Okullarda kılık kiyafet serbestlıği

yoksulugun cocugu ezılecek ama bende benımde cocugum ezılecek ben ona 5 tane esofman 5 tane ust aldıgımda bıtecekmı ıs
ayakkabısı hırkası orta hallı ınsanlarız sonucta
cocugumun uzulmesını ıstemem ben :S

bundan kastınız ne tam olarak anlamadım??

okulumda Kuran dersi var ama hiçbir öğrenci başını kapatmıyor.

bazen önyargıyı biraz abartıyoruz sanki...

Önyargı,
evet önyargılıyım çünkü erkek kardesim için ders secerken istemedigimiz halde Muhammed'in Hayatı adlı ders almak zorunda kaldı cocuk...
Gerçekten isteyerek mi seciyor bu cocuklar bu dersleri şimdi?
Pk cok okulda resmen kuran dersini secmek zorunda bırakıldı cocuklar ya, diger dersler acılmadıgından...
Oruc tutmadıgı için okulda din dersi ogretmeni tarafından velilere sikayet edilmiş bir cocugum ben, sizin on yargı dedikleriniz malesef birilerinin gerçeği oluyor.

Ayrıca Kuran Dersi sırasında, kız ogrenciler basını kapatmaya zorlanacaklar, kuran okunuyor ort basını denilecek bunu ogretmen direkt yapmasa bile ogrenciler birbirlerine baskı kurucak, bu baskıya kılıfı buldular buna sinirleniyorum.

şu an üniformalar çoğu okulda zaten sivil kıyafet gibi ... birçok yerde çocuklar üzerlerine Tshirt giyiyorlar...

bence seçmeli derslerde seçmeli olmayacak ilerde,
zorunlu seçmeli ders diye ders mi olur ya, belki öğrenci hiç bi seçmeli derse katılmak istemiyor
biz lisedeykende vardı seçmeli ders ve hiç bi sene biz seçmedik, zaten seçili geliyordu önümüze, zorunlu zaten almak zorundasın, ve sınıf açmak için belli bi katılım lazım, müzik, spor ya da bilimle alakalı seçmeleri dersler saha ya da labarotuvar gerektiğinden, branş öğretmenleri gerektirdiğinden sadece mekan olarak sınıfın yeterli olduğu dersler çocuklarımıza zorla seçtirilecek bence, bu benim fikrim

Son düzenleme:
Bu konuda Türbani bahane etmek ne sacma avrupa birligine girmek istiyorsunuz sonrada böyle bir karar alininca yok türbanli aileler kina yaksin yok bilmem ne
Avrupada bir kac ülke haric hangi ülkede forma gibi birsey var???

Fakirlik zenginlik olayinda %100 haklisiniz...bu durum hem cocuklari hem ailelerin basini agritacak ama okullarda giyim kiyafet serbest oldu diye Türbanli olan insanlara OH KINA YAKSINLAR demek cok ayip!!!

Ben almanyada yasiyorum burda bile Türbanli arkadaslar istedikleri gibi okula Üniye gidebiliyorlar...Biz dinimizi kültürümüzü yurtdisinda savunmaya calisiyoruz kendimizi kabullendirmeye calisiyoruz ama bizim Vatandaslarimiz Türkiyede tam tersini yapiyor..SAGOLSUNLAR !!!:KK50:

alan var almayan var...şurada bile herkes birilerinin eksiklerini görünce baaaaak benim buyum var diyebiliyorken bu yaşta çocukların bir de bunu yaptıklarını
düşünmek..:26: ki o yaşlarda çok olan bir şey bu..

ilk okulda öğretmenim muz vs gibi meyvelerle, salam, sucuk bile koydurmazdı beslenmelerimize ki gören olur da canı çeker diye..
biz böyle büyüdük daha mütevazi bir zihniyetle ama yeni nesil olsun olmasın bu bakış açısında değil maalesef..Allah durumu olmayanlara
yardım etsin bu durumda..ne de olsa olan onlara olacak..

Kıyafet yönetmeliği değiştirildi...

Kıyafet serbestliği..

Milli Eğitim Bakanlığının okullarda yasaklayarak ‘kılık kıyafet serbestliği’ getiren yönetmeliği yayımlandı.

Yönetmeliğe göre;

*Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilir.

*Öğrenciler, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyer...

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.

Yönetmelik okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise öğrencilerini ilgilendiriyor.

Yönetmelik Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanuna Aykırı

Değişiklikler 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanuna , genel amaçlarına aykırılıklar içeriyor. Eğitim Sen 5 Aralık’ta okullarda dinsel simgelerin kullanılmasının artmasını protesto etmek için derslere eşofman ile gireceklerini açıklamıştı (ilgili haber 27 Kasım tarihli Milliyet Gazetesinde yer aldı). Eğitim İş ise yönetmeliğin iptali için yargıya gideceğini açıkladı.

Haberlerde yönetmeliğin 2012-13 Eğitim öğretim yılında yürürlüğe gireceği söyleniyor ancak sayfanın sonunda verdiğim linkte yönetmeliğin tamamı okunduğunda görüldüğü üzere ‘yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer’ deniliyor.

Dini Eğitim Bakanlığı

Kılık kıyafet yönetmeliği serbestlik getiriyor ambalajı ile değiştirildiği iddia edilmesi, hatta 1981 tarihinde yapılan değişikliklere vurgu yapılarak meşrulaştırılmaya çalışılması ironik bir tezatında ifadesi. Okullarda başörtüsünün sadece Kur’an-ı Kerim derslerindeörtülebileceği ifadesinin sözde kalacağını yönetmeliği hazırlayanlarda biliyor. Bu değişikliğin okullarda başörtüsünün yaygınlaşması kaçınılmaz, siyasi bir karar olduğu tartışma götürmez.

Yasaklayarak Getirilen Kıyafet Serbestliği

Diğer taraftan öğrencilere ‘kılık kıyafet serbestliği’ getirdiği iddia edilen yönetmeliğe göre, “Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez..” deniliyor. Hadi diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, vücut hatlarını belli eden şort, tayt yasağı iyi niyetli diyerek; öğrencinin istismar edeceği savıyla hoş görelim.

‘Kolsuz tişört, kolsuz gömlek giyemez’ diyen kafayı hoş görebilecek miyiz?

Amaç Serbestlik Ambalajı Altında Toplumu Dönüştürmek

Yönetmelik temel ilkeler 3. Madde 2’de ne buyuruyor bir bakalım; Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, velilerin en az yüzde altmışının muvafakatiyle, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilir.

Eşitsizliklerin Yarattığı Problemler Öğrencide Onarılmaz Sorunlara Yol Açacak

Türkiye’de ailelerin ve çocukların farklı ekonomik koşullarda olduğu göz önüne alındığında çıkacak sorunların yaratacağı problemleri, öğrencide yaratacağı psikolojik travmayı öngörebilmek için eğitimci olmak gerekmiyor.

Ekonomik koşulları uygun olan çocukların adeta defile yaparcasına okula geldiği ortamda yoksul, koşulları uygun olmayan çocukların aynı elbiseyi giymek zorunda olması...

Sonuç

Sonuç yerine sadece hayattan bir örnek vererek bitiriyorum. Malum, gücü olan aileler çocuklarını özel okullarda okutuyor. Bir tanıdığın anlattığına göre 3. Sınıfta okuyan kız ve erkek çocuklarının yemekhaneleri bu eğitim-öğretim yılında ayrılmış. Bu gidişle herhalde “özgürlük” adına karma eğitime de nokta konur!

İyi seyirler...

Yönetmeliğin tamamı:

T.C. Resmi Gazete

kesinlikle bu devlet ülkenin halinden alamıyor.
bunu bir kez daha teyit etmiş oldum.

yazıklar olsun boş boş para kazananlara:KK20::KK20::KK20::KK20::KK20:

Eğitim sisteminde düzeltilmesi, düzenlenmesi gereken onca şey varken
yine konu kılık kıyafete geldi...

Seçmeli ders denen bir hak geldi sözde çocuklara, öğretmen yok bu derslere
girecek. Bunu düzelt mesela.

Bir sürü öğrenci düzenlenen sınavlarda '0' çekiyor. Bunun nedenlerine in.

Öğretmen açığı gerçeğini kabul et, bu konuya tam anlamıyla bir el at.
Bir çocuk senede 4 öğretmen değiştirir mi hala bu devirde?? Üstüne
üstlük giden 4. öğretmenden sonra öğretmensiz de kalır mı??

Sonra gel dert et çocukların üstünü başını...

Kim ne derse desin toplumun önemli bir kısmı kısıtlı bir gelirle yaşıyor. Önlük
bu nedenle en makul giyim öğrenciler için. Önlük pazarda 5-10tl'ye bile bulunuyor.

Hatta bence tüm okullarda aynı olsa ve tüm öğrenciler aynı kıyafetleri kullansa.
Böylece kurnaz konfeksiyoncular ve yöneticiler hüsrana uğrasa.

bir konuyu da türbana bağlamasak dişlerimiz dökülecek,burnumuz büyüyecek:KK19:
bu değişimin amacı bu olabilir imam hatipler açıldığında da herkes figan feryat yırtındı ,ne oldu? ...hiç!!!!!!!!
şimdi ''küçük çocukların başları zorla kapatılacak'',o yavrular bundan habersiz'' demeyin
bir aile çocuğuna mayo giydrimekte ne kadar özgürse başını kapatmakta da özgürdür...o başörtüsü çocuğu ne katil yapar ne hırsız merak etmeyin
haa ben kapalıyım çocuğum olursa çocuk yaşta başını kapatmam ,isteyen kapatır buna da karışmam!!
bu konunun asıl can yakan kısmı ''fakir''zengin''ayrımı gözlere sokulacak
veliler gizlice müdür odalarına gidip aidat parası, fotokopi parası istenmesin diye dil döküyolardı
şimdi çocuklar birbirini acımasızca dışlayacak ..çünkü bunun bilincide değiller..
ayrıca bu ayrımı sadece çocukların yapacağını da düşünmüyorum
biz kadınlar da birbirini ezmeye hakir görmeye pek meraklıyızdır..
bazen dikkat ediyorumda çocukların ayakkabıları marka,çantalar lisanslı ürün filan..
yani ye kürküm ye devri açılmış olacak bu uygulamayla:KK20:

Son düzenleme:
Yukarıdaki yazıyı internetten alıntıladım.
İşte benim korkum bu.
Çocukların ekonomik durumlarından dolayı eksiklerinin karşılanamaması ve arkadaşlarının yanında kendini
eksik hissetnesi, elde edemediğine özenme,
ailelerin çocuğun isteklerini karşılayamadığı için üzülmesi bir yana;
çocuklarımızın şimdiden, temelden ayrıştırılması.
Türban takmak isteyen öğrencinin de, kısa kollu giyen öğrencinin de rencide edilecek ortamların oluşması.
Bu yaşta şimdiden çocuklarımızın siz- biz denilerek kamplaştırılması.
Biz annelere çok iş düşüyor hanımlar.
Tercihlere saygıyı, yokluğu, imkansızlıkları,
insanların çulla değil özleriyle değerlendirmemiz gerektiğini çocuklarımıza vermeliyiz.

bence seçmeli derslerde seçmeli olmayacak ilerde,
zorunlu seçmeli ders diye ders mi olur ya, belki öğrenci hiç bi seçmeli derse katılmak istemiyor
biz lisedeykende vardı seçmeli ders ve hiç bi sene biz seçmedik, zaten seçili geliyordu önümüze, zorunlu zaten almak zorundasın, ve sınıf açmak için belli bi katılım lazım, spor ya da bilimle alakalı seçmeleri dersler saha ya da labarotuvar gerektiğinden, branş öğretmenleri gerektirdiğinden sadece mekan olarak sınıfın yeterli olduğu dersler çocuklarımıza zorla seçtirilecek bence, bu benim fikrim

yukarda bir arkadaş(isim hatırlayamadım ve çoklu alıntı yapamıyorum) da yazmış buna benzer şeyler,sizin mesajınızla ona da cevap vermek istiyorum.

evet seçmeli dersler gerçekten problem oluyor.

milli eğitim bakanlığı okulun,çevrenin şartlarını bilmeden ders listesini yolluyor bize.

ben 800den fazla öğrencinin bulunduğu bir okulda görev yapıyorum.

bu yıl sadece 5. sınıflarda seçmeli ders vardı.5. sınıfların sınıf öğretmeni olmadığım için tam detay veremeyeceğim ama çocuklar dilekçeleri aldıklarında sınıftaydım.

10 civarı seçmeli ders var,bunların büyük çoğunluğunun öğretmeni zaten mevcut okullarda.fen bilgisi,matematik,türkçe ..vs öğretmenleri görev alıyor bu derslerde de.

çocuklar istediği dersleri seçtiler.sınıf açılabilmesi için en az 10 öğrencinin seçmesi gerekiyor.

bu çoğunluğa ulaşan dersler seçildi(kesinlikle bir müdahalemiz olmadı)

gerekli sayıya ulaşamayan ama çoğunluğun istediği dersler arasından tekrar seçim yapıldı ve sınıflar açıldı.

yapılabilecek en adil seçim de budur sonuçta.

tamam belki sizin çocuğunuz Okuma Becerisi dersini almayı hiç istememiştir,mecbur kalmıştır ama o ders saatinde öğrenciye sen çık git diyemezsiniz.

eninde sonunda okulda olmak zorunda.seçmeli derslerde çocuk sadece seçtiği derse girecek diye bir şey yok,bakanlığa göre

çocuğun istediği ama okulda açılamayan ders varsa,öğrenci bu dersin olduğu en yakın eğitim kurumuna yönlendirilmeli.yal-

nız gelin görün jki hiçbir veli kapıda arabasıyla 40 dklık ders için servis şöförlüğü yapmayı da kabul etmiyor.

bu durumda çoğunluğun kararına saygı duymak zorundayız.

Son düzenleme:
ayrıcaaa avrupa bırlıgıne gırecegız dıye dıye ne hallere getırdınız bu ulkeyı yazıktır ya gırmeyelım su avrupa bırlıgıne bırseydende eksık kalalım yıllardır avrupa bırlıgınde degılız bıtarafımız mı eksıldı

bizim okulda sene başında ve sene sonunda kıyafet serbest :)
ama çocukların birbirine hava atacak halleri yok
tatlı şeyler, çoğu yoksul aile çocukları
bir geliyorlar kazağın yakası sarkmış, gömlek yırtık
ama maşallah yaramazlık ve çene dibe vuruyor :)
saça ben de karışmıyorum
ama istiyorum ki biz de artık derse istediğimiz gibi girelim
herkesin içinde başımı açmak çok zoruma gidiyor

Gerçekten çocukları mı düşünüyoruz , onların psikolojilerini , zengin / fakir ayrımını , kontrol sağlamanın zorluğunu vs...

Yoksa ideolojilerimizi ve inanç / inançsızlıklarımızı mı yarıştırıyoruz ???

cok dogru soylemıs arkadas
çocuklarımza ınsanların gıyım kuşamla yargılanamayacagını herşeyın para olmadıgını insaların kişiliğine önem verılmesı gerektiğini öğretirsek cocuklarımıza cok buyuk sorunlar olusmayacaktır

ha türbana nereden geldiniz okumadım ama
kesinlikle bu işin arkasında türban olayı da var.
üniversitede serbest oldu.
şimdi de okullarda olacak.
olmasın demiyorum karşı değilim kesinlikle! ama kılık kıyafet serbest düsüncesi cok masumane bir fikir degıl yani
türban başlıgı altında kılık kıyafeti öne sürüp daha neler yaptırırlar zorla orası ayrı bir muamma..

Bildigim kadariyla bu Konu okullarda kiyafet serbestligi hakkinda??? yani Din dersi, Türban filan falan degil
o yüzden dinle türbanla ilgili konusmak cok sacma..herkesin düsüncesi kendine

aslında kıyafet değişikliğindeki amaç farklı. ama o boyuta girmek istemiyorum.

hoş olmadı tabi. olan var olmayan var.

X