Okullarda kılık kiyafet serbestlıği

kibela24,
haklısınız, düşüncelerinize katılıyor, temennilerinizin gerçekleşmesini diliyorum:)
Ben olayın a'sını b'sini bilmem, veli olarak gözlemlerimi dile getirebilirim ancak.
Olayın siyasi boyutu, değişikliğin varabileceği noktalar hepimiz için değişkenlik gösteriyor ama ben hala durumun veliler açısından olan bölümüne takılı kaldım.
Kızım hiçbir zaman okul kurallarına aykırı giyinmedi, okul çantasında defter kalem, araç-gereçleri dışında birşey yer almadı, her toplantıya gittim, yeri geldi dar gelirli velilerin sözcülüğünü bile yaptım lakin gördüm ki velilerin bir kısmı çocuklarıyla ilgili, okul yönetimiyle işbirliği içindeyken, büyük bir bölümü çocuklarının ne yaptığını bilmiyor ya da bilse de ergenliği kılıf olarak kullanıyor.

Şimdi bize diyorlar ki çocuklarınız okula serbest kıyafetle gelebilir, bu yönetmelik uygulanmaya başladığında benim kızım o yönetmeliğe harfi harfine uyacaktır ama uymayacaklar ne olacak, kim denetleyecek?
Ben okul bahçesine gittiğimde kim öğrenci, kim öğretmen, kim okulla alakası olmayan biri nerden bileceğim?

Okulların çoğunda güvenlik yok, var olduğunu farz edelim nereye kadar denetleyebilecek, kaldı ki güvenliği devlet temin etmiyor, okullar bütçe oluşturarak eleman tutuyorlar, bütçe içinse veli katkısı gerekiyor, kaç veli bütçeye katkı sağlıyor?

Kızımın okulunda mevcut 1200 öğrenci, 1200 öğrenci demek 1200 ayrı sorumluluk demek.
Ailelerin bir kısmı başımdan gitsinde ne olursa olsun düşüncesindeyken öğretmenler ne yapsın?

Konunun diğer tarafıysa fakir öğrenciler ne yapacak?
Yurtdışında kılık kıyafet serbest olabilir ama sosyal statülerin pek önemide yok, belli bir yaştan sonra çocuğunuza devlet sahip çıkıyor, fakirde hertürlü sosyal aktiviteden faydalanıyor, zenginde.
Burada bizler malesef karaktere değil, çula çaputa itibar gösteriyoruz. Koskoca bizler bile insanların konuşmasına fırsat vermeden ilk yaptığımız şey tepeden tırnağa süzmekken çocukların, ergenlerin halini düşünemiyorum bile...

Herkes kendince haklı olabilir ama haklılıkları birbirimize saldırarak, rencide ederek, kırarak savunmamız doğru mu?
Birşeyler değişsin, insani hak ve özgürlüklerimiz elimizden alınsın istemiyorsak bizim gibi düşünmeyenlere yüklenmek yerine ortak payda da buluşup sesimizi duyması gerekenlere duyursak...
Artık kapalı- açık demesek, birbirimizi ötekileştirmesek, herkes kılık kıyafetini istediği gibi özgürce giyebilse...
Birilerinin bizi kayıtsız şartsız yönlendirmesini beklemek yerine kendimizi eğitsek, araştırsak, sorgulasak, eğriyi doğruyu öteki berikinden değil asıl kaynağından öğrensek...

Ülkece gelişsek, hep aynı eksende dönüp durarak tıkanıp kalmasakta ufkumuzu genişletsek, siyasi kimliklerimizle değilde insani yönlerimizle objektif bakabilmeyi becerebilsek...

Çok şey mi istiyorum?

göbeğe kadar şöyyyle bir sakkallll, arkasından entari devrimi !

Konuyu bakın ısrarla kılık kıyafete bağlıyorum ama siz de aynı ısrarla başka yönlere çekiyorsunuz. Bırakın ucuz politik oyunları !

Düşüncelerinize burada herkes saygı duyuyor ama bir partiyi yerden yere vurmayı kenara bırakıp neler yapılabilir bunu konuşsanız ?

Sonra site yönetimi de baskıcı ilan ediliyor ama arkadaşım fikrini yazdın !

yetmedi 3-4 kez daha yazdın...

Israrla karşındakini salak yerine koyup aynı şeyi defalarca yazarsan ya buradakilerin salak anlamıyor yerine koyuyorsun ya da sen 3-5 kez yazacaksın ki sen anlayasın.
Bakın bende yazarak anlayanlardanım da 3-5 çok tekrar yahu ...

Ne türbanmış arkadaş türbana gelene kadar daha ne sorunlar var bırakın artık bu babam siyaset masallarını ! Eğitimde ne büyük problemler var buna bir bakın, 80 yıldır türban yasakta eğitim sistemimiz 10 numara mı ? Bu sene skandallarla başladı

Türbanı asla savunmuyor ve tasvip etmiyorum ama bunu kullanan kişilere ciddi gıcık olmaya başladım....

ya aslında okullarda forma varken de zengin fakir belli oluyordu forma buna engel değildi ki.zengin çocuğun gömleği,panolonu,ayakkabısı,çantası,montu marka olurdu zengin olmayanların markasız olurdu.tabi çocukların her gün ne giyeceğiyle uğraşması hoş bişey değil ama insan birkaç gün dikkat ediyor sonra salıyor.ben de üniversitede okulun ilk günleri temiz bakımlı görünürken sınav haftasında derslerin en yoğun olduğu zamanlarda okula pijama eşofmanla gittiğim de oldu :)bir de o okul formaları hiç rahat değildi hakikaten.kışın ince gelir üşürsün baharda terletir pileli eteğin sağı solu açılır vs hele bir de okulun anlaşmalı olduğu armalı hırkasını gömleğini vs satan mağazalar varsa dandik dandik şeylere dünyanın parasını verirdik.en azından bu yeni düzende daha rahat şeyler giyebilir çocuklar.burada görev velilere düşüyor artık çocuğunun ne giydiğine dikkat edip de okula yollaması lazım.

ya aslında okullarda forma varken de zengin fakir belli oluyordu forma buna engel değildi ki.zengin çocuğun gömleği,panolonu,ayakkabısı,çantası,montu marka olurdu zengin olmayanların markasız olurdu.tabi çocukların her gün ne giyeceğiyle uğraşması hoş bişey değil ama insan birkaç gün dikkat ediyor sonra salıyor.ben de üniversitede okulun ilk günleri temiz bakımlı görünürken sınav haftasında derslerin en yoğun olduğu zamanlarda okula pijama eşofmanla gittiğim de oldu :)bir de o okul formaları hiç rahat değildi hakikaten.kışın ince gelir üşürsün baharda terletir pileli eteğin sağı solu açılır vs hele bir de okulun anlaşmalı olduğu armalı hırkasını gömleğini vs satan mağazalar varsa dandik dandik şeylere dünyanın parasını verirdik.en azından bu yeni düzende daha rahat şeyler giyebilir çocuklar.burada görev velilere düşüyor artık çocuğunun ne giydiğine dikkat edip de okula yollaması lazım.

Evet önlükler tasarım olsaydı bu günleri görmezdik.

Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giymek yasak. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamayacak. Öğrenciler okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunacak, makyaj yapmayacak, bıyık ve sakal bırakılmayacak.

Başörtüsü ile gelmek serbest gibi tek bir satır yok çıkan yönetmelikte.Sadece seçmeli kuran derslerinde isteyen öğrencinin ders saatinde takabileceği var.

Olabilecekleri konuşuyor isek ; öyle belirtelimde yanlış anlaşılma olmasın.

öyle mi?
olabileceklere biraz zaman sonra yorum yaparsak daha iyi olur zaman.
ben şahsi fikrimi belirttim aslında
hic bir zaman cok acık giyinilmesini ya da türban olayını falan sebote etmedim. benim dedigim farklıydı aslında neyse.

Yerinde bi' karar olmuş.önlükler ateş pahası ama kıyafetler cok ucuz .ha ayrıca kim uyuyoki kurallara liselilerin hangı okulda okuduklarını ben anlayamıyorum acıkcası

Bu kıyafet serbestliği uygulamasıyla, türkiyenin gelişmediğini yeniden görmüş olmuş.

bunca sayfadır biz konuşuyoruz, başka yerlerde konuşuluyor, herkes konuşuluyor. ve o kadar eleştirildi ki..

bu konunun bunca tartışılması bize ne kadar geri kaldığımızı gösterir.

keşke daha farklı bir yapı olsaydı da, "ne güzel çocuklarımız rahat rahat okula gidecekler" diyebilseydik.

diğer konuları bi tarafa bırakırsak ben diyorum valla, "kişisel olarak bakınca" bizim için iyi oldu serbest gitmesi
ama ne yalan söyliyim en çok çekincem güvenlik konusunda, ben o konuyu çözebileceklerine inanmıyorum, hırlısı hırsızı gaspçısı tinercisi özellikle ortaokul liselerde rahatlıkla okula girecek, hiç dikkat çekmeyecek bu kimdir neyin nesidir, hangi sınıftadır diye, hem öğrenciler hem öğretmenler için tehdit oluşturcak. Umarım hemen 3. sayfaya düşmeye başlamaz bu haberler

Son düzenleme:
Sayın KAZEN konuma bır yazdınız herkes kaçtı :)

tartışma yok ekşin yok kım gelır konuya :)

Sayın Mune tekrar teşekkürler sızın gıbı velıler oldukça benımde eğitim aşkım hıc sönmeyecek tek veli yeter bana...

Dersahanelerı ornek veren bazı uyeler var..

Veli 2 -3 bın para verınce takıp edıyor.Ne gıydı kıtap defter aldı mı ..vs vs

Zateb dersaneye gıden öğrencının son umudu kalıyor..Az cok bıraz bilinç oluyor..

Hele okul bıtıp arkadaşları Üniversiteye kazanıp kendı kazanmayınca birşeyler tak edıyor...

Ama lıse oyle degıl.Şimdi ZORUNLU oldu..HEr turlu öğrencı okula gelecek bu tarafıda var.....

vELİ ben cocuğumla baş edemyorum diyor..

Öğretmenler ne yapacak..
Kız arakdaşıyla kavga edıp..Sıvıl kıyafet olunca okula gelıp bıcaklamıyacagını nerden bılecgız..Nöbetçi öğretmen tum okul öğrencılerını nasıl tanıyacak..Her gun ayrı kıyafet..
Kadın cınayetlerı liselere bıle ıner..
Bunu düşünelım çare bulalım

Sayın MUNE sızın gıbı 100 velım olsun..

ben 100 lise öğrencısıne 10 saat ders anlatırım..

Demek ıstedıgım o velıler bılıncsız..Okula ayda yılda bır uğrar.Çocugun 10 gun devamsızlıgı var anne babanın haberı yok...

Velıyı zar zor okula cagır..Sordugunda 'ama her sabah okula gidiyordu.okul kıyafetını gıyordu dıyor..

Serbest kalınca velının hıc haberı olmayacak...

Bu konuları konuşalım bırbırımızı bılınçlendırelım..

Kimse kimsenın fıkrını değiştiremez..Herkes fıkrını saygı çercevesinde soyler ama

Yıllardır kk dayım konu din olunca başörtüye gelınce konular kapanıyor..
Bu cıddı bır konu nasıl tedbırler alırız neler yapmalıyız..

Gelecegimizzz söz konusu..

Bazen kısıtlamalar gereklidir, kuralların hayatımızda var oluş sebebi de budur bence.
Başörtü konusu bence de belli bir noktadan sonra kapatılmalı çünkü bazı insanlar gerçekten sınırlarını aşacak derecede yazı yazıyorlar. Sonra bu seni etkiliyor sakinliğinden eser kalmıyor. Dolayısıyla kontrolden çıkan bir kavgayı nasıl başkaları araya girip ayırıyorsa bu da öyle, olmalı da.

Bu konu CNNde de tartışıyor şu an.gayrtte seviyeli bir biçimde.Yanımda tv açık seyrediyorum.

Son düzenleme:
Demokrasi ve Özgürlük aynı zaman Eşitlik adına alınmış bir karar bu değilmi?

Bu üç kavramında kuralları vardır. Ama Ülkemizdeki insanların çoğu böyle kurallar olduğundan bihaber durumda...

" tabiki böyle olmalıydı bakın avrupaya" cümlesiyle bu üç kavramıda tanımlamış olurlar...

Bir şey serbest bırakılıyorsa onunda kuralları olur. " Hayır canım, özgürlüğün kuralımı var saçmalama"

Gayet tabiki kuralları vardır. Kılık kıyafet tasarısı kesinlikle bu Milleti düşünerek yapılmadı. Eğer öyle olsaydı bizim dediğimiz gibi olur gelir durumları göz önüne alınırdı.

Eğitim yuvasından bahsediliyor zaten çökmek üzere olan bir sistemin üzerine hala yük bindirmek ne kadar adaletlidir.

Okul dediğiniz kuralları olan bir yer olmalı ki bu kural sistemini hayatında her alanında kullanabilsin öğrenci.

Herşey serbest buyrun okuyun! Olmaz öyle....

Sayın Öğretmenim,
Sayın kibela24,
işini aşkla yapan herkesin önünde saygıyla eğilirim, yanlarında yer almaktan onur duyarım. Allah sizin gibi eğitimcileri başımızdan eksik etmesin.

Kazen bey'in ve sizinde vurguladığınız gibi eğitimde başkaca sorunlarımızda mevcut. Kılık kıyafet sıralamada sonlarda nerdeyse, hoş bizlerde takılıp kaldık türbana, sakala.

Oysa Eğitimle ilgili pekçok sorunumuz var, siz öğretmenlerin bunlarıda dile getirmesini isterim, örneğin ben okullara ayrılan ödeneklerin yetersiz olduğunu biliyorum, kayıt parası vermek zorunda değilsiniz deniyor lakin vermek zorunda kalıyoruz, hatta yıllık aidat veriyoruz çünkü 2. hizmetli, kapıda güvenlik, okul kırtasiye malzemeleri vs. veli katkısı olmadan tıkanıp kalıyor.

Çocuklarımız okusun, eğitimli olsun istiyorken kimimiz okul ihtiyaçlarına kulak tıkıyor sonrada okuldaki eksikleri sorguluyoruz.
Çocuklarımıza tuvalet eğitimi bile verememişiz, özellikle kızlar tuvaletinin hali içler acısı, sorumlusu hizmetli mi, yoksa evinde temiz tut ama okulda heryeri batırabilirsin diyen biz velilerin mi?

Eğitim söz konusu olunca konuşulacak çok şey var bunları masaya yatırmalı, bırakalım artık milletin başındaki örtüyü, giydiği kolsuz bluzu bir tarafa.

Adam gibi bir eğitim mi istiyoruz, Ülkemiz hak ettiği uygar seviyeye ulaşsın mı istiyoruz, birilerinin özgürlüğü bizim esaretimiz olmasın mı istiyoruz, o zaman birbirimizin yakasına yapışmak yerine ne yapmalıyız, ne yapabiliriz'i konuşmalıyız...

göbeğe kadar şöyyyle bir sakkallll, arkasından entari devrimi !

Konuyu bakın ısrarla kılık kıyafete bağlıyorum ama siz de aynı ısrarla başka yönlere çekiyorsunuz. Bırakın ucuz politik oyunları !

Düşüncelerinize burada herkes saygı duyuyor ama bir partiyi yerden yere vurmayı kenara bırakıp neler yapılabilir bunu konuşsanız ?

Sonra site yönetimi de baskıcı ilan ediliyor ama arkadaşım fikrini yazdın !

yetmedi 3-4 kez daha yazdın...

Israrla karşındakini salak yerine koyup aynı şeyi defalarca yazarsan ya buradakilerin salak anlamıyor yerine koyuyorsun ya da sen 3-5 kez yazacaksın ki sen anlayasın.
Bakın bende yazarak anlayanlardanım da 3-5 çok tekrar yahu ...

Ne türbanmış arkadaş türbana gelene kadar daha ne sorunlar var bırakın artık bu babam siyaset masallarını ! Eğitimde ne büyük problemler var buna bir bakın, 80 yıldır türban yasakta eğitim sistemimiz 10 numara mı ? Bu sene skandallarla başladı

Türbanı asla savunmuyor ve tasvip etmiyorum ama bunu kullanan kişilere ciddi gıcık olmaya başladım....

evet bir bez parçasına gelinceye kadar ne problemler var ama her ne hikmetse bunu problem eden de, tartışan da, ondan korkan da; onu takmayan, niçin takıldığını dahi bilmeyen kişler oluyor..
insan bilmediğinden korkarmış.
sanırım burda HERKES düşünceleriyle birbirine saygı duyuyor.
ama gerçekte kimse kimseye saygı duymuyor..

Halkın talepleri farklıyken hiçte istemedikleri birşeyi sanki halk istiyormuş gibi göstermeleri çok saçma. Üstelik mantıksız, tek tip kıyafetin amacı orada herkesin eşit olması gerektiği içindir. Yani bir kıyafete 300 TL veren de aynı, 50 TL veren de aynı olmalı. Bu şekilde durumu olmayan öğrenciler bunalıma girer, dersi falan bırakır. Onunla uğraşacaklarına hala okula katılım oranı bazı illerde düşük. Kıyafet derdine düşeceklerine onlara bir el atsalar...

marka kıyafet al şimdi o onu giydi benimki neden ondan değil naneyi yedik pazar pazar gezip çakmasını bulmalı:KK19:onuda beğenmezler ya

Türkiye 'nın dogusunda kuzeyınde batısında çalıştım her yerde eğitim sorunları var..

Cocuklarım kucuk .Ben lisede öğrencılerıme ırkları dınlerı renklerı mezheplerı makamları maddı durumuna bakmadan..Herkese eşit davrandım...

Ülkemız her gecen gun kotuye gıdıyor..Benım cocukarım ılkokula başladıgında uyuşturucu alkol o sıralra inmiş olacak..

Ben bana emanet edılen cocuklara kendı çocuklarım gıbı davranıyım ilgileneyim..Gun gelir benım cocuklarımlada bırılerı ılgılenır dıye baktım..

Çok şükür 10 yıl geçtı öğrencılerımden hakım-savcı.öğretmen doktor olan var..Netten hala görüşürüz..Emeklerımın bır kısmının karşılığını fazlasıyla gördüm....

Veli toplantısı ıcın tek tek ararım..Gelen velı 25 kişiden 5 kişi ..O kadar üzülürüm kii

Velilerime ilk sözüm 'Siz kimin için bu kadar çalışıp didiniyorsunuz^'

Tabı hepsı çocuklarımız için derler....

Ama bır saat ayırıp cocukları ıcin toplantıya gelmezler..Bu liseler için tabi..

Bu devrın cocukları sevgı ılgı alaka beklıyor..

En sorunlu öğrencının bile velisi gelince o hafta sorunsuz geçiyor..

Maalesef İnsanla para kazanmak için sağlıklarını..Sonra Sağlıklarını kazanamk için paralarını harcıyor ya..

Bizim velilerde oyle liseye para vermeyince okula uğramıyor..Sonra cocuk kazanamayınca dersahaneye para verip..İlgili veli oluyor...

Sorunlar cok konuşabılsek ne guzel olur...

Bu uygulama hiç hoş olmaz:KK19:Hergün kıyafet sorunu olcak:KK31:Öğrenci oldukları nerden anlaşılacak:KK19:

Okullarda kılık kıyafet serbest değilken de aynı marka saplantısı vardı zaten,

Ayakkabısından, çantasından, cep telefonundan, saatinden kaleminden zaten bir sınıf ayrımı yapılıyordu.

Benim 40 kere incelesem anlayamayacağım ayakkabının orjinal mi sahte mi olduğunu saniyesinde anlıyor yeni ergenler.

1998 de bitirdim ben liseyi o zamanlar bile kızlar birbirlerini ayakkabısıyla tokasıyla değerlendirirdi, ne farkeder ki ha forma giymiş, ha serbest giyinmiş, fakir aynı fakir, zengin aynı zengin.

İşin politik boyutu da öyle... kılık kıyafet serbest de olsa zorunlu da olsa herkesin rengi zaten belli

Önemli olan bu ülkedeki gelir dağılımını düzenlemek, 14 yaşındaki bir kızın elindeki cep telefonun fiyatı, diğerinin ailesinin aylık gelirinden fazlaysa, bu sistemin baştan kokuşmuş olduğunu gösterir. Çocuklar ne giymiş ne farkeder ki...

X