Oruç tutmak istiyorum ?

adtliyken oruç tutmakmı??? adetliyekn orucun tutulmadığıı biz mezhep imamlarmzdan ilmihallerimziden öğrendik zaten.... Kuranda yazmıyo kafam karıştı diyebilirsinz sünnet ve p.e eşlerinin davranışına p.e onlara ne tavsiye ettiğne bakılır böyle bi durumda misal Kuranda sadece namaz kılın yazıyo ama şu kadar sünnet ılın şu kadar farz kılın arkasından şukadarson sünnet kılın yazmıyo biz namazın kılınışını p.e cebrail aleyhiselamın öğretmesindeon p. efendimiznde sahaeye öğretmesinden öğreniyoruz..... birz karışık oldu ama umarım anlatabildim....

yalnız kuranı-Kerimi yorumlarken bizim ilk referansımız alimler değil Hazreti Peygamberdir. aytleri onun hadisleri ışığında gayet net bir şekilde anlayabiliriz. Efendimizin bu konudaki Hadisi şerifleri ise malumdur " Âdetli kadın, kılamadığı namazı kaza etmez, orucu ise kaza etmesi gerekir. Hz. Âişe şöyle demiştir: "Biz Rasûlullah (s.a.s) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk" (Buhârî, Hayz, 20; Ebfı Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Siyâm, 64).
2- Oruç tutmak. Âdet gören veya lohusa olan kadın oruç tutmaz. Delil yukarıdaki Hz. Âişe hadisidir. Ancak oruç borcu, onların üzerinden düşmez. Kaza etmeleri gerekir.
3-İmam Müslim, İbni Ömer (radiyallahu anhuma)’dan naklediyor: Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

“Bu geceleri namaz kılmaksızın geçirir, ramazan ayında da orucunu açar; işte bu onun dinindeki noksanlığıdır.”
islamiyet zorluk değil kolaylık dinidir. kadınlar bedenen erkelerden daha hassas varlıklardır.dinizmiz kadınların bu konudaki hassasiyetlerini göz önünde bulundurrarak bu özel ve meşakkatli günlerinde kadınlara pozitif ayrımcılık tanımıştır.

Benim anlatmak istedigim ile sizin ki farkli.
Siz kadinlara isterlerse adetliyken oruc tutmama izni verilmistiri anlatiyorsunuz.
Evet kadin isterse tutmaz, sonra kaza eder ama tutmak isteyen kadin tutabilir.
Yani adetliyken namaz kilinmez cünkü adet kani sürekli aktigi icin abdest olmaz ama oruc öyle degildir.
Daha öncede belirttigim ayette " sana kadinlarin adetinden soruyorlar, deki o kadinlar icin bir ezadir" ayetine binayen, eza, hastaligin bir alt seviyesindeki zorluk oldugunu icin ve hasta olanlara oruc tutmama, iyilesince kaza etme izni verildigi icin, kadinlarda adetli iken hasta sayilir, hasta olduklari icinde isterlerse tutmama izni vardir, ama isterlersede tutabilirler.
Bu konuda eminim, namaz kilamaz ama isterse, altini ciziyorum isterse orucunu tutabilir.

Haramdir demeyin, büyük vebale giriyorsunuz.
Isterse tutmayabilir ama istersede tutabilir.
Namaz kilamaz ama oruc tutmak isterse tutmasinda bir mahsur yoktur.

Benim anlatmak istedigim ile sizin ki farkli.
Siz kadinlara isterlerse adetliyken oruc tutmama izni verilmistiri anlatiyorsunuz.
Evet kadin isterse tutmaz, sonra kaza eder ama tutmak isteyen kadin tutabilir.
Yani adetliyken namaz kilinmez cünkü adet kani sürekli aktigi icin abdest olmaz ama oruc öyle degildir.
Daha öncede belirttigim ayette " sana kadinlarin adetinden soruyorlar, deki o kadinlar icin bir ezadir" ayetine binayen, eza, hastaligin bir alt seviyesindeki zorluk oldugunu icin ve hasta olanlara oruc tutmama, iyilesince kaza etme izni verildigi icin, kadinlarda adetli iken hasta sayilir, hasta olduklari icinde isterlerse tutmama izni vardir, ama isterlersede tutabilirler.
Bu konuda eminim, namaz kilamaz ama isterse, altini ciziyorum isterse orucunu tutabilir.

arkadaşim lütfen bu konularda insanları yanliş bilgilendirmeyiniz . hastayken kesinlikle oruç ta tutulmaz namaz da kılınmaz kuran da okunmaz . kesinlikle haramdır . yapmayın allah aşkına bir kaç hoca diye geçinip yanliş fetva verenlerin sözlerine inanmayınız lütfen .

asıl sen vebale giriyorsun arkadaşim . hangi dine veya mezhebe mensupsun bilmiyrum ama bizim dinimizde islam da kesinlikle haramdır.

kızlar hastayken dua okunur mu

ihlas nas ayetel kürsü gibi

benim kv okunmaz ddemişti...

ben dualarımı edemeiycekmiyim bu gece?:26:

Son düzenleme:
Ben ayetler ve hadislerle konusuyorum.
Haramdir demenin vebali büyüktür tekrar ediyorum.

Allah in namaz ve oruc ile ayetleri aciktir.
Bu konuda hadislerde vardir.
Kuran in hicbiryerinde " adetli kadinin oruc tutmasi haramdir" demez!
Oruc ibadetinden muaf tutulan kisiler ayette bildirilmektedir.
Bunlar " sifasi olmayan hastalar, buluga girmemis cocuklar, cok yaslilardir" oruc bu kisilere farz olmamaktadir. Bunlara fidye gerekir.
Buna karsin " gecici hasta olanlar, yolculuktakiler " bunlara tutamadigi günleri kaza etme emri vardir.
ISte kadinlarin adetli günleri icin " ezadir" diyen rabbimizin ayetine dayanarak, adetli günlerde kadinlar hasta kabul edilir ve o günlerde isterse tutmama izni verilmistir.
Ama kadin isterse adetliyken orucunu tutabilir!

aşağıdaki metin diyanetin sitesinden alınmıştır. bu konuda sanırım sizi ( herhangi bir konuda fetva verme yetkiniz olmadığını düşünerek söylüyorum bunu) değil diyaneti baz almak doğru olan.

Kadınlar adet döneminde oruç tutabilirler mi? Bu esnada tutulmayan oruçların durumu nedir?

Ana Konu: ORUÇ
Alt Konu: Orucu Bozan Ve Bozmayan Şeyler
Soru Metni: Kadınlar adet döneminde oruç tutabilirler mi? Bu esnada tutulmayan oruçların durumu nedir?
Cevap Metni: Kadınların adet (ay hali) dönemlerinde, -temizleninceye kadar- cinsi ilişkide bulunmaları, namaz kılmaları, oruç tutmaları ve Kabe’yi tavaf etmeleri yasaktır. Kadınlar özel hallerinde kılmadıkları namazı kaza etmezler, fakat tutmadıkları oruçlarını temizlendikleri zaman kaza ederler (Şafii, el-Ümm, I, 130-131; Sahnun, el-Müdevvene, I, 49; Merğinani, el-Hidaye, I/30-32; İbn Kudame, el-Muğni, I, 198; İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, II/371). Hz. Peygamber birçok hadis-i şerifte hanımların hayız dönemlerinde oruç tutmayacaklarını beyan etmiştir (mesela bkz. Buhari, Hayız 6; Savm 41; Müslim, İman 132). Hz. Aişe de kendisine, neden adet gören bir kadın, temizlendikten sonra adet günlerinde kılmadığı namazları kaza etmiyor da tutmadığı oruçları kaza ediyor? ‘ diye soran Muaze adlı hanıma: “Sen Haruriyye’den (Haricilerden) misin?” demiş; bu kadının: “Hayır, Haruriyye değilim, ama (öğrenmek için) soruyorum.” cevabı üzerine de, Hz. Aişe: “Vaktiyle bu iş bizim başımıza geldiğinde, orucu kaza etmekle emrolunduk, namazın kazasıyla emir olunmadık.” (Müslim, Hayız, 76-69) demiştir.
merak edenler için konu linki
http://kurul.diyanet.gov.tr/sorusor/

Son düzenleme:
Ben ayetler ve hadislerle konusuyorum.
Haramdir demenin vebali büyüktür tekrar ediyorum.

Allah in namaz ve oruc ile ayetleri aciktir.
Bu konuda hadislerde vardir.
Kuran in hicbiryerinde " adetli kadinin oruc tutmasi haramdir" demez!
Oruc ibadetinden muaf tutulan kisiler ayette bildirilmektedir.
Bunlar " sifasi olmayan hastalar, buluga girmemis cocuklar, cok yaslilardir" oruc bu kisilere farz olmamaktadir. Bunlara fidye gerekir.
Buna karsin " gecici hasta olanlar, yolculuktakiler " bunlara tutamadigi günleri kaza etme emri vardir.
ISte kadinlarin adetli günleri icin " ezadir" diyen rabbimizin ayetine dayanarak, adetli günlerde kadinlar hasta kabul edilir ve o günlerde isterse tutmama izni verilmistir.
Ama kadin isterse adetliyken orucunu tutabilir!

Weis cim sen istiyorsan tutu ama bildiğin seni bağlasın

kızlar hastayken dua okunur mu

ihlas nas ayetel kürsü gibi

benim kv okunmaz ddemişti...

ben dualarımı edemeiycekmiyim bu gece?:26:

Arkadasim ezberindeki sureleri rahatlikla okuyabilirsin.
Adetli kadini bu derece dinden uzaklastirmaya calisilmasini anlayamiyorum.
Ben adetliyken daralsam, SIKILSAM rabbime dönüp ayetel kürsüyü okuyarak ellerimi acip dua edemeyecekmiyim.
Adetli kadin sadece abdest alamaz, namaz kilamaz, abdest alamadigi icin Kuran-i Kerimi eline alip okuyamaz.
Ama istiyorsa orucunu tutabilir, ezberindeki sureleri okuyabilir, tesbihat yapabilir.
Adetin tek engel oldugu sey abdesttir.
Bu nedenle kadin birtek abdest gerektiren seyleri yapamaz adetliyken.

Diyanet işleri diyor ki ;

Kad›nlar hay›z ve nifas hâllerinde oruç tutabilirler mi?
Kadınlar hay›z ve nifas hâllerinde oruç tutmazlar (Buharî, “Hayz”, 1; Müslim, “Hayz”, 14, 15). Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Bu konuda müçtehitler görüş birliği içindedirler.

Diyanet işlerinin sitesinde yazan buyken weiss sen nasıl bu kadar emin vebal almayın diyebiliyorsun ?

Not :http://www.diyanet.gov.tr/turkish/dok/oruc_sorulanlar.pdf sayfa 46

Son düzenleyen: Moderatör:
Weis cim sen istiyorsan tutu ama bildiğin seni bağlasın

Ben bildigimi söylemekle yükümlüyüm.
Dileyen uygular, dilemeyen uygulamaz.
Bu konuda cok arastirdim ve ikna oldum.

Adet sadece abdeste engeldir!!!
Adetli kadin abdest alamadigi icin, abdest gerektiren ibadetleri yapamaz.

Oruc abdest gerektiren bir ibadet degildir!!

Adetli kadinin bu kadar dinden, ibadetten uzaklastirilmasi, sanki o an kadin pislikmis gibi lanse edilmesi büyük vebaldir.

Tekrar ediyorum, adet kaninin tek engel oldugu sey abdesttir!!!
Bu nedenle adet gören kadin birtek abdest gerektiren ibadetlerin i yapamaz!!

Oruc meselesinde ise kadin adetliyken tutmak istemiyorsa orucunu tutmaz, sonra kaza eder.
Ama tutmak isteyen kadinin orucu kabul olunur!!

Ben bildigimi söylemekle yükümlüyüm.
Dileyen uygular, dilemeyen uygulamaz.
Bu konuda cok arastirdim ve ikna oldum.

Adet sadece abdeste engeldir!!!
Adetli kadin abdest alamadigi icin, abdest gerektiren ibadetleri yapamaz.

Oruc abdest gerektiren bir ibadet degildir!!

Adetli kadinin bu kadar dinden, ibadetten uzaklastirilmasi, sanki o an kadin pislikmis gibi lanse edilmesi büyük vebaldir.

Tekrar ediyorum, adet kaninin tek engel oldugu sey abdesttir!!!
Bu nedenle adet gören kadin birtek abdest gerektiren ibadetlerin i yapamaz!!

Oruc meselesinde ise kadin adetliyken tutmak istemiyorsa orucunu tutmaz, sonra kaza eder.
Ama tutmak isteyen kadinin orucu kabul olunur!!
bildiğini (anladığını) paylaşmak ayrıdır bu konuda hüküm vermek ayrıdır. senin bildiğinin doğruluğunu ben senden başka hangi fetva verici makam ile eşleştirebilirim ki.

Bu konuda dinlenmesi gereken mercii Diyanettir .
Onlarda zaten yazmışlar oruç tutulmaz , kabul olmaz diye .
Araştırmadan yazıp da insanları hataya sevk edeceklerini zannetmiyorum .

Diyanet isleri arastirmadan yaziyor yada bilmiyor diyemem.
Elbette arastiriyorlardir.
Ama birtek diyaneti baz alamam.
Zira daha önce bazi yanlis fetvalar düzeltilmisti diyanette.
Ben daha genis arastirma yaptim.
Ve ikna oldum.

Size sadece sunu söyleyeyim.
Adet kaninin tek engel oldugu sey abdesttir.
Nedeni ise sürekli akan bir kan olmasidir.
Bu nedenle abdestte engel olur.

Iste bu sebeple kadin adetliyken birtek abdest gerektiren ibadetlerini yerine getiremez.
Oruc ise abdest gerektiren bir ibadet degildir.

Adetli kadina oruc tutmama izni verilmesinin sebebi ise, Kuranda " o kadinlar icin bir ezedir" denmesidir.
Kadin adetliyken, kan kaybettigi ve bu nedenlede gücsüz olabilecegi icin isterse oruc tutmamasi icin izin vardir.
Ama kadin kendini iyi hissediyorsa ve orucunu ertelemek istemiyorsa tutmasinda bir mahsur yoktur.
Cünkü oruc ibadeti abdest gerektiren bir ibadet degildir.

bildiğini (anladığını) paylaşmak ayrıdır bu konuda hüküm vermek ayrıdır. senin bildiğinin doğruluğunu ben senden başka hangi fetva verici makam ile eşleştirebilirim ki.

Hükmü ben vermiyorum datlucadu.
Bakara suresinde ki oruc ayetine binayen söylüyorum.
Kuran da, adetli kadinin namaz kilmamasi gerektigini söyleyen, hatta ve hatta komsumuzun kapisini kac kez calacagimiza kadar söyeyen yüce rabbim, Bakara suresinde orucu kim tutacak kim tutmayak belirtirken, eger tutmasi haram olsaydi emin olun adetli kadinida otuc tutamayacaklar, sonra kaza edecekler olarak belirtirdi.

Neyse herkes kendi bilir tabi.
Zaten tutulmayip sonra kaza edilmesinde bir mahsur yok.
Sadece mübarek günlerde ( bugün gibi) oruc tutmak isteyen kadinlar bilsin diye söylemek istedim.

Yanlış bilgileri vurguluyorsun geniş çaplı din bilgisine sahip olmadığım halde farkedebiliyorum.
Evet belki normal abdest gerekmiyor olabilir ama boy yada gusul gerekmediğini nasıl iddia edebiliyorsunuz ?
Ozaman evli bayanlar bazı şeylerden sonra abdest almadan da tutabilir.
Kesinlikle yanlış bilgi veriiyorsunuz.
Bizim dinimizde bence yok , diyanet kesinlikle en üst merci.

Son düzenleyen: Moderatör:
Orucu abdestle mi tutuyoruz ki adet döneminde abdest bozulunca oruç da bozulsun?
Oruç yeme içme halinden belirtilen vakitler arasında uzak durmak değil mi? (ve cinsel ilişkiden)

Konuyu açan arkadaşım alıp eline Kuran okudun mu sen hiç? Okumadıysan lütfen oku.

Back
X