• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Okumakta zorluk çeken cocuk

Monoceto

Guru
Kayıtlı Üye
Merhabalar
6 yaşına bu ay girecek olan bir oğlum var. 1. Sınıfa başladı. Ama okulların durumu belli. Gidemedi :KK43: okuma konusunda da çalışıyoruz bütün online derslerinde yanındayım ama unutuyor heceleri. Yeni harfe geçince bir önceki harf gidiyor sanki. Aynı üç heceyi on kez döne döne okutuyorum ama soruyorum yine yok :KK43: sanırım dün "tüm" hecesini -iki hece daha vardı yanında- belki 100 kez okudu ama 101.de yine okuyamıyor. Aklında tutsa tüm kelimesini birşeyle özdeşleştirip yine yapacak ama yok, yapamıyor. Yapamadığı için de üzülüyor üstelik. Çok sabırlı davranmaya çalışıyorum bazen çok bunaliyor çalışmaktan bırakıp oyun oynuyoruz aklı orada kalıyor soruyor. Anne ben neden yapamıyorum herhalde yapamamak benim bir özelliğim diyor. Kahroluyorum. Yavrum en önemli olan sensin, senin cabalaman ve sen çabalıyorum diyorum.
Çok üzülüyor çok üzülüyorum. Bazen sabrımın sınırlarında oluyor artık, kendi kendimi sabırlı olmaya telkin ediyorum ama bu seferde hayattaki başka bir şeyden çıkıyor o sinirim. Başka şeye daha ufak bile olsa bağırıyorum. Bir ay önce genç yaşında babamı kaybettim, annemle de ilgilenmeye çalışıyorum. İkizlere hamileyim 24 haftalık ama sanki 40 hafta gibiyim. Artık tükendim oturup hiçkira hıçkıra ağlamak istiyorum.
Yaşı mi küçük çocuğun ondan mı? Disleksi mi? Öğrenme güçlüğü mu? Allah'ım ne bu 😭

Bunların yanı sıra bir zeka sıkıntısı yok, matematik dersi iyi, sosyal ilişkileri fena değil, spora inanılmaz yatkın çok iyi bir yüzücü. Bütün aklım kalbim bırak çocuk sadece sporun içinde olsun diyor, ama korona zamanı spor bile zor. Anca evde hopla,zıpla , takla at.. yaşayan var mı bu durumları?
 
Son düzenleme:
Okulunuzla iletişime geçin. Rama yönlendirirler muhtemelen. Öğrenme güçlüğü olup olmadığını öğrenirsiniz. Çeşitli testler yapıyorlar. Ki bazı çocuklar hiç bir sorun olmamasına rağmen bu dönemde bocalayabiliyor. Yepyeni bir öğrenme onun için. Belki de sadece zamana ihtiyacı var.
 
benim oglum 7 yasinda,
okumak konusunda cok istekli degil o yuzden zorlaniyor,
biz her gun kisa bir metin okuyoruz birlikte, her gun okuyunca, kisa da olsa etkili oluyor ve okumasi daha iyilesti.

her gun az az calismali ama cok da cocugu bunaltmamali gorusundeyim.
 
Gelişimi tamamlanmamıştır. Hazır bulunuşluk dediğimiz bir kavram var eğitimde. Bir araştırın. Uzman yardımı alın, sorun var mı yok mu görün. Ona göre bir yol izlersiniz. El yordamıyla bu şekilde ilerlemek kalıcı zararlar yaratabilir çocukta.

6 yas cocugunun okumakta zorlanmasi normal degil mi ya, ben mi yanlis biliyorum.
Ben 7 yasinda okula baslamistim, hizlica ogrenmistim, ama o yasta bile zorlananlar vardi o donemde.

cocuga zorlansa da disiplinli calisarak ogrenebilecegini gostermemiz gerekmiyor mu?
 
Bu yıl okulu biraktirip seneye mi baslatayim? Ne yapayım bilemiyorum, yapabilir diye düşünüp yollamistim. Ana okulundaki sinif öğretmeni, rehberlik öğretmeni yapabilir gönderebilirsiniz demişti. Aslında o yüzden gönderdim. Seneyeyi mi bekleyeyim şimdi?
 
72 aylıktan küçük başlamış okula keske göndermeseydiniz. Oğlumda 73 aylikti ama ekim ayında doğsa göndermezdim. Siz de uzman yardımı alin, psikoloğa gitmesi gerek sanirim. Hece ezberlemesin zaten sesleri birleştirsin. Cok üstüne gitmeyin.
 
Okulunuzla iletişime geçin. Rama yönlendirirler muhtemelen. Öğrenme güçlüğü olup olmadığını öğrenirsiniz. Çeşitli testler yapıyorlar. Ki bazı çocuklar hiç bir sorun olmamasına rağmen bu dönemde bocalayabiliyor. Yepyeni bir öğrenme onun için. Belki de sadece zamana ihtiyacı var.
Ben de öğretmenim. Bu tarz sıkıntılarda rehberlikle görüşüp yönlendiriyoruz ama sınıf öğretmeni bir süre görüşürüz çocukla, rehberlik o görüşür ve onların da görüş bildirmesiyle ram a giderler. Şimdi kimse tanımıyor ki çocuğu. Bir tek ben tanıyorum. Öğretmenimiz çok iyi, eğlenceli biri, seneye tekrar birinci sinif olsa bu öğretmeni sevdi bu çocuklar hep 2. Sınıf olacak. Aklım allak bullak oldu...
 
Benim kızımın okula başlaması gereken yıl 69 aylık çocukların okula başlaması zorunluydu.Anasınıfının 2. döneminden itibaren onu işledim."sen aslında 1.sınıfını başarabilecek bir çocuksun..ama anasıfının en küçüğüsün o yüzden gelecek yıl da anasınıfına gideceksin " demiştim.Öğretmeni şubatta yaptığım görüşmede " kızınız bu gün 1 e başlasa hazır durumda ,bence başlasın " demişti. Olsun oyundan zarar gelmez demiş özbakım becerilerinde yetersizlik nedeniyle yazılı rapor almış ..okula başlatmamıştım.Sen de okul ortamında çalışıyorsun Monoceto Monoceto ..olay sadece okumaya geçebilmek de değil üstelik ..okumaya her şekilde geçiyorlar inan ..ama 4.sınıf konularında ciddi zorluk yaşıyor erken başlayan çocuklar.Hazır olmak kas becerileriyle de bitmiyor ,akranları ile problem çözme becerisi de istiyor okul ortamı. Erken başlatılan bir öğrencide travmaya dönüşmüştü okul..geceleri harfleri söylemeye çalıştığı rüyalar görüyor, harfleri sayıklıyor, ağlayarak uyanıyordu. Aileye bıraktık kararı ama çocuğa "sen yapamadın " demeyeceksiniz," biz hata yapmışız erken başlatmışız aslında senin yaşıtların anasınıfına devam ediyormuş " diyeceksiniz dedim.
 
Bu yıl okulu biraktirip seneye mi baslatayim? Ne yapayım bilemiyorum, yapabilir diye düşünüp yollamistim. Ana okulundaki sinif öğretmeni, rehberlik öğretmeni yapabilir gönderebilirsiniz demişti. Aslında o yüzden gönderdim. Seneyeyi mi bekleyeyim şimdi?

Yaşı büyük olanlar bile pandemi yüzünden ikilemde kalmışken küçük olmasına rağmen bu zamanda başlatmanıza şaşırdım.
Hiç gerek yoktu.
Okuma yazma yüz yüze eğitimde bile sancılı bir süreçten uzaktan eğitimle ne kadar krizde olduğunuzu tahmin edemiyorum :/
Bu saatten sonra kendinizi de çocuğu da darlamadan elinizden geldiği kadarını yapmaya çalışacaksınız.
Farz edeceksiniz ki hala 1. Sınıfa başlamadı.
Evde öylesine çalışıyorsunuz.


Seneye tekrar eder gerekirse ınsallah pandemisiz, hazır bulunuslugu yerinde, sancısız..

Bence hecelerde boğuşmayın.
Heceler anlamsızdır.

1) Sesleri karıştırmadan öğrenerek ilerlemeye gayret edin. O ses ne, gördüğünde tanısın.
2) Anlamlı kelimelerle çalışın. Öğrendiği kadarını cümle içinde kullansın.

Stres yapmayın.
Er geç her çocuk okur.
Acelemiz yok.
 
Benim kızımın okula başlaması gereken yıl 69 aylık çocukların okula başlaması zorunluydu.Anasınıfının 2. döneminden itibaren onu işledim."sen aslında 1.sınıfını başarabilecek bir çocuksun..ama anasıfının en küçüğüsün o yüzden gelecek yıl da anasınıfına gideceksin " demiştim.Öğretmeni şubatta yaptığım görüşmede " kızınız bu gün 1 e başlasa hazır durumda ,bence başlasın " demişti. Olsun oyundan zarar gelmez demiş özbakım becerilerinde yetersizlik nedeniyle yazılı rapor almış ..okula başlatmamıştım.Sen de okul ortamında çalışıyorsun Monoceto Monoceto ..olay sadece okumaya geçebilmek de değil üstelik ..okumaya her şekilde geçiyorlar inan ..ama 4.sınıf konularında ciddi zorluk yaşıyor erken başlayan çocuklar.Erken başlatılan bir öğrencide travmaya dönüşmüştü okul..geceleri harfleri söylemeye çalıştığı rüyalar görüyor, harfleri sayıklıyor, ağlayarak uyanıyordu. Aileye bıraktık kararı ama çocuğa "sen yapamadın " demeyeceksiniz," biz hata yapmışız erken başlatmışız aslında senin yaşıtların anasınıfına devam ediyormuş " diyeceksiniz dedim.
Öyle yapayım artık. Ben yapar ben de yardımcı olurum diye düşündüm. Lisede çalışıyorum. İlkokul çocuklarını bilemedim. Şu an çok büyük hata yapmışım diyorum. O da ben de çok bunaldık. Hayatın zorlukları da üstüne geldi. Yapamıyor artık.
 
Yapamadığı için de üzülüyor üstelik. Çok sabırlı davranmaya çalışıyorum bazen çok bunaliyor çalışmaktan bırakıp oyun oynuyoruz aklı orada kalıyor soruyor. Anne ben neden yapamıyorum herhalde yapamamak benim bir özelliğim diyor.
Ah canımın içi benim..

Benim konuyla ilgili bir fikrim yok ama yazmadan geçemedim. Ne kadar olgun bir çocuğunuz var, binlerce kez maşallah. Ben de hep zor öğrenen biri olmuşumdur. Mesela çoğu kişinin 2 birim çalışarak öğrendiği şeyi 4-5 birim çalışarak elde etmişimdir. Yaşım ilerledikçe, kendime uygun olan öğrenme yöntemlerini keşfettikçe işim kolaylaştı. Bu arada mesleğim akademisyenlik :) Hiç üzülmeyin, gerekirse bir uzmandan yardım alırsınız. Belki çocuğunuz için daha uygun öğrenme yöntemleri vardır. Her şeyin çözümü olduğu bir dönemdeyiz. O kadar şanslısınız ki olgun, kendinin farkında bir çocuğunuz var. Belli ki sorumluluk duygusu da var. En önemlisi bu. Kendinizi, çocuğunuzu, bebeklerinizi yıpratmayın. Okumak da sökülüyor, o yazılılardan da geçiliyor bir şekilde...
 
İnanın gördüğüm ve çalıştırdığım her çocukta yaşadım ben de bunları, yeğenlerim o dönemlerinde bir önceki harfi bile unuturlardı;insanın kafasını duvara vurası geliyor:) Er geç öğreniyorlar dert etmeyin, birçok yöntem var Youtube videolarından yardım alabilirsiniz.
 
Biliyorum çok zor bir yıl yaşıyorsun ..Allah yardımcın olsun Monoceto Monoceto ..oğlunun spordaki başarısı çok güzel.Dilerim en kısa zamanda bu günler geride kalır ..çocuklarımız tekrar ev hapsinden çıkar ,akranları ile etkileşime geçerek öğrenebilecekleri ,öğrenirken deneyimleyebilecekleri fırsatları tekrar yakalarlar.Tenefüste öğretmen gelene kadar çocukların tahtaya "öğretmenim sizi seviyorum " diye yazı yazmaya çalıştıkları ...yazamayanın da yazana bakarak defterine kopyalayarak öğrendiği ...sayıları sek sek oynarken ,matematiği gofret paylaşırken çözdükleri ortamlar inanın eşsiz fırsatlar.
 
İkinci oğlum geçen sene anasinifindaydi. Pandemi olunca okul bitti haliyle. Bende pandemi döneminde okuma yazmaya başlattım. Bu yıl okula başladığında artık okuma yazma biliyordu. Algısı çok açık. Şuan 3 basamaklı ve toplamaları yapıyor.....

Ama.....

Büyük oğlum da aynı sizin gibi zorlandım. Hatta daha fazla. Bir türlü harfleri birleştirip hece yapamıyordu. Üstelik ikinci oğlum bebekti o zamanlar. İnanın çok yıprandım.

Her gün sabah öğle akşam, yarım saat en fazla ders calistiriyordum. Normal de 20 dk. Öğretmeni çok uzun saatler çalıştırma hep ara ver dedi. Herşeyi tekrar tekrar ediyorduk.
Birinci sınıf da okumayı yazmayı öğrenmiştik ama çok zor bir surecti. Üstelik ilk oğlumda dikkat eksikliği vardı. Dr bundan da olabilir demişti. Çok şükür hallettik.

Allah size de yavrunuza da kolaylık versin. Pes etmeyin. Öğrenecek sonunda.
 
Merhaba benim oğlum da 76 aylık. Sadece online eğitim aldık , pandemiden dolayı göndermedim. Eger bakacağım öğretemezsem sınıf tekrarı yaptıracağım öğretmeniyle bu şekilde konuştuk. Siz de biraz daha bakın takip edin aynı olursa sınıf tekrarı yaptırın . Bu yıl da temel atmış olursunuz.
Öğretmeniyle görüştünüz mü bu durumu ?
 
Üzüldüm.
Çocuğunuzun ‘başarısızlığı’ kabullenişi içimi sızlattı.
Lütfen onu telkin edin, kendinizden ya da tanıdığı kişilerden ‘biz de şöyle zor öğrendik, şu kadar yapamadık, bu işin yolu bu, zamanla oluyor ve sen de yapabileceksin önemli olan yılmadan denemek’ türevi motive edin.

Çocuğunuz muhtemelen hazır değildi, becerileri yeterli değildi başlamak için.
Kaldı ki bu süreçte online olarak neyi ne kadar öğrenebilir?
Anasınıfına yazılmışken birçok şeyi biliyorum diye zorla 1. Sınıfa atıldım ve bayağı ikinci dönem zoraki okumaya geçmiştim.
Oldum olası okulu sevmem, nefret ederim.
Gayet başarılı bir öğrencilik hayatım oldu ama nefretim hiç geçmedi, bunun da sebebini ben hazır olmadan okula başlamamda buluyorum.
 
Ah canımın içi benim..

Benim konuyla ilgili bir fikrim yok ama yazmadan geçemedim. Ne kadar olgun bir çocuğunuz var, binlerce kez maşallah. Ben de hep zor öğrenen biri olmuşumdur. Mesela çoğu kişinin 2 birim çalışarak öğrendiği şeyi 4-5 birim çalışarak elde etmişimdir. Yaşım ilerledikçe, kendime uygun olan öğrenme yöntemlerini keşfettikçe işim kolaylaştı. Bu arada mesleğim akademisyenlik :) Hiç üzülmeyin, gerekirse bir uzmandan yardım alırsınız. Belki çocuğunuz için daha uygun öğrenme yöntemleri vardır. Her şeyin çözümü olduğu bir dönemdeyiz. O kadar şanslısınız ki olgun, kendinin farkında bir çocuğunuz var. Belli ki sorumluluk duygusu da var. En önemlisi bu. Kendinizi, çocuğunuzu, bebeklerinizi yıpratmayın. Okumak da sökülüyor, o yazılılardan da geçiliyor bir şekilde...
Ben de o olgunluğuna güvenip başlattım aslında. Çok şükür genel anlamda beni yormayan bir çocuk ama yapamamak onu çok üzdü. Bizim ülkemizin eğitiminin handikapi bu aslında. Çocukların öğrenme yöntemlerini keşfetmesini saglayamiyoruz malesef... Hatta kıymet bile vermiyoruz buna. Hepsinin aynı yöntemle öğrenmesini bekliyoruz.
 
Boşuna kendinizi üzüyorsunuz birde çocuk daha altı yaşında birinci sınıf zaten çok zor biz neler çektik yüz yüze olduğu halde uzaktan olduğu için kavrayamamıştir küçük renkli kağıtlara heceler yazıp ara ara sorabilirsiniz
 
Back
X