-
- Konu Sahibi Jane Bennet
+1Ben şimdi size uzun bir cevap yazıcam. Sabırla okuyun lütfen öğretmen hanım...
Öncelikle engelli olduğunu söylediğiniz bir çocuğun tuvalet eğitiminin olmaması neden sizi bu kadar şaşırtıyor. Konuyla hiç alakası olmadan ‘Tuvalet eğitimi olmayan’ sıfatını yapıştırdığınız için dikkatimi çekti. Gerekirse siz veliye nasıl eğitim vereceği hakkında destek olacaksınız ya da bu konu ile ilgili gitmesi gereken doktor ya da bir danışan önereceksiniz.
İkincisi daha öncesinde bilmiyordum ama sizin söylediginize göre özel eğitim okulu yok okul öncesinde. Napsın bu veli. Cocuguna almadıgı bir eğitimi nasıl versin. Bu yükümlülük sizin aldığınız eğitimde verilmedi mi? Paşa paşa o çocukla ilgileneceksiniz.
Üçüncüsü tabiki herkesin çocuğu kendine çok kıymetli. Kimse çocuğu okulda dövülsün ya da zorbalığa ugrasın istemez cocuk engelli olsa dahi. Fakat bu özel cocuklar için hiç bir karşıt ebeveyni destekleyemezsiniz. Siz öğretmensiniz. Özel cocugun ailesi ile açık konusabilirsiniz fakat karşıt ebeveynlere karşı özel cocugu savunmacı şekilde konuşmak zorundasınız. Elle tutulur tarafları yok demişsiniz. Elle turulur tarafları engelli olan minik bir cocuk ve engelli olan cocuklarını hayata hazırlamaya sosyalleşyirmeye çalışan ailenin verdiği savaştır.
Bir de anneye siz de geleceksiniz ya da cocugunuzu alın diyorsunuz. Nasıl bir vicdansızlık bu. İnsani yönünü bırakın meslek tanımınızı da uymuyor bu söyledikleriniz. Ah o anne ben olacaktım ki neyse
Çocuğum yok. İnşallah olduğunda da sizin gibi bir öğretmene denk gelmez.
Çocuk gece gündüz uyumamış,evde her yeri birbirine katmış olabilir bu çocuklarda sıklıkla gözlenen bir durum.Anne belki evi toplamaya dönüyordur,belki biraz dinlenmeye gidiyordur yada daha kötüsü ayni sorunlari olan evde 2. bir çocuğu daha vardır.Yoksa bu kışta kıyamette o çocuğuda oraya getirmeye zahmet etmez evin bi odasına kilitleyiverirdi.Allah aşkına başımıza gelmeden halden anlayalım biraz.Böyle bir çocuğun annesi olmak demek özel harekat komandosu olmak demek.Anlayış hoşgörü diyorum
Maşallah gerekirse diğer çocuklar okumasın diyen daha yaşı bile dolmadan tuvalet eğitimi vermeden çocuğu okula yollamaya çalışan anneye dünyanın empatisini yapan herkes hem o çocukla hem diğer 14 çocukla ilgilenmesi ve koruması gereken öğretmenle empati kuramıyorBakınız anneye empati yapıyoruz. Ya öğretmene. Yapmıyoruz değil mı?
Öğretmen EMANET en az 10 çocukla ilgileniyor. Elbette özel anne olmak çok zor. Hem de çok. Anlayabiliyorum. Benim 2 oğlum var. Müthiş hareketliler. Bir ortama gittiğimde eleştiri, akıl verme vs herşeyi yaşıyorum. Bu sebeple az da olsa anlıyorum. Allah yardımcıları olsun.
Fakat herhangi bir durumda sadece öğretmenin başı yanacak. Veli ile iletişim de gerek. Fakat emin olun. Gecenin bir vakti "oğlum yumurtasını yememiş. Neden başında durmadınız?" Diye aranan, hatta oğlunu okul da öğretmen öpmediği için MEB e şikayet edilen öğretmenler var. Şimdi bu hanım kimle uğraşsın. Ve bu öğretmen hanımların ev sorumlulukları da var. Bu pencereden bakınca kim daha yoruluyor? Keşke bu pencereden bakabilsek.
Maşallah gerekirse diğer çocuklar okumasın diyen daha yaşı bile dolmadan tuvalet eğitimi vermeden çocuğu okula yollamaya çalışan anneye dünyanın empatisini yapan herkes hem o çocukla hem diğer 14 çocukla ilgilenmesi ve koruması gereken öğretmenle empati kuramıyor
Belki orada gözü çıkacak çocukla empati kurmuyor
Evladı zarar görecek velilerle hiç kurmuyor
Rab bana hep banacılık her yerde
Bakınız anneye empati yapıyoruz. Ya öğretmene. Yapmıyoruz değil mı?
Öğretmen EMANET en az 10 çocukla ilgileniyor. Elbette özel anne olmak çok zor. Hem de çok. Anlayabiliyorum. Benim 2 oğlum var. Müthiş hareketliler. Bir ortama gittiğimde eleştiri, akıl verme vs herşeyi yaşıyorum. Bu sebeple az da olsa anlıyorum. Allah yardımcıları olsun.
Fakat herhangi bir durumda sadece öğretmenin başı yanacak. Veli ile iletişim de gerek. Fakat emin olun. Gecenin bir vakti "oğlum yumurtasını yememiş. Neden başında durmadınız?" Diye aranan, hatta oğlunu okul da öğretmen öpmediği için MEB e şikayet edilen öğretmenler var. Şimdi bu hanım kimle uğraşsın. Ve bu öğretmen hanımların ev sorumlulukları da var. Bu pencereden bakınca kim daha yoruluyor? Keşke bu pencereden bakabilsek.
Bende öğretmenimBakınız anneye empati yapıyoruz. Ya öğretmene. Yapmıyoruz değil mı?
Normal çocuklarda benzer şeyler yapıyor mesela yerden bulduğu şırıngayı arkadaşının bacağına saplayanmi dersiniz,evden getirdiği bıcağı makası arkadaşının boynundaki atardamara saplayanmı dersiniz neler neler bunları yapanlarda ilkokul öğrencileriİnanın bir arkadaşımın oğlunun gözüne özel hareketli bir yavrumuz kalem soktu. Korneası yırtıldı. 3. Ameliyatı oldu. Yavrum yazın bile dışarı çıkamadı. Gözüne güneş gelmemesi için. Güneş gözlüğü ile bir kaç kere çıktı. Bu sefer çocuklar ha bire "Aynen niye gözlük takıyor." Diye sorup çocuğu üzüyordu.
Arkadaşa sordum. Şikayet ettin mı? Dediği içimi acıttı."Kimi şikayet edeyim?". Çok acı bir durum.
Bu durumdan çok etkilendim. Bu sebeple oğlum bazen çok sınırlı olup zarar verdiği durumda okula göndermiyorum. Kimsenin çocuğuna zarar vermeye hakkımız ypk
Bakınız anneye empati yapıyoruz. Ya öğretmene. Yapmıyoruz değil mı?
Normal çocuklarda benzer şeyler yapıyor mesela yerden bulduğu şırıngayı arkadaşının bacağına saplayanmi dersiniz,evden getirdiği bıcağı makası arkadaşının boynundaki atardamara saplayanmı dersiniz neler neler bunları yapanlarda ilkokul öğrencileri
Normal olmadığı için hatırlıyorum tabiki.Ama davranış bozukluğu olan her çocuğu okuldan uzaklaştırırsak bu onu daha kötü etkiler,kendi çocuğumuz olduğunu düşünerek elimizden geleni yapmalıyız.Siz bu örnekleri vererek bunları normal birer olgu olarak gormemiz gerektiğini iddia etmiyorsunuz degil mi?
Ve şunu görüyorum böyle bir evladı olmayan yada ailesinde böyle bir birey olmayanlar empati yapamıyorIsin ilginç tarafı, işin içinde olduklarını iddia eden insanlarin da empatiden yoksun olması...
Dünden beri şaşkınlıkla okuyorum yazılanları.
Ve şunu görüyorum böyle bir evladı olmayan yada ailesinde böyle bir birey olmayanlar empati yapamıyor
Valla napı8caz bılmem. Çocuğu ne zorluklarla uykusuzluklarla büyüt. Elalemin çocugu gelsin çocugumun boynuna tırnak makası saplasın nasıl eğitiyor millet cocuklarnı yaNormal çocuklarda benzer şeyler yapıyor mesela yerden bulduğu şırıngayı arkadaşının bacağına saplayanmi dersiniz,evden getirdiği bıcağı makası arkadaşının boynundaki atardamara saplayanmı dersiniz neler neler bunları yapanlarda ilkokul öğrencileri
Sıkıntı müdürde. Normal bı anaokuluna özel bı çocuk gelemez. Siz egitemezsiniz. Çünkü bu konunun uzmanı değilsiniz. Diğer çocuklar da zarar görür. Özel olan çocuğumuz da zarar görür. Bence müdürün gözünü korkutun. Diğer veliler MEB bakanlığı na şikayet ediceklermis diye. Anneye de lütfen yol göstermeye çalışın. Üslubu yalnis. Bencilce olabilir. Ama biz sağlıkla cocuklarimizin yaramazliklari yüzünden bile ne kadar yipraniyoruz. Belkide o annenin bu konuda hiç destekçisi yoktur. Bilemeyiz.Okuloncesinde ne yazık ki özel eğitim okulu yok. Özel okullar var ama veli benim maddi durumum yok bu okula gelecek diğer çocuklar gelmezlerse gelmesin diyor .
Arada ki olaylarda sizin verdiğiniz tepkilerde önemli. En başta hakkınız olmamasına rağmen çocuğu hiç istemediğinizi belirtmşsiniz mesela. Arada birşeyler muhakkak olmuştur sonra buralara gelmiştir diye düşünüyorum. Diğer yönden veliyi ayrı olarak alıp özel eğitim okulları hakkında bilgilendirebilirseniz. %70 engel kaynaştırmadan ziyade özel eğitim-iş okulu ister. Veli bilmiyor olabilir, sizin araştırıp yönlendirmeniz daha sağlıklı olacaktır.Sevgili hanımlar merhabalar. Okuloncesi öğretmeniyim bir okulda şimdiden söyleyeyim yardımcı stajyer hicbir seyim yok . Özel eğitimli olan öğrencimin şiddete eğilimi var . Engeli %50 zihinsel %20 görme olmak üzere toplam %70 lik bir engel. Gecen yil daha 3 yasindaydi bu cocuk annesi cocuvu okula kaydettirmek istedi. Ben hiçbir sekilde istemedim ama müdür yardımcımız iyi niyet gostermis kayit yapmis. Bu kadinda 3 yasinda daha tuvalet eğitimi olmayan zihinsel engelli çocuğunu okula getirdi. Çocuk bir iki gün annesiyle geldi. Annesinin isteği şu şekildeydi hocam akademik olarak bir şey öğrenmesini istemiyorum sosyallessin yeter. Ben de Türk dili etkinliği müzik etkinliği oyun etkinliğine katıyordum . Matematik etkinliğinde önüne pastel boya koyup diğer öğrencilerimle ilgileniyordum . Bu kadın gitmiş beni şikayet etmiş. Neyse dedim çocuğundan dolayı hassastır sesimi çıkarmadım şikayet mevzusunu bilmeme rağmen. Bu arada bana sürekli sizden çok memnunuz iyi ki Siz bizim öğretmenimizsiniz diyen biri. Neyse cocuk 3 yasinda okula bir gun tek geldi makasla arkadaslarini kovaliyordu . Annesini aradim ya siz bu sinifta bu cocukla birlilte kalacaksiniz ya da bu cocuk bu sinifta olmaz dedim. Neyse bu teklif isine gelmedi yaşı da tutmadığı için çocuk okula gelmedi. Bu yıl kaynaştırma öğrencisi olarak bende ama ne yazık ki yine şiddet eğilimi var . Bir veli şikayete geldi çocuğuna vurduğu için bu çocuğu. Annesi gelmiş benim çocuğumu kimse bu okuldan alamaz . Vurursa vursun benin çocuğum özel anlayışlı olsunlar. Istemiyorlarsa hicbir çocuk okula gelmesin benim çocuğum okula gelecek önemli olan benim çocuğum gibi saçma sapan çirkin bir üsluba büründü. Bu salı veli toplantısı var. Velilerden baya bir ses yükselecek. Ben bu veliyi hicbir şekilde tutamam nerden tutsan elinde kalıyor. Sırf çocuğa üzülüyorum yoksa anne hiç umrumda olmaz. Sizce bu veliyle nasıl bir diyalog kurmalıyım. Arrik kadınla hicbir şekilde muhattap olmak istemiyorum veli toplantısında direk onu idareye mi yonlendirmeliyim sizce