• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ne olacak kiralar

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Gayet de kızabilirsin.ev kirası bir geçim kapısı değildir çünkü.ekstra bir ücrettir.tatlinin üstündeki kaymaktır.
Havadan gelen paradır.bazı kiracılar bile ev sahibine hak veriyor ya deli oluyorum.eee evi olmayan kişiler de var.demekki geçim parası değil.geçim parası maaştır, meslekten kazanılan paradır.bir de tek gelir kapısı kirasıcılar var. Tamam da banane bundan ? Benim de tek geçim kaynağım maaşım diye gidip ertesi gün patrondan yüzde 200 zam isteyeyim, bakalım kabul edecek mi ? 100 üncü geçim kaynağı mı 1 inci geçim kaynağı mı kimseyi alakadar etmez.bir hizmetin ederi neyse odur. Mesela benim çok paraya ihtiyacım var diye 100 liralık kitabı 1000 liraya satabilir miyim ? Aynı şey. Git o zaman başka geçim kaynağı bul derler insana.
Hayatımda duyduğum en saçma şey bu. Adam belki ömür boyu çalışmış kredi ödemiş ev almış, ben gidip patrona bana zam diyemiyorsam o da diyemez diyor. E işyeri seninse dersin ortak bana zam yap diye, calisansan diyemezsin burda benzetme olmamış o yüzden çünkü ev onun. 100 liralık kitabı 1000 liraya da satışa koyarsınız. İsteyen alır isteyen almaz. Buna serbest piyasa deniyor. Başına silah dayayıp 1000 liraya alacaksın denmesinden sonra sorun yok. Tek gelir kapısı kiracılar olan kişiler var demişsiniz. E bundan bana ne demişsiniz. E siz odemiyorsunuz diye adam ek iş mi yapsin? Yememiş içmemiş almış. Keşke ben de gezip tozacagima alsaydım da kiralarda surunmeseydim. Ama malı olana bu hasretlik başka bir boyut

Mültecilerin ekonomiye yük olduğu ortada fakat söz konusu mülteciler olunca ekonomiden ziyade güvenlik açığı sorun oluyor. Mülteciler hem kadınlar hem de çocuklar için büyük sorun. Maalesef olan bunca şeye mültecileri savunan kişiler var

Dediğim gibi görüşünüz bu yöndeyse size katılıyorum. Ancak ekonomi bilimi ile ilgili eleştirimin size yönelik olmadığını tekrarlamak isterim. Bu nedenle neden savunmaya geçtiğinizi de hala anlayabilmiş değilim. Umarım sadece bir yanlış anlamaydı.

Hayatımda duyduğum en saçma şey bu. Adam belki ömür boyu çalışmış kredi ödemiş ev almış, ben gidip patrona bana zam diyemiyorsam o da diyemez diyor. E işleri seninse dersin ortak bana zam diye çünkü ev onun. 100 liralık kitabı 1000 liraya da satışa koyarsınız. İsteyen alır isteyen almaz. Buna serbest piyasa deniyor. Başına silah dayayıp 1000 liraya alacaksın denmesinden sonra sorun yok. Tek gelir kapısı kiracılar olan kişiler var demişsiniz. E bundan bana ne demişsiniz. E siz odemiyorsunuz diye adam ek iş mi yapsin? Yememiş içmemiş almış. Keşke ben de gezip tozacagima alsaydım da kiralarda surunmeseydim. Ama malı olana bu hasretlik başka bir boyut
İmzamı atarım altına...✍️

Mesajlarınızı gördükçe "bir delille kırk alimi yendim. kırk delille bir cahili yenemedim" sözü geliyor aklıma.
Bunca yılllık ekonomi biliminin söylediklerini gözleriniz kapalı inkar ediyorsunuz ve "acaba" bile demiyorsunuz.
Biraz olsun bu işten anlayan insanlar bundan 7-8 yıl önce bugünkü koşulların oluştuğunu görüp uyarılarda bulunuyorlardı mesela.
Ve inanın bu insanlar istihareye yatıp öngörüde bulunmadılar.
Ekonominin kuralları bellidir, kafasının dikine gidip bu kurallara aykırı hareket edenler bedelini ağır bir şekilde öderler.
Biz de ne yazık ki millet olarak bu ağır bedeli ödüyoruz ve öyle görünüyor ki ödemeye de devam edeceğiz.
Görmek isteseniz de istemeseniz de durum bu.
Bence bizi trolluyor ya hanimefendi. Baktım da çünkü baya alakasiz uc şeyler. İzahı olmayan şeyin mizahı olur diye şaka yapıyor

Sizin iyi niyetiniz de bosulmaya yer arıuormuş yani.bir kişiyle darma duman olmuş.ohh bahaneyi de bulmuşsunuz.kolaydı yani bu kadar iyi insan olmak.hiç bedel ödenmeyecek mi?
Hanımefendi sizinle hiç tartışmayacağım. Kendimi biliyorum ne kadar iyiyim ne kadar değilim.
Kaldı ki kimse kimseye iyilik yapmak zorunda değil. Senelerce çalışarak kredisini ödediğim bir evi birilerine hiç parasına kullandırmadığım için kötü olacaksam umrumda değil açıkçası.

Bence bizi trolluyor ya hanimefendi. Baktım da çünkü baya alakasiz uc şeyler. İzahı olmayan şeyin mizahı olur diye şaka yapıyor

Başka bir açıklama bulamıyor insan değil mi?
Ve gerçekten de ben de o boyuta geçmiştim. Izahı olmayan şeyin mizahı olur diyordum.
Şimdi neden bu tartışmanın içine girdim onu bile bilmiyorum artık.

Hanımefendi sizinle hiç tartışmayacağım. Kendimi biliyorum ne kadar iyiyim ne kadar değilim.
Kaldı ki kimse kimseye iyilik yapmak zorunda değil. Senelerce çalışarak kredisini ödediğim bir evi birilerine hiç parasına kullandırmadığım için kötü olacaksam umrumda değil açıkçası.
Ben de evimi alırken maaşım 8 bin iken 5.500 TL kredi ödüyordum. Şu anda maaşım 40 bin yine ayda en az 25-30 bin ödeyerek bir ev alabilirim. Değişen çok birşey yok. Şu anki kiralar fazla o da piyasaya müdahale edildiği için. İki yıl önceki kiralar iki senedir gerçek enflasyon üzerinden hesaplansa zaten hiçbir sorun kalmazdı. İki sene önce 2 bin olan kira bir sene sonra TÜİK artışına göre belirlense 3.5 bin olurdu. Bu yıl da yine aynı artışla 6.125 bin olurdu. Bence herkes mutlu olurdu. Ne kiracı ne de ev sahibi dert tasa yaşamazdı bu denli. Gelecek sene de böyle olursa nolacak?

Oldu bir de kiracının aidatını da biz ödeyelim. Zarar verdikleri boya badana da bize ait olsun. Hatta evimizde oturdukları için bir üstüne kiracılara para verelim
Aslında kiracıdan boya istemek çok saçma.biz zaten o yıpranma payı için kapora veriyoruz.arkamızdan toplasınlar evi diye.biz bozmuyorum ki boyayı. Zamana bağlı doğal şeyler bunlar.kiraya bağlı yıpranma payı mal sahibine ait olmalı.araç kiralama diye birşey var mesela.zamanla eskiyen arabaların yerine yenileme yapmak aracı kiralayan firmaya aittir.aynı şey.otelde kaldıktan sonra çıkarken temizliği biz mi yapıyoruz.o şekilde bırakma hakkını da elde etmiş oluyoruz odaya para vererek.

Her yatırım risktir. Ev sahipleri bunu algılamıyor. Tüm parasını dolara yatıran adam dolar düşünce kimseye saldıramıyorsa ev sahipleri de kiracıya lagaluga yapamaz. Ev alıp yatırım yaptı, yatırımı zarar ettirdi hepsi bu. Ağlaşmanın mantığı
Bakın durum zarar etmek veya etmemek meselesi değil. 2-3 yıllık kiracı yapar %25i geçer. 5 yılı geçerse emsal tespit davası hakkı var. Mahkeme ne derse o. 10 yıl üstü ise çıkarma hakkı var Ev sahibinin. Bu kadar basit.
Kızkardeşim de 7 yıllık kiraci ve ev sahibi 3 katına çıkarmak istiyor kirayı. Yapamaz. Davasını açar mahkeme fiyat belirler. Konu bu kadar.

Başka bir açıklama bulamıyor insan değil mi?
Ve gerçekten de ben de o boyuta geçmiştim. Izahı olmayan şeyin mizahı olur diyordum.
Şimdi neden bu tartışmanın içine girdim onu bile bilmiyorum artık.
Yazdıklarımda saçma olan ne var onu söyleyin de ona göre troll deyin.fırsatçıların inatla herkes kabul ettirmeye çalıştığı düzenin saçmalıklarına kafa sallamamak mı trollük oldu ?.irdelemek, mantıklı açıklama yapmaya çalışmak mı trollük oldu ?

Bu ülkede eve yatırım yapan insan hiçbir türlü zarar etmez.. bariz örneği gecen yilla bu yılın ev fiyatlarını karsilastirdiginizda ortaya çıkıyor zaten.kimse 5 liralık evini 1 liraya kiraya da vermez yüzde 25 olayı tamamen safsata..öyle olmasa kimse gıkını çıkarmadan uygulardi öyle değil mi? Marketten aldığımız bir üründe yüzde 25 sınırı var mı onu da sorgulayalim.
Uygulamak isteyen uygular. Ev sahibi de kanunsuz şekilde bıçak çekmek vs. dışında hiçbir şey yapamaz. Ha ben uygular mıyım, hayır. Ama uygulasam kimse hiçbir şey yapamaz. Zarar da şöyle ediliyor: eski kiracısı olan zarar ediyor. Sonra kanunsuz şekilde kiracı çıkarmaya çalışıyor. Ama yemiyor işte. Yatırımdan zarar eden kiracıya saldıramaz. Böyle bir dünya yok.

Ben de evimi alırken maaşım 8 bin iken 5.500 TL kredi ödüyordum. Şu anda maaşım 40 bin yine ayda en az 25-30 bin ödeyerek bir ev alabilirim. Değişen çok birşey yok. Şu anki kiralar fazla o da piyasaya müdahale edildiği için. İki yıl önceki kiralar iki senedir gerçek enflasyon üzerinden hesaplansa zaten hiçbir sorun kalmazdı. İki sene önce 2 bin olan kira bir sene sonra TÜİK artışına göre belirlense 3.5 bin olurdu. Bu yıl da yine aynı artışla 6.125 bin olurdu. Bence herkes mutlu olurdu. Ne kiracı ne de ev sahibi dert tasa yaşamazdı bu denli. Gelecek sene de böyle olursa nolacak?
Kaç sene önce aldınız ilk evinizi

Aslında kiracıdan boya istemek çok saçma.biz zaten o yıpranma payı için kapora veriyoruz.arkamızdan toplasınlar evi diye.biz bozmuyorum ki boyayı. Zamana bağlı doğal şeyler bunlar.kiraya bağlı yıpranma payı mal sahibine ait olmalı.araç kiralama diye birşey var mesela.zamanla eskiyen arabaların yerine yenileme yapmak aracı kiralayan firmaya aittir.aynı şey.otelde kaldıktan sonra çıkarken temizliği biz mi yapıyoruz.o şekilde bırakma hakkını da elde etmiş oluyoruz odaya para vererek.
Çıkarkenden mi bahşedilmiş? Evin içinde otururken kim yapacak boyayı?

Lagaluga derken. Makul oranda artışın neresi lagaluga. Gerçekten ev sahipleri evlerini boş bırakmalı
Benim ev sahibi konumu okudunuz mu? 5 aylık kiracıyken evlenicem çık dedi. Kirayı 5’ten 10’a çıkarmak istedim kabul etmedi. Mesele para değil dedi, sonra 13 yap otur dedi. İşte bu lagalugadır. 5000’den 10000’e çıkarmak da gayet makuldü.

Bakın durum zarar etmek veya etmemek meselesi değil. 2-3 yıllık kiracı yapar %25i geçer. 5 yılı geçerse emsal tespit davası hakkı var. Mahkeme ne derse o. 10 yıl üstü ise çıkarma hakkı var Ev sahibinin. Bu kadar basit.
Kızkardeşim de 7 yıllık kiraci ve ev sahibi 3 katına çıkarmak istiyor kirayı. Yapamaz. Davasını açar mahkeme fiyat belirler. Konu bu kadar.
Hmm güzel sistem aslind.uygulanabilse.

Ben de aynı şeyi söylüyorum aslında

Kaç sene önce aldınız ilk evinizi
Benim bir evim var ben tayinciyim diyeyim. Başka şehirde yaşıyorum. İki sene kadar önce 1.39 dan aldım sanırım. Geçenlerde bile 0.64 faiz oranıyla ilk evini alanlar vardı. O dönem de aynı şekilde fiyatlar yüksek gelse de oldukça makuldü. Zaten evi alırken maaşın en az 2/3 ünü bağlamak gerekiyor maaşa göre.

Çıkarkenden mi bahşedilmiş? Evin içinde otururken kim yapacak boyayı?
Mal sabibi mantiken bakimdan sorumludur.otele girerken yatağı sen ser, mutfağı sen sil mi diyoruz kiralayan kişiye.ya da şofben bozuk sen yaptırıver mi ? en iyi şekilde hizmeti sunmak zorundasın.senin görevin.ama mantiken tabi.ülkede ne mantikli ki bu olsun? Aslinda hizmeti alan kişinin memnun olması üzerine kuruludur bu işler.parayı veren eksiksiz hizmeti haketmiş olur.ama yine mantiken tabi.benim malıma başkası mı bakım yapacak.o bakım yapacak ben kiraya verip paraları cebe indireceğim öyle mi ? O verdiğim kiranin bir nedeni de mala bakim maliyeti zaten.senin gününü gün etme maliyetin değil yani.ben hizmete para ödüyorum sana değil aslinda.Böyle düşününce saçma bulmayan yoktur heralde.ama ne saçmalıklar normale dönüyor toplumda kabul görünce .parayı almaya varım ama en ufak bir masraf kapısına da yokum öyle mi 😀😀. Yetki var ama sorumluluk yok.bunu savunuyor koca ülke.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back