Oruç tutarken yan yana denize girmek...

Sen gulmeye devam et..tovbe tovbe..inanmiyorsan saygi duy bari.adamlar ilim sahibi senin gibi klavye sovalyeligi yapmiyorlar.dogruyu yanlisi soyluyolar dinimize gore.ne yapsnlar keyfinz kacmasn diye harama helal mi desinler.isteyen uyar isteyen uymaz bu kisinin insiyatifi onlar soylemkle mukellef.siz dalga gecin gulun diye degil!

:60::60::60::60:

hepsi boş bu adamların.

Mervecik sen kendi bildiğin şekilde bir anlatır mısın İslam’ı? Her şeyi komik buluyorsun, her şey hurafe?
Doğru okudukların neler?

Aslında İslam’da var olduğu düşünülen ya da kitapta yazan ve arkadaşın da yanlış yorumladığı gibi ayetler var.
Çünkü konu ayetler temsil vermiştir.
Örnek veriyorum sözüm ona İslam der ki: hırsızlık yapanın yaptığı eli keseceksin.
Yok böyle bir şey arkadaş dinde.
İslam cihat der ama cihat nefsinle cihattır. Git savaş dememiştir İslam insana.
Bu durumda hırsızlık yapan insanın kendi nefsine karşı cihat edecek ki bir daha yapmasın. Elin kesilmesi o anlamdadır. Bunu yorumlayamıyoruz.
Yoksa İslam rahmet dinidir, zorbalık değil.

çok tatlısın kuzum ya..senden başka varmıdır acaba...sen böyle yazınca bizede eğlence doğuyor bi nevii..kıyamam sana oyyyy:ssz:

Misk valla böyle Google dan tek kelimelik arama yapanlara çok takıyorum. Google olmasa ne olurdu ki halleri??

11 ay boyunca giriliyo madem 1 ay girmesem ne olacak
Zaten su yutmak kaçınılmaz, bu bile orucu bozar
Zaruri bir şey değil 1 ay denize girilmese de olur nasıl 1 ay akşam ezanını bekliyorsak iftar için..

Zaruri bir şey değil 1 ay denize girilmese de olur nasıl 1 ay akşam ezanını bekliyorsak iftar için..

Çek olay girmek veya girmemek değil.
Bölücülük çıkarmak ve insanların aklını karıştırmak.

Misk valla böyle Google dan tek kelimelik arama yapanlara çok takıyorum. Google olmasa ne olurdu ki halleri??

madem oyle 'ggogle amca çok yaşa google amca çok yaşa' diyeyim...haklısın ne diyeyim canım

Çek olay girmek veya girmemek değil.
Bölücülük çıkarmak ve insanların aklını karıştırmak.

Bilmiyorum benim görüşüm bu oruçluyken su içmiyosam su içinde de yüzemem
Ama başkası ben yüzecem arkadaş der ona da saygı duyarım
Herkesin inancı ve uygulaması kendine..

konu öyle bi hal almışki tuhafıma gitti. tartışan iki taraf ve iki tarafta oruç tuttuğunu iddia ediyor

Fetva verecek kadar bilgi sahibi değilim
Google dan ayet araştırıp haklı çıkmak adına kopyalamam bilmiyosam
Ama mantığıma göre hareket etmeyi severim her daim

Su içilmiyoken su içinde yüzülmemeli bence, ağzıma burnuma kaçması muhtemel
Zaten çalışıyorum iznimi de Ramazan da kullanmam bu yüzden

Ama kimisi oruç tutmayabilir, bırakın oruçken denize girip girmemesini
Ben oruçsam herkes tutmalı ben oruçken denize girmiyosam kimse girmemeli diye bakamam
Herkesin inancı ve yaşayışı kendisini bağlar ben sorgulama haddini kendimde göremem

Son düzenleme:
Bilmiyorum benim görüşüm bu oruçluyken su içmiyosam su içinde de yüzemem
Ama başkası ben yüzecem arkadaş der ona da saygı duyarım
Herkesin inancı ve uygulaması kendine..

Bence illa yüzeceğim diyen sabahtan akşama kadar aç kalmak dışında bir şey yapmıyorlar bana göre.
Ramazanın ayrı bir havası var, ben kendimce o havayı seviyorum..
Aslında aynen neden oruç olduğunu bilsek, bu da boşuna baş kapatmak gibi. Babası istiyor diye kapanan insanlar, yine aileden öyle gördükleri için oruç tutuyor. .

Bence illa yüzeceğim diyen sabahtan akşama kadar aç kalmak dışında bir şey yapmıyorlar bana göre.
Aslında aynen neden oruç olduğunu bilsek, bu da boşuna baş kapatmak gibi. Babası istiyor diye kapanan insanlar, yine aileden öyle gördükleri için oruç tutuyor. .

Bilmiyorum İpek
Herkesin bakışı farklı olabiliyor
Tamam İslam bir tane ama yorumlara göre değiştiriyo insanlar
Şu cümlene girersem mesela olay dallanır budaklanır
Namaz farz ona bakılırsa namaz kılmadan oruç ta tutuyoruz e bu da sadece aç kalmak gibi olmuyor mu, işte dört dörtlük yapmıyoruz ki hiç bişeyi

ramazan öncesi zaten böyle kafa karıştırıcı sorular hep çıkıyor...efendim sakız bozarmı...denize girmek bozarmı...diş fırçalasam olarmı gibi...bir sürü soru...adam bunu açıyor teli tvdeki proflara soruyor....aslında gerçekten bilmeyen insanlarda var..vallaa kolay kolay kimsede orucunu tehlikeye atmaz die düşünüyorum...onca saat bişey yemeden içmeden duruyorsun o açlıkla kimse denize girmez yani şahsen ben giremem zaten sünüp kalıyorum..artı bide bunun deniz suyu içme durumu var...hayda ondan sonra sorgula kendi kendini acaba orucum riske girdimi

Son düzenleme:
Bilmiyorum İpek
Herkesin bakışı farklı olabiliyor
Tamam İslam bir tane ama yorumlara göre değiştiriyo insanlar
Şu cümlene girersem mesela olay dallanır budaklanır
Namaz farz ona bakılırsa namaz kılmadan oruç ta tutuyoruz e bu da sadece aç kalmak gibi olmuyor mu, işte dört dörtlük yapmıyoruz ki hiç bişeyi

Evet baya uzayacak bir cümle..ama diğer şeyleri katarsak çıkamayız işin içinden.
Benim orada anlatmak istediğim orucun verdiği maneviyatı hissetmek adınaydı.

Mervecik sen kendi bildiğin şekilde bir anlatır mısın İslam’ı? Her şeyi komik buluyorsun, her şey hurafe?
Doğru okudukların neler?

katılırsınız ya da katılmazsınız onu bilemem. Kuran'dan benim anladıgım şeyler farklı. Kuran'da insanlara verilen tavsiye ve emirlere önem sırasına göre bakınca şöyle bir tablo çıkıyor ;

* şirk koşmamak : kitapta en çok önem verilen konu budur. heykele tapmak ya da iki tane tanrı var demek degil aslında sadece. birisini putlaştırmak, tanrısallaştırmak demektir, kitapta bu şekilde geçer. birisini tartışılmaz sözünün üstüne söz söylenemez zannetmektir, aklını başkasına tamamen teslim etmektir, onun sana hidayet anlamında yardım edebilecegine inanmaktır. din adamları da putlaştırılıyor bu şekilde, onlar ne derse dogrudur deniyor, işte bu şirk koşmak. onun yerine madem çok önemli bu din senin için, madem bu kitaptan sorumlu oldugunu düşünüyorsun, madem ölümden sonrası için buna ihtiyacın var, aç kitabı, oku kendin, aklını kullan ve analiz et. din konusunda .... hoca efendi diyorsa dogrudur dersen sadece bu şirk olur işte.

din adamlarını şirk konusunu konuşurken pek göremezsiniz. varsa yoksa orucu öpüşerek açabilir miyiz, başörtüsü, islama göre cinsellik nasıl olmalı, sakalın boyu kaç cm olmalı gibi konulardır çogunlukla ya da inler cinler ya da kadınlar şeytandır yok şeytan degildir meseleleri...

* faiz, iftira, dedikodu, yalancılık, cinayet, iffetsizlik, hırsızlık, şükürsüzlük, namaz, başkalarının açıklarını arama ve bunu yayma gibi konular da anlatılır. düşünsene bi, herkes faiz yiyor, bankalara herkes para kazandırıyor ama bundan bahseden yok. herkes yeri gelince iftira dedikodu ve yalancılık yapıyor bunlara hiç kimse bir şey demiyor. bunlar çok önemsenmiyor bile hatta. şükürsüzlük, hayattan asla memnun olmama, namaz kılmama... bunlar nedense hiç tartışma konuları haline gelmiyor degil mi? herkes birbirinin açıgını arayıp bunu yayma merakında. magazin programları çok izleniyor falan...

Kuran'ı açıp okursan mecazi ve alegorik anlatım vardır çogunlukla. mesela peygamberlerin hayatlarından kıssalar anlatırken bunu bir olaya vurgu için anlatır. her peygamberin baskın bir özelligi vardır mesela degil mi? fark ettin mi? okuduysan kitabı fark etmişsindir. o özellik üzerinden bir olaya vurgu yapılır. peygamberler belli özelliklerin semblü haline getirilmiştir kitapta.

mesela ibrahim peygamberi anlatırken orada vurgulanan bir durum, onun kendi aklıyla, düşünerek Allah'ı bulmasından ve şirk koşanlara uymamasını anlatır. yani burada bir olaya ciddi bir vurgu ibrahim peygamber üzerinden anlatılır.

mesela musa peygamber mısır firavunlarının kendilerini tanrılaştırmalarını ve halklarına zulüm etmesine karşıdır. onun sembolize ettigi budur, zulme karşı çıkışıdır ve yine şirke karşı oluşu.

isa peygamberin babasız dünyaya gelmesi dolayısıyla toplumunda hor görülmesi ayıplanması ama buna ragmen güçlü ve kararlı oluşundan bahseder.

süleyman peygamber zenginlige ragmen ahlaklı ve erdemli kalabilmeyi sembolize ederek analtılır...

yusuf peygamber iffeti sembolize eder. bunu zaten herkes biliyordur...

sonradan anlatılanlara bakarsanız halifeler bile bazı tavırları sembolize eder, ebubekir sadık olmayı, ömer adaletli olmayı, osman haya duygusunu, ali cesareti....

ramazan öncesi zaten böyle kafa karıştırıcı sorular hep çıkıyor...efendim sakız bozarmı...denize girmek bozarmı...diş fırçalasam olarmı gibi...bir sürü soru...adam bunu açıyor teli tvdeki proflara soruyor....aslında gerçekten bilmeyen insanlarda var..vallaa kolay kolay kimsede orucunu tehlikeye atmaz die düşünüyorum...onca saat bişey yemeden içmeden duruyorsun o açlıkla kimse denize girmez yani şahsen ben giremem zaten sünüp kalıyorum..artı bide bunun deniz suyu içme durumu var...hayda ondan sonra sorgula kendi kendini acaba orucum riske girdimi

Hatta bir kere Beyaz hocaya : cinsel ilişkiyle oruç açılabilir mi ?
Diye sormuşlardı.
Adam da biraz kızarıp vakit geldikten sonra istediğin şekilde açarsın ancak adabına göre yapmak daha güzel olur gibisinden bir şeyler söylemişti.
Biraz da kasıtlı tabi bu sorulanlar.

Back