Nasıl Daha Doğal Yaşarız - Neler Yapabiliriz Paylaşalım

ekmek yaptım bugün... mis gibi oldu. daha önce ekmek yapma makinesi ile yapıyorduk, makine bozulunca ev ekmeği lezzetine de veda etmiştik uzun bir süredir. netten bulduğum bir tarifi denedim. gayet güzel oldu.. demek ki elde de yapabiliyormuşum. halk ekmekten organik tam buğday unu alayım da bir de onunla deneyeyim..
 
Bulaşık makinesinin içerisinde zamanla oluşan kireçleri ve lekeleri temizlemek için bir sitede şöyle bir şey yazıyor:

"1 su bardağı sirke bunu makinenin içerisine bir bardağın içine koyuyorum.

Makinenin deterjan gözüne 1/2 çorba kaşığı limon tuzu , 1tatlı kaşığı çamaşır sodası, 1 tatlı kaşığı

boraks hepsini deterjan gözüne koyup kapatıyorum sonra 70 derecelik programda boş olarak

yıkıyorum.."

ayda bir yapıyormuş paylaşan kişi ve sonuç gerçekten çok iyi.

Ev yapımı "Hayat": Bulaşık makinesinin içinin temizlenmesi
 
kızlar her şeyde olduğu gibi kullandığımız kişisel ürünlerde de mi eskiye dönüş mü yaşıyoruz yoksa? plastik malzemelerden yapılan kullandığımız pedler yılda ortalama 350.000.000 tüketiliyormuş ve 200 senede ancak çevreden yok oluyormuş,kullanılan malzeme ne kadar sağlıklı bilmiyoruz,geçenlerde aldığım bir ped resmen naylon kokuyordu...ve şimdi çıt çıtlı organik bambu kumaşından elde edilmiş,üst yüzeydeki sıvı geçirmez kaplaması, dikiş ipliği, etiketi ve çıtçıtı Öko-Tex sertifikalı,25 yıl boyunca tekrar tekrar yıkayıp kullanılabilirliği olan bu ekonomik pedler de piyasada...bana göre kullanımı zahmetli ama sağlığını düşünen bayanlar kullanmaya başlamış bile...

$ped gece-k.jpg


ayrıca kullan at olarak kullanılan tampona karşılık tekrar tekrar kullanılabilen silikon ya da TPE'den yapılan menstrual cup'lar da çok temiz ortamlarda üretilmesi gerektiği için 100 binlerce üretilemiyormuş ama buna rağmen kendi içinde bir piyasa oluşturmuş.Yalnız kullanımını görünce tırstım :KK50:

[video=youtube;amPXaswKxyk]http://www.youtube.com/watch?v=amPXaswKxyk[/video]

$Menstrual_cup_inserted.png

$picture-cccc.jpg
 
Son düzenleme:
kızlar iki aydır çamaşırlar için sabun tozu kullanıyorum ama çamaşırlar yıkanınca hiiiç kokmuyor yaww :KK31: bugün internette araştırdım nasıl güzel kokacak diye.yumuşatıcı gözüne kimisi 2-3 damla lavanta yağı damlatıyormuş.hem yumuşak hem de mis gibi kokulu çıkıyormuş.böyle bir uygulama yapan var mı? çamaşırlarımı yıkayacağım zaman bu yolu deneyeceğim.bakalım gerçekten haklılar mı?
 
Son düzenleme:
kızlar iki aydır çamaşırlar için sabun tozu kullanıyorum ama çamaşırlar yıkanınca hiiiç kokmuyor yaww :KK31: bugün internette araştırdım nasıl güzel kokacak diye.yumuşatıcı gözüne kimisi 2-3 damla lavanta yağı damlatıyormuş.hem yumuşak hem de mis gibi kokulu çıkıyormuş.böyle bir uygulama yapan var mı? çamaşırlarımı yıkayacağım zaman bu yolu deneyeceğim.bakalım gerçekten haklılar mı?

Hangi sabun tozunu kullanıyorsun acaba? Dalanın Roxy marka sabun tozu çamaşırlarımı mis gibi kokutuyor. İstersen onu kullan
 
Hangi sabun tozunu kullanıyorsun acaba? Dalanın Roxy marka sabun tozu çamaşırlarımı mis gibi kokutuyor. İstersen onu kullan

roxy'nin içeriğini yazar mısınız? ben sab sabunmatik kullanıyorum.temizliğinden memnunum sadece hiç koku yok :KK50:

dün lavanta yağı alıp durulama suyuna koydum.çok az bir koku vardı o da kuruyunca uçtu gitti :KK31:
 
roxy'nin içeriğini yazar mısınız? ben sab sabunmatik kullanıyorum.temizliğinden memnunum sadece hiç koku yok :KK50:

dün lavanta yağı alıp durulama suyuna koydum.çok az bir koku vardı o da kuruyunca uçtu gitti :KK31:

Sabun, soda, optik beyazlatıcı ve parfüm
 
Doğal yaşam denince beslenmeyle başlıyor bence.Ben ilk önce buradan başladım daha doğrusu.www.beslenmebulteni.com diye bir site var.O siteye bakmanızı öneririm. Ben de yeni keşfettim. Şimdi ara ara bakıyorum. Beslenmeden sonra da deterjanlara geldi sıra. İşe ilk olarak buharlı temizleyici alarak başladım. Şimdi de bitkisel içerikli deterjanları araştırıyorum. Geçen bana hediye bi sabun geldi. Organik olduğu söylendi ama buram buram parfüm kokuyor. İnsan neye nasıl güveneceğini şaşırıyor. İçeriğine baktım.Palm yağı varmış. Yani palmiye yağı.Onun da çok zararlı olduğuyla ilgili bi yazı okumuştum. Tencere seçiyle ilgili bir yazıyı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü ben de arada kaldım.Seramik dediler şimdi ona da zararlı diyorlar :KK43:

TENCERE SEÇİMİ
Ünlü besin uzmanlarına göre yemek için gereken ideal tencere daha halka sunulmamıştır. Çünkü her tencere tipinin kendine özgü sakıncaları vardır. Gene bu otoritelere göre, ideal tencere pişmekte olan yemeği madenle temas ettirmeyen tenceredir. Çünkü yemek dibini az da tutsa (her ev kadınının başına gelen bir durum) bu yanık kısmı temizlemek için tel veya benzeri bir maddeyle tencerenin dibini ovmak gerekir. Bu işlem ise madenin çizilmesine, zedelenmesine neden olur. Cinsi ne olursa olsun, zedelenen madenden zamanla mikroskopik maden parçacıkları koparak pişen yemeğe karışacaktır.

Paslanmaz çelik : İnce paslanmaz çelikten yapılan tencereler yemeğin (çorba gibi yemekler hariç) kolayca yanmasına neden olur. Bu tencerelerin bileşiminde genellikle %8 nikel, %18 krom bulunur. Bazı kaynaklara göre bu madenler yemeğe sızabilir. Gene aynı kaynaklara göre, paslanmaz çelik tencereler alüminyum tencerelerden daha zararlıdır. Bu tencereler, sağlığa zararlı olmamaları için, tel veya benzeri maddelerle avulmamalıdır.

Teflon : Bu maddeyle ilgili denyler yakın zamanda Du Pont Company laboratuvarlarında yapılmıştır. Teflon ateie dayanıklıdır, yanmaz, rutubetten etkilenmez, yemeği bozmaz. Ancak bir sakıncası vardır: Çizilmeye veya sıyrılmaya dayanmaz. Çizilince teflonun kimyasal maddesi (politetrafluoroetilen veya TFE) ve altındaki maden yemeğe karışabilir. Teflon tencereyle tahta kaşık kullanmalı.

Alüminyum : Bu madde ısıyı geçirdiğinden ve ucuz olduğundan çeşitli mutfak araçlarının yapımında kullanılır. Alüminyum tencerelerin dibi tutunca paslanmaz çelikteki sakıncalar ortaya çıkar. Alüminyum tencereleri oksidasyona karşı korumak için üzerlerine alümin adlı bir madde sürülür. Bu madde alüminyumu korursa da tencerenin içindeki yiyeceği korumaz. Tıp literatüründe alüminden zehirlenme vakaları kaydedilmiştir. Alümin kansere yol açtığı da söylenir. Bu tür kapların içinde yiyecek piştiğinde veya yiyecek bırakıldığında insanı düşündüren renkler olusşur:

--- elma koyu yeşile dönüşür.
--- kiraz pişirilip 12 saat bırakılırsa kabın içindeki küçük delşklerin çoğaldığı görülür.
--- suda pişen sebzeler suyunu tamamen çekince dipte beyaz bir tabaka oluşur.
--- kahve birkaç saat sonra acımtırak bir tat alır.
--- yumurta akı yeşile çalar.
--- süt mavimtırak bir renk alır. Eğer kap eskiyse kaynayan sütün üzerinde alüminyum parçacıklarının ince bir toz tabakası gibi yüzdüğü görülür.
--- çay duruluğunu yitirir.

İnsan sağlığı için bir miktar alüminyum gerekliyse de, fazlası zararlıdır. Sonuç olarak yiyecekleri alüminyum kaplarda bırakmamalı; daha iyisi alüminyum kap kullanmamalı, özellikle kap eskimişse.

Bakır : Isıyı dağıtan bir madendir. Bakır tencerelerin kullanılmasında bir sakınca yoktur, yeter ki bakırı yeşile çalmasın. Kalayı yer yer gitmiş bir bakır tencerede yemek pişirmenin bir sakıncası olmayabilir; yeter ki pişen yemek hemen tencereden boşaltılsın. İnsanı zehirleyen, yemeğin bir süre tencerede kalması, yani bakırla temas etmesidir; özellikle yemekte limon varsa. (Fransız reçel kitapları en iyi reçelin kalaysız bakır tencerede yapıldığından söz eder; kalay reçelin rengini ve çeşnisini bozar.)

Düdüklü tencere : Bunlarda ısı 110 dereceyi bulduğundan, sebzelerin birçok özellikleri yok olur. Diastaslar 45-75, C vitamini 60, A vitamini 90, B ve D vitaminleri 110 derecede yansızlaşır. Düdüklü tencere ancak bir yardımcı olmalı, ya da acele yemek yapmak zorunda kalınca kullanılmalı. Yardımcı olarak kullanıldığında, geceden ıslatılan kuru sebze (fasulye, nohut v.b.) düdüklüde bir iki taşım kaynadıktan sonra ateş kesilir ve tencere soğumaya bırakılır. Tencere soğuduğunda içindeki besin maddesi yumuşamıştır. Düdüklüden çıkarılan yiyeceğin pişmesi başka bir tencerede tamamlanır.

Topraklar çömlekler : Bazı aşçılar yemekleri sırsız çömlekte fırınlamayı yeğlerler. Bu tür çömleklerin toprağında herhangi bir zehir bulunmadığından emin olmalı. Sırlı çömleklere gelince: Bunlar genellikle pişmiş yemeğin servisinde kullanılır. Eğer içinde yemek pişecekse veya fırınlanacaksa, çömleğe sürülen sırrın kurşunsuz olduğundan emin olmalı. Kurşun asitle temas edince besine kolayca nüfuz eder ve zehirlenmeye neden olabilir.

Ateşe dayanır cam çanaklar : Bunların sakıncaları çabuk kırılması, ateşi iyi dağıtmaması, aşırı yakıt harcaması ve yiyeceğin yüzeyini iyi pişirmemesidir. Ateşin iyi dağıtılmaması ve pişme süresinin uzun olması besinlerdeki B2 vitaminini yansızlaştırır.

Maden üzerine emaye kaplar : Ateşe konan tencerelerin en sağlıklısıdır. Emayenin yüzeyi çatlaksızsa yemek sağlıklıdır. Çatlak yüzeyli emayede, öbür maden tencerelerde olduğu gibi, emayenin altındaki maden yemeğe sızabilir. Emaye ince bir madenin yüzeyini kaplıyorsa, bu tür tencerenin ömrü uzun olmaz. Bu nedenle kalın bir maden üzerine kaplı emayeleri yeğlemeli.

Demir döküm ve demir döküm üzerine emaye kaplar : Yemek pişirmede belki de en iyi sonuç demir döküm emaye tencerelerde alınır. Tencerenin dibi ve kendisi kalın olduğundan, emayın çatlaması ve yemeğin dibini tutması olasılığı azdır. Demir ısıyı çok iyi geçiren bir madendir. Bir sakıncası vardır, o da ağır olmsaıdır. Demir pişen yemeğe sızar mı? Sızsa da önemi yoktur, çünkü demir zehirli değildir.

Amyant : Ateşin hızını kısmak için tencerenin altına konan bu maddenin üzerinde kesinlikle ekmek kızartılmamalıdır. Kızarmakta olan ekmeğin üzerine yapışan en küçük bir amyant parçası bünyede, özellikle akciğerde büyük tahribat yapar.

Her ne kadar verilen bilgilerin hepsini harfi harfine uygulamak olanaksızsa da, bunları bilmek sırasında yararlı olabilir.





MÜHEYYA İZER`in
Bitkisel Protein ile DENGELİ BESLENME
adlı kitabından
 
bende bu konuya fena sarmış durumdayım
konserveyi benimde annem yapar
zeytinyağı kullanmaya çalışırım
margarin artık hiç kullanmıyorum
yoğurt mayalıcam ama hazır sütten denedim olmadı :KK43:
yapacaklarım ise bugun öğrendim bunları çeşitli bloglardan:
bulaşık makinesinde tuz yerine limon tuzu,parlatıcı yerine elma sirkesi,deterjan yerine ya limon tuzu yada karbonat elma sirkesi karışımı kullanıcam
çamaşır makinesinde ise sabun tozu
yarın zeytinyağlı sabun alıcam doğalından
ekmek yapma makineside alıcam bi konu açtım hatta bununla ilgili fikir belirtirseniz sevinirim
şimdilik bu kadar
:KK16:
 
Evde kendiniz
*Peynir,yoğurt,tereyağı,krema,mayonez,çökelek,süzme yoğurt yapabilirsiniz kızlar.

Temizlik ürünleri olarak sirke karbonat boraks limontuzu ile deterjan yapımı yada makinalarda kullanımı hiçte zor değil.
Beyaz çamaşırlarınızı yıkarken yıkama gözüne 1 yemek kaşığı tuz ve şeker ilave ederseniz beyazlarınızın bembeyaz olduğunu görebilirsiniz.
Ev de artık dondurma yapmak bile hiç zor değil.Hem maliyeti düşük hemde dışarıda satılan hazır dondurmalardan daha sağlıklı.Ben bugün yaptım eşim artık dışarıdan dondurma almıyoruz dedi.Sanırım kendime iş çıkardım.Ama çocuklarımın sağlığı için değer.
Tarifim burada bakabilirsiniz.
http://www.kadinlarkulubu.com/yemek-tarifleri/593528-sey_renin-mutfagi-24.html#post30254410

Bu yıl kısmet olursa domates konservelerimi kışlık hazırlığımı patlıcan kabak biber kurutmalarımı kendim yapacağım.Konserve ve konsantre meyve sularım reçellerimde dahil.Mümkün mertebe dışarıdan hazır gıda tüketmemeye gayretliyim.
Özellikle margarinden uzak durmanızı tavsiye ederim.Çünkü vücut ısısının çok çok üstündeki sıcaklıkta eriyor.Doğal olarak vücutta erimeden damar tıkanıklığı yapıyor.Poğaça börek hatta tatlılarınız da bile zeytinyağı kullanın kokusu hiç farkedilmiyor.Kokusunu alanlar 1-2 kullanımdan sonra alışacaklar.

Evde pul biberinizi dahi kendiniz yapın.Ortalıkta satılanların işçinde kiremit tozu varmış malesef.

Ben geçen yıl üzüm pestilimi dahi kendim yaptım.
 
Hayırlı olsun yeni topiğin ve ilk ben geldim :KK16:Hani bana hoş geldin öpücüğü?


Ailem için yaptığım tek şey, bol bol internet mağazalarını dolaşmak ve nerede doğal,organik gıda var; nerede sağlığımızı tehlikeye sokmayacak temizlik maddeleri, kozmetikler var, onları araştırmak, paylaşmak ve neticesinde satın almak. Sizlerden öğrendiğim Ersağ gibi:KK16:Maalesef internet mağazaları dışında, AVM'leri gezecek, pazarları kolaçan edecek, piyasayı didik didik edecek ne zamanımız ne de enerjimiz var:KK50:

Aranıza yeni katıldım forum sayfalarında gezerken internetten doğal ürün araştırdığınızı öğrendim. Benim alışveriş yaptığım ve ürünlerinden memnun kaldığım bir siteyi tavsiye etmek istedim. yöresel ürünler satıyorlar Kayısı çeşitleri, değirmen bulguru ve bakliyat aldım tek kelime ile mükemmel.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
geçenlerde lavaboyu çamaşır sodasıyla yıkadım ve gerçekten tertemiz oldu
bulaşık makinemi temizlemek için deterjan gözüne limon tuzu koydum
içinde bir bardak sirke koydum fakat hala bakıyorum koku var
arada bir yarım limon atıyorum ama o da geçici çözüm oluyor
siz ne yapıyorsunuz makinanızı nasıl temizliyorsunuz?
 
kızlar organik olduklarını iddia eden bazı ürün markaları gördüm.

Sodasan

$sodasan-urunleri.jpg

Almawin

$almawin-urunleri.jpg

Klar

$klar-urunleri.jpg


markaların ürünlerini gördüm.Bunlardan kullandıklarınız var mı? paylaşırsanız çok memnun olurum :KK16:
 
geçenlerde lavaboyu çamaşır sodasıyla yıkadım ve gerçekten tertemiz oldu
bulaşık makinemi temizlemek için deterjan gözüne limon tuzu koydum
içinde bir bardak sirke koydum fakat hala bakıyorum koku var
arada bir yarım limon atıyorum ama o da geçici çözüm oluyor
siz ne yapıyorsunuz makinanızı nasıl temizliyorsunuz?

evet havalar ısınmaya başladı artık limon kabukları fayda etmeyecek sanırım :44:
 
evet havalar ısınmaya başladı artık limon kabukları fayda etmeyecek sanırım :44:


kızlar mümkün olduğunca bulaşık sepetine her salatadan sonra sıkılmış limon kabuklarından koyarsanız bulaşık makinesinde kötü koku oluşmuyor.limon sayısını çoğaltmak yeterli.bizzat denedim herşey yolunda :KK42: zaten 3 yıkama kadar limon kokusu devam ediyor.
 
Son düzenleme:
selamlar arkadaşlar
nerdeyse bulaşık makinasındaki koku yüzünden makine temizleyici alacaktım ki son bir darbeyle kötü kokunun dibini kestim...
önce biraz sirke sııktım veeee asıl mucize olan bir paket karbonatı serpiştirdim.bugün 3.gün kokudan eser yok...yaşasın çok mutluyum
bu arada arap sabunu ne güzel kokuyormuş.kayınvalidem wc yi temizlemiş çook memnun kalmış
birde şu duş jeline çare bulsak çook iyi olacak
 
selamlar arkadaşlar
nerdeyse bulaşık makinasındaki koku yüzünden makine temizleyici alacaktım ki son bir darbeyle kötü kokunun dibini kestim...
önce biraz sirke sııktım veeee asıl mucize olan bir paket karbonatı serpiştirdim.bugün 3.gün kokudan eser yok...yaşasın çok mutluyum
bu arada arap sabunu ne güzel kokuyormuş.kayınvalidem wc yi temizlemiş çook memnun kalmış
birde şu duş jeline çare bulsak çook iyi olacak

ben de geçen karbonatla temizledim makineyi, çok boşladım seni makinecik diyerek :KK1:
arap sabunu hiç kullanmadım.
benim çamaşır deterjanı sıkıntım var :KK50: ersağ ın tozunu mu kullansam sab sabuna mı geçsem ya da başka bir şey mi baksam kararsız kaldım.... tek bildiğim ersağ' ın sıvısı beyazlarda çok az sonuç veriyor bir sürü şey yapmama rağmen :KK50:
 
kızlar çamaşır makinemin kazan temizliği için bir subardağı limon tuzu koyup 70 derecede çalıştırdım.makine çalışırken suya baktımki ne göreyim su sapsarı olmuş:KK53: acayip kirli bir suydu :KK19: bence düzenli olarak yılda 2-3 kere bu temizliği yapmalıyız.
 
birde şu duş jeline çare bulsak çook iyi olacak


duş jeli olarak yeşil köpük kullanmaya başladım.içinde sls yok,parapen yok.tamamen bitki özleriyle yapılmış.bu yüzdendir ki hiiiiçç köpürmüyor :KK50: eşim ersağın duş jelini kullanıyor o da bitti gibi.benim duş jelimi hiç bepenmemiş o kadar döktüm hiç köpürmedi dedi.sürekli akan suyun altında evet köpürmüyor ama suyu kapatıp ıslanan teninizi fırçaladığınızda ya da keselediğinizde gayet güzel temizliyor.tabi eşim bunu tınlamıyor :KK50: ersağ biterse gider dışardan alırım bir duş jeli diyor.maalesef içindeki sls oranı az olduğunu düşünerek tekrar sipariş vermeyi düşünüyorum :KK19:
 
X