Nasıl Daha Doğal Yaşarız - Neler Yapabiliriz Paylaşalım

krizsavarcım, tohumlara baktım... buradan da alacağım şeyler olacak, güzel bilgiler de var amatör yetiştiriciler için...

sabunlar da çok güzel görünüyor..

Taydincim sabun olarak ne kullanıyosun? Ersağ mı?
Bende krizsavar gibi bilgisizim bu konuda. Yazın şehir dışına taşınacağım için baharda bişeyler diksem yolda mahvolurlar. En azından yeşilliği yazın eksem tohumdan olurmu acaba?

Bu arada biraz önce yoğurt ve peynir yaptım :)) hazır süt ve yoğurttan yaptım bakalım tutacaklarmı sonucu yazarım

evet canım, duş jeli ve el yıkama köpüğünü kullanıyorum.. katı sabunu uzun zamandır lavaboyu ve duş teknesini sabun artıkları ile kirlettiği için tercih etmiyordum... ersağla tanışınca da onun ürünlerine geçiş yaptım...

balkonlar ve saksıda yetiştiricilikle ilgili elimden geldiğince yardımcı olurum.. ha ben çok usta mıyım değilim ama kendimce birşeyler yapıyorum 3-4 yıldır..

yeşillik her mevsimde yetişebiliyor diye biliyorum.. ben kışın birşey ekmiyorum, balkonla uğraşmamak için. yazın ise evde geçirdiğim zamanın çoğunu balkonumdaki kuzucuklarımla geçiriyorum:KK1: bakıyorum, seviyorum, çay kahve içiyorum onlarla:KK1::KK1:

peyniri bekliyorum ha.. hem tarif vericen hem de senin yaptığın nasıl oldu anlatırsın..

Son düzenleme:
ben pamuklu fermuarlı yastık kılıfı kullanıyorum bunun için :KK17::KK17: ama senin yöntem çok iyi fikir yaptıktan sonra foto koyarmısın bize de fikir olsun :KK16:

ya sizden öğreneceğim çok şey var benim :KK14:

normal deterjan koymadan olmazmı ki?

bende yaptırıcam bu torbalardan resimlerini koyarım 2 kilo alıcak şekilde cnm deterjan koymadan kısmını araştırıp cevap vericem

bu akşam çenem çok düştü benim diğer topikte baya yazdım biraz da buraya yazayım :KK52:

demir döküm mutfak eşyalarının kesinlikle kimyasallarla temas etmemesi gerekiyormuş. hatta bir çok ülkede restoranlarda kullanılan demir döküm malzemeler arada ilgili merciler tarafından kontrol ediliyormuş. eğer deterjan kalıntısı bulurlarsa işyerini kapatmaya kadar giden cezaları varmış. demir döküm eşyaların çok küçük gözenekleri oluyormuş ve deterjanlar bu gözeneklerin içine girip ne kadar durulansa da çıkmıyormuş ve ısıyla da birleşip yemek pişerken çok çok daha zararlı hale geliyorlarmış. teflonun zararlarını araştırdığım bi zamanda internette bunları okumuştum. en sağlıklı olan demir döküm evet ama temizliği deterjan kullanmayınca çok çok zor. sıcak su ve fırça gibi bişeyle temizlemek gerekiyor sonra paslanmaması için iyice kurutmak gerekiyor ne kadar kuru gözükse bile gözeneklerin içinde su kalıyor ve bu da zamanla pas oluşturacağı ve sağlığa zararlı olacağı için her kullanımdan sonra yıkayıp kurulayıp ocakta bi süre ısıtmak lazım ki içindeki su buharlaşsın. arada bir de zeytinyağı falan sürmek gerekiyor yine havadaki nemden falan paslanmasın diye. bikaç çeşit döküm tencere var. bazıları alüminyum yada emaye kaplı demir döküm diye geçiyor. bunlar öyle çok çok sağlıklı değil hatta bence sağlığa zararlı bile olabilir. çünkü dış tarafı demir döküm tamam ama içi alüminyum yani yemekle temas eden kısmında alüminyum var. e ne anladım ki döküm olmasından? bunlar demir dökümlere göre çok daha hafif oluyorlar tabi. ama sağlıklı olan sadece demir döküm olanlar

bu arada satıcıların demir döküm tencereleri makinede yıkayabilirsiniz demesine kanmayın. makinede yıkamak tencereye kesinlikle zarar vermiyor. demir sonuçta ne olabilirki? içinde kalan kimyasallardan dolayı bizim sağlığımıza zarar veriyor ama ben o kadar mağaza gezdim daha bunu söyleyen satıcı duymadım. herkes malını satmak için makinede yıkanabilir diyor. çünkü günümüzde insanlar makinede yıkanmayan şeyleri genelde tercih etmiyorlar.

gelelim benim demir döküm macerama :KK9: denemek için bir tane tava aldım. evet ağır ama yerinden kalkmayan bişey değil kullanılabilir yani. tamam ama yemek yaptıktan sonra temizliği bir işkence. kaynar suyla fırçala olmadı içine su doldur ocakta kaynat tekrar fırçala. eğer et sucuk falan gibi bişey pişirdiyseniz yağın hepsi fırçaya yapışsın çıkmasın fırçayı çöpe at. sonra tavayı kurula tekrar ocağa koy iyice kurusun sonra soğumasını bekle zeytinyağı sür. e üstü yağlı olunca diğer tencerelerle beraber dolaba koyama ve tava ortada dolansın dursun :KK52::KK52::KK52: bu arada zaten günde 2 saat görebildiğim kızımdan daha çok tavaya zaman ayırmak zorunda olmanın verdiği vicdan azabı :KK14: :KK37: ama eğer demir döküm eşyalara bunları yapmayacaksanız teflon kullansanız da olur neredeyse o kadar zararlı hale geliyor çünkü..

döküm tencerelerim yüzünden hayattan soğudum şuan :KK19: acaba bu ev yapımı bulaşık det da aynı etkiyi yapar mı onda da boraks var öff :KK53:

Taydincim sabun olarak ne kullanıyosun? Ersağ mı?
Bende krizsavar gibi bilgisizim bu konuda. Yazın şehir dışına taşınacağım için baharda bişeyler diksem yolda mahvolurlar. En azından yeşilliği yazın eksem tohumdan olurmu acaba?

Bu arada biraz önce yoğurt ve peynir yaptım :)) hazır süt ve yoğurttan yaptım bakalım tutacaklarmı sonucu yazarım

teyzemler balıkesirin ücra bir köyünden kadınların kendi kendine yaptığı bir sabun bulmuşlar diğer sabunlardan farklı erimiyor pamuk gibi yapıyor hatta teyzemde bildiğiniz kellik var saçlar çıkmaya başladı bir yerde daha duymuştum bu kalıp sabunlar durdukça bakteri topluyormuş deliriciğim :KK36:
ersağ nın sitesinden alışveriş nasıl yapılıyor

Son düzenleme:
deliriciğim :KK9::KK9::KK9: toplu deliriciğiz lyre :KK9::KK9: ersağ maalesef doğrudan satış yöntemini uyguluyor:KK50: bence en azından online satışa geçmeliler :KK19:

Son düzenleme:
arkadaşlar aslında sodyum hidroksit sabunlaşırken zararını kaybediyormuş, ama doğru oranda kullanılırsa. yani bizim dikkat etmemiz gerekn doğru oranda kullanılıp kullanılmadığına bakmak. ama önce bunun için doğru oranı öğrenmemiz gerekiyor :44::26: küllü su da sağlıklı mıdır ki acep, aman canım sıkıldı :KK19:

Lyre dün yazmayı unutmuşum deniz tuzu yada kaya tuzuyla ovalayarak da temizleniyo ama ben denemedim bi dene istersen.

rengarenk sabunların bizi cezbedeceğini mi sanıyor bu üreticiler ya? doğal yazmış kıpkırmızı gül yaprağı sabunu satıyor :KK20::KK20::KK20:

2 kuzenim kimya mühendisi, 1i kimyager, kardeşim ziraat teknisyeni, kaynım biyolog, eşimle ben avukat, 1 kuzenim de maliyeci... bu iş böle olmayacak... toplanıp bir şirket kurma zorunda kalıcaz sanırım sonunda:KK1::KK1:

evet aradığım formatta bir ürün buldum ve mail attım. beklemedeyim. sab sabundan bakalım nasıl bir cevap gelecek :44:

Son düzenleme:
rengarenk sabunların bizi cezbedeceğini mi sanıyor bu üreticiler ya? doğal yazmış kıpkırmızı gül yaprağı sabunu satıyor :KK20::KK20::KK20:
Valla canım o kadar da emin olma! Bazı gül yaprakları öyle renk verir ki şaşarsın. Annem her yaz, bizim sitenin bahçesinden gül yaprakları toplayıp şerbet yapar ve o sıradan güllerin kıpkırmızı suyu çıkar.

Valla canım o kadar da emin olma! Bazı gül yaprakları öyle renk verir ki şaşarsın. Annem her yaz, bizim sitenin bahçesinden gül yaprakları toplayıp şerbet yapar ve o sıradan güllerin kıpkırmızı suyu çıkar.

nette bir butik sabun üreticisiyle (sanırım balıkesir taraflarındandı) yapılan bir röportaj okudum daha demin, işin içinde olan biri. ve o yeşil sabunlar falan hepsine maalesef boya katılıyor demiş. seda sakacı da beyaza yakın sarımtırak olur yazmış kitabında -tabi renkli bitkilerden yapılanları kastetmiyor, zeytinyağı ssabunlarını kastediyor- bunlara istinaden bir çıkarımda bulunmuştum. sizinkinde sadece su ve gül var, renk doğal. ama buna bir sürü bir şey katıyorlar nasıl kıpkırmızı oluyor ki, hem o gülü nasıl bir şekilde değerlendiriyorlar onu da bilmiyorum... veya lavanta sabunları mosmor. neden o kadar mor, hafif lila olsa neyse ne de... tabi ki dediğiniz gibi de olabilir, işin içini tam bilmiyorum sonuçta :44:

şimdi düşünüyorum da bitki sandığndan aldığım gül suyu kırmızı değil, lavanta mor değil :44: veya karakafesotu kreminde bir sürü bitki var ama yeşil değil, sarımtırak bir şey ben renk ve kokusu fazla olan ürünlerden işkilleniyorum...

nette bir butik sabun üreticisiyle (sanırım balıkesir taraflarındandı) yapılan bir röportaj okudum daha demin, işin içinde olan biri. ve o yeşil sabunlar falan hepsine maalesef boya katılıyor demiş. seda sakacı da beyaza yakın sarımtırak olur yazmış kitabında -tabi renkli bitkilerden yapılanları kastetmiyor, zeytinyağı ssabunlarını kastediyor- bunlara istinaden bir çıkarımda bulunmuştum. sizinkinde sadece su ve gül var, renk doğal. ama buna bir sürü bir şey katıyorlar nasıl kıpkırmızı oluyor ki, hem o gülü nasıl bir şekilde değerlendiriyorlar onu da bilmiyorum... veya lavanta sabunları mosmor. neden o kadar mor, hafif lila olsa neyse ne de... tabi ki dediğiniz gibi de olabilir, işin içini tam bilmiyorum sonuçta :44:

cnm mekke gülü diye bir gül türü var kırmızı gıda boyası gibi keskin bir renk verir gül şerbeti yaparken kullanıomda ordan biliyorum belki o gül türündendir sabun :KK31: dünya üzerinde bizim bilmediğim çok fazla bitki meyve türü var
bulaşık deterjanını araştırdım herhalde temizlik garanti olsun diye kullanyorlar ben kullanmdan denicem önce

Bugün organik pazara gittim okul tatil diye, çok güzel alışveriş yaptım vallahi :) tabi eve gelince annemin yumurtanın fiyatını görünce pörtleyen gözleri aynı duyguları paylaşmıyordu ama :KK9:

X