oğlum geceleri altına kaçırıyor....

Ebeveynlerin yanlışları

Çocuğun gece uyandırılması:
Bu en sık rastlanan yanlıştır. Çocuğun gece uyandırılması, sorumluluğun çocuktan ebeveyne aktarılmasıdır. Çocuklar mesanelerindeki basınçtan bağımsız bir şekilde mesanelerini boşaltırlar. Öğrenme süreci yoktur ve uyku sırasında mesanelerini boşaltmaya alışırlar. Çocuğun kuru kalabilmesi için sorumluluğu alması önemlidir.

Sıvı kısıtlaması
Uykudan önceki sıvı kısıtlaması mesaneyi az miktardaki sıvı ile işlevini görmeye alıştırır. Tedavi edici özelliği yoktur.

Afedersinizi sizi korkutmak istemiyorum ama bazı travmalar yaşandığında da aniden gece kaçırma problemi doğabiliyor.İyice düşünün yakın zamanda korkutucu bir şey yaşadı mı,gördü mü duydu mu?Okulda sözel veya fiziksel şiddet görüyor olabilir mi?uykuya geçmekte zorlanıyor mu?İştahında değişim var mı?Eskisine göre içe kapandı mı?Özellikle gitmek istemediği bir yer/görüşmek istemediği biri var mı?Ev içinde boşanma/hastalık/vefat gibi durumlar var mı?
Bu bir korku filmi gibi basit bir şeyden cinsel istismara kadar her şey olabilir.Ama bu sorulardan bir şey çıkmıyorsa korkmayın.

Benim oğlumda 7 yaşında.. arada bir o da altına yapıyor maalesef. . İnanın 9.30 gibi uyutuyorum sonra gece 12 de tekrar o uykudayken tuvalete götürüyorum yinede yapacağı varsa yapıyor. . Ama bez başlayınca yapmıyor niyeyse artık sıcak kalıyor diye midir nedir. Psikoloğa götürmeyi düşünüyorum.

acaba sorun burada olabilir mi?
çocuk yeterince uyuyamıyorsa çok yorgun oluyordur (6 yaş, 10 saat civarı gece uykusu uyumalı)
yorgun olan çocuk da çişi gelse de uyanamaz
benim oğlum, gerçi henüz 4 yaşında ama, çok yorgun olduğunda uyanamıyor çiş için
fakat normal zamanda yattıysa, çok yorgun değilse, uyanabiliyor
Uykusu derin olan çocuklarda daha fazla rastlanmakta.

Son düzenleyen: Moderatör:
Canım TV'deki psikologlar geve tuvalete götürmeyi tavsiye ediyor ama bilinçsizce değil onu uyandırıp hadi oğlum tuvalete diye.. sonra da ona aferim benim oğluma bugün altına yapmamış diye pohpohlamak lazım demişti
Ebeveynlerin yanlışları

Çocuğun gece uyandırılması:
Bu en sık rastlanan yanlıştır. Çocuğun gece uyandırılması, sorumluluğun çocuktan ebeveyne aktarılmasıdır. Çocuklar mesanelerindeki basınçtan bağımsız bir şekilde mesanelerini boşaltırlar. Öğrenme süreci yoktur ve uyku sırasında mesanelerini boşaltmaya alışırlar. Çocuğun kuru kalabilmesi için sorumluluğu alması önemlidir.

Sıvı kısıtlaması
Uykudan önceki sıvı kısıtlaması mesaneyi az miktardaki sıvı ile işlevini görmeye alıştırır. Tedavi edici özelliği yoktur.

acaba sorun burada olabilir mi?
çocuk yeterince uyuyamıyorsa çok yorgun oluyordur (6 yaş, 10 saat civarı gece uykusu uyumalı)
yorgun olan çocuk da çişi gelse de uyanamaz
benim oğlum, gerçi henüz 4 yaşında ama, çok yorgun olduğunda uyanamıyor çiş için
fakat normal zamanda yattıysa, çok yorgun değilse, uyanabiliyor

Sıvı kısıtlaması
Tüm iyi niyetimize rağmen biz ebeveynler hata yapabiliyoruz.
Ebeveynlerin yanlışları

Alışkanlık olmuştur.ciddi bir sorun olduğunu hiç sanmıyorum.bikaç kez korkup yaptıysa ,daha sonra rahat gelmiş olabilir.sakın kızmayın ama konuşun sürekli.bazen olabiliyor böyle.

Insallah genetik degildir ve gecer.
Kuzenimin 7 yasindaki oglu hala ara ara altina kacirir. Yine sukrediyoruz ona.
Cunku baba tarafindan dedesi evliyken bile altina kacirirmis, yani dusunun askere gittiginde bile. Cok saskinim bunu duyduktan snra. Askerde neler cekti acaba bu sebepten dolayi. Herkesin yaninda yerin dibine girmistir her seferinde.
Genetik Faktör
Yatak ıslatmanın çok net bir kalıtsal özelliğinin olması, bütün araştırmacıların ortak görüşüdür. Kliniğimize gelen yatak ıslatan çocukların ebeveynlerinin %75 i bir ya da her iki ebeveynin veya kardeşin, çocukluğunda yatağını ıslattığını bildirmişlerdir. İkinci nesil büyükleri incelediğimizde (büyükbabalar, amcalar, dayılar, yeğenler), %90 dan fazlasında yatak ıslatma geçmişinin olduğunu görürüz.
Ancak, bu genetik faktörün, tıbbi bir sorunu işaret edeceği sonucuna varılmamalıdır. Yatak ıslatma, uyku sırasında dolu mesaneden beyne gönderilen sinyalin farkına varılamaması durumudur. Sonuç olarak, sfinkter kasını kasacağı yerde, çocuk mesanesini gevşetir ve idrar yapmaya başlar. Bu durum, önleyici tedbirlerin öğrenilmesiyle düzeltilebilir.
Zaman zaman ebeveynlerin “eğer ortada bir genetik faktör var ise, tedavinin nasıl bir yardımı olabilir ki?” şeklindeki soruları ile karşılaşırım. Cevabım şöyle olur: “Genetik faktörler ile tedavinin başarı şansı arasında hiç bir bağlantı yoktur”. Tedavinin amacı reflex sistemindeki işlev bozukluğunu düzeltmektir.
Ergenliğe kadar yatağını ıslatan ve tedavi olmadan sorunu biten ebeveynler enüretik çocukları için tedavi arayışı içinde olmamaktadırlar. Ergenliğe girdikleri zaman çocuklarında da bu sorunun ortadan kalkacağını düşünürler. Bu varsayımın hiç bir dayanağı yoktur; ne yazık ki bir çocuğun tedavi edilmeksizin yatağını ıslatmayı bırakacağının garantisi yoktur. Daha da ötesi, ebeveynler çocuğun ergenlikte yatak ıslatmayı sonlandıracağına dair ikna edilmiş olsalar bile çocuğun cocukluğu boyunca yatak ıslatmadan kaynaklanan üzüntü ile baş başa bırakmanın hiç bir geçerli nedeni olamaz. Yatak ıslatma, çocuğun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler ve zamanında verilen tedavi yaşam kalitesini artırır.

kızlar, 6 yaşına yeni girmiş bi oğlum var. tuvalet eğitimi verdiğimde çişini 4 yaşına girmek üzereydi 6 ay kadar bırakmıştı geceleri de yapmıyordu... bu 6 ay gibi sürenin sonunda oğlum yeniden altını ıslatmaya başladı. hemen hemen her gün... geçtiğimiz yıl nörolojiye götürdüm ama 5 yaşını tamamen doldurmadan bir şey yapamayız demişlerdi. sonra geniz eti neden olabilir dediler, oğlumda geniz eti var demişlerdi. geçenlerde ameliyat ettirecektik bi başka dr da ameliyat gerektirecek kadar büyük değil bence nedenide o değil dedi. ayda bi kaç kez kuru kalkıyor , kalanı hep ıslak... kışın bu yüzden hep hasta. çişini yaptırıp yatırmama rağmen hep yapıyor. ne yapmalıyım bilmiyorum.

Tuvalet egitimini 4 yasinda verdim dediniz degil mi? Biraz gec degil mi sanki?

Geceleri bezlediyseniz yani gunduz yapmayip gece beze biraktiysa alismasi zorlasir. Nörolojik bir sebep yoksa altinda sivi alimini yatmadan 3 saat once azaltmak, karpuz, cay gibi seyler vermemek cozum olur belki..

Uyuduktan emin olduktan sonra bezleyin, en azindan islakta kalmasin. O uyanmadan cozersiniz.

Alt bezlerinin kullanılması
Yatak ıslatma sorunuyla başa çıkmanın kolay ancak yanlış bir yolu da alt-bezlerinin kullanılmasıdır. 4-5 yaş aralığında alt-bezlerinin kullanılmasında hiç bir sakınca olmamasına rağmen daha büyük çocuklarda kullanımı çok yanlıştır. Bez kullanımı kuru kalmaya yönelik motivasyonu baskılar; bu uygulamada ebeveyn tarafından verilen mesaj; çocuğun yatağını ıslatmaya devam edeceğini kabul ettikleri ve bu sorunla başa çıkmasını beklemedikleridir. Yatak ıslatma sorununu çözmek yerine bunu sürekli hale getirirler. Öğrenme süreci yoktur. Çocuğun yaşı ilerledikçe, öz-saygıda ve özgüvende azalmaya, ruhsal sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

benim oğlumunda geniz eti sorunu vardı, hiç yasamadık idrar kaçırma
Büyümüş geniz eti ve poliplerin alınması yatak ıslatmanın tedavisine yardımcı olur mu?
Yatak ıslatma sorunu yaşayan çocukların bazılarında geniz eti büyümesi ve polipler vardır. Bazen büyük poliplerin alınması çocukta yatak ıslatmanın sona ermesini sağlar. Buradan hareketle yanlış bir varsayımla, büyümüş geniz eti ve poliplerin yatak ıslatmaya neden olduğu sonucuna varılmamalıdır. Pek çok yatak ıslatan çocukta büyümüş polip olmadığı gibi, büyük polipleri olan çocukların çoğu da yataklarını ıslatmazlar.
Öyleyse, yatak ıslatma ile geniz eti büyümesi ve polipler arasında nasıl bir ilişki vardır? Büyümüş geniz etleri ve polipler, hava (oksijen) akışını engelledikleri ve dolayısı ile uyku derinliğini etkiledikleri için yatak ıslatma nedenlerine katkı sağlayan faktörlerdir. Hava akışının engellendiği obeziteye çok benzer bir durumdur. Bazen, geniz etinin alınması ile gece kuruluk sağlanmaktadır. Ancak çoğu vakada sorunu çözmez.

alarmlı iç çamaşırları varmış çocuklar için ama ne derece sağlıklı bilmiyorum en kötü ihtimalle onlardan temin etsem bi zararı olur mu acaba kullanan var mı ??
Therapee"‘nin üstünlükleri
  • Tedavi konusunda lider enürezis uzmanları Dr. Jacob Sagie ve Tal Sagie tarafından geliştirilmiş ve tasarlanmıştır.
  • Tedavi Dr. Sagie’nin %90 dan fazla başarı oranı olan “yüz-yüze” verdiği tedavi ile bire bir aynıdır.
  • Tedavi modelinin kişiye özel oluşu ve ıslatma sıklığı, hastanın yaşı, gündüz kontrolü, alta kaçırma, uyku derinliği, çocuğun motivasyonu ve başka faktörler gibi enürezisi tüm yönleri ile değerlendirmesi, bu tedavinin ayırtedici özelliğidir.
  • İlaçsız tedavidir.
  • Piyasadaki en gelişmiş ve güvenli yatak başı ıslatma alarmı olan STOPEE™’yi kullanır.
  • THERAPEE™ 'nin fiyatı bir klinikte “yüz-yüze” alacağınız yatak ıslatma tedavisi için söz konusu olan maliyetin çok altındadır.
  • Tedavi, süre kısıtı olmaksızın hasta tamamen iyileşene kadar devam eder. Tekrarlayan durumlarda, hastanın hiç bir ek ücret ödemeden tedavi hakkı vardır.
  • Randevular klinik çalışma saatlerine bağlı değildir. Ebeveynler işlerinden, çocuklar ise okullarından uzak kalmazlar. Zamandan ve ulaşım masrafından kazanırsınız, park ve benzeri sorunları yaşamazsınız. Kontrol seanslarına kendi evinizde size en uygun zamanda katılabilme esnekliğiniz vardır.

X