bu arada özelden soru soran bir arkadaşım olmuş, msj sayım yetmedıgı ıcın maalesef cevaplayamayacagım. burdan yazmak ıstedım hem kendısıne hem ılgılenenlere.
ben mufettıslıgı hem ıngılızcem olmadıgı ıcın, hem de baglı oldugu kurum/bolum/mudurluk her ne ıse en üst kademelerınden bırı oldgu ıcın tercıh ettım. İİngilizcenız 60 soruda 42 yı gecemeyecek derecede ıse uzmanlık bıraz zor. Bildrigim kadarıyla yalnızca malıye bakanlıgının ve yenı kurulan aıle sosyal pol. bakanlııgının uzmanlıklarında ıngılızce ıstenmıyor. Başka var mıdır ıngılızce sartı olmayan uzmanlık bılmıyorum. Ancak bakanlıkların mufettıs yardımcılıgı sınavlarında ıngılızce ıstenmez. ust kurullar ister..Yani ingilizceniz iyi değilse hedef mufettıslık veya maliye, ASP bakanlıgı, düz memurluk olsun..
Uzman yardımcılıgı/uzmanlık duz memurdan farksız denılebılırdı belkı oncelerı. Yanı tabıkı nıtelıklı memur, ancak ucretlerı dusuktu ancak son 666 sayılı KHK ile tum mufettıs ve uzmanların maasları esıtlendı. Yanı yıl ıcınde aylarca evınden ayrı yatan mufettıs ıle 08-17 dairesinde oturan uzmanın yaptıgı iş eşit dendı ve ucretlerımız eşitlendı, tek avantajımız harcırahımız ve yetkılerımız kaldı.. Tabı mufettısler uzmanları, uzmanlar mufettıslerı begenmez orası ayrı:) ama tüm idari kadronun idari denetımı müfettiştedir, o da ayrı :)
önceki mesajımda bahsettiiğim ilk oturum alan derslerınden mezun olmayanlar ben basaramam dıye endıselenmesın. bende Çalışma ekonomısı mezunu olarak bi iktisat mezunundan fazla ıktısat yaptım. Yanı bolum olarak herhangı bır ayrım yapılmaz, asla.
Çalışma düzenı olarak; ben dershaneye gıttıgım donem, derste anlatılan derslerı not aldım, ewe geldım yazarak deftere gecırdım, üstünden geçtim. Haftasonları ise hafta ıcı ogrenılen konularla ilgili dershanenın verdıgı kıtsaplardakı soruları codum, cok cok kaynak ve kıtap delısı olmadım. Dershane sınawa 4 ay kala derslerı bıtıtrdı, eksık oldugum konularda hocalardan ek ders ıstedık. dershaneye gıtmedıgm her gun 400 soru cozmeden masadan kalkmadım, sosyal hayatım sıfırdı, ruyamda bıle rakamlar goruyodum :) ama yalnızca 1 yıl sürdü ve kesinlikle değdi. Ailem zengin değildi, bi bankaya girsem, k, bankaların sınavlarına da cok gırdım kazanamadım, bazılarını kazandım. Ama sımdı iyiki kazanamamısım ki kendimi memur olmaya şartlamısım dıyorum. Ailemde abim eşi ve kuzenim bankacı. ben üzülüyorum..
Kurumların yazılı sınavları da ayrı bir dert. Klasık yapılanlar cok Çok zor. Ben test yapılan bi sınavı kazandım. Klasık sınavlarda az soru sorulur ve kapsamlı cevaplar istenir. O artık şansa kalmış, bildiğiniz sorulardan gelmeli :)
Mülakat aşaması ise kolay. Zaten oraya kadar gelmiş birinin başarısından kimsenin şüphesi olmaz. Mülakat aşamasında kılık kıyafet ve en önmlisi konuşma, ifade kaabiliyeti ön planda.
Mülakatta veya sınawlarda, kadın olmanın herhangı bır dezavantajı olmaz, ben karsılasmadım en azından, ama hhamilelik konusunu bilemeyeceğim. Kafadan 1 yıl çalıştıramayacağı, en önemlisi yardımcılık sürecinde eğitemeyeceği ve daha sonra kendi kazandıgı arkadasarı ile aydı dönemde yeterlilik sınavına sokamayacağı birini alırmu kurumlar? bilemem
Uzun oldu kusura bakmayın..