Ne zaman cikacagim bu cenderenin icinden 😔

Paspasta sakinleştikten sonra sarılıyorlardi. Bu da çocukta, "sorun cikarirsam sevgiye ulasabilirim" algısı yaratir diye düşünüyorum.
Anne sevgisini koşullu hale getiriyorlar. Yaramaz olursan, istemedğim bir şey yaparsan sevmem demek aslında. Çocuk koşulsuz sevildiğini hissedemiyor ki…
Bütün beyinli çocuk, koşulsuz ebeveynlik kitaplarından öyle güzel anlatıyor ki. O kitapları okuyup ceza veren insan olamaz bence

Ceza sadece düşünce paspası değildir. Çocuğum bana vurursa uygun bir kararda aynı şekilde vurur ve bak acıdı, benimki de acıyor derin. Düşürdüğünü döktüğünü toplatır ve toplatırken yanlışlığını anlatırım. Saçma sapan bir ağlama nöbetinde onu görmezden gelirim hatta odasına götürüp susmadan çıkma ağladığını değil konuşarak derdini anlattığını duymak istiyorum da derim. Oğlum 12 kızım 8 yaşına girmek üzere, ikisi de gayet girişken uyumlu ve özgüvenli çocuklar. Yapma dediğim şeyi yaparsa sevdiği bir şeyden men ederim. Çünkü hayatta böyledir. Her etkinin bir tepkisi vardır.
Öğününü yemedi diye yediğinde verdiğiniz atıştırmalıkları vermemek ceza değil mi yani oğlunuz uykusundan uyanıp ağladığında "sen bir hata yapmışsın ve bunun karşılığı bu, aynı şeyi tekrar yapmazsan sıkılmak zorunda da kalmazsın" demeyi denediniz mi?
17 yıllık öğretmenim, iki çocuğa sahibim, bir çok çocuk gelişimi kitabı okuduğum gibi üstün yetenekliler, yaratıcılık ve özel çocukların eğitimi üzerine ağitimler aldım. Özel öğrenme güçlüğüne çalışmak üzere hazırlık yapıyorum. Beni da hala öğrencilerim arar dua eder, şu anki öğrencilerim de hayrandır bana ki 17 yıl boyunca hep hayran olunan öğretmen konumunda oldum.

Çocuklarıma ceza veririm yeri geldiğinde, neden ceza aldıklarını bilirler, karşıma geçip çatır çatır haklarını da savunurlar. Ceza vermek despot olmak değildir. Hatanın bedelini ödemeyi öğretmektir. CEza deyince hepinizin aklına despot insanlar geliyor. Tatlı sert diye bir model var. Hem sağlıklı hem de gerçekçidir.

Hayır ceza değil. O seçimi çünkü. Yemiyorsan kaldırıyorum diyorum yemeyeceğim diyorsa kaldırıyorum. Saat tutup şu saate kadar bitirmedin diye önünden alsam elbette ceza olurdu. Ceza köşesi uygulaması da çok yanlıştı kurumu değiştirdim. Bu kurumda da öğretmenle ilgili soru işaretlerim var gerçi ama ben eğitimde şefkatin doğruluğuna inanıyorum. Özellikle okuduğum üç kitaptan sonra ciddi anlamda değiştim. Doğru da bir değişim olduğunu düşünüyorum
Ben de branş öğretmeniyim bu arada.

Bence her çocuk farklidir ve farkli şekilde yaklaşilmali. Bazi çocuklar zaten mizac olarak daha uyumludur, sakindir. Bazileride o disiplin ve kurala daha ihtiyaci olur.

Ceza karanlik metot olsa, biz yetişkinler arasindada kullanilmazdi. Çoğu kurallara, bir ceza yada bir yaptirim olduğu için uyuluyor.

Önemli olan bu cezanin nasil uygulandiği. Şefkat ve sevgi, niye ceza ile beraber olmasin? Evet bazi şeyleri tolere edersin, gerekirse konuşursun, gerekirse çocuğun odak noktasini dağitirsin. Ancak gerekirsede ceza verirsin. Cünkü bazi çocuklar daima laftan, odak nokta dağitimindan anlamiyor. Bazilari sınırlari test etmek istiyor mesela. Ne kadar ileriye gidebildiklerini, ayni zamandada kural olduğundada ne kadar korumali olduklarini anliyorlar.

Kizimi uyaririm ve son nokta odasina yollarim. Onun duygulari biraz azalinca yanina giderim ve o yaptiği davranişin neden kötü olduğunu anlatirim. Daima onu sevdiğimi fakat o yaptiği davranişin yanliş olduğunu anlatirim. Yani ceza daima travma demek değildir. Uygulanma biçimi ve çocuğun ihtiyaçlari önemlidir.

Travma elbette değil. Ama sevgi kesintisi olarak algılıyorlar. Koşulsuz sevgi vermesi gereken ailede çocuk yaptıklarıyla sevgiyi hak etmesi gerektiğini düşünüyor. Bu da ileride ilişkilerde bazı sorunlara da neden olabilir.
Ben bir anne olarak her zaman her koşulda yanında olacağımı bilmesini istiyorum.
Etkili anne baba olmak kitabında da diyor bunu. Çocuklara cezalara direnç geliştirirler. Her seferinde dozu arttırmanız gerekir. Şimdi ufak işe yarıyor ama ileride ergenlikte sizi kızdıracak şeyleri bilecek ve sizden gizlemeyi öğrenecek diyor. Esasında katı ve cezalı sistemde çocuk anne babasından saklanmayı gizlemeyi öğreniyor. Bu bana daha korkunç geliyor. Ve dediğim gibi etkili dinleme yöntemiyle cezadan daha iyi verim alıyorum. O kitabı da herkese öneriyorum bu nedenle

Ceza değil zaten yaptığının geri donutunu alıyor çocuk. Kimse elinde kızılcık sopasıyla gestapoluk yapmıyor evde ama yaptığı şeyin sorumluluğunu da almalı. Ben tamamen sakinleşip normale döndüğünde seni seviyorum ve bu yaptığın çok yanlış çünkü diye anlayacağı dilden uzun olmayan tek bir cümle kuruyorum eğer anlamadiysa soru soruyor yine açıklıyorum ve sarılıp konuyu kapatıyoruz. Sevgi ve sınır çizmek birbirinden bağımsız şeyler bunu ayırt edebildiğini biliyorum ve evet her çocuk farklıdır

Allahim sanki kendim yazmis gibiyim benimde kızım 4yasnda kardedi 10aylik buyuk olan surekli agliyor ben cinnet gecirene kdar asla dovmuyorm ama bazen cigliklar atiyorm tahamulum kalmadi surekli aglar sacma sapan istekler ..

Bir bakiyorum yanlis seyler yapmasina goz yukuyorum yapacagi rezilliklerden dolayi.ikiside gece uyaniyor kucugu emziriyorum abartisiz 5 6kez kalkar buyugude kalkar kaşı beni sacimi okşa ne gunduz rahatim var ne gece yiprandim babalarida destek olmuyor bana hasta etdiler beni

Ceza denilen şeyin uygulaması eğitim derslerinde şu şekildeydi: ceza kelimesi kullanılmadan, çocuğun sevdiği yaptığı bazı şeylerden mahrum bırakılması. Artı baktığım kaynaklarda şu yazıyor: “bu hareketin beni sinirlendirdi” dediğimizde ben seni seviyorum ama yaptığın şey doğru değildi ve bana kendimi kötü hissettirdi mesajını vermiş oluruz. Yani ceza yok değil aslında var, çocuğa kızmak yanlış değil aslında olması gereken bir şey. Yazdığım şekilde uygulandığında çocuk ruhu örselenmez.

Cocuklarla ilgili terapi yapan bir psikologa gitmenizi oneririm. Ben ve esim gittik oglumun davranislarinda epey duzelme oldu. Anne babanin nasil davranmasi gerektigini cok guzel anlatiyorlar, oyun terapisi de yapmisti. Gec kalmayin derim, cocuklar kucukken tedbirinizi alin

Evet çocuğa sadece negatif yaklaşirsan ve yaptiği yaramazlik=onlarin kişiliği gibi ifade edersin, tabiki ceza etkisizde olur, travmada olur.

Cocuklarin o sevgiyi his etmeleri icin kuralada, cezayada ihtiyaci vardir. Dünya onlara yoksa çok fazla kaos gelir. Cocuklara düzen gerekiyor. Ve bu düzen her yaramazlik yaptiklarinda "yapma etme eyleme annecim" ile sağlanmiyor.

Ha elbette bazi çocuklar bu yapma etme demelerinden bile etkilenir ve yapmazlar. Ancak mesela benim kizima "ayaklarini masaya koyma" dediğimde en basiti, gidip ayağini masaya 1 mm uzakta tutar, ben napacam diye test etmek için. Sürekli kural delme peşinde. Ben hiç ceza vermeseydim kizim kurallarin yarisina uymazdi.

Cezalari yeterici kadar anlatirsan (bu nedenden dolayi ceza aliyorsan, bir daha yaparsan tekrar ceza alirsin ancak ne yaparsan yap seni daima seviyoruz hepte seveceğiz) dersen, çocuga daima şefkat gösterirsen (sade "iyi" olduğu için değil, onun o olduğu için şefkat gösterirsen), çocuk cezayi, ceza olarak algilar. Ve o dozda yükselmez.

Yani "ben yaramazlik yaptim, şimdide sonucuna katlaniyorum" olarak algilar. Tipki senin yemek konusu gibi. "Annem beni sevmiyor diye atiştirmalik vermiyor" diye düsünmüyor çocuk. "Ben ögünü yemedim, ondan dolayi atiştirma vermiyor annem" diye algiliyor çocuk.

Diş dünya bu arada ev ortami gibi değil. Bir şekilde yaptiklarinin sonucu olduğu öğrenmeli cocuk. Negatif duygularida tatmali. Ebeveyni yorgunda görmeli, kizdiğinida görmeli. Bir coping mechanismi geliştirmeli. Bunu evde, onu her koşulda seven insanlar ile geliştirmezse, büyüdükçe diş dünyada cok sıkıntilar yaşar. Hayal kirikliklarina oğrar.

Oğlum da bu anlattiginizin eksiği var fazlası yok cinstendi.
Şuan 5.5 yaşında ve çok çok düzeldi.
Yapısı böyle kabullenin, düzelse de hiçbir zaman sakin munis olmuyorlar ve evet ikinciler de örnek aliyor malesef.
Her zaman ağlamaya meyilli olarak kalsalar da, zamanla çok çok daha aklı başında hareketleri olacak bana inanın, ama bir ama iki sene sonra.
Siz sakinliginizi koruyun,bu ivme hiçbir zaman daha kötü olarak ilermeyecek..

Yanlış anlamayın ama iki çocuğunuzun yaş aralıgı çok az değil mi? Kardeşi olduktan sonra kıskandı mı acaba ya da ilgisiz mi kaldı ? Keşke biraz daha büyüseydi, sizle doya doya vakit gecirseydi. Böylece siz de bu kadar yıpranmazdınız.

Süper dadi pedagog degilmis nette oyle yazıyordu yıllarca kandirilmisiz diyordu biri olan bugra ya oldu

Süper dadi pedagog degilmis nette oyle yazıyordu yıllarca kandirilmisiz diyordu biri olan bugra ya oldu
Evet üyeler yazdi. Dava 3 gun once sonuclanmis ustelik. Buğra'nın yaşadığı olumsuz deneyimlere bu sekilde yerleri yumruklayarak gulmeniz hoş olmamış.

Burda hep yazıyorum ama lütfen çocuklarınız uyuduğunda hangi ildeyseniz ergoterapist araştırın ve acilen gidin ince kendi ruh sağlığınız için çünkü bu caresizliginiz bana öyle tanıdık ki ben ilk gittiğimizde oğlum için ağlayarak anlattım halimi lütfen dedim bu durumu çözelim çünkü ben oğlumla iliskimi kaybetmek uzereyim bu yasadiginiz çaresizliği o kadar iyi anlıyorum
Benim oğlumda dogdugundn beri hem çok hasta olurdu sürekli hastane ilaç doktor hem de sürekli ağlardı ama artık ben öyle bir seviyeye gelmiştim ki ağladığı an Stresten gözlerim kararmaya başladı tahammülüm kalmamıştı ve ilişkimiz ciddi olarak zedelenmeye başladığı an kararımı verdim 2 gün içinde içime sinen bir ergoterapist buldum ve koşarak gittim.
Şu an 5 aydır gidiyoruz bu ağlama krizleri kendini yerlere atmalar çok tehlikeli hareketler yarı yarıya azaldı diyebilirim oğlu. Beni duyuyor ve anlıyor bu beni mutluluktan ağlattı lütfen eşinizi duymayın dinlemeyin karşı çıkıyorsa da randevunuzu alın ve gidin derim uzun oldu ama yasadiklarimiz çok benzerdi umarım faydalı olur

Evet üyeler yazdi. Dava 3 gun once sonuclanmis ustelik. Buğra'nın yaşadığı olumsuz deneyimlere bu sekilde yerleri yumruklayarak gulmeniz hoş olmamış.
Esprisine diyorm bugrayi olumsuz mu degilmi bilemem ama duzeltti kadin .netteki yaziyi paylasmistim tamami oyle idi

Baris musluyida övuyorlar cocuklar uzerinde de demo iyileşme yapıyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…