ben küçükken babamın marketi varken insanlar (genelde yazlıkçılar) ellerinde şişelerle gelip su alırlardı. damacanalar camdı.
onları satmazlardı (pahalı diye sanırım)
sonra sonra plastik çıktı mertlik bozuldu
keşke gene olsa
(belki biliyorsunuzdur ama genede söylüyeyim)
kostik zararlı birşeydir. bazik bir maddedir. sodyum hidoksittir. sadece kostik ile el temas ettiğinde tahriş edicidir.
tabiki bu yağ asidi (zeytin yağı) ile girdiği reaksiyon sonucu çok farklı bir ürün çıkması sonucu zararı olmayan bir ürüne dönüşür.
mesela hidrojen yanıcı oksijen yakıcı bir gazdır. ikisi de ayrı ayrı tehlikelidirler ama birleşince su açığa çıkıyor, gibi...
eskiden sabunlar yıkanırmış neden bilmiyorum ama bence eskiden yağa eklenmesi gereken miktar tutturulmuyordu. (ben iki hafta önce labaratuvarda kendime dekor olsun diye sabun yapmıştım, ama sabunun yağı çok veya az olmuş, sabun iki gün sonra yağ bırakmaya başladı.) kostk fazla olsaydı yıkardım giderdi.
ama küllü soda kostik midir hayır. kimyasal mıdır? ne açıdan baktığına bağlı. saç telinden tükürüğe kadar herşey bir kimyasaldır (kimyacılara göre).
zararlı mıdır değil midir o önemli olan.
aslında sabunun kostik ile (belli miktarı aşmaması kaydı ile) yapılması zaararlı değil de, katılan katıklar zararlı (bence)...
bizi düşündüklerini sanıp kokosu olsun, kurumasın, göz yakmasın diye eklenen malzemeler zararlıdır diye düşünüyorum. tabi bunlar benim kendi fikrim