Okullarda kılık kiyafet serbestlıği

başka bi yerden daha aynı konuyu okuyorum, geçen sene bi yerde denenmiş, yataktan kalktığı gibi pijamayla gelenler olmuş, gelinlikle gelenler olmuş, tabii bunlar ilkokul
sadece liselerde değil ilkokullarda da garip görüntülere hazır olalım
:KK53:

Türkiye 'nın dogusunda kuzeyınde batısında çalıştım her yerde eğitim sorunları var..

Cocuklarım kucuk .Ben lisede öğrencılerıme ırkları dınlerı renklerı mezheplerı makamları maddı durumuna bakmadan..Herkese eşit davrandım...

Ülkemız her gecen gun kotuye gıdıyor..Benım cocukarım ılkokula başladıgında uyuşturucu alkol o sıralra inmiş olacak..

Ben bana emanet edılen cocuklara kendı çocuklarım gıbı davranıyım ilgileneyim..Gun gelir benım cocuklarımlada bırılerı ılgılenır dıye baktım..

Çok şükür 10 yıl geçtı öğrencılerımden hakım-savcı.öğretmen doktor olan var..Netten hala görüşürüz..Emeklerımın bır kısmının karşılığını fazlasıyla gördüm....

Veli toplantısı ıcın tek tek ararım..Gelen velı 25 kişiden 5 kişi ..O kadar üzülürüm kii

Velilerime ilk sözüm 'Siz kimin için bu kadar çalışıp didiniyorsunuz^'

Tabı hepsı çocuklarımız için derler....

Ama bır saat ayırıp cocukları ıcin toplantıya gelmezler..Bu liseler için tabi..

Bu devrın cocukları sevgı ılgı alaka beklıyor..

En sorunlu öğrencının bile velisi gelince o hafta sorunsuz geçiyor..

Maalesef İnsanla para kazanmak için sağlıklarını..Sonra Sağlıklarını kazanamk için paralarını harcıyor ya..

Bizim velilerde oyle liseye para vermeyince okula uğramıyor..Sonra cocuk kazanamayınca dersahaneye para verip..İlgili veli oluyor...

Sorunlar cok konuşabılsek ne guzel olur...

Ne güzel cümleler bunlar öğretmenim...

Veliler "nasılsa dershane var" mantığında oluverdiler artık dolayısıyla öğrencilerde... Eğitim sistemi umut vermiyor ki güvenilsin.

Şimdi bu düzenlemeyle öğrenciler hiç mi hiç umursamaz okulu zaten bilinç kaybolmuştu böylelikle ekmeklerine yağ sürülmüş oldu.

Hayırlı uğurlu olsun...

başka bi yerden daha aynı konuyu okuyorum, geçen sene bi yerde denenmiş, yataktan kalktığı gibi pijamayla gelenler olmuş, gelinlikle gelenler olmuş, tabii bunlar ilkokul

Çok kötü olur ya:KK53:Kıyafet balosu:KK12::KK53:

aynen katılıyorum bu dönemler çocukların özenti yaşları belki ilk okul öğrencisine uygun olabilir sonuçta anne baba alıp giydiriyor bi nebze kandırabilirsin
ama lise dönemi için hiç uygun değil alabilen var alamayan var hergün farklı kıyafer ile gitme yarışı olacak
birbirleri ile yarışma birinin giydiği bir kıyafette gözü kalma onu alabilmek için bazı fedakarlık bile yapmayı göze lacak çağdaki çocuklar
aşağılayıcı ve düşürücü alay edici bir durum olur öğrenci sınıfa girdiğinde maddi durumu daha iyi olup daha özenli kıyafet alan elbisesine göre ayakkabı giyen
vs olanlara bakınca içinden neler geçecek acaba bu zenginin fakirin bir arada yaşadığı şehir hayatına uygun değil ancak köyler için uygun olur çünkü orda herkez eşit

yırtık elbise delik ayakkabı giymeyen yok ama şehir öyle değil bende kesinlikle karşıyım bu tarz şeyleri karar alırken biraz halkın oylamasına sunsalar kendi bildiklerini yapacaklar illa

kesinlikle olacaktır. ben olsam bende pijamamla giderim... bir sokak modası vardı birde okul modası ortaya çıkar. hatta okullarda bugün ne giysem yarışmaları düzenlenir...

şaşırdığım bir karar... zaten artık okul formaları eskiye göre çok daha kullanışlı,daha rahat.. formanın okul baskısı oluşturduğunu sanmıyorum ben ..
bu durumda zengin fakir, ailesi ilgilli ya da ilgisiz daha bi ortaya çıkacak..
çalıştığım yerde çocuklar dışarda bile okul montlarını giyiyorlar maddi durumlar o kadar iyi değil
ama büyük şehirlerde okul bahçelerinde öğrenciler defile düzenler gibi geliyor bana.. marka yarışı zaten vardı çocuklarda şimdi daha bi artar..:KK45:

şöyle bir gözümün önünde canlandırınca hiç iyi bir uygulama olmaz.. çocuklar birbirlerine kıyafetleri ile hava atacak.. ekonomik durumu kötü olan öğrenciler giyimlerinden dolayı dışlanacak... hatta kıyafetleri belki dalga konusu olacak... hele okul dönemi çocukları çok acımasızdır dalga geçerler alay ederler çünkü arkadşının ne kadar kırılacağını hesap edemezler...
keşke hepimizin ekonomik durumu iyi olsada kılık kıyafet serbest olsa ama hala ekonomik olarak eşitliği sağlayamadık.. o yüzden çok erken bir uygulama bizim ülkemiiz henüz buna hazır değil...

Çocuklar ne güzel hergün formalarını giyip gidiyolardı okullarına,şimdi onu mu giysem bunu mu giysem şunu 2 gün önce giydim yarın giymiyim kaygıları başlıycak.Neticede çocuk bunlar her şeyden etkilenicekler,başka bi arkadaşı hergün çeşit çeşit giyinirken kendisinin çok çeşitli giyinemiyo olması üzücek bazılarını. Keşke karışmasaydı akılları şimdi böyle şeylerle hiç.
Ben bile hergün işe giderken ne giyiceğimin kaygısını yaşarken vah çocukların haline :KK14:

Arkadaşlar tüm sayfaları okuyamadım kusura bakmayın.Ben kendi denyimlerimi paylaşmak istiyorum sadece.9 yıl kolejde çalıştım ve çoğu özel okulda cumartesi günleride ders devam eder.Yalnız cumartesileri kıyafet serbestliği uygulanır.Sık sık öğrencilerin birbirlerini aşalamasına tanık oldum bu yüzden.Elindeki topun markası yüzünden oyuna alınmayıp ağlayan öğrenciden tutunda,giydiği spor ayakkabı yüzünden dalga geçilen öğrencilere.Giydiği etek boyu yüzünden evine geri gönderemediğimiz kızlara kadar.Fabrika veliahtı bir öğrencim ile aynı fabrikanın muhasebe müdürünün oğlu arasındaki diyalog:"Sen fakirsin!Giydiğin tişört geçen sezonun malı.Fakir,fakir,fakir..."
Bu çocukların hepsi yıllık en az 15000tl-30000tl arası para ödenerek bu okullara gelen öğrenciler.Yani maddi imkanları yakın olmasına rağmen bu fark yaşanıyor.
Bu akşam haberlerde Milli Eğitimin savunmasını dinledim.Bir yetkili diyordu ki:"Zaten bir okula,sadece o bölgede yaşayan insanların çocukları geliyor,onlar arasında da maddi uçurumlar yok".Oysa bu adam şunu unutuyor.Bir semtte 5 dairesi olan adamda ,o dairelerin birinde oturup ;kirayı zorla ödeyen adamda aynı semtte oturuyor ve bu çocuklar aynı okula gidiyor.

Bir paylaşım sitesinde haberin altında rastladığım bir yorumu aynen aktarıyorum;

"benim ailemin maddi durumu hiç yok.annem her sene formamı yenileyip dikiyor,etek boyumu uzun tutyorki seneyede giyineyim diye,ayakkabılarımın eski olmasına okdar üzülmüyordum,ama şimdi yine benimle dalga geçerler diye korkuyorum,bence çok saçma iptal edilsin liütfen!!!!!!"

Nur topu gibi bir sorunumuz daha oldu işte...Eğitim sistemindeki tek eksiklik giderildiğine, tek problem çözüldüğüne göre, öğrenciler artık uzaya çıkabilir...

Son düzenleyen: Moderatör:
Sayın Öğretmenim,
Sayın kibela24,
işini aşkla yapan herkesin önünde saygıyla eğilirim, yanlarında yer almaktan onur duyarım. Allah sizin gibi eğitimcileri başımızdan eksik etmesin.

Kazen bey'in ve sizinde vurguladığınız gibi eğitimde başkaca sorunlarımızda mevcut. Kılık kıyafet sıralamada sonlarda nerdeyse, hoş bizlerde takılıp kaldık türbana, sakala.

Oysa Eğitimle ilgili pekçok sorunumuz var, siz öğretmenlerin bunlarıda dile getirmesini isterim, örneğin ben okullara ayrılan ödeneklerin yetersiz olduğunu biliyorum, kayıt parası vermek zorunda değilsiniz deniyor lakin vermek zorunda kalıyoruz, hatta yıllık aidat veriyoruz çünkü 2. hizmetli, kapıda güvenlik, okul kırtasiye malzemeleri vs. veli katkısı olmadan tıkanıp kalıyor.

Çocuklarımız okusun, eğitimli olsun istiyorken kimimiz okul ihtiyaçlarına kulak tıkıyor sonrada okuldaki eksikleri sorguluyoruz.
Çocuklarımıza tuvalet eğitimi bile verememişiz, özellikle kızlar tuvaletinin hali içler acısı, sorumlusu hizmetli mi, yoksa evinde temiz tut ama okulda heryeri batırabilirsin diyen biz velilerin mi?

Eğitim söz konusu olunca konuşulacak çok şey var bunları masaya yatırmalı, bırakalım artık milletin başındaki örtüyü, giydiği kolsuz bluzu bir tarafa.

Adam gibi bir eğitim mi istiyoruz, Ülkemiz hak ettiği uygar seviyeye ulaşsın mı istiyoruz, birilerinin özgürlüğü bizim esaretimiz olmasın mı istiyoruz, o zaman birbirimizin yakasına yapışmak yerine ne yapmalıyız, ne yapabiliriz'i konuşmalıyız...

hay ağzına sağlık, mune hanımcım :) keşke her veli sizin gbi bilinçli ve destekçi olsa.ancak maalesef bazı veliler yapıcı olmak yerine yıkıcı oluyorlar,anca gelip suçlayacak birilerini,şikayet edecek bir şeyleri arıyorlar.bir çoğu para isteyecekler diye toplantılara katılmıyor.yahu toplantıda senin evladının durumunu konuşacaz sen nerdesin?hatta çocuğunun durumunu konuşmak yerine gün gezmesine katılanları da duyduk biz ,bu zaman kadar.acaba bu zihniyetteki insanlar gerçeklerin farkında değiller mi yoksa işlerine mi gelmiyor?okula katkıda bulunmak yok ama hizmeti en alasıyla beklemek var öyle mi?tamam gerçekten fakir durumda olan insanları anlarım, kaldı ki onları kimse bir şeye zorlamıyor ,ama bazı velilerin günde 2 paket sigara içip de, iş okula bir aidat katkısı bulunmaya gelince mi sesleri çıkıyor ?okul idareleri var olanı mı esirgiyor çocuklardan.?elindeki imkanlarla en iyisini yapmaya çalışıyor zaten.yeri geliyor öğretmen alıyor çocuğun kıyafetini,kitabını,ayakkabısını..bu ülkede çok güzel insanlar var çünkü hala..ama kıymeti bilinmiyor.

toplumda en ağır yük aslında öğretmenlerin sırtındadır.zira insan eğitmek kadar zor birşey yoktur.dışarıdan bakınca 2 ay tatili olan,boş vakti çok olan bir meslek izlenimi veren,bazılarınca saygı görmeyen öğretmenlik aslında çok fedakarlık ve sabır gerektiren,yıpratıcı ve anlam yüklü bir meslektir.ve sadece okulda bitmez öğretmenlerin işi,eve de iş götürürler.bu kutsal mesleğin içinde de elbette birkaç çürük elma bulunur ama onlar da zaten barınamazlar bu meslekte.

sonuçta idare de, öğretmen de aslında hep öğrenci için çırpınır durur.bu forumda çocuk sahibi olan tüm arkadaşlarıma sesleniyorum:gördüğünüz gibi gittikçe çuvallayan bir eğitim sisteminin içinde ,böylesine mücadele veren biz eğitim neferlerinin yanında olup,çocuklarınız için elimizden gelenin en iyisini yapmamızda bizlere destek olun.okul idaresi,öğretmen ve veli üçgenini oluşturmamızda sizlerin de desteğine ihtiyacımız var.öğretmen çocuğunuza bağırdı diye,ya da eteğinin boyu ya da makyajı yüzünden uyardığında hemen koşup ''vay benim çocuğuma böyle demişsiniz'' diyerek okulu basmak yerine,önce çocuğunuzu tanıyıp,ondan sonra da öğretmeni dinleyiniz.kırk yılda bir okula uğrayıp çocuğunun sınıfını dahi bilmeyen veliler yerine artık çocuklarıyla daha yakından ilgilen,mune gibi biliçli veliler görmeyi çok istiyoruz.

Son düzenleme:
ne okulun ciddiyeti kaldı ne eğitimin kalitesi.. bu karar birsürü ayaklanma çıkaracak....

o kıyafet cümbüşünde makyaj yaptıkları bile anlaşılmaz artık..
geçen hafta bir kız gördüm çantası rugan nasıl parlıyo.üstünde altın rengi taşlar.
meğer kız lise öğrencisiymiş..okula girdi..çok şaşırdım..bizim zamanımızda saçı toplu olmayanları
ayırıp disipline verirlerdi..vay be.

acıkcası ben bu kıyafet serbestligi olayının devamının gelicegini sanmıyorum kurtaj meselesinde de boyleydi ama gelen tepkiler uzerine geri cekildi bu olayda aynı ben savunan kimseyi gormedim cok fazla cunku herkesin tek bir sorusu var maddi olanakları kısıtlı olan ogrenci ne yapıcak forma giyildigi halde dahi bu tarz sorunlar yasanırken serbest kıyafet olsa neler olur hayır birde denmiski istenirse forma giyilebilcek okulun son zamanlarında kıyafet serbestligi yapılırdı ilkokulda simdi de var sanırım bilemiyorum ben ozamanlar onlugumu cıkarmak istemezdim yine önlükle giderdim ama ozamanlar bile arkamdan fakir dendigini hatırlıyorum aglayarak eve gidip anneme demistim ondan sonrada psikolojik baskı sebebiyle kıyafet giymeye basladım bu durumlarda aynen tekrarlancak cocuklar bu konuda cok acımasızlar ne yazıkki

amaç ne anlamıyorum neden böyle bir karar verildi? hani avrupa birliğine girmek için uğraşlar bitmişti artık ümidi kesmişti devlet??? ee o zaman neden bu karar verildi ve neye güvenerek??? türkiyeyi çok zengin bir ülke olarakmı görüyorlar acaba yukarıdan öylemi görünüyor??? bu karar neyin kafası gerçekten anlamıyorum???

şimdi neler yaşanıcak okulda biliyormusunuz çocuklar para bulabilmek için evlerinden birşeyler kaçırıp satıcaklar,anne babayla kavga edicekler,güzel giyinmediği gün belki sırf o yüzden okula gitmicekokuldan kaçıcak,anne babasının cüzdanından para kaçırcak hatta ve hatta artık okullarda hırsızlık artıcak çünkü gençler marka giyinebilmek için parayı nerden bulabilceklerini şaşırıcaklar... yazık çok yazık...

umarım bu saçma sapan karardan vazgeçilir...

çoğu anne baba çocukların arasında eşitsizlik olacağını ve çocuklara olumsuz yansıyacağını söylemiş peki bu eşitsizlik sadece okul kıyafetiyle örtülebiliyomu ki serbest olursa ortaya çıkacak benim çocuğum liseye gidiyor çocuğun ayağında 50 tl lik ayakkabı arkadaşı almış 200 tl bilmem ne markası şunun giydiği ayakkabı yada telefon ben kullanıyorum 200 tl lik telefon arkadaşım kullanıyor 3000 tl biz nasıl yetiştik ben onu merak ediyorum çevrenizde yokmuydu kolilerce oyuncağı olan arkadaşınız kumandalı arabasıyla yada bisikletiyle hava atanlar 20 sene önceki çocuklarla şimdiki çocuklar arasında göründüğü kadar fark yok düşünce olarakta fark yok herkes çocuğunu nasıl yetiştirirse öyle olur arkadaşının kıyafetiyle bozulacak çocuk yetiştieiyorsanız o sizin suçunuz ailenin suçu çocuğun değil bu benim görüşüm

amaç ne anlamıyorum neden böyle bir karar verildi? hani avrupa birliğine girmek için uğraşlar bitmişti artık ümidi kesmişti devlet??? ee o zaman neden bu karar verildi ve neye güvenerek??? türkiyeyi çok zengin bir ülke olarakmı görüyorlar acaba yukarıdan öylemi görünüyor??? bu karar neyin kafası gerçekten anlamıyorum???

şimdi neler yaşanıcak okulda biliyormusunuz çocuklar para bulabilmek için evlerinden birşeyler kaçırıp satıcaklar,anne babayla kavga edicekler,güzel giyinmediği gün belki sırf o yüzden okula gitmicekokuldan kaçıcak,anne babasının cüzdanından para kaçırcak hatta ve hatta artık okullarda hırsızlık artıcak çünkü gençler marka giyinebilmek için parayı nerden bulabilceklerini şaşırıcaklar... yazık çok yazık...

umarım bu saçma sapan karardan vazgeçilir...

:KK1: siz kaç yaşındasınız çok merak ettim

Türk milleti zaten hiçbir$eyden memnun kalmazki, üniforma mecburiyken, herkes söyleniyordu, $imdi kiyafet serbest oldu yine herkes söyleniyor, bu durumda devlet ne yapsin?

bence çok yerinde bir karar... ben kendi zamanımdan hatırlıyorum okul kıyafetleri çok pahalıydı hatta tek bir hırka bile o kadar pahalıydıki sadece onun parasıyla kaç tane giysi alınırdı... öğrencilerin günlük hayatta zaten o giysilere ihtiyacı olduğu için normal kıyafetleri oluyor ama forma ailenin bütçesini çok zorluyor.. kıyafet yarışı konusuna gelince o her zaman var serbest olsa da olmasada yok ayakkabın ne marka yok kabanın ne marka bunun önüne geçilemez bu yaşlarda olan şeyler.. en azından öğrenciye kendi giysisini seçme hakkı verilerek birey olduğu hissettiriliyor.. lisede formam lacivert diye o renkten nefret eder olmuştum her öğrencinin böyle travmalar yaşamasındansa istediğini giymesi daha mantıklı.. giysiydi oydu buydu bunlar değil eğitimin kalitesi tartışılsa bu kadar ilgi görmezdi eminim...

X