- Konu Sahibi CinnamonQueen
-
yalnız kuranı-Kerimi yorumlarken bizim ilk referansımız alimler değil Hazreti Peygamberdir. aytleri onun hadisleri ışığında gayet net bir şekilde anlayabiliriz. Efendimizin bu konudaki Hadisi şerifleri ise malumdur " Âdetli kadın, kılamadığı namazı kaza etmez, orucu ise kaza etmesi gerekir. Hz. Âişe şöyle demiştir: "Biz Rasûlullah (s.a.s) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk" (Buhârî, Hayz, 20; Ebfı Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Siyâm, 64).
2- Oruç tutmak. Âdet gören veya lohusa olan kadın oruç tutmaz. Delil yukarıdaki Hz. Âişe hadisidir. Ancak oruç borcu, onların üzerinden düşmez. Kaza etmeleri gerekir.
3-İmam Müslim, İbni Ömer (radiyallahu anhuma)dan naklediyor: Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
Bu geceleri namaz kılmaksızın geçirir, ramazan ayında da orucunu açar; işte bu onun dinindeki noksanlığıdır.
islamiyet zorluk değil kolaylık dinidir. kadınlar bedenen erkelerden daha hassas varlıklardır.dinizmiz kadınların bu konudaki hassasiyetlerini göz önünde bulundurrarak bu özel ve meşakkatli günlerinde kadınlara pozitif ayrımcılık tanımıştır.
Benim anlatmak istedigim ile sizin ki farkli.
Siz kadinlara isterlerse adetliyken oruc tutmama izni verilmistiri anlatiyorsunuz.
Evet kadin isterse tutmaz, sonra kaza eder ama tutmak isteyen kadin tutabilir.
Yani adetliyken namaz kilinmez cünkü adet kani sürekli aktigi icin abdest olmaz ama oruc öyle degildir.
Daha öncede belirttigim ayette " sana kadinlarin adetinden soruyorlar, deki o kadinlar icin bir ezadir" ayetine binayen, eza, hastaligin bir alt seviyesindeki zorluk oldugunu icin ve hasta olanlara oruc tutmama, iyilesince kaza etme izni verildigi icin, kadinlarda adetli iken hasta sayilir, hasta olduklari icinde isterlerse tutmama izni vardir, ama isterlersede tutabilirler.
Bu konuda eminim, namaz kilamaz ama isterse, altini ciziyorum isterse orucunu tutabilir.
Haramdir demeyin, büyük vebale giriyorsunuz.
Isterse tutmayabilir ama istersede tutabilir.
Namaz kilamaz ama oruc tutmak isterse tutmasinda bir mahsur yoktur.
Haramdir demeyin, büyük vebale giriyorsunuz.
Isterse tutmayabilir ama istersede tutabilir.
Namaz kilamaz ama oruc tutmak isterse tutmasinda bir mahsur yoktur.
Ben ayetler ve hadislerle konusuyorum.
Haramdir demenin vebali büyüktür tekrar ediyorum.
Allah in namaz ve oruc ile ayetleri aciktir.
Bu konuda hadislerde vardir.
Kuran in hicbiryerinde " adetli kadinin oruc tutmasi haramdir" demez!
Oruc ibadetinden muaf tutulan kisiler ayette bildirilmektedir.
Bunlar " sifasi olmayan hastalar, buluga girmemis cocuklar, cok yaslilardir" oruc bu kisilere farz olmamaktadir. Bunlara fidye gerekir.
Buna karsin " gecici hasta olanlar, yolculuktakiler " bunlara tutamadigi günleri kaza etme emri vardir.
ISte kadinlarin adetli günleri icin " ezadir" diyen rabbimizin ayetine dayanarak, adetli günlerde kadinlar hasta kabul edilir ve o günlerde isterse tutmama izni verilmistir.
Ama kadin isterse adetliyken orucunu tutabilir!
kızlar hastayken dua okunur mu
ihlas nas ayetel kürsü gibi
benim kv okunmaz ddemişti...
ben dualarımı edemeiycekmiyim bu gece?:26:
Weis cim sen istiyorsan tutu ama bildiğin seni bağlasın
bildiğini (anladığını) paylaşmak ayrıdır bu konuda hüküm vermek ayrıdır. senin bildiğinin doğruluğunu ben senden başka hangi fetva verici makam ile eşleştirebilirim ki.Ben bildigimi söylemekle yükümlüyüm.
Dileyen uygular, dilemeyen uygulamaz.
Bu konuda cok arastirdim ve ikna oldum.
Adet sadece abdeste engeldir!!!
Adetli kadin abdest alamadigi icin, abdest gerektiren ibadetleri yapamaz.
Oruc abdest gerektiren bir ibadet degildir!!
Adetli kadinin bu kadar dinden, ibadetten uzaklastirilmasi, sanki o an kadin pislikmis gibi lanse edilmesi büyük vebaldir.
Tekrar ediyorum, adet kaninin tek engel oldugu sey abdesttir!!!
Bu nedenle adet gören kadin birtek abdest gerektiren ibadetlerin i yapamaz!!
Oruc meselesinde ise kadin adetliyken tutmak istemiyorsa orucunu tutmaz, sonra kaza eder.
Ama tutmak isteyen kadinin orucu kabul olunur!!
bildiğini (anladığını) paylaşmak ayrıdır bu konuda hüküm vermek ayrıdır. senin bildiğinin doğruluğunu ben senden başka hangi fetva verici makam ile eşleştirebilirim ki.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?