Okullarda kılık kiyafet serbestlıği

ben farkli dusunuyorum sizden kizlar tektip giyinmek hic hos degil ben almanyadayim ve burdaki cocuklar istedikleri gibi giynip gidiyolar acaba benim ulkemde ne zaman serbest olucak diye dusunuyodum simdi olmus bence guzel olmus

Almanyada çoçuklar istedikleri gibi gidiyormuş burada kısa kollu gömlek bile giymek yasak olucak bence verilen mesaj çok farklı.:KK14:

bu uygulama bence bir çok sorun yaratır çocuklar derslerini mi düşüncek yarın ne giyeceğini mi ayrıca çoğu dar gelirli aileler ne yapacak çocuk arkadaşında gördüğünü isterse bunu alamayan ailelerin psikolojisi ne olacak ? tek kıyafet iyiydi bu durum öğrencilerin psikolojisini bozar ayrımcılık başlar paraya gösterişe prim veren çocuklar yetişsin istemem ...:KK43:

ben farkli dusunuyorum sizden kizlar tektip giyinmek hic hos degil ben almanyadayim ve burdaki cocuklar istedikleri gibi giynip gidiyolar acaba benim ulkemde ne zaman serbest olucak diye dusunuyodum simdi olmus bence guzel olmus

zaten yaptılar,oldu..bizde işler bu mantıkla yürüyor..biz buna "ali ağaoğlu mantığı" diyoruz;yaptım oldu..

hiçbir alt yapısı olmadan,okulların hazırbulunuşluluk düzeyleri belirlenmeden hadi hoop yenilik yapalım..mantığımız bu..

iki ülke arasında çok fark var.

iki ülke arasındaki farkları anlatsak sayfalar yetmez
maddi yönden, kültürel yönden ,sosyal yönden vs. ne kadar farklıyız
onlarda, çocuklar ilkokuldayken kendi odaları kendi seçtiği kıyafetleri varken
bizim ülkemizde evinin içinde wc olmayan ,evlerinde su akmayan çocuklar var
altyapısı hazır olmayan bir değişime hazır olduğumuzu sanmıyorum:KK50:

zaten yaptılar,oldu..bizde işler bu mantıkla yürüyor..biz buna "ali ağaoğlu mantığı" diyoruz;yaptım oldu..

hiçbir alt yapısı olmadan,okulların hazırbulunuşluluk düzeyleri belirlenmeden hadi hoop yenilik yapalım..mantığımız bu..

iki ülke arasında çok fark var.

ama gerçek hayalleri bu değil kadesa, onları anlamıyosun:KK1:

Arkadaşım avrupa ve türkiye arasında dağlar kadar fark var serbest kıyafet özgürlü maalesef maddi gücü çok zor olan aileleri zorluyacak buna emin olabilirsin asgari ücretli çalısan bir babayı düşün ev kirası veriyor bunun yanısıra 2 çocuk okutuyor bir sürü harcama var mutfak masfarı faturalar giderler var 5 lira çocuguna en basiti tişört alamayan aileler var şimdi almanyanın yaşam standartı ile tr nin ki bir degil zamanıda bizde tek tip kıyafet giydik etek-gömlek ben lise2 ye giderken pantolon serbest kalmıştı öyle hatırlıyorum lise3 te olabilir gömleklerimizin kolunu katlıyamazdık saçlarımız örgülü olurdu tek tip ayakkabı giyerdik elbette şimdi serbest kıyafet olayına sevinenler olacaktır ama dedigim gibi ben maddi gücü çok kötü aileler ne olacak onun endişesindeyim çocuk diger arkadaşında görecek ve babasına baba arkadaşım şu marka ayakkabı yada şu marka pantolon almış bende onu istiyorum diyecek fakat babanın alacak gücü yok bu sefer ne olacak veliler ile çocuk arasındaki iletişim kopacak çocuk aileden iyice soguyacak ve arkadaş çevresine ayak uydurucak belki yalanlarada başvuracak kendini zengin tanıtacak bu uygulamanın eksileri çok arkadaşım

şimdi dışardan bi çocuk gelip otursa sınıf kalabalıksa kimse anlamaz
bu olmasın diye öğrenci kartı basıp, turnike yapmak zorunda kalcaklar giriş için
nerde bu kadar para!!

[h=2]Okullarda kıyafet serbestliği getiren düzenlemeye ilişkin merak edilenleri Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız açıklığa kavuşturdu.[/h]Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, okullarda kıyafet serbestliği getiren düzenlemeye ilişkin, ''Bu yıl çocuklar için alınan giysiler gelecek yıllarda da okulda giydirilebilir. Biz, okulda tanımlanmış bir giysi düşüncesini ortadan kaldırıyoruz. Onun dışında, çocuğun zaten giymekte olduğu süveteri, gömleği, ceketi varsa bunları yine giyebilir. Bunu yasaklayan bir durum yok. Bu, kişinin tercihine bırakılmış bir konu'' dedi.
AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Zararsız, bugün yayımlanan yönetmelikte temel olarak ''Tek tip kıyafet giymeye zorlamak yasak'' ve ''Prensip olarak ilkokul, ortaokul ve liselerde kıyafet serbest'' ifadelerinin tanımlandığını vurguladı.
Ancak bu serbestliğin sınırsız bir serbestlik de olmadığını ifade eden Zararsız, şöyle devam etti:
''Birtakım sınırlamalar hakim bu serbestliğe. Belirli simgelerin, armaların, rozetlerin takılması yasak. Öğrenci sadece bir okul rozeti varsa takabilir. İnsan sağlığını olumsuz yöndeetkileyecek, mevsim şartlarına uygun olmayan giysilerin giyilmesi de yasak. Yırtık, delikli, şeffaf,insanın iç kıyafetlerini ve tenini gösterecek kıyafetler de yasak. Vücut hatlarını gösteren, çok dar tayt, şort gibi kıyafetler, siyasi sembol içeren kıyafetler yasak. Ayrıca özellikle kız öğrencilerinmakyaj yapması da yasak.
Burada genel olarak bir serbestlik hakim. Ancak bu söylediğimiz kısıtlamalara da uygun olmak zorunda. Günlük hayat içerisinde kullanılabilecek her türlü giysi giyilebilir.''
''Kot pantolon giyebilecekler mi'' sorusuna Zararsız, ''Giyilebilir. Bunda bir sakınca yok'' yanıtını verdi.
Bu yıl için çocukların formalarının alındığının ve dolayısıyla bunun için harcama yapıldığının altını çizen Zararsız, bu nedenle uygulamanın 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren başlayacağını söyledi.
Zararsız, çocuklar için bu yıl alınan giysilerin gelecek yıllarda da okulda giydirilebileceğini belirterek, ''Biz, okulda tanımlanmış bir giysi düşüncesini ortadan kaldırıyoruz. Onun dışında çocuğun zaten giymekte olduğu süveteri, gömleği, ceketi varsa bunları yine giyebilir. Bunu yasaklayan bir durum yok. Bu, kişinin tercihine bırakılmış bir konu'' diye konuştu.
''Bu tür kararların genelde Milli Eğitim Şurası'nda alındığının'' hatırlatmasına karşılık Zararsız, 1981'de çıkan yönetmeliğin Bakanlar Kurulu onayıyla çıkması nedeniyle değişikliğin de ancak Bakanlar Kurulu kararıyla olması gerektiğini anımsattı.
Ailelere yük getirecek mi?
Yeni uygulamaların ailelere daha fazla maddi yük getireceği iddialarının hatırlatılması üzerine Zararsız, ''Doğrusu bunu anlamakta zorlanıyorum. Bu çocuk zaten bir şeyler giyiyor evinde. Kişi ya da ailenin gelir seviyesine göre bir şeyler giyiyor ve bu giydiği şeyle okula devam edecek. Niye ilave bir şey gelsin ki'' ifadelerini kullandı.
Zararsız, ''Kıyafet serbestliğinin öğrenciler üzerindeki etkisine yönelik uzmanlardan görüş alındı mı'' sorusuna da çocuğun psikolojisini olumlu ya da olumsuz etkilediğine yönelik birçok şey söylendiğini vurguladı.
Bu konularda bir fikir birliği bulunmadığını dile getiren Zararsız, diğer ülkelerin uygulamasına bakıldığında ise ülkelerin tamamına yakınında tek tip şeklinde okul kıyafeti belirlenmiş ve onunla okula giden öğrenci uygulamasının bulunmadığını bildirdi.
Zararsız, ''Biz de şimdi bunu kendi ülkemizde hayata geçirmiş bulunuyoruz'' şeklinde konuştu.
Sürecek...

Kaynak: AA

Arkadaşım avrupa ve türkiye arasında dağlar kadar fark var serbest kıyafet özgürlü maalesef maddi gücü çok zor olan aileleri zorluyacak buna emin olabilirsin asgari ücretli çalısan bir babayı düşün ev kirası veriyor bunun yanısıra 2 çocuk okutuyor bir sürü harcama var mutfak masfarı faturalar giderler var 5 lira çocuguna en basiti tişört alamayan aileler var şimdi almanyanın yaşam standartı ile tr nin ki bir degil zamanıda bizde tek tip kıyafet giydik etek-gömlek ben lise2 ye giderken pantolon serbest kalmıştı öyle hatırlıyorum lise3 te olabilir gömleklerimizin kolunu katlıyamazdık saçlarımız örgülü olurdu tek tip ayakkabı giyerdik elbette şimdi serbest kıyafet olayına sevinenler olacaktır ama dedigim gibi ben maddi gücü çok kötü aileler ne olacak onun endişesindeyim çocuk diger arkadaşında görecek ve babasına baba arkadaşım şu marka ayakkabı yada şu marka pantolon almış bende onu istiyorum diyecek fakat babanın alacak gücü yok bu sefer ne olacak veliler ile çocuk arasındaki iletişim kopacak çocuk aileden iyice soguyacak ve arkadaş çevresine ayak uydurucak belki yalanlarada başvuracak kendini zengin tanıtacak bu uygulamanın eksileri çok arkadaşım

ya aslında bizede çok çektirmişler zamanında. bunuda es geçmemek lazım. yok dizini kaldır eteğin diizinin kaldırınca 15 20 cm aşağı sarkaacak,yok saçını topla ya topuz yapmıştım sımsıkı balerin topuzu ona bile kızmışlardı.
işin aslı vur denince öldürüyoruz.ya herşey yasak ya herşey serbest.

neden hemen "avrupada var bizde niye yok aferin ne güzel olmuş" mantığına bürünüyoruz...kılık kıyafet gibi gereksiz bir konuda değil, eğitimde, , hak hukuk, yaşam standartları konusunda örnek alınsa...

eğitimle ilgili düşünülmesi acil çözülmesi gereken çok daha önemli konular var...çocukların adamakıllı kitapları yok örneğin...bazı derslerin kitapları hala basılmadı ve derslerin içeriği bile belli değil...saçma bir karmaşa var, adam gibi oturtamadığın bir sistemin var (66 aylık çocukların yarısı yapamadıkları için öğretmenleri tarafından yeniden anaokuluna yönlendirildi örneğin) ...bu ve benzeri konular dururken kıyafetle uğraşmak milli eğitimin hep yaptığı gibi abesle iştigaldir...

Son düzenleme:
A-aa kalktı mı sonunda o? Hep konuşulurdu eskiden kalkacak diye, bize denk gelmedi :)

Dediğiniz gibi o açıdan kötü olacak hele ki ergenlik dönemindeki gençler birbirini ezmeye çabalayacak bununla ama bir yandan da rahat olur be kot-t-shirt gidebilmek, bilemedim şimdi :)

A-aa kalktı mı sonunda o? Hep konuşulurdu eskiden kalkacak diye, bize denk gelmedi :)

Dediğiniz gibi o açıdan kötü olacak hele ki ergenlik dönemindeki gençler birbirini ezmeye çabalayacak bununla ama bir yandan da rahat olur be kot-t-shirt gidebilmek, bilemedim şimdi :)

aslında bir kot bir tişort ne güzel olurmuş. ahh. erken dsoğmuşum:KK1:

Bir yandan doğru buluyorum,bir yandan da doğru bulmuyorum bu uygulamayı...

Tepki alabilirim belki ama benim ilk anda aklıma gelenler şu şekilde....

Hava atmak,marka gösterişi yapmak söz konusuysa eğer,

Giyilen formaların,önlüklerin de kumaş kalite farkı oluyor..Bir çocuk atıyorum 5 tl lik kalemle yazarken,diğeri 10 tl lik kalem kullanıyor...Diğer çocuk ötekinin kalemine özenmiyor mu ??

Biri 10 tl lik okul çantası ile okula giderken diğeri 30 tl lik okul çantası ile gidiyor...Üstelik diğer çocuğa özenmekse bu çocuklar okul dışında da bir araya geliyorlar zaten...Yani hayatları sadece okul ve ev olmuyor..Dışarda oyun da oynuyorlar,buluşuyorlar da...Vs.vs...

Eğer aynı tip kıyafetler olucaksa formanın kumaşı,alınan kalemlerin cinsi kalitesi,okul çantaları,vs. vs. ne varsa tamamen aynı olacak ki özenti,kıskançlık vs. olmasın......

Okul ciddi bir kurumdur kıyafet serbestliğine bende karşıyım..
Öğrenciler artık ders, sınav değil bugün ne giysem derdine düşecekler..
:KK14:

Kısa kollu herşey yasak ama kotta bol olucak.:KK53:

Burada ailesi kirada oturan, üniversitede abisi okuyan bir erkek öğrencim var. Geçen ay okulda giymek için 600 tl'lik alışveriş yapmış. Babası asgari ücret ile borcu ödemeye çalışıyor. Beyefendi de diğer okuldaki kız arkadaşının yanına kaçıyor her gün. Bu daha forma kaldırılmadan olan durum varın gerisini siz hesaplayın.:KK50:

Son düzenleme:
Bir yandan doğru buluyorum,bir yandan da doğru bulmuyorum bu uygulamayı...

Tepki alabilirim belki ama benim ilk anda aklıma gelenler şu şekilde....

Hava atmak,marka gösterişi yapmak söz konusuysa eğer,

Giyilen formaların,önlüklerin de kumaş kalite farkı oluyor..Bir çocuk atıyorum 5 tl lik kalemle yazarken,diğeri 10 tl lik kalem kullanıyor...Diğer çocuk ötekinin kalemine özenmiyor mu ??

Biri 10 tl lik okul çantası ile okula giderken diğeri 30 tl lik okul çantası ile gidiyor...Üstelik diğer çocuğa özenmekse bu çocuklar okul dışında da bir araya geliyorlar zaten...Yani hayatları sadece okul ve ev olmuyor..Dışarda oyun da oynuyorlar,buluşuyorlar da...Vs.vs...

Eğer aynı tip kıyafetler olucaksa formanın kumaşı,alınan kalemlerin cinsi kalitesi,okul çantaları,vs. vs. ne varsa tamamen aynı olacak ki özenti,kıskançlık vs. olmasın......

Narmik bu dediğin çocuklukta basit bir özenti ve imrenmedir ama ergenlikte ciddi bir yarışa dönüşebilir.çocuk masumluğu yerini başka şeylere bırakabilir..

olay zaten bu değil ki..güvenlik sorunu,sınırları bilememe vb..bir sürü sorunu da beraberinde getirecek.keşke önce pilot uygulama yapılsaydı.

X