• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum

Merhaba, 27 yaşındayım 1 yıldır birlikte olduğum sevgilim var 1 ay sonra nişanımız var.

Sevgilim mühendis 5 bin kadar maaşı var bende çalışıyorum. Ama çok fazla kredi borcu var maaşının tamamı neredeyse. Ekonomik durumları olmadığı için nişan bu kadar geç kaldı ve düğün seneye kaldı.

Benim düşüncelerime göre düğün nişan vs. Süreçleri erkek yapmak zorunda değilde elimizden ne geliyorsa onu yaparız şeklinde. Örneğin, 1.5 TL ye nişan kıyafeti beğendim erkek arkadaşıma bunu ben ödeyeyim diye ısrar ediyorum aynı zamanda kuaför paramı , ayakkabıımı vs daha bi kaç şeyi ben veririm diyorum hayır diyo müsade etmiyor ben yaparım diyo öyle desede ben yinede seçim yaparken uygun şeyler seçiyorum.

Asıl soruna gelirsek daha önce de buna benzer bu konum olmuştu ama şimdi direk bunun hakkında konuşmak istiyorum dağılmasın konu diye.
Sorun şu; erkek arkadaşımla babalar günü hediyesi aldık babasına 190 TL ye tişört. Ertesi gün sevgilim tekrar bi hediye daha aldı adidasın bi modeli 900 TL ayakkabı.
Şimdil diyeceksiniz ki sanane kızım babasına bir hediye almasın mı evet tabiki alsın asla böyle bir şeye karışmam evli bile olsak. Ama 1 ay sonra nişanı olacak erkek ailesi yapması gereken büyük masrafları olan çocuğuna bu fiyatta bir hediye aldırması ondan istemesi beni şok etti arkadaşlar.

Ve dünden beri çok kafama takıyorum heves falan kalmadı henüz bi alyans bi tek taş aldı bana ikiside hiç istediğim gibi değil sadece ucuz olsun diyerek aldığımız şeyler. Lütfen bana bi akıl verin ben haksızsam aklımı başıma getirin çok ihtiyacım var şuan yolun çok başındayım korkuyorum bu işlerden. Teşekkürler
Merhaba, bir yıllık ilişkide nasıl geç olmuş oluyor nisaniniz? Bence ortalama bir süre. Hatta bana göre erken bile... Para mevzusuna gelince, sevgiliniz her şeyin üzerinden kendi başına gelmek isteme çabası takdir edilesi bir durum ama gereksiz... Nişan arifesinde babasına 900 TL Lik hediye alması kadar gereksiz. Sizin yüzükleriniz istediğiniz gibi neden olmadı? Siz mi istemediniz yoksa sevgiliniz mi onları almanızı istedi? Bana göre pahalı yüzük de gereksiz, ayakkabı da. Yani aylık toplam maaşınız 10000 TL olsa da gereksiz. Böyle şeyler maneviyatı götürüyor benim fikrime göre. Hiç bir şeyde aşırıya ve gösterişe kaçmamak lazım bana göre. Ama sevgiliniz babasına aldığında maddiyat gozetmiyor, size aldıklarında maddiyata bakıyorsa o sorun olabilir. Pek sanmıyorum ama... Bu arada 1.500 TL de bir nişanlık için çok bence. Ama tabi ki sizin kararınız. Çok beğendiyseniz de güle güle giymenizi dilerim :)

Utanıp sıkılmanızı anlıyorum, ben de pata küte dalın meseleye , kavga çıkarın demiyorum zaten.
Usulünce, cümleleri özenle seçerek, para vurgusundan ziyade "hayatım bak fazla açılıyoruz sanki, bu sene çok da gereği yoktu, bak önümüzde bir sürü masraf bizi bekliyor, babandır tabi ki hediye alacaksın ama bu sene kalsaydı, elzem olmayan harcamalarımızı kıssak mı biraz..." gibi gibi, senin paran benim param'dan ziyade bizim ekonomimiz bizim şartlarımız diye konuşun. Evlenince de "benim maaşım kafama göre harcarım" kafasına girmesin.

Eşim de sevgiliyken kardeşlerine para gönderirdi ama gereğinden fazla, hani kendi cebinde kuruş kalmayana kadar onlara verirdi, biz de aynı evde birlikte yaşıyorduk ve ben tüm maaşımı ikimiz için ortaya koyarken o gidip kafasına göre davranıyordu. Konuşmak zorunda kaldım. Böyle olmaz yavrum dedim, çark böyle dönmez.. Artık 2 kişiysek ekonomimiz ortaksa bana da danışacaksın, hesapları kitapları birlikte yapacağız, herkes başının çaresine baksın, bizim de birikim yapmamız lazım dedim. O oldu. Alınmadı gücenmedi, çok haklısın dedi, odur budur bi problem yaşamadık ikimiz de. Zaten kırılacaksa, sen benim parama karışamazsın diyecekse oturun ciddi ciddi tekrar düşünün.

Bunlarda haklısınız ama siz birlikte yaşıyormuşsunuz

Konudaki sevgili belki de evlilik yoluna girmeden, ekonomiyi “biz” haline getirmeden ailesine yönelik isteklerini halletmek istiyor olabilir

Bu nedenle önce onun düşüncelerini planlarını dinlemekte fayda var yan evli olunca babaya 900 tl ayakkabı alınmaz ama şimdi bekar o evde yaşıyor parası üzerinde serbest tasarruf hakkı varken alayım demiş olabilir

Bu bir seferlikse olup bitmiş ama hep böyle ise sıkıntı büyük olacak gibi

Yapacağınız en ekonomik hareket nişamı ertelemek. Seneye olacak düğünden 2 ay kadar önce aile arasında küçük bir nişan yapmayı düşünün.

Bu arada siz de bakarsınız neler yaptığına birikimine. Ailesiyle birikim yapmasın bir de mümkünse, o para sizin eve değil şu anda ailesiyle yaşadığı eve gidecek gibi görünüyor...

Ben galiba yazık sıkıntı yaşamasınlar diye diye kendimi hafife aldırdım ama elimde değil durumları yok olsun dedim ben destek olurum ailem olur dedim ama iyi niyetimi suistimal etme dedim ona yine edildi işte. Bana baskı yapıyor evet pahalı şeyler beğenince biraz pahalı değil mi diyo ya ne bileyim ben evleniyorum en özel günlerim 100 liranın hesabını yapıyorum adam 900 TL ye keyfi bi harcama yaptı ben gerçekten bu olayı nasıl atlatcam bilmiyorum
Mesele sadece babasına aldığı hediye değil, borç harç içindeyken, sizin alacağınız herşeye pahallı derken, ailesine hayır diyememesi.
Evlendikten sonra da borcunuz olacaktır, siz bir yerlerden kısarken, o ailesinden maddi bir talep geldiğinde yine hayır diyemeyebilir
Bu hayır diyememesi sadece maddi konularda da olmayacaktır.
Bu kafa yapısındaki bir adam kolay kolay değişmez, evlenince de aynı düzen devam eder.
Nişanı bilemem ama evlilik konusunda acele etmeyin derim.

Mesele sadece babasına aldığı hediye değil, borç harç içindeyken, sizin alacağınız herşeye pahallı derken, ailesine hayır diyememesi.
Evlendikten sonra da borcunuz olacaktır, siz bir yerlerden kısarken, o ailesinden maddi bir talep geldiğinde yine hayır diyemeyebilir
Bu hayır diyememesi sadece maddi konularda da olmayacaktır.
Bu kafa yapısındaki bir adam kolay kolay değişmez, evlenince de aynı düzen devam eder.
Nişanı bilemem ama evlilik konusunda acele etmeyin derim.
Aslında şöyle bi şey var ailece biraz onlarda huy bu benim ailem varlıklı ama kendileri tırnaklarıyla kazıyarak kazanmış onlarda anne baba evlerinde oturmuş ama hiç bir Birikim yok. Şuna getircem konuyu sevgilimde yaz bitiminde yine bin TL civarında kaban istedi ben saçma buldum o kadar pata verilir mi diye bu isteyince ailesi de aldı doğum günü hediyesi olarak şimdi ona babası aldı tabi babası da ondan bekliyor bu konularda garip bi şey hâline gelmiş hediye işi. Sadece sevgilim alıyor değil yani ablası mesela 400 TL ye güneş gözlüğü hediye aldı sevgilime oda kız kardeşine 500 liralık saat. Yani demek istediğim onlarda bi alışkanlık bu

Aileniz nişanı yapacak size destek olacak. Ama onun ailesi hala bu süreçte oğullarından beklenti içinde olacaklar. Ben de bu işte bir gariplik olduğunu düşünüyorum. Bir de siz her şeye ben oderim, ben yaparim, buna gerek yok demeyin. Söylediğiniz gibi bir kere yaşayacaksınız bunları. İnsan ne kadar zaman geçse de unutamiyor bu tarz dusuncesizlikleri.

Konudaki sevgili belki de evlilik yoluna girmeden, ekonomiyi “biz” haline getirmeden ailesine yönelik isteklerini halletmek istiyor olabilir

Bu nedenle önce onun düşüncelerini planlarını dinlemekte fayda var yan evli olunca babaya 900 tl ayakkabı alınmaz ama şimdi bekar o evde yaşıyor parası üzerinde serbest tasarruf hakkı varken alayım demiş olabilir

Şimdi aklıma geldi aileside ona alıyor kışında onlar mont almıştı yine öyle yüksek tutarda

Aslında şöyle bi şey var ailece biraz onlarda huy bu benim ailem varlıklı ama kendileri tırnaklarıyla kazıyarak kazanmış onlarda anne baba evlerinde oturmuş ama hiç bir Birikim yok. Şuna getircem konuyu sevgilimde yaz bitiminde yine bin TL civarında kaban istedi ben saçma buldum o kadar pata verilir mi diye bu isteyince ailesi de aldı doğum günü hediyesi olarak şimdi ona babası aldı tabi babası da ondan bekliyor bu konularda garip bi şey hâline gelmiş hediye işi. Sadece sevgilim alıyor değil yani ablası mesela 400 TL ye güneş gözlüğü hediye aldı sevgilime oda kız kardeşine 500 liralık saat. Yani demek istediğim onlarda bi alışkanlık bu
Sizin tüm hediyelerin fiyatlarını bilmeniz de enteresan geldi bana bu arada.

Aile içinde hediyeleşme normal tamam ama sizin istediklerinize pahalı diye baskı yapıyor. Çünkü baştan sevgilinize baskı yapma hakkı veren sizin gereksiz yere olan fedakar, cefakar, evliliğe odaklı tavrınız.

Ayrıca sevgiliniz böyle bir aileden geliyor, siz de tam aksisiniz sıkıntı yaşayacaksınız bu konuda. Siz birikim yapmak isteyeceksin olurda borçlar biterse, sevgiliniz rahat rahat para harcamak isteyecek.

Diğer konuda da aynısını yapmışsınız, yorumlar sevgilinizle ilgili olumsuz gelince, yok öyle değil böyle, onu şunun için yaptı bunu bunun için. En son evlenme teklifi etti çok mutluyuz demişsiniz. Boşuna yapılmış oluyor bu şekilde yorumlar.

Son düzenleme:
Merhaba, 27 yaşındayım 1 yıldır birlikte olduğum sevgilim var 1 ay sonra nişanımız var.

Sevgilim mühendis 5 bin kadar maaşı var bende çalışıyorum. Ama çok fazla kredi borcu var maaşının tamamı neredeyse. Ekonomik durumları olmadığı için nişan bu kadar geç kaldı ve düğün seneye kaldı.

Benim düşüncelerime göre düğün nişan vs. Süreçleri erkek yapmak zorunda değilde elimizden ne geliyorsa onu yaparız şeklinde. Örneğin, 1.5 TL ye nişan kıyafeti beğendim erkek arkadaşıma bunu ben ödeyeyim diye ısrar ediyorum aynı zamanda kuaför paramı , ayakkabıımı vs daha bi kaç şeyi ben veririm diyorum hayır diyo müsade etmiyor ben yaparım diyo öyle desede ben yinede seçim yaparken uygun şeyler seçiyorum.

Asıl soruna gelirsek daha önce de buna benzer bu konum olmuştu ama şimdi direk bunun hakkında konuşmak istiyorum dağılmasın konu diye.
Sorun şu; erkek arkadaşımla babalar günü hediyesi aldık babasına 190 TL ye tişört. Ertesi gün sevgilim tekrar bi hediye daha aldı adidasın bi modeli 900 TL ayakkabı.
Şimdil diyeceksiniz ki sanane kızım babasına bir hediye almasın mı evet tabiki alsın asla böyle bir şeye karışmam evli bile olsak. Ama 1 ay sonra nişanı olacak erkek ailesi yapması gereken büyük masrafları olan çocuğuna bu fiyatta bir hediye aldırması ondan istemesi beni şok etti arkadaşlar.

Ve dünden beri çok kafama takıyorum heves falan kalmadı henüz bi alyans bi tek taş aldı bana ikiside hiç istediğim gibi değil sadece ucuz olsun diyerek aldığımız şeyler. Lütfen bana bi akıl verin ben haksızsam aklımı başıma getirin çok ihtiyacım var şuan yolun çok başındayım korkuyorum bu işlerden. Teşekkürler
Senin tasarruf olsun diye almadiklarinin parasi ailesine hediye olarak gidecek ve bu hep boyle olacak. Sen de hep borc odeyeceksin. Cunku belli ki hesabını kitabını bilmeyen biri. Kredi borcu varken,hediye de alinmisken 900 liraya ayakkbi almak sorumsuz olduğunu gosteriyor.

Eğer yok ayrılmam ben seviyorum diyorsanız bile kendinizden tasarruf etmeyin.

Demek ki böyle yaşıyorlar deyip sizde ne ihtiyaç hissediyor, görsel olarak ne güzel geliyorsa alın geçin. En azından içiniz acımaz. Adamın parayı tutmak gibi bir özelliği yok zaten belli ki.

İşte bu yüzden utanıp sıkılmadan oturup konuşmaları lazım, insanlar elbette evlenmeden önce parasını istediği gibi yönetebilir hatta borç harç yoksa evliyken de ailesine destek olabilir, gönüllerini alabilir, pahalı hediyeler alabilir ama eski konularından bahseden arkadaşlar oldu, ailenin beklentileri evlense de devam edecek gibi.. okumadım ama yok evin tadilatı yok şusu busu, evlilik hazırlığı ekonomik açıdan insanın belini yeterince büken bir dönemdir, ana babanın bu durumda olan evladından bu tür beklentileri olmasını anlayamam ben açıkçası..

babasına senede bir kez aldığı hediye fiyatı sizi hiç ilgilendirmez, evli değilsiniz sonuçta
ama ben bu kadar kredi borcu olan biriyle evlenmezdim ya
borcu bitsin ya da hafiflesin öyle evlenin
1 senelik ilişkide nişan neden geç kalmış olsun ki?
bence sizin birkaç seneye daha ihtiyacınız var

tüm bunlardan bağımsız olarak söylemek istediğim bişey var
maddi anlamda kendinden fedakarlık eden gelinlerin pek kıymeti bilinmiyor.
bu kadar sıkmayın kendinizi, hesap ödetmedim vs
gerek yok

Paramız varda 900 TL ayakkabı alacak kadar da yok. Zaten nişanı benim ailem karşılıyor. Nasıl davranmam gerekiyor o zaman da senin ailen benim ailem olur yarışa döner ilişki iyice kötü olur
yarış şeklinde değil ama empati yapamayan kişilere gerekiyor. sen alırsan bende alırım tarzında değilde
aslında bende alsam iyi olur ayakkabısı eskimişiti denilebiri. ayakkabıyı gereksiz bulduğunu söylemeden önce .

Eğer yok ayrılmam ben seviyorum diyorsanız bile kendinizden tasarruf etmeyin.

Demek ki böyle yaşıyorlar deyip sizde ne ihtiyaç hissediyor, görsel olarak ne güzel geliyorsa alın geçin. En azından içiniz acımaz. Adamın parayı tutmak gibi bir özelliği yok zaten belli ki.
Çok haklısınız sanırım bende düşünmeyi bırakıp gamsız bi tip olursam anca o zaman sorun olmaz

neden isteklerinizden vazgeçiyorsunuz. Neden?

Ben bi senelik ilişkide nişanın geçe kaldı denmesine aşırı takıldım 😅 şoka girdim hatta beş senelik ilişkim var hala erken mi diyebiliyorum 😀
Ya bu konu benim sıkıntımla hiç alakası yok o yüzden pek cevap verme ihtiyacı hissetmedim ama sizin bu kadar şok olmanız karşında kayıtsız kalamadım. Milyonlarca insan ve milyonlarca kültür yaşanılan bi hayat ve düşünce yapısı var. Bende 5 senede hâlâ evlenmek istediğine emin olamayan birisine şoklar geçiririm evlenmek istediğine 5 senede emin değilsen ne diye Zaman geçiriyorsun. Demem o ki her insan farklıdır..

Back