oğlum geceleri altına kaçırıyor....

bez naylon kullanmıyoruz ama yatağında yatak koruyucusu ile ekstra çarşafı var. yaptığında değişebileyim diye. yatma konumuzda sıkıntılı malesef gece 24,00 den önce uyutamıyoruz. biz ne zaman yatarsak ancak o zaman yatıyor.
saatleri yatma saatine göre ayarlayın o zaman, yattıktan 2 saat sonra toplam 2 defa kaldırmanız yeterli.Ama dediğim gibi MUTLAKA uyanık olmalı, gözü kapalı hatta sürüklenerek gidip tuvaletini yapması sadece günü kurtarır, iyileşmesini sağmalaz. Sabah kalktığında hatırlamalı gece uyandığını. Elini yüzünü soğuk suyla yıkayabilirsiniz. Rica ederim iyi akşamlar

Esinizde kucukken gece yatagini islatiyor muymus? Bu sorunda genetik onemlidir. Babada da ayni sorun varsa cocugunuzun normal cocuklardan 7 kat daha fazla altini islatma durumu var. Eger siz cocuklugunuzda oyleysenizde 4 kat daha fazla risk grubunda.
bizde yok ama eşimin kuzeninde varmış bildiğim kadarıyla 20 li yaşlara kadarda yapmış.

tamam o halde anlatıyorum bugüne kadar %90 başarılı olduğum bir yöntem. Öncelikle ailelere verdiğim çıktıyı buraya yapıştırayım:

TAKVİM YÖNTEMİ KULLANILIRKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR

1- Akşam yemeğinden sonra sıvı alımı yasak. (Su, süt, meyve suyu, kola, ayran vb…)

1- Yatmadan tuvalete götürelim.

2- Akşam 22.00 de uyutalım.

3- İkişer saat aralıklarla çocuğu uyandıralım. (Saat 00.00 ve 02.00 da) Her gün aynı saatte kaldırmamız çok önemli!

4- Uyandığında çocuğa uyanık olduğundan emin olmak için bir tane soru soralım. (Kaç kardeşsiniz, babanın adı ne vb.) Tuvalete yürüyerek gitmesini sağlayalım.

5- Tuvalete girmeden ellerini ve yüzünü soğuk suyla yıkamasını sağlayalım. (Uyanmasını sağlamak için)

6- Bu süreç içinde yatağa naylon vb. sermek, alt bezlemek yok. Çünkü altındaki naylon her kımıldadığında ses çıkaracağından çocuğa bu sorunu hatırlatır ve bu sorundan kurtulamamasına neden olur. Ayrıca çocuğa güvenmediğiniz hissini verir. Bez çocukta özgüven eksikliği yaratır. Sarı renk bir nevresim kullanabilirsiniz, yatak koruyucu kullanabilirsiniz.

7- 1 aylık tablo neticesinde çocuğa ödül vaat ederseniz geceleri kalkmak için daha istekli olacaktır.

8- İki hafta sonra tablo ile birlikte kontrole gelinecek.

Ben de çocuklarımı böyle alıştırdım gece Eğitimine,ama asla yatmadan önce süt içmeden durmuyorlar bende gecede en az iki kere kaldırıyorum oğlum sabaha karşı kendide uyandığı oluyor ama yinede ayda bir iki kaçırma oluyor özellikle kızımda oğlumda çok nadir.

kahvekokusu32 kahvekokusu32
Siz en iyisi bu takvimi deneyin hiç ilerlemezse bi çocuk psikoloğuna gidin ve mutlaka iki yatak koruyucu bulundurun daralmamak açısından geçmiş olsun kolay gelsin.

Son kez hatırlatmak istiyorum tüm annelere, gece uyandırdığınızda çocuğunuzu kaldırıp gözü kapalı çişini yaptırıyosanız ve sabah kalktığında çocuğunuz bunu hatırlamıyorsa sadece günü kurtardınız demektir. Bizim istediğimiz mesaneyi eğitmek, çişi geldiğinde uyanmasını sağlamak. 5 yaşına kadar alt kaçırma normaldir, bunu da unutmayalım.

Benim ki de 3. 5 yaşında 12 kere tuvalete gidiyor buna rağmen her seferinde ucunu kaciriyo hep kilodu islak oluyo sürekli değiştirmekten yoruldum gece de iki kere kaldırıyorum k aldirmazsam altına yapiyo idrar testi yaptırdım temiz neden olabilir fikri olan varmi

15 sene evvel tv bir çocuk dr. Konuktu 6 yaşındaki oğlum her gece wc kaldırdığım halde her gece kaçırıyor du
Ne yapmalıyım Dr cevabı
çocuk yatarken hep korkuyla yatıyor yatağı ıslatacağım annem kızacak kıźmayın, uyandı yatak ıslak o oğlum sen nekadar terlemişsin ( tatlı dille ) evet anne (neşeli ) çok terlemişim hadi oğlum beraber değiştirelim çarşaf mızı yorgani beraber değiştirdik, terlemişsin güzel ďuş yaptık okadar ogün son ğündü hıç ıslatma dı
yavrum korkudan kaçıriyormuş sizde deneyın bol sanşlar

çoğunlukla yatmadan bi kaç saat önce bir şey içirmemeye özen gösteriyorum ama olmuyor, çok da geç yatıp erken kalkıyor. yatmadan öncede muhakkak tuvaletini de yaptırıyorum yine de olmuyor...

acaba sorun burada olabilir mi?
çocuk yeterince uyuyamıyorsa çok yorgun oluyordur (6 yaş, 10 saat civarı gece uykusu uyumalı)
yorgun olan çocuk da çişi gelse de uyanamaz
benim oğlum, gerçi henüz 4 yaşında ama, çok yorgun olduğunda uyanamıyor çiş için
fakat normal zamanda yattıysa, çok yorgun değilse, uyanabiliyor

Benim ki de 3. 5 yaşında 12 kere tuvalete gidiyor buna rağmen her seferinde ucunu kaciriyo hep kilodu islak oluyo sürekli değiştirmekten yoruldum gece de iki kere kaldırıyorum k aldirmazsam altına yapiyo idrar testi yaptırdım temiz neden olabilir fikri olan varmi

5 yaşa kadar normal diye biliyorum
bizimki de çoğu zaman 1-2 damla kaçırmış oluyor (4 yaş)

Daha geçen hafta aynı sorundan 3,5 yaşındaki kızımı doktora götürdüm. Bizim gece değil gündüz problemimiz vardı ve artık bütün çişini üstüne yapmaya başlamıştı öyle ucundan kaçırmak falan da değil yani.

Gittiğim doktor idrar tahliline bile gerek duymadı. 5 yaşına kadar çok normal,tuvalet eğitimini tamamladığımız halde neden böyle oluyor diye düşünmeyin dedi. Her seferinde anlayışla yaklaşacaksınız,tuvaleti onun için konforlu bir hale getireceksiniz ve en önemlisi tuvaleti gelsin veya gelmesin 2 saatte bir muhakkak tuvalete oturtacaksınız dedi. Kızım da yanımdaydı doktor anlatırken ve 10 gündür çok şükür minik bir kaçırma dahi yaşamadık. Dediklerini harfiyen uygulamanın yanında bir de ödül koydum barbie alacağım ona :) acayip motive ediyor tavsiye ederim.

Daha geçen hafta aynı sorundan 3,5 yaşındaki kızımı doktora götürdüm. Bizim gece değil gündüz problemimiz vardı ve artık bütün çişini üstüne yapmaya başlamıştı öyle ucundan kaçırmak falan da değil yani.

Gittiğim doktor idrar tahliline bile gerek duymadı. 5 yaşına kadar çok normal,tuvalet eğitimini tamamladığımız halde neden böyle oluyor diye düşünmeyin dedi. Her seferinde anlayışla yaklaşacaksınız,tuvaleti onun için konforlu bir hale getireceksiniz ve en önemlisi tuvaleti gelsin veya gelmesin 2 saatte bir muhakkak tuvalete oturtacaksınız dedi. Kızım da yanımdaydı doktor anlatırken ve 10 gündür çok şükür minik bir kaçırma dahi yaşamadık. Dediklerini harfiyen uygulamanın yanında bir de ödül koydum barbie alacağım ona :) acayip motive ediyor tavsiye ederim.
Ben de oğlumu 3,5 yaşındayken doktora götürmüştüm. Çünkü tükenmiştim. 2,5 yaşında başladım tuvalet eğitimi vermeye, 6 ay altı açık gezdirdim, bana mısın demedi, öğrenmedi.

İşin ilginci gece altına yapmıyor, gündüz yapıyordu. Yani aslında tuvaletini tutabiliyordu fiziksel olarak ama sanırım psikolojik olarak hazır değildi daha. Tablolar, ödüller hepsini denedim. en sonunda pes ettim, altını tekrar bağladım 6 aydan sonra, bir sene inatlaşmadım, yalnızca ben götürdüm hep, çünkü tuvalet saatini biliyordum. Devamlı ne oldu diye soranlara da kafama takmıyorum, 10 yaşına kadar olan bezler var, olmadı onları takarım diyrdum. doktora götürdüm. Br kaç tahlil yaptı ve 4 yaşına kadar normaldir dedi, gönderdi. Kızmıştım ben de. Ama 4 yaşına girdiği gün, anne ben artık bezimi çıkarmak istiyorum dedi, çıkardı ve bir daha altına yapmadı.

Çocuklar kimi zaman psikolojik sebeplerle yapıyorlar bunu. Konu sahibi, doktora git, yapabileceğin her şeyi yap tabi ki. Ama sakın kızma çocuğuna olur mu? O şu anda bunu kontrol edemiyor, psikolojik olarak ezilmesin bunun altında. İlla ki çözülecek, ama belki uzun sürecek. Eğer sebep psikolojikse, önce çocuğun içinde bir şeyleri halletmesi lazım. Allah yardımcın olsun.

Insallah genetik degildir ve gecer.
Kuzenimin 7 yasindaki oglu hala ara ara altina kacirir. Yine sukrediyoruz ona.
Cunku baba tarafindan dedesi evliyken bile altina kacirirmis, yani dusunun askere gittiginde bile. Cok saskinim bunu duyduktan snra. Askerde neler cekti acaba bu sebepten dolayi. Herkesin yaninda yerin dibine girmistir her seferinde.

Benim 14 yaşıma kadar sürdü. Baba tarafımdaki tüm kadınların da 16 18gibi skoru var. :eek: anneme doktora götürmediği için çok kızgınım onu da babanem engellemiş genetik bizimkilerde geçiyo diye. Ama inanılmaz psikoloji bozuyor. Ben artık aklım ermeye başladığı için çok sinirleniyodum gece uyumuyodum gün içinde su içmiyodum. Öyle öyle aştım. Hatta bi arkadaşıma kalmaya gitmiştim. Bütün gece uyumadım korkudan. 18ine kadar yapan halalarım hiç mi moralleri bozulmuyordu bilmiyorum ama ben düzeltemeseydim kafayı yicektim :-)

Yatmadan evvel sıvı aldırmayın, saati kurup mutlaka çişe kaldırın, çiş yapıp üstünde öylece uyuduğu zamanda üşür ve daha çok çiş kaçırır, mutlaka saati kurup kaldırmalısınız, lütfen kuzmayın, o çok üzülüyor kaçırdığında... Mutlaka alışır...

Son düzenleyen: Moderatör:
bizde yok ama eşimin kuzeninde varmış bildiğim kadarıyla 20 li yaşlara kadarda yapmış.
Genetik Faktör
Yatak ıslatmanın çok net bir kalıtsal özelliğinin olması, bütün araştırmacıların ortak görüşüdür. Kliniğimize gelen yatak ıslatan çocukların ebeveynlerinin %75 i bir ya da her iki ebeveynin veya kardeşin, çocukluğunda yatağını ıslattığını bildirmişlerdir. İkinci nesil büyükleri incelediğimizde (büyükbabalar, amcalar, dayılar, yeğenler), %90 dan fazlasında yatak ıslatma geçmişinin olduğunu görürüz.
Ancak, bu genetik faktörün, tıbbi bir sorunu işaret edeceği sonucuna varılmamalıdır. Yatak ıslatma, uyku sırasında dolu mesaneden beyne gönderilen sinyalin farkına varılamaması durumudur. Sonuç olarak, sfinkter kasını kasacağı yerde, çocuk mesanesini gevşetir ve idrar yapmaya başlar. Bu durum, önleyici tedbirlerin öğrenilmesiyle düzeltilebilir.
Zaman zaman ebeveynlerin “eğer ortada bir genetik faktör var ise, tedavinin nasıl bir yardımı olabilir ki?” şeklindeki soruları ile karşılaşırım. Cevabım şöyle olur: “Genetik faktörler ile tedavinin başarı şansı arasında hiç bir bağlantı yoktur”. Tedavinin amacı reflex sistemindeki işlev bozukluğunu düzeltmektir.

[QU
Yatak Islatma Tedavi Edilebilir
Hem ebeveynler hem de çocuklar için, yatak ıslatma tedavi edilemez bir sorun gibi görülebilir. Çocuklar kendilerini aşağılanmış veya yenilgiye uğramış gibi hissederler. Evden uzakta bir yeri ziyaret etme veya yatılı bir kampa katılma gibi normal aktivitelerde bulunamayabilirler. Bazı ekstrem durumlarda, enürezis, arkadaşlık kurmak veya evlenmek isteyen genç yetişkinler için bir engel olarak görülebilir.
Yatak ıslatmanın tedavi edilebilir olduğunun bilinmesi önem taşır. Bu, üstesinden gelinemez bir engel değildir; aksine biraz zaman ve özen göstererek, çocuğunuza uygun bir tedavi metodunu bulabilirsiniz. En önemlisi çocuğunuza inanmanız ve bu yolda kendine güvenini inşa etmesine yardımcı olmanızdır. Bir zamanlar enüretik olanların, sorunlarını yendiklerinde hissettikleri büyük rahatlamayı kendilerinden başka hiç kimse daha iyi ifade edemez:
M. kız, on altı yaşında, on dört ve sekiz yaşlarındaki iki kız kardeşiyle birlikte tedavi oldu:
Mutluluğumu tarif edecek hiç bir kelime bulamıyorum. Artık yatağımı ıslatmıyorum ve bugün tamamen kuru kalktım. Bu harika bir duygu. Mektubumu okuyan bütün kız ve erkek çocuklar, beni dinleyin, sakın vaz geçmeyin. Kendinize inanın. Ben inandım ve başardım. Siz de denemelisiniz. Bir gün yatağınızı ıslatmayı bırakacaksınız ve bu harika bir şey olacak. Sizin de kısa bir süre içinde temiz ve kuru kalkmanızı bütün kalbimle diliyorum. Bana inanın; bu muhteşem bir şey.

N. kız, onbir yaşında:
Ne siz ne de bir başkası yatağımı ıslatmayı bıraktığım için ne kadar mutlu olduğumu hayal edebilir. Kendimi ifade etmek benim için kolay değil...Son olarak, başardım, diyebilirim...Tedaviden önce evden başka bir yerde yatıya kalamazdım. Küçük kız kardeşimin yatak ıslatma sorununun benden önce geçmesi beni gerçekten çok üzmüştü. Bu, hayatımda başıma gelen en harika şey.
OTE="TZSE, post: 45851837, member: 674042"]Yatmadan evvel sıvı aldırmayın, saati kurup mutlaka çişe kaldırın, çiş yapıp üstünde öylece uyuduğu zamanda üşür ve daha çok çiş kaçırır, mutlaka saati kurup kaldırmalısınız, lütfen kuzmayın, o çok üzülüyor kaçırdığında... Mutlaka alışır...[/QUOTE]

Yatak Islatma Tedavi Edilebilir
Hem ebeveynler hem de çocuklar için, yatak ıslatma tedavi edilemez bir sorun gibi görülebilir. Çocuklar kendilerini aşağılanmış veya yenilgiye uğramış gibi hissederler. Evden uzakta bir yeri ziyaret etme veya yatılı bir kampa katılma gibi normal aktivitelerde bulunamayabilirler. Bazı ekstrem durumlarda, enürezis, arkadaşlık kurmak veya evlenmek isteyen genç yetişkinler için bir engel olarak görülebilir.
Yatak ıslatmanın tedavi edilebilir olduğunun bilinmesi önem taşır. Bu, üstesinden gelinemez bir engel değildir; aksine biraz zaman ve özen göstererek, çocuğunuza uygun bir tedavi metodunu bulabilirsiniz. En önemlisi çocuğunuza inanmanız ve bu yolda kendine güvenini inşa etmesine yardımcı olmanızdır. Bir zamanlar enüretik olanların, sorunlarını yendiklerinde hissettikleri büyük rahatlamayı kendilerinden başka hiç kimse daha iyi ifade edemez:
M. kız, on altı yaşında, on dört ve sekiz yaşlarındaki iki kız kardeşiyle birlikte tedavi oldu:
Mutluluğumu tarif edecek hiç bir kelime bulamıyorum. Artık yatağımı ıslatmıyorum ve bugün tamamen kuru kalktım. Bu harika bir duygu. Mektubumu okuyan bütün kız ve erkek çocuklar, beni dinleyin, sakın vaz geçmeyin. Kendinize inanın. Ben inandım ve başardım. Siz de denemelisiniz. Bir gün yatağınızı ıslatmayı bırakacaksınız ve bu harika bir şey olacak. Sizin de kısa bir süre içinde temiz ve kuru kalkmanızı bütün kalbimle diliyorum. Bana inanın; bu muhteşem bir şey.

N. kız, onbir yaşında:
Ne siz ne de bir başkası yatağımı ıslatmayı bıraktığım için ne kadar mutlu olduğumu hayal edebilir. Kendimi ifade etmek benim için kolay değil...Son olarak, başardım, diyebilirim...Tedaviden önce evden başka bir yerde yatıya kalamazdım. Küçük kız kardeşimin yatak ıslatma sorununun benden önce geçmesi beni gerçekten çok üzmüştü. Bu, hayatımda başıma gelen en harika şey.

Yatmadan evvel sıvı aldırmayın, saati kurup mutlaka çişe kaldırın, çiş yapıp üstünde öylece uyuduğu zamanda üşür ve daha çok çiş kaçırır, mutlaka saati kurup kaldırmalısınız, lütfen kuzmayın, o çok üzülüyor kaçırdığında... Mutlaka alışır...

X