• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Oruç tutarken yan yana denize girmek...

ramazan öncesi zaten böyle kafa karıştırıcı sorular hep çıkıyor...efendim sakız bozarmı...denize girmek bozarmı...diş fırçalasam olarmı gibi...bir sürü soru...adam bunu açıyor teli tvdeki proflara soruyor....aslında gerçekten bilmeyen insanlarda var..vallaa kolay kolay kimsede orucunu tehlikeye atmaz die düşünüyorum...onca saat bişey yemeden içmeden duruyorsun o açlıkla kimse denize girmez yani şahsen ben giremem zaten sünüp kalıyorum..artı bide bunun deniz suyu içme durumu var...hayda ondan sonra sorgula kendi kendini acaba orucum riske girdimi

Aynen öyle
Ya hep ya hiç çiyim ben birçok konuda
Madem 11 ayda bir bi iş yapıcam ciklette patlatmayayım, denizde de kulaç atmayayım
Fetvasını bilmem de mantığa da uymuyo zaten

Evet baya uzayacak bir cümle..ama diğer şeyleri katarsak çıkamayız işin içinden.
Benim orada anlatmak istediğim orucun verdiği maneviyatı hissetmek adınaydı.

Evet o maneviyatı bende çok seviyorum
Hele de dört gözle beklenen iftar :23: bereketli ve kalabalık sofralar..

Mervecik uzun uzun kompozisyonları kopyalamak yerine 2 cümle yaz kendi fikrin bilgin olsun
O kadar sabrım yok benim uzun konu ya da yorum yoruyo, hele de kişiye ait değil başka yerden alıntı ise

ben şöylede bi örnek verecem ne kadar doğrudur siz karar verin atıyorum namaz kılacaz abdestliyiz hafif gözümüz dalıyor gibi oluyor abdesten emin olmadığımız için abdest alıyoruz ne olur ne olmaz boşa gitmesin namazım yada alacağım sevap artsın yada ibadetin bana katacağı manevi duygu artsın yada yada yada gider....buda aynı ..ee oruç tutuyorum denize giriyorum ama içime şüphe düşüyor ya fark etmeden o suyu yuttuysammm gibi..denize girmem orucumun boşa gitmediğini düşünürüm....sevabımı belkide arttırırım....bana katacağı manevi değer kat kat artacaktır belki..bilemeyizki

ben şöylede bi örnek verecem ne kadar doğrudur siz karar verin atıyorum namaz kılacaz abdestliyiz hafif gözümüz dalıyor gibi oluyor abdesten emin olmadığımız için abdest alıyoruz ne olur ne olmaz boşa gitmesin namazım yada alacağım sevap artsın yada ibadetin bana katacağı manevi duygu artsın yada yada yada gider....buda aynı ..ee oruç tutuyorum denize giriyorum ama içime şüphe düşüyor ya fark etmeden o suyu yuttuysammm gibi..denize girmem orucumun boşa gitmediğini düşünürüm....sevabımı belkide arttırırım....bana katacağı manevi değer kat kat artacaktır belki..bilemeyizki

Ben bi faturayı keserken döner 3 kez kontrol ederim, huy yani
Hiç acabaları sevmem
O yüzden deniz bana bile bile lades gibi gelir oruçluyken..

katılırsınız ya da katılmazsınız onu bilemem. Kuran'dan benim anladıgım şeyler farklı. Kuran'da insanlara verilen tavsiye ve emirlere önem sırasına göre bakınca şöyle bir tablo çıkıyor ;

* .........................................................................

nerden kpoyaladın...keşke link atsaydın daha mantıklı olurdu :60::60::60::60:

Son düzenleme:

Mervecik uzun uzun kompozisyonları kopyalamak yerine 2 cümle yaz kendi fikrin bilgin olsun
O kadar sabrım yok benim uzun konu ya da yorum yoruyo, hele de kişiye ait değil başka yerden alıntı ise

yazdıgımı sana degil benipek'e cevaben yazdım. oku diye zorlamıyorum elbette... yazıyı da az önce kendim yazdım. kopya falan degil.

yazdıgımı sana degil benipek'e cevaben yazdım. oku diye zorlamıyorum elbette... yazıyı da az önce kendim yazdım. kopya falan degil.

Burası forum
Kime yazarsan yaz bi konu tartışılıyor madem diğer yorumcular da okur
Ama senin ki okunacak gibi değil destana dönüyo
Kısaca sen neyi savunuyorsun mesela ?

Ben bi faturayı keserken döner 3 kez kontrol ederim, huy yani
Hiç acabaları sevmem
O yüzden deniz bana bile bile lades gibi gelir oruçluyken..

aynen gereksiz yani....dikkat et hep mantıksız sorular geliyor ..ramazan yaklaşınca....biride çıkıp efendimiz orucuçluyken napardı die sormuyor...yada orucun Allah katındaki değri nedir? bende sevmem acabaları...ne o kafamda bir sürü soru işareti

aynen gereksiz yani....dikkat et hep mantıksız sorular geliyor ..ramazan yaklaşınca....biride çıkıp efendimiz orucuçluyken napardı die sormuyor...yada orucun Allah katındaki değri nedir? bende sevmem acabaları...ne o kafamda bir sürü soru işareti

Zaten öyle yazlıkta yaşamıyorum yaz boyunca denize girmiyorum :1:
Sene de 15 günlük iznimi de Ramazan dışında kullanıyorum
Ne acaba yaşıyorum ne bişey :21::1:

Zaten öyle yazlıkta yaşamıyorum yaz boyunca denize girmiyorum :1:
Sene de 15 günlük iznimi de Ramazan dışında kullanıyorum
Ne acaba yaşıyorum ne bişey :21::1:

zaten senede bir fırsatımız oluyor..onuda hakkıyla değerlendirmeye çalışalım....yok denizdi yok bilmem neydi boş yani yoksa

oruçluykende denize girmeyi verin ya. yeni moda son 1 kaç yıldır var okadar saat oruç tutmuşum evimde işimi yapar yemeğimi yapar çocuklarımla ilgilenir iftarımı beklerim razmazandan sonrada yaz zaten tatil planımızıda ona göre yapıyoruz 3 senedir. miss gibi denizime girer çıkınca acıkır keyfime bakarım:6:

katılırsınız ya da katılmazsınız onu bilemem. Kuran'dan benim anladıgım şeyler farklı. Kuran'da insanlara verilen tavsiye ve emirlere önem sırasına göre bakınca şöyle bir tablo çıkıyor ;

* şirk koşmamak : kitapta en çok önem verilen konu budur. heykele tapmak ya da iki tane tanrı var demek degil aslında sadece. birisini putlaştırmak, tanrısallaştırmak demektir, kitapta bu şekilde geçer. birisini tartışılmaz sözünün üstüne söz söylenemez zannetmektir, aklını başkasına tamamen teslim etmektir, onun sana hidayet anlamında yardım edebilecegine inanmaktır. din adamları da putlaştırılıyor bu şekilde, onlar ne derse dogrudur deniyor, işte bu şirk koşmak. onun yerine madem çok önemli bu din senin için, madem bu kitaptan sorumlu oldugunu düşünüyorsun, madem ölümden sonrası için buna ihtiyacın var, aç kitabı, oku kendin, aklını kullan ve analiz et. din konusunda .... hoca efendi diyorsa dogrudur dersen sadece bu şirk olur işte.

din adamlarını şirk konusunu konuşurken pek göremezsiniz. varsa yoksa orucu öpüşerek açabilir miyiz, başörtüsü, islama göre cinsellik nasıl olmalı, sakalın boyu kaç cm olmalı gibi konulardır çogunlukla ya da inler cinler ya da kadınlar şeytandır yok şeytan degildir meseleleri...

* faiz, iftira, dedikodu, yalancılık, cinayet, iffetsizlik, hırsızlık, şükürsüzlük, namaz, başkalarının açıklarını arama ve bunu yayma gibi konular da anlatılır. düşünsene bi, herkes faiz yiyor, bankalara herkes para kazandırıyor ama bundan bahseden yok. herkes yeri gelince iftira dedikodu ve yalancılık yapıyor bunlara hiç kimse bir şey demiyor. bunlar çok önemsenmiyor bile hatta. şükürsüzlük, hayattan asla memnun olmama, namaz kılmama... bunlar nedense hiç tartışma konuları haline gelmiyor degil mi? herkes birbirinin açıgını arayıp bunu yayma merakında. magazin programları çok izleniyor falan...

Kuran'ı açıp okursan mecazi ve alegorik anlatım vardır çogunlukla. mesela peygamberlerin hayatlarından kıssalar anlatırken bunu bir olaya vurgu için anlatır. her peygamberin baskın bir özelligi vardır mesela degil mi? fark ettin mi? okuduysan kitabı fark etmişsindir. o özellik üzerinden bir olaya vurgu yapılır. peygamberler belli özelliklerin semblü haline getirilmiştir kitapta.

mesela ibrahim peygamberi anlatırken orada vurgulanan bir durum, onun kendi aklıyla, düşünerek Allah'ı bulmasından ve şirk koşanlara uymamasını anlatır. yani burada bir olaya ciddi bir vurgu ibrahim peygamber üzerinden anlatılır.

mesela musa peygamber mısır firavunlarının kendilerini tanrılaştırmalarını ve halklarına zulüm etmesine karşıdır. onun sembolize ettigi budur, zulme karşı çıkışıdır ve yine şirke karşı oluşu.

isa peygamberin babasız dünyaya gelmesi dolayısıyla toplumunda hor görülmesi ayıplanması ama buna ragmen güçlü ve kararlı oluşundan bahseder.

süleyman peygamber zenginlige ragmen ahlaklı ve erdemli kalabilmeyi sembolize ederek analtılır...

yusuf peygamber iffeti sembolize eder. bunu zaten herkes biliyordur...

sonradan anlatılanlara bakarsanız halifeler bile bazı tavırları sembolize eder, ebubekir sadık olmayı, ömer adaletli olmayı, osman haya duygusunu, ali cesareti....

1.) şirk koşmak en büyük günah. Normalde kul hakkı zannederiz ama şirkin affı yok. Ancak sen bu şirk koşmayı yanlış yorumlamışsın. Allah’a şirk koşmadır. 34 yaşındayım hiç kimseyi bu site dahil bilmem hangi hocaya Allah diye taptığını görmedim.
2.) İslam zaten bir din+hayat şeklidir. Faiz ile başlayan paragrafında olanlar zaten islam’ın özüdür. Şu an yozlaştık. Ama bunlar kati olarak haram. Konuşmayan kazanır. Bu kadar net. Nefsinle mücadele edeceksin. Hem zor, hem kolay… ama böyle kopyala, yapıştır yaparak değil sevgili Merve..
3.) Peygambeler üzerinden örnek verip sembolik anlatımları konusu doğru ancak bunda ne gibi bir sakınca var senin açından onu anlamadım.
Senin daha çok okumaya ihtiyacın var..
Sormak istediğin yerler ya da tartışmak istediğin yerler olursa ben buradayım. Ben de din uzmanı ya da ilahiyatçı değilim. Keza olmam da gerekmiyor mensup olduğum dini araştırıp doğrularıyla yaşamam için..
Kızdığım için söylemiyorum..Belki faydam olur diye.

Oruç tutmak...

Oruç hiçbirşey yiyip içmeden belli bir süre durup iftar saatinde aksırıncaya, tıksırıncaya kadar yiyip içmek, açlığın verdiği doymazlık hissiyle sofranı döküp israf edeceğin kadar çok yiyecekle doldurmak değildir.

Oruç nefs terbiyesidir, nefsin miden değildir, nefsin: ahlakın, merhametin, hoşgörün, saygın, vicdanın, insanlara yaklaşımın, fakir fukarayı anlaman, elindekileri paylaşman, herkesi anlamaya çalışman, bedenini ve ruhunu terbiyedir.

Mide dediğin bir tas çorbayla doyuyor zaten, Ramazan'da bal börek olsa yenmiyor, bir çorba bir somun ekmek yeter.

Sofralarımızı binbir çeşit yiyecekle donatıp haftalar öncesinden haber vererek ihtiyaç sahibi olmayanlara açmak tercihtir tabii ama ihtiyaç sahibi insanlarla bir somun ekmeğimizi, bir bardak suyumuzu paylaşıp beraberce şükretmeyi bilmek makbuldür bence.

Sokaktan geçen oruçlu birine bir bardak su, bir hurma ikram etmek, benim oruç ve Ramazan'dan anladığım bunlardır.

Konuyu çok fazla dallanıp budaklandırmışsınız, diğer ibadetler yerine oruç ve verilen fetva üzerine tartışırsanız hem yanlış anlaşılmaz, hemde istemediğiniz bir polemiğin içinde bulmazsınız kendinizi.

Oruç tutmak...

Oruç hiçbirşey yiyip içmeden belli bir süre durup iftar saatinde aksırıncaya, tıksırıncaya kadar yiyip içmek, açlığın verdiği doymazlık hissiyle sofranı döküp israf edeceğin kadar çok yiyecekle doldurmak değildir.

Oruç nefs terbiyesidir, nefsin miden değildir, nefsin: ahlakın, merhametin, hoşgörün, saygın, vicdanın, insanlara yaklaşımın, fakir fukarayı anlaman, elindekileri paylaşman, herkesi anlamaya çalışman, bedenini ve ruhunu terbiyedir.

Mide dediğin bir tas çorbayla doyuyor zaten, Ramazan'da bal börek olsa yenmiyor, bir çorba bir somun ekmek yeter.

Sofralarımızı binbir çeşit yiyecekle donatıp haftalar öncesinden haber vererek ihtiyaç sahibi olmayanlara açmak tercihtir tabii ama ihtiyaç sahibi insanlarla bir somun ekmeğimizi, bir bardak suyumuzu paylaşıp beraberce şükretmeyi bilmek makbuldür bence.

Sokaktan geçen oruçlu birine bir bardak su, bir hurma ikram etmek, benim oruç ve Ramazan'dan anladığım bunlardır.

Konuyu çok fazla dallanıp budaklandırmışsınız, diğer ibadetler yerine oruç ve verilen fetva üzerine tartışırsanız hem yanlış anlaşılmaz, hemde istemediğiniz bir polemiğin içinde bulmazsınız kendinizi.

Sevgili Mune şu işaretlediğim yeri zaten herkes yapıverse ya da elinde olmayıp da yapmak istese zaten hayat bayram olur.

1.) şirk koşmak en büyük günah. Normalde kul hakkı zannederiz ama şirkin affı yok. Ancak sen bu şirk koşmayı yanlış yorumlamışsın. Allah’a şirk koşmadır. 34 yaşındayım hiç kimseyi bu site dahil bilmem hangi hocaya Allah diye taptığını görmedim.
2.) İslam zaten bir din+hayat şeklidir. Faiz ile başlayan paragrafında olanlar zaten islam’ın özüdür. Şu an yozlaştık. Ama bunlar kati olarak haram. Konuşmayan kazanır. Bu kadar net. Nefsinle mücadele edeceksin. Hem zor, hem kolay… ama böyle kopyala, yapıştır yaparak değil sevgili Merve..
3.) Peygambeler üzerinden örnek verip sembolik anlatımları konusu doğru ancak bunda ne gibi bir sakınca var senin açından onu anlamadım.
Senin daha çok okumaya ihtiyacın var..
Sormak istediğin yerler ya da tartışmak istediğin yerler olursa ben buradayım. Ben de din uzmanı ya da ilahiyatçı değilim. Keza olmam da gerekmiyor mensup olduğum dini araştırıp doğrularıyla yaşamam için..
Kızdığım için söylemiyorum..Belki faydam olur diye.

1 - kitaba göre şirk zaten birine Allah diye tapmak anlamında kullanılmamıştır. ''eski büyüklerinizden, ölülerinizden yardım istediniz, o ölülerin kendine hayrı yok size nasıl yardım etsinler, Allah'tan başka kimden yardım isteyeceksiniz?'' anlamında ayetler var şirki anlatmak için. yani bir insana insan üstü özellikler atfetmektir, Allah gibi bu da bana yardım edebilir demektir. mesela evliya inancı gibi türbeler gibi.
sonra harama helal, helale haram demek de şirktir ve bunu hocalar çokça yaparlar. kitapta da aynen bu şekilde geçer, ''Allah'ın helal kıldıgını haram kıldılar'' diye... başörtüsü takmamanın haram oldugu geçmez kitapta ama bu hocalar bunu haram ilan eder. hatta en büyük günah gibi gösterirler. öte yandan şirk konusunda hiç konuşmazlar. birçok konuda bu böyledir.
2) faiz ile başlayan paragraf hakkında hiç kimse konuşmuyor ama? herkes varsa yoksa başörtüsünü, yüzmenin orucu bozmamasını falan konuşuyor. asıl önemli olan bunlar degil ki, bahsettigim şeylerdir. ayrıca kopyala yapıştır yapmadım kendim yazdım. seninki de iftiraya giriyor :1: gerçi iki kişi daha iftira etmiş bu konuda ama cevap veremeyecegim herkese. kopya oldugunu düşünen ispatlar yoksa özür dilemek düşer.
3) sakınca oldugu söylemedim. kitabın anlatım şeklinden bahsettim. insanlar peygamber isimlerine takılı kalıyor ama bana göre aslında takılı kalınması gereken nokta peygamber kıssası üzerinden vurgu yapılan olaydır, davranıştır. bunu eleştirdim.

Yahu yuh konu nerelere gelmiş, yok çarşaflı görmüşler fotoğraf çekiliyorlarmış büzülerek, eee çekilsin ne var yani? Fotoğraf onlara yasak mı? Yok altlarında son model arabalar varmış, ee olsun niye yasak mı? eee altın yüzük beğeniyorlarmış, ee beğensinler niye yasak mı? Yoksa alamıyorsunuz diye mi zorunuza gitti? Yok denize girmek için bilmem kaç dolarlık yerleri kiralıyorlarmış, ee ne olmuş yasak mı? Sana zarar falan mı verdiler? Sizin paranızı yediklerini düşünmüyorum. oha be yemin ediyorum ne kıskançsınız. Onlar da insan, bakın insan diyorum, yok Amerika'da okutuyorlarmış, evet tabiki de okuturlar, heralde bi Harvard'dan mezun olan birisiyle iş yarışına girseniz yarışı kazanacağınızı düşünmüyorsunuz heralde..

Hanımlar artık o hizmetçilik yapıp milletin önünden şarap şişesini kaldıran, çocuk bakıcılığı yapan kapalılar Yeşilçamda kaldı. Cübbeli abim alsın altına porsche'sini. Ablam da Range Rover'ını, niye açık ablam alıyorsa altına onlar niye almasın? Geçti o zamanlar.

En lüks yerde de otururum, en lüks arabayı da kullanırım, en lüks mekanlara da giderim, sırf eğlencesine canım sıkıldı diye kalkıp bi kol çantamla Amerika'ya da giderim, Fendi de takarım, Prada da takarım, Vakko giyerim.. Bundan kime ne? Size ne?

Artık herkes eşit, kabullenin canlarım bir çarşaflıyla metroya da marmaraya da bineceksiniz. Ha çok nadir görüyorsunuz ya işte o çoğunluk özel arabalarında seyahat ediyor... Bye güzeller, o kadar da zorunuza gitmesin. Kimse çalıp çırpmıyor, çok şükür helalinden kazanıyoruz... :ssz:

nerden kpoyaladın...keşke link atsaydın daha mantıklı olurdu :60::60::60::60:

hiç bi yazısı kısa öz değil upuzuunn kopyala yapıştır yazılarından ibaret hiç birinide okuyup gözlerimi yoramam :ssz: zaten konunun sonu hep sünnete geliyo :27:

Back