Oruç tutmak istiyorum ?

regli iken hiçbir şekilde oruç tutulmaz.
çünkü tutabilmek için gusül abdestli olmak gerekir.bu dönemimiz bitince neden gusül abdesti alıyoruz? çünkü hayızdan çıkmak ve dini işleri yerine getirebilmemiz için,ayrıca cünup gezmemek için.
Kur'an'da namazın nasıl kılınacağı da belirtilmemiş ama bunu Peygamber efendimizden öğrendik.
bu tür şeyleri de yine O'ndan öğrendik. kadına adetli iken yaklaşmayın diyor. bu bile yasak iken oruç nasıl serbest olur?
mantıken düşünen çok kolay bulur.
konu sahibi reglinizin bitmesini bekleyiniz ve akla mantığa uymayan bilgileri kabul etmeyiniz.
 
Son düzenleme:
Oruc tutmak icn gusul abdestne ihtiyaç yoktur arkadaslar bnde regl iken oruc tutmak icine sinmeyenlerdenim.ama orucun gusul abdestiyle ilgisi yok
 
Ben bilmedigim birseyi yazmiyorum.
Cinsel iliski ile adet dönemini bir tutmayiniz.

Sadece sunu söyleyerek bu konuda son yazimi yaziyorum..

Kuran mealini bir kez bile okuyanlar bilir.

Hz. Meryem, oglu Isa (a.s) i dogurduguda Allah ona söyle sesleniyor.

" Ey Meryem, kalk ve Israilogullarina git, onlar sana kucagindaki cocugu sorduklarinda , Allah icin susma orucu tuttugunu, sorularini kucagindaki bebege sormalirini isaret et" ( tam meali yazamadiysam rabbim affetsin)

Belki Meryem (a.s) in tutugu oruc susma orucuydu ama yine de oructu ve Meryem (a.s) o an lohusaydi.

Tekrardan söylüyorum, oruc ibadeti abdest gerektirmez ve adetliyken tutulabilir.
 
Anlattığın olayı yanlış yorumluyor olabilir misin ?
Hz Meryeme inanmayacakları için susma orucunu kullan kucağında ki bebeğe sorsunlar demiş Rabbim. Yani konuşma hiç bebeğin konuşması herşeyin kanııtı olacak.
Susma orucuyla , ramazanda tuulan orucu nasıl bağdaştırabilirsin şaşırdım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
kızlar ne yaptınız yahu, kafamıza göre ayet yorumlayamayız.. kaldı ki bir meal kaynağınız bile olsa herkes her kaynağa inanmak zorunda değil.. burada kabul olur dersiniz ve olmaz ise ne olacak? neden vebal alıyorsunuz ki üzerinize.. cem yılmaz'ın dediği gibi, tek bilmediğimiz şey "bilmiyorum" demek..

konu sahibi arkadaşım, aç telefonu sor diyanete.. burada binlerce insan ve doğal olarak binlerce fikir var..

not: sevgili weiss, yorumlarını çok sevdiğim halde kaynak gösterme olayını biraz abartmadın mı? yani bu bir tarih kitabı değil, mealini yaptığın kitap Kuran-ı Kerim..
 
not: sevgili weiss, yorumlarını çok sevdiğim halde kaynak gösterme olayını biraz abartmadın mı? yani bu bir tarih kitabı değil, mealini yaptığın kitap Kuran-ı Kerim..

Office cim;
Kuran-i Kerimi okuyup yorumlamaya calismaktan korkmamak gerek.
Asil onu okuyup, onun üzerinde düsünüp, kafa yormamaktan korkalim.
17 yildir tefsir arastirmasi yapiyorum, üstelik sadece Türk tefsircilerde degil.
Misirli, Iranli, Türk bircok alimin tevsirlerini okudum.
Kuran nin mealini ise sayisiz kez okudum.
Hatta daha iyi anlamak icin arapca kelime köklerini ögrendim.

Bunlari neden söylüyorum?
Ben bunlari biliyorum demek icin degil.
Söyledigim seyler kimse icin baglayici olamaz ama ben bunlari söylerken emin olarak söylüyorum.
Herseyin en dogrusunu Rabbim bilir.
Bize Kuran da her konuda ( dedigim gibi kapi calma adabina kadar) ögütler veren rabbimin,yapildigi takdirde haram olacak bir konuda yol göstermeyecegine inanmiyorum.
Elbette ki bizi önce Kuran sonrada siyer baglar.
Peygamber efendimizinde " adetli kadinin oruc tutmasi haramdir" diye sahih bir hadisi yoktur.
Bunun haram oldugunu bildiren ne bir ayet nede bir hadis vardir. (sahih olmadigi konusunda görüs ayriligi olan hadisleri konusmuyorum)
Ama rabbimin acik ayeti var.
Bakara suresi.
" oruc sizden öncekilere farz kilindigi gibi sizede farz kilindi... tutmaya gücü olmayanlar (sifasiz hasta olanlar ve cok yaslilar) icin fidye gerekir..... icinizden hasta ve yolculukta olanlar tutamadigi günler sayisinca kaza etsin"

Orucun kimlere farz oldugu, kimlere bazi günlerde tutmama izni verildigi apacik belirtilmistir.


Ayrica Allah icin yapilan ibadet ister susarak yapilsin, ister yemek yemeyerek aynidir.
 
Namaz kılınmaz, oruç tutulmaz.. Namaz kılmak için de oruç tutmak içinde ve bilimum ibadet içinde gusül abdesti almak zorundayız. Gusül abdesti bozulan namaz da kılamaz, oruç da tutamaz. Bu insanın keyfiyetine bağlı bir durum değildir. Abdest bozulunca kuran da okuyamayiz ayette okuyamayız, kurana dokunamayız bile...
Durum budur, yok illa ben oruç tutucam namaz da kılıcam diyen kimse başkaları a ornek olmaya çalışmasın, yanlış bilgilerle insanlarin aklını karıştırmasın...
 


weiss'im mesajını okudum okudum.. gerçekten kaynak göstererek yorum da yazacaktım.. ama "susma" orucuyla ramazan orucunu aynı düşündüğünü görünce "ne yazayım ki şimdi" diye düşündüm.. inan bana weiss, eğer susma orucu ile ramazan orucu aynı olsaydı rabbim bize 1 ay boyunca "susma" emri verirdi.. o zaman sorardık; neye göre susma? hiç mi konuşmama- gıybet mi etmeme? sonra şunu sorardık; gıybet ama neye göre? bilirsin, iş fıkıh olunca soru bol olur :)
orucun, namazın ve haccın kuralları belli sevgili weiss.. o aynı, bu aynı değil inan bana.. ha bunu neye dayanarak yazıyorum biliyor musun? ben 50 senedir fıkıh, tefsir, akait ilmi üzerine ihtisas yapan (halen aktif olarak öğrenime devam eden) ve sayısız öğrencileri olan bir babanın imam hatip eğitimi almış kızıyım.. bunu şunun için söylüyorum: bana öğretilen ilk şey; bir konuda ehil olmadan fetva veremeyeceğim yönündeydi.. şimdi sana sormak istiyorum, 17 yıllık bir araştırmacı olarak kendini "fetva ehli" olarak görebiliyor musun?
 
adetliyken oruç tutulmaz afedersiniz akıntınız normale dönmedikçe tutamazsınız
 
Son düzenleme:
Office cim;
Misirli, Iranli, Türk bircok alimin tevsirlerini okudum.
Kuran nin mealini ise sayisiz kez okudum.
Hatta daha iyi anlamak icin arapca kelime köklerini ögrendim.

Bir de tevsir değil tefsir.. O kadar okumuşsun ama kapaklarına bakmamışsın anlaşılan..

Birde bana okuduğun müfessirlerin ve tefsir kitaplarının isimlerini verir misin, evde 30 a yakın tefsir kitabı var kimleri okudun 17 senede merak ettim...
 

Office cim;
Susma orucunun, yememe orucundan zor oldugunu biliyor muydun?
O kadar önemlidir ki aslinda, ama üzerinde konusmak icin yüzyüze olmak gerek.
Eminim baban isini layiki ile yapan saygin biridir, eminim senin bilgilerinde oldukca önemlidir.

Bana "kendini fetva ehli olarak görüyor musun" demissin..
Bildiklerim damla ise, bilmediklerim denizdir!
Ben teksey icin cabaladim bu konuya yazdigim cevaplar boyunca " hakkinda haramdir diye kesin emir olmayan bir konuya kesin haramdir" demenin yanlislini belirtmek.

Hani Rabbimin Kuran da " Allah in onlara haram kilmadigini, Allah adina haram kildilar" diyor ya, iste bende kesin emir olmadigini bellirmek istedim..
Bunun icin cabaladim.
Tabiki herkes istedigi gibi inanir.
Ben düsünüyorumda, simdi burada dinimiz acisindan dogru bildigimiz yanlislari yazsam sanirim taslanirim:)
Kuran ayetleri, Allah in emirleri ve örf, gelenek gibi konularin birbirine karistirildigi bir ortamda, kalkipta birseyleri anlatmaya calismak cok zor.
Neyse.
Ben bildigimi söyledim.
Tabiki, Heryesin en dogrusunu Allah bilir.
 
Oruc tutmak icn gusul abdestne ihtiyaç yoktur arkadaslar bnde regl iken oruc tutmak icine sinmeyenlerdenim.ama orucun gusul abdestiyle ilgisi yok

Arkadaşım o nasıl laftır öyle herkesin inancı kendine ama ışığımız Kuran ise buna göre cinsel ilişkiden sonra nasıl abdest almadan oruç tutulur.İnsan oruçlu iken eşine sarılır öper ama bundan haz duyup kişiler cinsel birlikteliğe hazır hale geldiğinde bile oruç bozulur.
Regl olan bir kadın oruç tutamaz namaz kılamaz.Ama sıkıntıları büyükse ve dua etmeye ihtiyacı varsa yani zaruri durumda Kurandan dualar okuyarak sıkıntılarını giderebilir.Bunun dışında cünüp iken,adetli iken ne oruç nede namaz olmaz.İnsanları yanlış bilgilendirmeyin.Ki cünüp olarak gezen insanın ne kadar büyük günah sahibi olduğunu bilmeyenlerdensiniz sanırım.Kadın eşi ile birlikte olurken ve küçük bebeği ağlıyorsa zor durumda ise göğsünü yıkayıp evladını emzirebilir bunun dışında insan cinsel ilişkiden sonra bebeğini bile emziremez.Lütfen bu konularda biraz daha hassas olun.Çünkü o zaman melekler yanınızda olmaz ve şeytan sizinle beraberdir.
 
ayetleri bizler yorumlayamayız
hadi yorum yapıyoruz falan ama boyumuzu aşan işlere de karışmayalım lütfen. o kadar da değil, olmamalı!
 
canım 3. yada 4. günü farketmez eğer azcık bile gelse sen ne kadar tutmak istesende bozulur tamamane bitecek leken bıle gelmeyecek guslünü alacaksın ve sonra tutacaksın
 
Adet dönemi en az 3 en fazla 10 gün sürer..
3 günden az olursa da, 10 günden de fazla olursa da bu adet kanı değildir.
Öyle olan bir kanla oruç ta tutulur, namaz da kılınır ve s...
Güsl abdestini aldıktan sonra hepsini yapa bilirsin, onun kendince kuralları var tabii, adet kanı gibi değildir..
Ama adetliyken tutamazsın, kabul de olmaz..
Allah böyle günlerde kadınlara izin vermiş, niye zorluyorsun..
Anlıyorum bazı günler ben de çok tutmak istiyorum, hatta bunun için adetimi geciktirdiğim bile olmuştur ama adetliyken olmaz.
Mühüm değil 10 gün olsun sonra tutasın, kimse yazmıştı burda 10 gün olmadan tutamazsın diye bu yüzden söylüyorum..
Her zamanki gibi olduğun günler bitsin sonra tutarsın..
Allah kabul etsin
 
Adetli kadın,

-Eşi ile tam cinsel ilişkiye giremez.
-Oruç tutamaz.
-Namaz kılamaz.
-Camiye giremez.
-Kur'an okuyamaz,mushaf tutamaz.

Ebu Hureyre (r.a.)'nin anlattığına göre, Rasulullah (s.a.v.), Medine sokaklarından birinde kendisine rastlamıştı. Ebu Hureyre bu sırada cünüp olduğu için, Rasulullah (s.a.v.)'in yanından sıvışıp gitti ve yıkandıktan sonra da geldi. Rasulullah (s.a.v.) onun geldiğini görünce sordu: "Ey Ebu Hureyre, neredeydin?" O da cevap verdi: "ben cünüp idim, pis pis yanınızda oturmak istemedim." Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v.) şöyle dedi: "Sübhanallah! Müslüman pis olmaz."(6)

Aradan bir namaz vakti geçmeden insan gusül abdesti almak zorundadır.Bu her müslümana farzdır.Yoksa haramdır.
MesajKonu: Cünüb Gezmen ve Cünüp gezmenin günahları Ptsi Nis. 14, 2008 9:46 am
Cünüp Gezmek Ve Cünüp Olmanın Günahı

Guslü geciktirmeden almak çok sevaptır. Resulullah efendimiz buyuruyor ki:
Alıntı:
(Gusül abdesti almağa kalkan bir kimseye, üzerindeki kıllar adedince yani pekçok sevab verilir. O kadar günahı affedilir. Cennetteki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevab, dünyada bulunan herşeyden daha hayırlı olur. Allahü teala, meleklere," Bu kuluma bakınız! Üşenmeden kalkıp, benim emrimi düşünerek, cenabetlikten guslediyor. Şahid olunuz ki, bu kulumun günahlarını af ve magfiret eyledim.
Başka bir hadis-i şerifte de,
Alıntı:
Kirlenince, çabuk gusül abdesti alın! Çünkü kiramen katibin melekleri, cünüp gezen kimseden incinir
Islam alimlerinin büyüklerinden Imam-ı Gazali hazretleri, "Tanıdığım vefat etmiş bir kimseyi, rü’yamda gördüm. Bana dedi ki, bir miktar, cünüp kaldım. Şimdi üzerime ateşten gömlek giydirdiler. Hala ateş içindeyim." dediğini nakleder. Tabii ki buradaki miktar, biraz önce bahsettiğimiz müddeti aşan miktardır.

Cünüp gezmek çok büyük günahtır. Bunun için ne yapıp yapıp en kısa zamanda gusletmelidir. Hele hele günlerce cünüp olarak gezmek bir müslümanın yapacağı iş değildir. Dedelerimizden, babalarımızdan, buz tutmuş nehirin buzunu kırıp gusül abdesti aldıklarını çok işittik.

Hadis-i şerifte, (Resim, köpek ve cünüp kimse bulunan eve rahmet melekleri girmez.) buyuruldu.

Cünüplüktün gusletmek sadece namazla ilgili değildir. Yani namaz kılmayanın da gusletmesi şarttır. Melekler, zamanında gusül almayana la’net eder. Yani cünüp gezmek büyük bir günah, namaz kılmamak da başka büyük bir günahtır. Namaz kılmıyan guslederse, hiç olmazsa büyük günahların birinden kurtulmuş olur.
 


Pardon da , ben orucun ne olup olmadığını veya orucun abdeste bağlı bir ibadet olup olmadığını sorgulamadım, ben neyin ne olduğunu biliyorum.

Ben sadece adet halindeyken oruç tutabilir miyim diye sormuştum. Nasıl da sorumu okumadan konumu saptırmışsınız tebrik ederim.
 
Office cim;

Hani Rabbimin Kuran da " Allah in onlara haram kilmadigini, Allah adina haram kildilar" diyor ya, iste bende kesin emir olmadigini bellirmek istedim..
Bunun icin cabaladim.
Tabiki herkes istedigi gibi inanir.

Weiss cim , senin o kesin emir olarak görmediğin konuyu başkaları görmüş.. İnanman için, ikna olman için illa ki seninde mi görmen gerekiyor? Eğer öyleyse evyah ki ne eyvah...
 
"weiss cim" dedim, baktım öyle canım cicim diyenleri dinliyorsun :))
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…