Özel eğitimli öğrencinin velisi

Engelli kardeşi olarak konuşuyorum annem de engelli annesi ömrüm boyunca birine Allah size de versin ya da sizin de başınıza gelsin dediğini duymadım. Ne kadar ayıp ya. İnsanlar çocuğa kötü bir şey söylemiyor ki ne bu kin, nefret? Nasıl korkmadan beddua edilebiliyor anlamıyorum. Gerçekten aklım almıyor.

Hem ozel eğitim sinifi olan bir ilkokulda idarecilik yaptim, hem de kaynastirma ogrencisi bulunan siniflarda ogretmenlik yaptim. Inanin bu konuda herkes hakli..

Ozel cocuklarimiz icin, diger ogrencilerle geçireceği bir saatlik kaynaştırma egitimi, ozel eğitim sinifinda gecirecegi bir gune bedel.. Bu işin bir tarafı..

Ozellikle saldirganlik eğilimi varsa, ogretmenin isi gercekten o kadar zor ki.. Ne ozel ogrenciyle yeteri kadar ilgilenebilir ne digerleri ile..
Veliler tepki gosterir, sikayet eder..
Ozel cocuklarin aileleri daha hassastir, daha kolay alınır..

Idarecilik yaptığım okulda velilerden bir kereligine 200er tl para toplanmis, bununla da yardimci personel tutulmuştu. (100 kadar anasinifi ogrencisi vardi) Boyle bir sey mümkün mü?

Madem ozel ogrenciler icin okul oncesi yok gondermeyecek o veli de. Ilkokul çağında bakılır siddete meyilliyse zaten kaynastrma ogrencisi olarak normal okula alinamaz. Ozel egitim sınıfında falan olur...

Bir öğretmene bu düşünceleri yakıştıramadım, özel eğitimli diye o çocuğun orada eğitim görmeye hakkı yok mu, normal çocuklar kendi aralarında hiç kavga etmiyor mu, hiç aglamıyor mu sanki ? Verilerden önce siz dışlamıssınız çocuğu üzüldüm çocuğa

Madem ozel ogrenciler icin okul oncesi yok gondermeyecek o veli de. Ilkokul çağında bakılır siddete meyilliyse zaten kaynastrma ogrencisi olarak normal okula alinamaz. Ozel egitim sınıfında falan olur...
Bu velinin sucu mu ??? K.bakmayın ama isteyen istediği yere gönderir onlar çocuk çocuk neyin şiddeti!!

Sevgili hanımlar merhabalar. Okuloncesi öğretmeniyim bir okulda şimdiden söyleyeyim yardımcı stajyer hicbir seyim yok . Özel eğitimli olan öğrencimin şiddete eğilimi var . Engeli %50 zihinsel %20 görme olmak üzere toplam %70 lik bir engel. Gecen yil daha 3 yasindaydi bu cocuk annesi cocuvu okula kaydettirmek istedi. Ben hiçbir sekilde istemedim ama müdür yardımcımız iyi niyet gostermis kayit yapmis. Bu kadinda 3 yasinda daha tuvalet eğitimi olmayan zihinsel engelli çocuğunu okula getirdi. Çocuk bir iki gün annesiyle geldi. Annesinin isteği şu şekildeydi hocam akademik olarak bir şey öğrenmesini istemiyorum sosyallessin yeter. Ben de Türk dili etkinliği müzik etkinliği oyun etkinliğine katıyordum . Matematik etkinliğinde önüne pastel boya koyup diğer öğrencilerimle ilgileniyordum . Bu kadın gitmiş beni şikayet etmiş. Neyse dedim çocuğundan dolayı hassastır sesimi çıkarmadım şikayet mevzusunu bilmeme rağmen. Bu arada bana sürekli sizden çok memnunuz iyi ki Siz bizim öğretmenimizsiniz diyen biri. Neyse cocuk 3 yasinda okula bir gun tek geldi makasla arkadaslarini kovaliyordu . Annesini aradim ya siz bu sinifta bu cocukla birlilte kalacaksiniz ya da bu cocuk bu sinifta olmaz dedim. Neyse bu teklif isine gelmedi yaşı da tutmadığı için çocuk okula gelmedi. Bu yıl kaynaştırma öğrencisi olarak bende ama ne yazık ki yine şiddet eğilimi var . Bir veli şikayete geldi çocuğuna vurduğu için bu çocuğu. Annesi gelmiş benim çocuğumu kimse bu okuldan alamaz . Vurursa vursun benin çocuğum özel anlayışlı olsunlar. Istemiyorlarsa hicbir çocuk okula gelmesin benim çocuğum okula gelecek önemli olan benim çocuğum gibi saçma sapan çirkin bir üsluba büründü. Bu salı veli toplantısı var. Velilerden baya bir ses yükselecek. Ben bu veliyi hicbir şekilde tutamam nerden tutsan elinde kalıyor. Sırf çocuğa üzülüyorum yoksa anne hiç umrumda olmaz. Sizce bu veliyle nasıl bir diyalog kurmalıyım. Arrik kadınla hicbir şekilde muhattap olmak istemiyorum veli toplantısında direk onu idareye mi yonlendirmeliyim sizce

Konu sahibi kusura bakma 31 sayfayı okumadım önerildi mi bilmiyorum ama en azından yarım gün gölge öğretmen bulsun annesi. Okul öncesi ve özel durumu olan çocuklar zaten gölge öğretmen eşliğinde eğitim görür.

Anne sizi neden şikayet etmiş Çocuk diğer çocuklara vururken siz ne yapıyordunuz başlarında değilmiydiniz
O çocuğun da eğitime sosyalleşmeye ihtiyacı var ve sizin okula alınmamasını istemeniz bir eğitimciye yakışan bir hareket değil
Ağzınıza sağlık. Benim oğlumun hiçbir engeli yok sadece okul fobisi var ve 7 yaşında olmasına rağmen sınıftan kaçmak istediği için alın çocuğunuzu okuldan uğraşamayız dediler. Alıp ne yapayım dediğimde demekki hazır değil seneye gelsin dediler. Bumu eğitmenlik. Annenin tavrına birşey diyemem ama size kadar ne kadar zor bir hayatı olduğunu anneninde yardıma ihtiyacı olduğunu unutmayın. Agresifliği eminim bıkmışlığındandır. Herkesin başından sağmak istemesinden dolayı bu şekilde kendini ve çocuğunu koruduğunu düşğnüyorum. Lütfen anlayışınızı esirgemeyin.

O bencil, düşüncesiz ve öngörüsüz anne ile o çocuk çok ailenin çocuğunun canını yakar. İş sorumluluğa gelince de o ana hiçbir sorumluluk almaz üzerine. Yani öğretmen olarak tüm sorumluluk sizde olur, hesabı size sorulur, o çocuğu iyi niyetle (???) okula alan müdür de bir güzel sıyrılır aradan. Siz de kötü, çocuklarla ilgilenmeyen anaokulu öğretmeni olarak kalırsınız.
Yerinizde olsam veliyi diğer velilerin eline bırakır, size söylediklerini bir de diğer velilere söylemesini beklerdim. Sonrasında zaten toplanan imzalarla vs konu milli eğitime kadar yükseltilir sanırım veliler tarafından.
Ne kadar vicdanlisiniz!
Nasil guzel empati yaptiniz oyle

Burda iki çocuktan sonra perişan bir şekilde hayatım kaydı diyen anneler var. Öğretmen diye bir kişiye 15 tane kreş çocuğuna tek başına bakmak zorundasın demek empati yoksunluğunu gösteriyor. 90 ların başında anasınıfı okumama ve kreşde de bir süre tecrübem olmasına rağmen daha o yıllarda sınıfta birden fazla öğretmen olduğunu, ya da tek öğretmen dışarıya çıkarken sınıfı bayan hizmetliye emanet ettiğini hatırlıyorum. Kimsenin çocuğu şamar oğlanı değil, hiç bir öğretmen insanüstü özellikler göstermek zorunda da değil. tüm engelli çocuklar da uzmanların uygun gördüğü şartlarda topluma, akranlarına karışmak zorunda. Toplumun görevi bu. Burda muhatap öğretmen değil idare. Madem böyle bir çocuğu o sınıfa aldınız, bir abla ya da yardımcı temin etmek zorunda. Annesine mi teklif edildi anne de gerekirse bu fedakarlığı yapıcak. Engelsiz 15 çocuk bile bana göre iki öğretmenle idare edilebilecekken bir de hassas bir evladı araya karıştırıp iki tarafın da zararına sonuçların doğmasına kayıtsız kalan anne de idare de bana göre sorumludur. Duyar kasmanın, hele ki beddua etmenin ne kadar saçma olduğunu söylemeye gerek yok. Böyle bir evlada sahip olmanın ağır yükünü taşıyan insan zaten hiç bir çocuk için bunu dileyemez.demek ki yeterince tekamül edememiş derim ben de.

En başta Allah yardımcınız olsun. İşiniz gerçekten çok zor. Oturulan yerde güzel atılıp tutulur. Gerçekle yüzleşmek bambaşka.
Zaten gözlemlediğim kadarıyla okul öncesi öğretmenlik en zor branş. O kadar saçma sapan veliye denk geldim ki...Nasıl ebeveyn oluyorlar. (Oğlumun veli toplantılarından dolayı) . Yeni bademcik ameliyatı olan oğlunu, altın günü olduğu için, okula gönderen, sonrada öğretmene "Bak enfeksiyon kaparsa sorumlu sensin" diyen VARLIKLARI gördükten sonra okul öncesi en kötü öğretmene bile acımaya başladım.
Maalesef öğretmen olarak değil diplomalı bakıcı muamelesi görüyorlar.
Konuya gelirsek;
Veli bu durumdan kaytarmak için maalesef tüm sorumluluğu size yüklemiş. Normalde yardımcı yoksa yanında olması gerekirdi. Hele de şiddet eğilimi varsa. Ayrıca kendinden büyük değil yaşıtı çocuklarla kaynaştırılması gerekir.|Müdür beyle konuşun anne çocuğun yanında olsun.

Ayrıca çocuk makasla kovalarken neredeydin diye soran hanımlar. Gerçek mısınız? İki oğlum var. Bir anlık arkamı döndüğümde birbirlerine zarar verebiliyorlar. Ve bu hanım en az 10 çocuğu izliyor. Ah ah kadınlar birbirini ezerken neden erkekleri suçluyoruz ki? En başta biz hemcinsler olarak yaptıktan sonra erkek ne yapmaz?

Burda iki çocuktan sonra perişan bir şekilde hayatım kaydı diyen anneler var. Öğretmen diye bir kişiye 15 tane kreş çocuğuna tek başına bakmak zorundasın demek empati yoksunluğunu gösteriyor. 90 ların başında anasınıfı okumama ve kreşde de bir süre tecrübem olmasına rağmen daha o yıllarda sınıfta birden fazla öğretmen olduğunu, ya da tek öğretmen dışarıya çıkarken sınıfı bayan hizmetliye emanet ettiğini hatırlıyorum. Kimsenin çocuğu şamar oğlanı değil, hiç bir öğretmen insanüstü özellikler göstermek zorunda da değil. tüm engelli çocuklar da uzmanların uygun gördüğü şartlarda topluma, akranlarına karışmak zorunda. Toplumun görevi bu. Burda muhatap öğretmen değil idare. Madem böyle bir çocuğu o sınıfa aldınız, bir abla ya da yardımcı temin etmek zorunda. Annesine mi teklif edildi anne de gerekirse bu fedakarlığı yapıcak. Engelsiz 15 çocuk bile bana göre iki öğretmenle idare edilebilecekken bir de hassas bir evladı araya karıştırıp iki tarafın da zararına sonuçların doğmasına kayıtsız kalan anne de idare de bana göre sorumludur. Duyar kasmanın, hele ki beddua etmenin ne kadar saçma olduğunu söylemeye gerek yok. Böyle bir evlada sahip olmanın ağır yükünü taşıyan insan zaten hiç bir çocuk için bunu dileyemez.demek ki yeterince tekamül edememiş derim ben de.
+1000000

Çok çok haklısınız. Tatil olunca kafayı yiyorum okullar bir açılsaydı diyen feryad eden kadınlar var. Ne kadar acımasız olduk.

+100000000

bırseyı eksık yazmıssınız
cocugun asıl engelı anne !
3 yasındakı cocuk nasıl matematık etkınlıgıne katılsın , yalnız hıssetmesın dıye boya vermıssınız annesı nerden ogrendı matematık etkınlıgıne katmadıgınızı da sıkayet ettı onu anlamadım

sureklı akran zorbalıgına maruz kalan bır cocugum var . sıddete meyıllı cocuklara karsı alerjım oldu benım . kaynagının da aıle oldugunu dusunuyorum.

kazen dogru demıs anneyı ıkna etmek ıcın cocugun kendı davranısının kendısıne daha cok zarar verecegını anlatabılırsınız

Konu cok hassas bir konu. Sırf özel durumlu çocuklar ekonomik yük olmasın diye kaynastirma diye her durumda ki cocugu standart egitime tutuyorlar bu bir gercek. Cocuk zaten ele avuca sığmaz, otorite kurmak zor, idare etmek, göz kulak olmak zor bir de özel durumlu olunca isler karisiyor. Bunun egitimini almış onunla nasıl iletisim kuracagini bilen deneyimli ögretmenler ve yardımcıları ile calisilmasi gerekirken, siradan bir okul öncesi ögretmenine deyim yerindeyse "postalaniyor!" Hem cocuga hem ortamda ki diger cocuklara hem de ogretmene yazik. Gecen gorduk sinir krizi geciren aglayan ogretmeni cunku o bunun egitimini almamis ve bakacaksin deniliyor. Yani su durumda velileri ve ogretmenleri ozel cocuklar icin alanlarinda uzman egitmenler istemeye zorlamak ve yetkililer uzerinde baski olusturmaya yoneltmekten baska care yok. Cunku aileye sunulan bir care de yok esasinda. Tum taraflar mecbur birakiliyor. Bence aileleri yardimci istemeye yonlendirin ve anneye rica edin sinifa gelmesi icin aksi halde kabul etmeyin bu sorumlulugu. Birinin basina birsey gelirse sizin siciliniz yanar.

Ne kadar vicdanlisiniz!
Nasil guzel empati yaptiniz oyle
Empati kurmak yerine "benim çocuğum özel" diye diğerlerinin hakkı olan eğitimi umursamayan bir anne için bence empati lüks kaçar, o yüzden empati kurmadım, evet.
Ama vicdanlıyım, onu kimseye sorgulatmam. Ayrıca konu vicdan değil, velinin tavrı. Çocuğunun yanında olup yardımcı olsa, ya da şartların elverişliliğini sorgulasa o zaman belki empati kurardım.

Ayrica 3 yasinda çocuğu zorla anaokuluna gonderiyorsa kendisi de ugrasamiyor belkide basindan savıyordur annesi...
Malesef oyle annelerde var

Hem de çok fazla. Görülenden fazla. Oğlum okula başladıktan sonra öyle şeylere şahit oldum ki? Artık hiç bir kötü durum beni şaşırtmıyor.

X