğretmen arkadaş sürekli çocuğu tutmakla uğraşıyordu.Üstelik çocuk ergenlik döneminde olduğu için daha agresif bir haldeydi.Eline aldığı sivri teneke parçasını kızın gözüne sokacağını söylüyordu, elinden tenekeyi alamadık, müdür yardımcısı gelip bir süre sonra zorla almak zorunda kaldı.Arkamızı döndüğümüz an tekrar kızlara tekmeyle yumrukla saldırıya geçiyordu.Sınıfta diğer çocukların ders görmesi imkansız bir hal almıştı, defterlerini kitaplarını yırtıyor, çantaları pencerelerden fırlatıyordu.Haaa bu durum çocuğun suçu mu ? değil.Ama şöyle bir şey var bu işin eğitimini almamış öğretmenlerimizin de yapabileceği çok fazla bir şey yok.

O kadar çocuğun olduğu bir sınıfta öğretmen hiç eğitimini almadığı bir şeyle bu şekilde uğraşamaz.Uğraş bana ne deme nasıl uğraşırsa uğraşsın demekle bu işler olmaz.Bazı konularda sadece merhamet yeterli ve profesyonel bir kavram değildir.Bu işin inceliklerini bilmeden, eğitimini almadan, yardımcı ögeler olan materyaller bulunmadan, normal çocuklara eğitim veren bir öğretmen bu işin altından kalkamaz.İki çocuğumuz olduğunda bile çıldırma noktasına gelirken, öğretmenlere bu denli yüklenmeyi doğru bulmuyorum.

Hocam siz de kuruma tekrar yönlendirin, var olan durumu tane tane raporlayarak sunun, tekrar değerlendirme isteyin.Ayrıca yanınızda bir kişi daha olmadan bu işin üstesinden gelemezsiniz.Uzaktan yap bana ne, işin bu diyenlere de kulak asmayın, uzaktan konuşması kolay oluyor.

Aaa lütfen efendim. Öğretmense eğitim hariç herşeyi yapmak zorunda. Bizim de sınıfımızda iki öğrenci vardı. Dediğiniz gibi. Ama anne kapıda bekliyordu. Hemen müdahale ediyordu. Sonra o kadar mükemmel arkadaşlıklar kurdu ki çocuklar.

Anlıyorum özel ebeveyn olmak çok zor. Gerçekten. Bakışlar, yargılar. Allah yardımcıları olsun.
Benim oğullarımda çok hareketli. Millet bana da uzaylı gibi bakıp eleştiriyor. Her kafadan bir akıl veriliyor. Ben de sürekli takipteyim. O gün sinirli ise okula göndermiyorum. Çünkü zarar verebiliyorlar. Şimdi ben neden Kendi mı o gün rahat uyumak varken okula göndermiyorum. Başka çocukların hakkına girmeye gerek yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…