Okullarda kılık kiyafet serbestlıği

Ben de karsiyim. Isin maddi boyutuna tekrar girmiyim, o konuda herkese katiliyorum.
Bir de cok cirkin, duzensiz bir goruntu olacak. Herkes ayri telden calacak. Ogrenci demeye bin sahit isteyecek. Ben liseyi Amerika'da okudum. Burda kiyafet serbest. Kimi pijamasiyla, yataktan kalktigi gibi gelirdi, sac bas geceden kalma. Kimi yuzunde 1 kilo makyaj, saclar yapili, moda dergisinden firlamis gibi gelirdi. Butun bunlar bir araya karistiginda igrenc bir goruntu olusurdu. Kiminin parasi yok, hergun ayni tisortu giyerdi, arkasindan konusulurdu. Kimisi hergune farkli kiyafet.
Valla bunu bir kere cikardilar mi artik onunu alamazlar. Izle sen sonra okullardaki senligi.
Iyi ki benim donemimde forma varmis.

Hanımlar,
birbirinizi kapalı-açık vs. diyerek boşu boşuna kırıyorsunuz.
Giyim tarzınızın hiçbir önemi yok, önemli olan karakteriniz, ruhunuz.

Ben siyah önlükle büyüdüm,

Spor ayakkabı giymek yasaktı,saçlar toplu olacak,kısa çorap yasaktı.

Şuan oğlum 6.sınıfta,12 yaşında ve sınıfında okula rimel sürüp gelen kız çocukları var.

Düşünebiliyormusunuz bu çocukların serbest kıyafetli 2 yıl sonraki hallerini.:KK50:

Bende siyah önlükle okudum, saçlarımızı örmek zorundaydık, zorunlu olmasaydıkta velilerimiz bizleri okul adabına uygun gönderirdi, işte tamda bu noktada aslında sorun biz anneleri ilgilendiriyor, sorumlu yapıyor.

12 yaşındaki bir kız çocuğu okula rimel sürüp geliyorsa annesi fark etmiyor mu? Evden çıkarken kızı ne halde çıkıyor görmüyor mu?
Yıllardır veli toplantılarına düzenli katılan bir anneyim, öğretmenlerin toplantılarda en çok üstüne basarak irdeledikleri konu kılık kıyafet.

Özellikle kız çocukları okul formasını şekilden şekile sokuyor, üstlerinde rengarenk hırkalar, kazaklar, yüzler makyajlı.
Velileri çocuklarına dikkat etmeleri, okula öğrenci gibi gelmelerini sağlamalarını rica ediyorlar.

Peki çoğu velinin cevabı ne oluyor:-Hoca hanım, kızım ergenlik çağında, özeniyor, genç kızdır, makyaj yapmasın mı yani?
-Hoca hanım, kızım uzun giyemiyor, o yüzden kısalttık eteğini.

Çocukları okula ne halde gidiyor önemsemeyen veliler ya da farkında olup çocuğunun peşinde olmayanlar kıyafet serbest kalınca dikkat edecekler mi sanıyorsunuz?

Konu sadece 5-10 yaş grubundaki çocukların kapatılması vs. değil, isteyen aile okul kıyafet yönetmeliği değişmeden öncede kapatıyordu.

Kolsuz giyilmeyecek, mini etek, vücut hatlarını ortaya çıkaracak türden olan kıyafet yasaklarını kim denetleyecek?
Şimdi bile poposunun 2 parmak altında okul eteği giyen kızları öğretmenler mi dize getirsin diye beklenecek, kaldı ki öğrenciye bu tip müdahalelerde veliler okul yönetimini siz benim çocuğuma karışamazsınız diye topa tutuyorken.

Veliler çocukları disiplin edeceğine çocuklar velileri yönlendirir hale geldi, bir veli toplantıda benim kızımın dersleri iyi mi siz onu söyleyin, okula istediği gibi gelir, biz yaşayamadık o hayatını yaşayacak deniyorsa varın gerisini siz düşünün.

Konu türban konusu değil, çok ve geniş boyutlu. Olayı dar bir alana sıkıştırmak yerine her yönünü ele alırsanız daha sağlıklı olur.

ben hala kızların üzerindeki garip kesimi olan kumaş pantolanlara alışamamışken, bu serbestlik kararı beni şoke etti bu ne ya amerikan tarzımı başlayacak okullarda.hocam siz daha iyibilirsiniz ki aklı bir karış havada gezen ergenler şimdide yarın negiysem derdine düşecek,artık birbirlerine elbiseleriyle hava atma yarışına girecekler tabi bu arada olan benim gariban yoksul çocuklarına olacak.peki bu amerikan tarzı kıyafetten sonrada amerikan filmlerinde izlediğimiz ben 15'inde özgürüm istediğimle yatar kalkarım devrimi başlayacak korkuyorum gelecekten.tabi derslere etkiside tartışılır bir konu

köy yerinde öğretmenim arkadaşlar. çalıştığım yerde temizlikten çocuğa öz-nem vermekten kimsenin haberi yok. kızların saçları haftada bir taranıyor. o kadar dağınık yağlı saçlarla kirli formalarla geliyorlarki anlatamam. formaları anneler iyi yıkayamıyor mu yoksa çocuklar temiz tutmadıklarından mı bir kötü görünüyor ama şimdi birde onların sivil hallerini söyleyelim. elbiselerin çoğu yırtık dikik çoraplardan parmaklar fışkırıyor ayakkabıların altı çıkmış yinde alan olmayınca giyiniyorlar kış geldi montların fermuarları çoğunun bozuk anneler çengel iğneyle tutturuyorlar hala benim sınıfta terlik giyen kız çocuğum var ayakkabı almamışlar. vs vs..
şimdi böyle durumda önlük forma bizimde aileninde kurtarıcısı oluyor çocuk ezik yırtık kıyafetini pantalonunu formanın altına giyiyor. görsel olarak hoş durmasa da hoş oluyor. formanın bir düzeni var sonuçta. sonra birkaç tane zengin çocuğu var babaları ukalalıkta bir numara aynısı çocuklarında da var. babası okumamış cahil adam son model arabayla gelip müdüre bile sen diye hitap ediyor çocuk arkadaşlarıyla iyi geçinemeyince sosyal statüsünü yaptırım olarak kullanıyor. ee şimdi serbest kıyafete geçince ne olacak fakirin çocuğu ezilecek alay edilecek içinde uktelerle okuyacak zengi,n ve iyi giyinen benimle de oynasın diye ona yalakalık yapmaya çalışacak. zengin çocuğu egosunu dahada tavan yapacak. köyde bayanların dedikodu olayı malum. aman şunun çocuğu böyle giyinmiş diğeri böyle yapmış çeneler düşecek..
benim sınıfımda bir tane öğretmen çocuğu var. ailenin durumundan dolayı çocuk terbiyeli kimseyi küçümsemez herkesle eşit olarak davranır ama kıyafette durum farklı sene başından bu yana birkaç kez sivil giyinip geldi. annesi o kadar güzel elbiseler almış ki ben bile böyle anne olsam diye özendim. saçlarını hergün şekil şekil örer, tarar, ayakkabı mont desen öyle güzel (abartı birşey yok sadece güzel elbiseleri giydiriyor velisi) şimdi o ve diğerlerini düşündüm kızlar ona nasıl özenecek bir anda ilgi odağı olabilir herkes ona yönelirse bu hoş olmaz. ben karşıyım siz değerli velilerde karşı iseniz lütfen okulla gidip durumu anlatın kendi çocuğunuzdan başlayarak sınıftaki birçok velininde desteğini alın ve forma olayını bırakmayın derim..

Demin tv'de Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bir yetkili dedi ki, bu yönetmeliğin amacı dünya standartlarına çıkmak ve sürekli değişen okul formalarının velilere yük olmasını engellemekmiş.

Şimdi bu açıklamaya kim inanır, Kadir İnanır :KK37:

Böyle saçma açıklamaya böyle saçma espri yapılır...

Dünya standardında olan ülkelere gidip bakmak lazım, acaba onlarda eğitimde değişikliğe giderken, her sene damdan düşer gibi uygulamalar çıkarıp öğrencileri deneme tahtasına çeviriyorlar mıymış?

Son düzenleme:
Düşünceleriniz çok güzel,belirtmek isterim.

Mesajımdada belirttim,bu ülkede türban yasağına karşıyım ben,yani yazdıklarımdan açık olduğum için türbana karşıyım gibi bir anlam çıkartmayın lütfen.

Beş yaşındaki çocukların başının kapatıldığına şahit olduğum için yazdım bunları,biyerden çıkartmadım,birebir gördüm sokakta.

Bu uygulamayıda hem dini yobazlaştıranların,hemde modernliği özenti olmak zannedenlerin iyice abartıcağını düşünüyorum.

Teşekkür ederim...

Hayır öyle bir sonuç çıkartmadım.Yani aslında açıklık-kapalılık konuşulması bile içler acısı gerçekten...Bir arkadaşım vardı açık;üniversitede okuyordu;birgün namaz kılarken(tesettürlü tabi) ev sahibi gelmiş,kız da o halde açmış kapıyı.Kız açıktı ya hani;birden öyle görünce kızı sen açıktın bu ne hal diyerek aşağılayıcı gözle bakmış kıza.İbadet kul ile Allah arasındadır.İmanın kimde olduğu cidden belli olmaz...

Lisede bir hocamız vardı,adam ateistti.Ateistsin tamam hidayet meselesi sonuçta ama inanlara niye hakaret edersin?Niye dalga geçersin,küçük görürsün ki?Çok açık arkadaşlarımız vardı mesela,onlar da Hocaya tabiri caizse haddini bildirirlerdi...Herkesin değer yargıları vardır;kimse kimsenin değer yargılarını hafife almamalı,alacaksa sonuçlarına da katlanmalı....

Asıl konu açıklık kapalılık olmamalı bence.Yani şimdi tartışma ortamı olsun istemiyorum ama;şimdi modaya uygun şekilde sadece kafasına örtüyü gelişi güzel takıp,diğer kıyafetlerle tesettürün t'sini taşımayanlar var üzerlerinde...Sorsan kapalıyız.Peki kime göre kapalısın,neye göre örtü ölçün?İşte bazı kesim;bu kapalı geçinenleri biz tesettürlülere örnek gösterip,hepimiz böyleymişiz gibi davranmasın,topluma böyle aksettirilmesin...Daha öncede örneğini verdim...Modern tesettür altında,Emine Erdoğan'ı örnek göstermesin mesela kimse bana.Tesettürü insanlar belirleyemez,çünkü zaten Kitapta konulan bir ölçü var,kişilere kalmamıştır bu kıstas.

Kim neye inanırsa inansın,inancı,değer yargıları ne olursa olsun...Herkes inancı yaşayabilmeli.Şu ana kadar hep bir taraf ezildi,belkide şimdi ezilen diğer taraf olacak bilemiyorum.Ama böyle olmamalı..Şu ana kadar buna dur denilmedi,umarım bundan sonra herşey iyi yönde değişir.

Demin tv'de Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bir yetkili dedi ki, bu yönetmeliğin amacı dünya standartlarına çıkmak ve sürekli değişen okul formalarının velilere yük olmasını engellemekmiş.

şimdi bu milli eğitim yetkilisine sesleniyorum..dünya standardı kılık kıyafetle olmuyor güzelim öyle olsaydı ingiltere amerika gibi ülkelerdeki insanların kıyafetine bak bize göre salaş modası geçmiş şeyler biz onlardan daha çok markayı tercih ediyoruz ama kim önde dersen sonuç ortada..

sonra gelelim fasulyenin faydalarına okulumdan bu sene 5 branş öğretmenin tayini çıktı standarda gelince mangalda kül bırakmazsınız ya kaç öğretmen atadınız 2 tane gerisi ne olacak o derslere kim girecek. bozmayım ağzımı diyorum ama ebemi çağırsam o girse tamam diyeceksiniz yaa. branş öğretmenlerini mesleği öğretmenlik olmayan veya başka alanda öğretmen olup atanamayan kişiler ücret karşılığı yapıyor aynısı sınıf öğretmenliği anaokulu öğretmenliği içinde geçerli.dnya standardı diyorsunuızya ben geçen yıl betonda ders işledim bu yıl yardım çağrısında bulundumda değerli iki üyemizin (parkon ve maximaculpa buradan tekrar teşekkür ederim ikisinede) gönderdikleri parayla birde başka siteden topladıklarımla sınıfı yaptırdım. siz bizim isteklerimiz olunca ağzımıza edip göndermiyormusunuz. varya şimdi sinirimden olmadık şey yazacağım. dünya standartı kim siz kim ...

Son düzenleme:
Ben lise son sınıf okuyan biri olarak bu uygulamanın çok yanlış olucağını söyleyebilirim, bir kere okulda şu an bile podyuma gidiyormuş gibi gelenler var, saçlar maşalı bir ton makyaj etekler kısa. Serbest olunca alıp başını gidecek ve evet herkesin maddi durumu bir değildir, haftada gün kıyafet seçmek kolay mı, arkadaş birgiydiğini ertesi gün de giyince aa şuna bakın dünde bunu giymişti gibi laflar dolanacak etrafta bence çok yanlış bir uygulama. Forma iyiydi ya herkes eşitti.. Ve denilenler gibi türban da okullarda serbest bırakılacak sanki bu uygulamadan sonra.. Hayırlısı..

onlarda sürekli üniforma değiştirmesinler sanki çok mmaşlarımız var ya benim oğlum okula gitmiyor ama anaokula giden komşumun çocukları var onlar bile resmen şimdiden kıyafet konusunda yarışıyorlar hergün bir çeşit bu daha yük olmaz mı kim kimden ne görürse onun gibi giynmek isteyeck alamayan ne yapsın giyemeyen geçlerimiz kızlarımız ne yapsın evde anne babay karşı gelinecek aile para yok diecek çocuklar ağlayacak olmayack gidip aileler kredi kartlarına yüklenecek masraflar 2 katına çıkacak her kıyafete aynı renk ayakkabı çanta toka kemer vs vs ya durup durup birşey çıkartıyorlar sordular mı velilere acaba biz böyle bir yöntem uygulamak istiyoruz velilerde evet dedi mi ben hatırlamıyorumda yanlışsam düzeltin? ama olmaz yarın birgün haberlerde hep öğrenci kavgaları görürsek şaşmayalım

Son düzenleme:
Alt tarafı serbest kıyafete geçilekmiş dedi ya bu konudan nerelere gelmişsiniz.Ayrıca bi insana açık ya da kapalı demek çok çirkin bir tabir.

Benim okulum çok kuralcı okul kıyafeti dışında hiçbir şey olmamalı,renkli çorap ve toka yasak saçları salmakta yasak ama tabiki gençlere bunları uygulatmak zor ben de dahil çoğu kişi okul kıyafetini beğenmiyoruz bu yüzden gömleğin üzerine kazak giyiyoruz gri ya da siyah ama ona bile kızıyolar.

Kıyafet serbest olunca da karışırlar kesin bu işin ortası bulunsun bence serbest kıyafete geçilmese bile en azından biraz daha serbest olsun kurallar, 10 yaşında değilizki genciz...

Sayın MUNE sızın gıbı 100 velım olsun..

ben 100 lise öğrencısıne 10 saat ders anlatırım..

Demek ıstedıgım o velıler bılıncsız..Okula ayda yılda bır uğrar.Çocugun 10 gun devamsızlıgı var anne babanın haberı yok...

Velıyı zar zor okula cagır..Sordugunda 'ama her sabah okula gidiyordu.okul kıyafetını gıyordu dıyor..

Serbest kalınca velının hıc haberı olmayacak...

Bu konuları konuşalım bırbırımızı bılınçlendırelım..

Kimse kimsenın fıkrını değiştiremez..Herkes fıkrını saygı çercevesinde soyler ama

Yıllardır kk dayım konu din olunca başörtüye gelınce konular kapanıyor..
Bu cıddı bır konu nasıl tedbırler alırız neler yapmalıyız..

Gelecegimizzz söz konusu..

ya hu bosuna tartısmayın .
kimse baskasının düsüncesini kabul etmez ya da evet ben yanlıs düsünüyormuşum demez.
diyen varsa da ona helal olsun derim.

bir kere şöyle düsünün. kısa kollu giymek tayt giymek yasakmıs(!) ama basörtüsüyle gelmek serbest..
neden acaba??

Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giymek yasak. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamayacak. Öğrenciler okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunacak, makyaj yapmayacak, bıyık ve sakal bırakılmayacak.

Başörtüsü ile gelmek serbest gibi tek bir satır yok çıkan yönetmelikte.Sadece seçmeli kuran derslerinde isteyen öğrencinin ders saatinde takabileceği var.

Olabilecekleri konuşuyor isek ; öyle belirtelimde yanlış anlaşılma olmasın.

Marka takıntısı, yarın ne giysem düşüncesi...
Sevmedim bu kararı.. :KK31:
Derslerdeki başarı azalır, kıyafet takıntısı çoğalır.

nasılsa serbest arkadaşlar
biz de serbest serbest üniforma giydiririz
:KK52::KK53:

Marka giyinmek vs sorun değil bence.Çocuklarımıza terbiye verip yönlendirebiliriz değilmi.Sanırım bir ortaokul lise talebesi ailesini anlattıklarını anlayabilecek yaşa gelmişdir.Elbette arkadaşları marka giyen çocuklar özenecekdir ama bunu ciddi manada problem yapmamak gerekir.Zamanla alışacaklar.Eğer ailesinden iyi bir terbiye aldıysa çocuklarımız zaten kendi marka bile giyse marka giymeyen bir arkadaşını dışlamaz bu yüzden.

Marka giyinmek vs sorun değil bence.Çocuklarımıza terbiye verip yönlendirebiliriz değilmi.Sanırım bir ortaokul lise talebesi ailesini anlattıklarını anlayabilecek yaşa gelmişdir.Elbette arkadaşları marka giyen çocuklar özenecekdir ama bunu ciddi manada problem yapmamak gerekir.Zamanla alışacaklar.Eğer ailesinden iyi bir terbiye aldıysa çocuklarımız zaten kendi marka bile giyse marka giymeyen bir arkadaşını dışlamaz bu yüzden.

bu anlattığınız şu mantıkta sanırım. ev içinde sürekli televizyon açık olsun ama biz çocuğumuza televizyonu çok izlemek vakit kaybıdır gözleri bozar sosyalliği engeller vb. şeklinde açıklama yapalım. ve çocuğumuz (k biz büyükler bile kurallaı tanımazken bildiğimiz gerçekleri kendi gerçeklerimizle değiştirrken) bu eğitim metoduyla sürekli açık duran televizyona dönüp bakmasın baksa da kısa süreliğine baksın. ne kadar uygulanabilir sizce??? ben sizin gibi düşünmüyorum maalesef.

Bu kıyafet serbestliği uygulamasıyla, türkiyenin gelişmediğini yeniden görmüş olmuş.

bunca sayfadır biz konuşuyoruz, başka yerlerde konuşuluyor, herkes konuşuluyor. ve o kadar eleştirildi ki..

bu konunun bunca tartışılması bize ne kadar geri kaldığımızı gösterir.

keşke daha farklı bir yapı olsaydı da, "ne güzel çocuklarımız rahat rahat okula gidecekler" diyebilseydik.

Şu devirde dersaneye gitmeyen öğrenci yok. Bakıyorum artık çok fakir insanlar bile yemiyor içmiyor çocuklarını dersaneye gönderiyor. Orda da zaten kılık kıyafet serbest. Pahalı giyeni de ucuz şeyler giyeni de var yani. Bence kılık kıyafetin çok fazla sorun olacağını sanmıyorum. Çünkü dersaneler sayesinde ilkokulda alışıyorlar serbest kıyafetlerle dersaneye gidip ders dinlemeye.
Ayrıca okul kıyafetleri aynı dahi olsa giydikleri montlar, ayakkabılar ve daha birçok kullandıkları şeyden dolayı maddi açıdan farkları belli oluyor.

X