Kıyafet yönetmeliği değiştirildi...
Kıyafet serbestliği..
Milli Eğitim Bakanlığının okullarda yasaklayarak ‘kılık kıyafet serbestliği’ getiren yönetmeliği yayımlandı.
Yönetmeliğe göre;
*Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilir.
*Öğrenciler, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyer...
O
kul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.
Yönetmelik okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise öğrencilerini ilgilendiriyor.
Yönetmelik Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanuna Aykırı
Değişiklikler 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanuna , genel amaçlarına aykırılıklar içeriyor. Eğitim Sen 5 Aralık’ta okullarda dinsel simgelerin kullanılmasının artmasını protesto etmek için derslere eşofman ile gireceklerini açıklamıştı (ilgili haber 27 Kasım tarihli Milliyet Gazetesinde yer aldı). Eğitim İş ise yönetmeliğin iptali için yargıya gideceğini açıkladı.
Haberlerde yönetmeliğin 2012-13 Eğitim öğretim yılında yürürlüğe gireceği söyleniyor ancak sayfanın sonunda verdiğim linkte yönetmeliğin tamamı okunduğunda görüldüğü üzere ‘yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer’ deniliyor.
Dini Eğitim Bakanlığı
Kılık kıyafet yönetmeliği serbestlik getiriyor ambalajı ile değiştirildiği iddia edilmesi, hatta 1981 tarihinde yapılan değişikliklere vurgu yapılarak meşrulaştırılmaya çalışılması ironik bir tezatında ifadesi. Okullarda başörtüsünün sadece Kur’an-ı Kerim derslerindeörtülebileceği ifadesinin sözde kalacağını yönetmeliği hazırlayanlarda biliyor. Bu değişikliğin okullarda başörtüsünün yaygınlaşması kaçınılmaz, siyasi bir karar olduğu tartışma götürmez.
Yasaklayarak Getirilen Kıyafet Serbestliği
Diğer taraftan öğrencilere ‘kılık kıyafet serbestliği’ getirdiği iddia edilen yönetmeliğe göre, “Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez..” deniliyor. Hadi diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, vücut hatlarını belli eden şort, tayt yasağı iyi niyetli diyerek; öğrencinin istismar edeceği savıyla hoş görelim.
‘Kolsuz tişört, kolsuz gömlek giyemez’ diyen kafayı hoş görebilecek miyiz?
Amaç Serbestlik Ambalajı Altında Toplumu Dönüştürmek
Yönetmelik temel ilkeler 3. Madde 2’de ne buyuruyor bir bakalım; Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, velilerin en az yüzde altmışının muvafakatiyle, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilir.
Eşitsizliklerin Yarattığı Problemler Öğrencide Onarılmaz Sorunlara Yol Açacak
Türkiye’de ailelerin ve çocukların farklı ekonomik koşullarda olduğu göz önüne alındığında çıkacak sorunların yaratacağı problemleri, öğrencide yaratacağı psikolojik travmayı öngörebilmek için eğitimci olmak gerekmiyor.
Ekonomik koşulları uygun olan çocukların adeta defile yaparcasına okula geldiği ortamda yoksul, koşulları uygun olmayan çocukların aynı elbiseyi giymek zorunda olması...
Sonuç
Sonuç yerine sadece hayattan bir örnek vererek bitiriyorum. Malum, gücü olan aileler çocuklarını özel okullarda okutuyor. Bir tanıdığın anlattığına göre 3. Sınıfta okuyan kız ve erkek çocuklarının yemekhaneleri bu eğitim-öğretim yılında ayrılmış. Bu gidişle herhalde “özgürlük” adına karma eğitime de nokta konur!
İyi seyirler...
Yönetmeliğin tamamı:
T.C. Resmi Gazete