Nasıl Daha Doğal Yaşarız - Neler Yapabiliriz Paylaşalım

arkadaşlar burdan güzel şeyler öğreniyorum allah razı olsun hepinizden
özellikle sanırım kriz savar paylaşmıştı oksijen suyu meselesini kullanan oldumu aranızda?
bende edineyim diyorum çamaşır suyu stoğum bitsinde yerine oksijen suyunnu koyayım
günayder ya şu doa nasıl bir marka?ben yazın bir kaç ürününü aldım katı parfümünü almıştım beğendim fakat burda domuz yağı ile ilgili yazıyı okuyunca içime kurt düştü hayvansal yağ olabileceği kanaatindeyim.hem eriyor hem yurtdışından geliyor
şeşime saç dökülmesi için şampuan almıştık maaşallah başına yara düşürdü hemen çöpe attım bende
fakat yağları sabunları çok övülüyor ama almaya korkuyorum
günayder sen bu yağların içeriklerini biliyormusun ?
Öncelikle hoşgeldin canım:) gunayder ne yazık ki cevap yazamaz çünkü kendisi maalesef banlandı :KK43:(

Bu arada yine bu forumda okudumda
roll on olarak şap taşı kullanacağım bende artık
ter kokusunu ve terlemeyi önlüyormuş
hiç kimyasal olmayan bir yöntem buda:d

kızlar ben de yoğurt mayalamaya karar verdim.hazır yoğurtlarla ilgili acayip duyumlar alıyorum.günlük süt yer satan bir yer bulursam inş. ben de hazır yoğurdu bırakmak istiyorum.
mayalamak konusunda biraz araştırma yaptım.mayası olmayanlar için.

nohut suyu ile ya da direk haşlanmış nohutu ılık sütün içine katarak yoğurt mayalanmasından bahsediliyor.bu yöntemle yoğurt mayalamış olan var mı? bir de yoğurdun en güzel mayalanacağı bir kap gibi bir şey var mı? her kapta yapılır mı? tupperware'nın yıldız kaplarını,tek parmak kapları öneriliyor.bu gerçekçi mi ona göre edineceğim yoğurt için bir kap.

bir de mayalanmış yoğurdu ne kadar sürede bitiriyordunuz.annem çok bekletirdi.epekşi bir şey olurdu.ideal tüketme süresi ne kadar acaba?

krizsavar karbonat koyu renklerde leke yapıyor malum
bu arada benden size kayınvalidemin muhteşem yoğurdunun sırrı:
birinci olarak süt kaynatılıp ılıtıldıktan sonra hemen mayalanacak
yani birdaha ılıtıp yaparsannız yoğurt sulu oluyor
ikincisi bu çook önemli yoğurt olduktan sonra 1 gece dolapta ağzı açık1 gece bekletilecek böylece yoğurdumuz bir karış kaymaklı mis gibi oluyor
tupperwarenin bir kabı vardı 15 dak hamur mayalıyor yoğurt yapıyor dediler
45 tl ye aldım
bir plastiğe o kadar verdim hiç bir işe yaramadı
sakın alma arkadaşım
bende kayınvalidemde emaye küçük tencere kullanıyoruz ve benim 10 gün falan dolapta hiç bozulmadan kalıyor

kızlar ben de yoğurt mayalamaya karar verdim.hazır yoğurtlarla ilgili acayip duyumlar alıyorum.günlük süt yer satan bir yer bulursam inş. ben de hazır yoğurdu bırakmak istiyorum.
mayalamak konusunda biraz araştırma yaptım.mayası olmayanlar için.

nohut suyu ile ya da direk haşlanmış nohutu ılık sütün içine katarak yoğurt mayalanmasından bahsediliyor.bu yöntemle yoğurt mayalamış olan var mı? bir de yoğurdun en güzel mayalanacağı bir kap gibi bir şey var mı? her kapta yapılır mı? tupperware'nın yıldız kaplarını,tek parmak kapları öneriliyor.bu gerçekçi mi ona göre edineceğim yoğurt için bir kap.

nohutla yoğurdu duymadım ama nohut kullanılarak hamur mayalanıp ekmek yapılır bizde...

ben cam tencereye yapıyorum, annem de emaye tencere kullanıyor. 5 gün 1 hafta falan zaten o kadar durmuyor da.. geçen gün bir deneme yaptım, nette bir yerde görmüştüm. süte mayayı karıştırdım, üzerine kağıt havlu onun üzerini de streç filmle kapladım. daha kıvamlı oldu. kağıt havlu nemini alıyor.

cam tencere, kavanoz ne varsa kullanabilirsin.

Maya dediğiniz özel bişey mi yoksa yoğurt mu?

Ben sütü çelik tencerede kaynattıktan sonra cam tencereye aktarıp orda ılımasını bekliyorum.
Maya için kullanacağım yoğurdu ılık sütle ayran kıvamına getirip tencerenin kenarına yavaşca daire şeklinde döküp,kağıt havlu ile üzerini örtüp kapağını kapatıyorum.
Sonra üzerine sıcak tutması için örtü ile kapatıyorum gece bekletip ertesi gün buzdolabına alıyorum.Netten okuduklarımın karışımı bu.Ayrıca süt ılımaya bırakıldıktan sonra hareket ettirilmemeli,mayalanırkende kaşıkla karıştırılmamalıymış.Yine netten öğrendiğim bilgi.
Tabi ben yaparsam market sütleri ile yapıyorum.

Kızlar birşey sormak istiyorum,
Yastıklarda iç dolgu malzemesi ne hangisini kullanıyorsunuz?
Hangisi sağlıklı?
Makinede yıkanabilen sağlıklı seçenek var mı?

Son düzenleme:
Maya dediğiniz özel bişey mi yoksa yoğurt mu?

Ben sütü çelik tencerede kaynattıktan sonra cam tencereye aktarıp orda ılımasını bekliyorum.
Maya için kullanacağım yoğurdu ılık sütle ayran kıvamına getirip tencerenin kenarına yavaşca daire şeklinde döküp,kağıt havlu ile üzerini örtüp kapağını kapatıyorum.
Sonra üzerine sıcak tutması için örtü ile kapatıyorum gece bekletip ertesi gün buzdolabına alıyorum.Netten okuduklarımın karışımı bu.Ayrıca süt ılımaya bırakıldıktan sonra hareket ettirilmemeli,mayalanırkende kaşıkla karıştırılmamalıymış.Yine netten öğrendiğim bilgi.
Tabi ben yaparsam market sütleri ile yapıyorum.

yok canım bildiğin yoğurt..

halamın kızı ile komşuyuz sütü nereden aldığını sordum.bir tane gelen sütçü varmış onun da sütünden yapılan yoğurt bozuluyor hemen dedi.İstanbul'da sütlere ilaç katıyorlar dedi.ne ilacı olduğunu sormakta aklıma gelmedi.ama kimi komşularının mandıraya gidip direkt süt sağılırken bekliyorlar ve oradan alıyorlar dedi.öyle bir yerden alabilirsin ahırların yanında olan mandıradan dedi.şimdi dediği yere gidenlerle irtibata geçmeye çalışıyorum.bu arada 3 tane haşlanmış nohuttan yoğurt mayalayanlardan birisi halamın kızı ama birkaç gün mayalanması sürüyormuş kalorifer peteği üzerinde çok bekletiyorum dedi.

Hangisi sağlıklı?
Aslında en sağlıklısı pamuk ve yün olanı ama pamuklu ve yün yastığı da makine de yıkayamazsın birbirine yapışıyorlar. Elyaf olursa içi makine de çok rahat yıkanıyor ama elyaf da çok terletiyor.

halamın kızı ile komşuyuz sütü nereden aldığını sordum.bir tane gelen sütçü varmış onun da sütünden yapılan yoğurt bozuluyor hemen dedi.İstanbul'da sütlere ilaç katıyorlar dedi.ne ilacı olduğunu sormakta aklıma gelmedi.ama kimi komşularının mandıraya gidip direkt süt sağılırken bekliyorlar ve oradan alıyorlar dedi.öyle bir yerden alabilirsin ahırların yanında olan mandıradan dedi.şimdi dediği yere gidenlerle irtibata geçmeye çalışıyorum.bu arada 3 tane haşlanmış nohuttan yoğurt mayalayanlardan birisi halamın kızı ama birkaç gün mayalanması sürüyormuş kalorifer peteği üzerinde çok bekletiyorum dedi.

Nohutla yoğurt mayalamayı burada sizden öğreniyorum, nasıl yapılıyor biraz daha açar mısınız?

olabilir :KK50: neyse ürünler gelsin de bakayım. aldık artık. e ne yapayım yok ki küllü sabun satışı yapan online :KK14: bir şenköylüleri buldum, onlar da ortalıktan kaybolmuşlar galiba. satan adama ulaşılamıyormuş, facebook sayfasında gördüm :KK50:

Şenköylüler'den yedi yıldır sabun alıyorum ve bu hafta yine aldım, sabunum elime geçti. Telefonlarını aradığınızda bazen "aradığınız kişiye" ulaşılamıyor demesi normal çünkü bulundukları yer Antakya Ceni Yaylasında bir çiftlik. Çiftliğe gittiklerinde ulaşılamıyormuş telefonlara (Bknz. Şenköylüler Web Sitesi Anasayfa).

Telefonla mutlaka geri dönüyorlar ve eğer mail attıysanız cevap veriyorlar.

Merhabalar.
Bu konu çok faydalı, benim de ilgim oldukça çok.
Tebrik ve teşekkür ediyorum bu konuyu öncelikle açan ve daha sonra da yorumlarıyla katkıda bulunan arkadaşlarıma..:KK9:

Hangisi sağlıklı?

merhaba nurlum. ben okuduğum kitapta yün diye okumuştum. makinede yıkanmıyor ama sanırım :KK50:

Şenköylüler'den yedi yıldır sabun alıyorum ve bu hafta yine aldım, sabunum elime geçti. Telefonlarını aradığınızda bazen "aradığınız kişiye" ulaşılamıyor demesi normal çünkü bulundukları yer Antakya Ceni Yaylasında bir çiftlik. Çiftliğe gittiklerinde ulaşılamıyormuş telefonlara (Bknz. Şenköylüler Web Sitesi Anasayfa).

Telefonla mutlaka geri dönüyorlar ve eğer mail attıysanız cevap veriyorlar.
merhaba doğalmidoğal. habere çok sevindim :KK16: yorumlarınız neler sbaunlar hakkında ve tanesini ne kadara alıyorsunuz? kesinlikle almak istiyorum bu bilgiden sonra. elimdekiler bitsin :KK31:

Nohutla yoğurt mayalamayı burada sizden öğreniyorum, nasıl yapılıyor biraz daha açar mısınız?

yoğurt mayalanacak sıcaklıktaki bir lt süte bildiğiniz taze haşlanmış nohuttan 3 tane atıp sütün üzerini sıkıca kapatıp 2-3 gün soğuk olmayan ortamda bekletiyormuş.taddım,tadı ekşi değildi.ama cıvık oluyor.

yoğurt mayalanacak sıcaklıktaki bir lt süte bildiğiniz taze haşlanmış nohuttan 3 tane atıp sütün üzerini sıkıca kapatıp 2-3 gün soğuk olmayan ortamda bekletiyormuş.taddım,tadı ekşi değildi.ama cıvık oluyor.

aman ne güzel bir topik bu böyle tam benlik:KK9:ben de hepiniz gibi mümkün olduğnca doğal ürünler kullanmaya çalışan biriyim.aklıma gelenleri sıralarsam;yoğurdmu kendi yaparım(süt konsunda şanslıyım)*tarhanamı yaparım*büyükçe bir dondurucum var sebzeleri bol ve lezzetli zamanında koyarım*ekmeğimi evde makinada yaparım*temizlik malzemesi olarak asla por-ç*z,yağ sökücü,camsil vs kullanmam,arapsabnu ve sirke ile tüm işlerimi hallederim*eve artık hormonlu tavuk falan almıyorum,arada bir doğalını buluyorum*bol kimyasallı renkli sabunlarla duş jelleriyle değil klasik beyaz sabunla yıkanıyorum* yastık ve yorganlarımda elyaf kullanmıyorum,kıyafetlerimde sentetik oranına bakıyorm*cevizimi,fındığımı fıstığımı kabuklu alıyorum*sebze-meyvemi organik pazardan alıyorum*z.yağ köyden geliyor *peynirimi kendim yapmaya çalışıyorum,deneme aşamasındayım(kıvamını tuttramıyorum)* makyaj yapmamaya çalışırım,*çok krem kullanmam doğal maskelerle kürlerle falan idare ediyorm*mümkün mertebe ilaç içmemeye çalışırım*paketli gıda malzemesi kullanmam veee en büyük şansım geçen sene aldığımız tarla!:KK9:2 hafta önce gidip meyve ağaçlarımı ektim,zamanı gelince de sebzeleri ekicem.tabii daha çok var ama aklıma gelenler bunlar... doğal yaşama konsunda tek yanlışım;saçlarımı boyamam:KK20:

.

*Banyo yerlerini temizlemek için; 4 litre sıcak suya 1 çorba kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı boraks, iki kaşık çamaşır sodası, yağ parçalayıcı özelliğinden dolayı yarım bardak sirke ve yeterince arapsabunu ekleyin. İyice karıştırıp yerlere fırçayla uygulayın. Temiz suyla ıslatılmış yumuşak bir bezle durulayın. Bu karışım tuvalet çevresini de kokudan arındırıp dezenfekte ederek temizler. Artanını tuvalete boşaltıp birkaç dakika bekletebilir ve fırçalayıp rezervuarı çekebilirsiniz.

* Mutfak yerlerini temizlemek için; yeterince arapsabunu ile yarım bardak sirkeyi 8 litre ılık suda karıştırın. Sabunu aktif hale getirmek için iyice karıştırın. Muşambalar için sirkeyi kullanmadan yukarıdaki tarifi uygulayabilirsiniz.

Fırın temizleyiciler

Fırın temizleyicilerde çeşitli zehirli maddeler bulunmakla birlikte en büyük tehlikeyi deriyi yakıp geçebilen asit ile gözler ve ciğerler için son derece tahriş edici olan amonyak oluşturur. Sprey tüplerindeki fırın temizleyicileri ise minik asit ve amonyak damlacıklarını kolayca solunabilecek, cilde ve gözlere temas edebilecek formda havaya dağıttıkları için tehlikelidir.

Bunlar yerine;

*1 bardak karbonat ile 4 kaşık çamaşır sodasını karıştırın. Fırının tabanına bolca su serpin, sonra da kiri toz halindeki karışımla kaplayın ve üzerine biraz daha su serpin. Gece boyunca öyle beklesin. Sabah, eski bir sünger ya da plastik sürtme teli ile kir ve yağları ovarak silin. Daha sonra süngere biraz arapsabunu koyup fırının kenarlarını, üstünü ve kapağının içini temizleyin, sabunundan iyice arındırmak için de ıslak bezle silin. Çok kötü lekeler metal sürtme teli kullanmanızı gerektirebilir.

* Mikrodalga fırın için; 1 fincan karbonatı su ile karıştırarak bir macun yapın. Fırının kapağını ve içini sünger üzerine koyduğunuz bu karışımla temizleyin. Sonra da iyice durulayın. (Fırın ılıkken döküntülerin üzerine tuz serpip 2 yemek kaşığı sodyum bikarbonat ve 1 bardak sıcak su ile bulamaç yapıp, bununla temizliğinizi yapabilirsiniz. Temizlikte metal olmayan sert, kalın kıllı bir fırça da faydalı olabilir.)

Bulaşık deterjanları

Piyasada satılan bulaşık deterjanlarının çoğunda yüksek düzeyde fosfat ve klor bulunur. Yanlışlıkla yutulursa çok önemli sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle bulaşıklarınızın çok iyi durulanması gerekir. Düşük düzeyde klor gazları tehlikesiz kabul edilse de bulaşık yıkama süreci boyunca, küçük miktarlarda dışarı verilen klorun etkisiyle oluşan solunum zorluğu, göz yanması, yorgunluk, baş ağrısı gibi semptomlara yol açabilir. Bunun yanında klor, kanalizasyon sistemine karıştığında organiklerle birleşerek son derece tehlikeli bir kimyasal madde olarak bilinen trihalometanı meydana getirir. Klor aynı zamanda kanalizasyon sistemindeki maddeleri parçalama fonksiyonu olan yararlı bakteri ve mikroorganizmaları da çabucak öldürür. Bulaşıklar için kullanılan deterjanların da ana maddeleri petrol kaynaklı ve bu sebeple bakterilerce ayrıştırılıp doğaya tekrar kazandırılamıyor, genellikle de çeşitli kimyasal katkı maddeleri, sentetik esanslar, kokular ve renklendiriliciler içeriyor.

Bunların yerine bulaşık makinasında eşit miktarlarda boraks ve çamaşır sodası kullanabilirsiniz. Ağır lekeler için soda miktarını artırınız.

* Parlatıcı haznesine biraz beyaz sirke (elma sirkesi) ekleyerek bulaşık makinesinin içini temiz tutabilirsiniz.

Elde bulaşık yıkarken;

* Formulünde klor olmayan fosfor ve fosfatsız sıvı deterjanları kullanın ya da bir kalıp saf sabunu tavaya rendeleyerek üzerini örtecek kadar su ekleyin ve hafif ateşte eriyinceye kadar pişirin. Uygun bir kaba döküp, sıvı deterjanları kullandığınız gibi kullanın.

*Sıvı sabun veya arapsabunlu suya sirke katarak, bulaşıkta kullanabilirsiniz.

* Yanmış tencere/tavalarınızı tuzlu veya içinde patetes kabukları olan suda bir gece beklettikten sonra, kaynatıp temizleyebilirsiniz.

* Yanmış çaydanlıklarınız için, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz, yarım bardak sirke ve biraz suyu karıştırıp çaydanlığın içinde kaynatın.

Buzdolabı

* Kokuları çekmesi için hem buzdolabı hem de dondurucu bölümlerinde birer kutu karbonat bulundurun.

* Ayda bir kez buzdolabını durdurup tüm yiyecekleri dışarı çıkarın. 1 fincan karbonat ve yeterince arap sabununu, 4 lt sıcak suda karıştırın. Kutu ve tepsiler dahil tüm yüzeyleri bu karışımla temizleyip yarım bardak sirke karıştırılmış sıcak suyla durulayın.

Çamaşır deterjanları

Çamaşır ürünlerinin çoğu doğal ortamda ayrıştırılıp geri kazanılmayan malzemeler; fenol, amonyak, naftalin ve diğer zararlı kimyasal maddeleri içerirler.

* Mümkünse fosfat içermeyen deterjanları tercih edin veya toz sabun kullanın. Toz sabuna geçmeden önce çamaşırlarınızı bir kez sadece çamaşır sodası ile yıkayın. Bu yolla deterjan kalıntılarının sabun ile reaksiyona girip çamaşırlarınızı sarartma riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Çamaşır sodasını sabunla beraber kullanırsanız çamaşırlarınızda hem parlaklık hem de ağartıcılara ödediğiniz paranın daha azını harcayarak beyazlık sağlarsınız.

* Fosfatsız deterjanları, koku gidermek, mikrop öldürmek ve beyazlatmak için 2 kaşık boraks ve 4 kaşık çamaşır sodası ekleyerek kullanabilirsiniz. Çalkalama aşaması için yarım bardak sirke ilave ederek hem renklerin canlı kalmasını, hem de havlularınızın yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Yumuşatıcı gözüne yarım bardak sirke koyarak, deterjan kalıntılarını giderip suyu yumuşatmanız mümkün.

* Klorlu ağartıcılara alternatif olarak sıvı hidrojen peroksitten yapılmış beyazlatıcılar ya da toz halinde hidrojen peroksit kullanabilirsiniz.

evimdeki stoklarım biterbitmez arap sabunu borax oksijenli su temin edeceğim ve bulaşığımıda elma sirkesi ve arapsabunu ile karıştırıp kendi deterjanımı kendim yapacağım.
cilt bakımındada artık daha dikkatli davranacağım lavanta suyu maden suyu ve gül suyundan hazırladığım toniği kullanmayı düşünüyorum
temizleyici olarak sebamedin sabunu nasıl kızlar?
nemlendirici krem olarak önceden kulaktan dolma süt ile rendelenmiş salatanın haşlanması ve dolapta dondurulmasıyla oluşan bir krem duymuştum ama uygulamadım ben sizin bildiiğiniz uyguladığınız bir krem varmı bu arada?

X