Nasıl Daha Doğal Yaşarız - Neler Yapabiliriz Paylaşalım

ohh ohh ben görmeyeli baya kaynatmışsınız ki yetiştim işlerim bitti çok şükür artık sizlerleyim :KK16:

Bugün organik pazara gittim okul tatil diye, çok güzel alışveriş yaptım vallahi :) tabi eve gelince annemin yumurtanın fiyatını görünce pörtleyen gözleri aynı duyguları paylaşmıyordu ama :KK9:

geçen hata ben de pazara gitmiştim.. normal pazar ama bazı tezgahlar var köyden ürünlerini getirenler.. öyle bir tezgahtan ıspanak, pırasa, roka, maydonoz almıştım.. ıspanak ve pırasa çok lezzetliydi. maydonozları annem pek beğenmemişti, o almamıştı.. dün akşam salataya koyayım dedim, bir hafta olmasına rağmen hiçbir bozulma olmamıştı. köküyle çıkarmışlar topraktan ve ıslatmamışlardı.. ah annemin gözüne sokmak istedim o an.. bak sen beğenmedin ama hala taptazeler diye:KK1::KK1:

az önce bakkala gittim, yumurta da kalmamıştı, hadi bikaç tane alayım dedim.. o arada ya dedim bunlar boş köye de yakınız, şurdan getirsenize köylüden yumurta da alalım.. adam hemen birini aradı, akrabası, yumurtaları topla ben alıcam dedi.:KK1: tabi yumurtayı bulunca tavuk da getir alıcam dedim...:KK1::KK1: şimdi heyecanla doğal besi tavuk ve yumurta bekliyorum.. yakındaki köyden 60 kuruşa alıyorlar diye duymuştum komşumdan bakalım bakkalımız kaç kuruştan getirecek...

dün komşum geldi, karstan peynir ve tereyağı gelmiş, biraz da bana getirmiş.. nasıl mutlu oldummm:KK52:

arkadaşlar sab sabundan el sabunu sipariş etmiş bulunmaktayım :KK17: alışveriş sayfasını kapatıyorum bir süreliğine, ipin ucunu kaçıracağım yoksa :KK17: el sabunu diye başladım, ay pisbocuk çamaşır sodası tavsiye etmişti ondan alayım, yok el için çamaşır tozu alayım, makine için tuz varmış, deneyeyim derken bir sürü şey aldım yine :KK17: misvak tozu da deneyeceklerim arasında. bakalım sonuçlar ne olacak :KK31:
bu arada naturalive markasına mail atmıştım, diş macunundaki mısır ürünleri gdosuzmuş, belgeleri varmış. bütün hazırlıklar bitince sitelerinde yayınlayacaklarmış :KK8:
ersağ tabi ki dönmedi... bazen çok burnu havada bir firma gibi geliyor, sinir oluyorum ama yapacak bir şey yok, ürünleri güzel ne yapalım:KK19: ama ben diş macunları bitsin, bırakacağım. olmazsa da naturalive alırım :KK31:

arkadaşlar sab sabundan el sabunu sipariş etmiş bulunmaktayım :KK17: alışveriş sayfasını kapatıyorum bir süreliğine, ipin ucunu kaçıracağım yoksa :KK17: el sabunu diye başladım, ay pisbocuk çamaşır sodası tavsiye etmişti ondan alayım, yok el için çamaşır tozu alayım, makine için tuz varmış, deneyeyim derken bir sürü şey aldım yine :KK17: misvak tozu da deneyeceklerim arasında. bakalım sonuçlar ne olacak :KK31:
bu arada naturalive markasına mail atmıştım, diş macunundaki mısır ürünleri gdosuzmuş, belgeleri varmış. bütün hazırlıklar bitince sitelerinde yayınlayacaklarmış :KK8:
ersağ tabi ki dönmedi... bazen çok burnu havada bir firma gibi geliyor, sinir oluyorum ama yapacak bir şey yok, ürünleri güzel ne yapalım:KK19: ama ben diş macunları bitsin, bırakacağım. olmazsa da naturalive alırım :KK31:

canım bence ersağın sorunu sorgulayıcı tüketici kitlesinin oldukça az olması bir de nedense bu tarz konularda oldukça acemiler. üretim ok, pazarlama ok ama bilgi paylaşımı, müşteri hizmetleri zayıf maalesef..

canım bence ersağın sorunu sorgulayıcı tüketici kitlesinin oldukça az olması bir de nedense bu tarz konularda oldukça acemiler. üretim ok, pazarlama ok ama bilgi paylaşımı, müşteri hizmetleri zayıf maalesef..

ama naturalive'inki de öyle sanırım. çünkü bu tarz müşterilerimizin olması sevindirici, yazmış. açıklamış da içeriği falan, sab sabun da öyle. onlar da pek karşılaşmıyorlardır ama yine de açıklıyorlar. hele sab sabun bir şeyler yazmış da pek anlamadım, güvendim. biliyor yazan kişi çünkü belli. küllü su da mesela kostikmiş :KK52: öyle yazmış hanımefendi :KK31:

keşke sular plastik şişelerde satılmasa, az satılsa ama cam olsa. dünya kirleniyor, artık plastik görünce içim acıyor :KK14::KK14: gelecek nesiller ve diğer canlılar nasıl yaşayacak... bu sanayi sektörünün hiç mi acıması yok :KK14:

ama naturalive'inki de öyle sanırım. çünkü bu tarz müşterilerimizin olması sevindirici, yazmış. açıklamış da içeriği falan, sab sabun da öyle. onlar da pek karşılaşmıyorlardır ama yine de açıklıyorlar. hele sab sabun bir şeyler yazmış da pek anlamadım, güvendim. biliyor yazan kişi çünkü belli. küllü su da mesela kostikmiş :KK52: öyle yazmış hanımefendi :KK31:
Canım emin misin öyle yazdığına. Kostik ve küllü su apayrı şeylerdir. Kostik kimyasaldır yahu! Sabun haricinde zeytinde ve deterjanda da kullanılır. Bunu niye yazmış anlamadım. Küllü su, adı üzerinde zaten....

"Küllü suda kostik etkisi yapar ki asırlarca bu yöntem kullanılmıştır. Yani küllü suda kostiktir.
Temel ifade: SABUN KOSTİKTEN YAPILIR AMA SABUNDA KOSTİK BULUNMAZ.
Sabun dediğimiz madde yağın kostik ile reaksiyona girmiş halidir.
Her yağa göre kullanılan kostik miktarı, moleküler ağırlığına bağlı olarak, değişiklik gösterir. Mesela zeytin yağlarında bu miktar 100 gr/15 gr iken don yağlarında yani hayvansal yağlarda ise 100 gr / 18 gr civarındadır. Her yağa göre değişir."

böyle yazmış görevli :44:

"Küllü suda kostik etkisi yapar ki asırlarca bu yöntem kullanılmıştır. Yani küllü suda kostiktir.
Temel ifade: SABUN KOSTİKTEN YAPILIR AMA SABUNDA KOSTİK BULUNMAZ.
Sabun dediğimiz madde yağın kostik ile reaksiyona girmiş halidir.
Her yağa göre kullanılan kostik miktarı, moleküler ağırlığına bağlı olarak, değişiklik gösterir. Mesela zeytin yağlarında bu miktar 100 gr/15 gr iken don yağlarında yani hayvansal yağlarda ise 100 gr / 18 gr civarındadır. Her yağa göre değişir."

böyle yazmış görevli :44:

Ben şunu anladım. Küllü su da kimyasaldır... Yani çok tuhaf bir açıklama. Kostik derken başka birşeyi mi kastediyor acaba. Hele şu cümleyi hiç anlamadım: Sabun kostikten yapılır ama kostik bulunmaz. Ne demek şimdi bu? Kostik gerçekten de ürünün olgunlaşmasını ya da malzemenin kıvama girmesini sağlayan bir kimyasal. Küllü su, adı üzerinde, meşe ya da zeytin ağacının dalları yakılarak belli bir işlemden geçirilerek hazır hale getiriliyor. Belli bir işlem derken kül suda kaynatılıyor falan.. Öyle ağır laboratuvar işlemleri yapılmıyor.. Keşke gunayder burada olsaydı:KK50:
Kostik gerçekten de masum birşey değil. Bence kostik derken kesinlikle başka birşeyi kastediyor. Yoksa bak goggle amcadan kostikle ilgili bir sürü şey çıkar ama hiç küllü suyla kostiği bir tutanı okumadım yani

boreas ben ayten altıntaş ın yazılarını okurken şunu anlamıştım: eskiden de kostik kullanılırmış, ama fazla miktarda değil. bir de kullanıldıktan sonra sabunlar yıkanırmış. bu şekilde yapılırsa zararlı olmazmış. ama günümüzde hem sabunlara fazla kostik konuluyormuş hem de yıkanmıyormuş. belki kastettiği odur, bilemiyorum ki :44: ya da sadece küllü su da kostik görevi görür ve bu sebepten kostiktir gibi bir önermede bulunmuş mantık yapısıyla :KK53:

[h=3]Sabun Tarifi[/h]

Eski yöntemlerle sabun yapmak isteyenlere İpek Hanım Çiftliği sahibi Pınar Kaftancıoğlu'ndan en basit tarifi sizinle paylaşıyorum.

"Doğal yöntemler ile sabun yapmak için dört şeye ihtiyacınız var: Kaliteli bir zeytinyağı, meşe odununun külü, kil ve kaya tuzu.

Kalaylanmış bakır kazanlarda kaynatılan zeytinyağına ayrı bir yerde kaynatılmış ve dinlendirilmiş kül ve kil suyu karışımı ilave edilir. Sabunlaşma görüldükten sonra kıvamının iyice yoğunlaşması beklenir ve içine kaya tuzu atılır. Kazanın üzerine çıkan sabunlar alınarak tavalara dökülür. Yaklaşık bir ay kadar kurutulduktan sonra kesilir. Kesilmiş sabunları serin ve ışık görmeyen bir yerde üç - dört ay daha kurutursunuz. Sonunda şekli bir şeye benzemeyen, birinin gramı diğerini tutmayan sabunlarınız olur. :)"

Artık bu tarifin yerini çoğu köyde sıvı kostik (sodyumhidroksit, NaOH, bazik bir madde) almış bulunuyor. İnternette ufak bir araştırma yapınca çıkan sabun yapımı videolarında bile yaşlı köylü teyzeler nasıl kostik koyduklarını ve bir günde sabunu kuruttuklarını anlatıyorlar. Kostik sabundan uçurulamıyor, zararları önlenemiyor. Ancak tahrişi önlemek için konulan miktar da çok önemli. Bazı zeytinyağlı sabun üreticileri de yurtdışından cilt ile en az tahrişi sağlayan özel bir kostik getirip kullandıklarını iddia ediyorlar. Yine de bulabilirseniz en güzeli doğal üretilmiş sabunlar. Ben sabunlarımı İpek Hanım Çiftliği ve Nerolinn'den alıyorum.

Doğal Anneyim Blog'undan alıntıdır

boreas ben ayten altıntaş ın yazılarını okurken şunu anlamıştım: eskiden de kostik kullanılırmış, ama fazla miktarda değil. bir de kullanıldıktan sonra sabunlar yıkanırmış. bu şekilde yapılırsa zararlı olmazmış. ama günümüzde hem sabunlara fazla kostik konuluyormuş hem de yıkanmıyormuş. belki kastettiği odur, bilemiyorum ki :44: ya da sadece küllü su da kostik görevi görür ve bu sebepten kostiktir gibi bir önermede bulunmuş mantık yapısıyla :KK53:

Yine de bilgi yanlış olur canım ya! Küllü su kostik görevi görür demesi büyük handikap zaten. Çünkü küllü su, iyi bir temizleyicidir ama doğal bir temizleyicidir. Kostik hem temizleyici hem sertleştiricidir daha doğrusu kıvam verir ama doğal değildir. Onun için daha önce de kostiksiz sabun demiştik.... Var bir yanlış:44:

Yine de bilgi yanlış olur canım ya! Küllü su kostik görevi görür demesi büyük handikap zaten. Çünkü küllü su, iyi bir temizleyicidir ama doğal bir temizleyicidir. Kostik hem temizleyici hem sertleştiricidir daha doğrusu kıvam verir ama doğal değildir. Onun için daha önce de kostiksiz sabun demiştik.... Var bir yanlış:44:

olabilir :KK50: neyse ürünler gelsin de bakayım. aldık artık. e ne yapayım yok ki küllü sabun satışı yapan online :KK14: bir şenköylüleri buldum, onlar da ortalıktan kaybolmuşlar galiba. satan adama ulaşılamıyormuş, facebook sayfasında gördüm :KK50:

Son düzenleme:
olabilir :KK50: neyse ürünler gelsin de bakayım. aldık artık. e ne yapayım yok ki küllü sabun satışı yapan online :KK14: bir şenköylüleri buldum, onlar da ortalıktan kaybolmuşlar galiba. satan adama ulaşılamıyormuş, facebook sayfasında gördüm :KK50:
Dediğin gibi gelince bakarsın:44:

yani yorumlamalar, anlatımlar, çıkarımlar o kadar farklı oluyor ki. kimyager bulsak o da farklı şeyler söyleyecek belki. şimdi günayder ve mavicik aklıma geldi. bazı konularda ikisi de bilgili ama zıt bilgilerdi... misal tıp dünyası. o da öyle. ne yapacağımızı şaşırdık yahu.

bencede kostik pek masum gözükmedi benim açımdanda kül ise farklı bşy doğal boreas09 dediği gibi ağaçların yanması ve kül olması ve o külde bir leğen içinde biraz kül alıtır karıştırılırdı 1 gün bekletilirdi küller leğenin kovanın altına inerdi o suyu üstünü alıp çamaşır yıkardı bizim büyükanneanneler çok güzel çamaşır yıkıyor harika mükemmel temizlik bizzat gördüm denedim lakin benim düşüncem kimyasalsa eğer kül olan doğal olarak oluşuyor kostik bi işlemden geçerek yapay olarak yapılan bir madde gibi geldi bana sanki:44:

yani yorumlamalar, anlatımlar, çıkarımlar o kadar farklı oluyor ki. kimyager bulsak o da farklı şeyler söyleyecek belki. şimdi günayder ve mavicik aklıma geldi. bazı konularda ikisi de bilgili ama zıt bilgilerdi... misal tıp dünyası. o da öyle. ne yapacağımızı şaşırdık yahu.
Canım doğruyu öğrenmek için illaki kimyager olmak gerekmiyor, ya da kimyager bulsak. Şimdi bile yaz küllü su diye google'a,bir sürü yazı çıkar ya da yaz kostik diye, hemen kimyagerlerin forumlarına ulaşırsın. Ayrıca haklısın ne yapacağımızı şaşırdık. Zaten küllü su ile yapılan sabunları bulmak günümüzde çok zor. En iyi üretici bile az da olsa kostik koyuyor.. Bak bugün bir yazı okudum; zeytinin hemen olgunlaşması için bütün üreticiler kostik kullanıyormuş, bunu ticaret gereği yapmak zorundalarmış. Öbür türlü 1-5 ay beklemeleri gerekiyormuş, bunu da hiç bir üretici beklemezmiş (Pınar Kaftancıoğlu) Ama yeter ki insanlar, hele ki bu işle uğraşanlar yanlış şeyler yazıp kafamızı iyice karıştırmasınlar:KK50:

yediğimiz zeytinlere mi koyuyorlarmış :KK53: sabun yapacakları zeytinlere koyuyorlardır di mi :44: başımıza neler gelecek

X