Nasıl Daha Doğal Yaşarız - Neler Yapabiliriz Paylaşalım

en sağlıklısı bez torbalarmış :KK31: bu arada tencerelerinizin döküm ve çelik olmasına hayran kaldım. ben beceremedim henüz :KK17:

evimizi yeniledik o sırada bütün tencereler hop çöpe aa evde hiç tencere kalmamış deyip doğru esse de aldım soluğu :) işin gerçeği esse nin kampanyalarını takip ederek 2 takım aldım
bez torbaları alim ben bari

arkadaşlar kuru bakliyat torbaları nerelerde satılıyor :44:

ben pamuklu fermuarlı yastık kılıfı kullanıyorum bunun için :KK17::KK17: ama senin yöntem çok iyi fikir yaptıktan sonra foto koyarmısın bize de fikir olsun :KK16:

arkadaşlar pvc olmayan streç film araştırıyorum, ya pvc ya pe var. pe ne yahu :44: öyle bir plastik türü yok ki okuduğum kitapta :KK19:
ya sizden öğreneceğim çok şey var benim :KK14:

merhaba canlarımmm :KK16:
tek tek okudum sayfaları borea sana msj atmıştım erişte için sonra tarifini gördüm sağol cnm
herşey o kadar yapay ki mesela antep e gitmiştim löp löp etler bildiğin pamık ist a geldim bir süre et yiyemedim sünger gibi :KK19:
kayınvalidem trabzondan tereyağı getiriyo sağ olsun hazır gıdaların en zararlısı ketçap ve bulyonmuş
migrostan organik tavuk alıp suyunu buz kalıplarına doldurursak kendi bulyonlarımız olur
ist da satılan doğal gıdalardan çok şüpheliyim açıkçası güvenemiyorum
organik olarak en başta yumurtayı tercih etmemiz lazımmış
açık sütlerin temizliğine güvenim sıfır bulabilirsem temiz satan bir yer kendi yoğurdumu yaparım
off off şehirlerde yaşamak ne zor :KK43:
etlerimizi güvendiğimiz kaspalardan almamı lazım markettekiler iyi değil
bulaşık makinesi için bir det tarifi buldum kullananlar çok memnun bende bir kaç gün içersinde alıp yapıcam makine tuzu olarak kaya tuzu parlatıcı olarak elma sirkesi kullanıcam

tarif;
Bir su bardağı boraks (kimyevi madde satıcıları, eczane ya da aktarlardan temin edilebilir)
* Bir su bardağı karbonat ya da çamaşır sodası
* Bir yemek kaşığı kaya tuzu
* Bir yemek kaşığı limon tuzu
Bütün maddeleri bir kavanozda karıştırın ve kapağı kapalı olarak muhafaza edin.
Makinanızın deterjan bölümüne bu karışımdan bir yemek kaşığı; yarım ya da
bir çay kaşığı da normal deterjanınızdan ilave edip bulaşıklarınızı yıkayın.

tenrecelerim demir döküm ve çelik

normal deterjan koymadan olmazmı ki?

eeevet :KK9::KK9::KK9: bir fikri olan var mıdır? bu arada stevia hayli ilginç:44:

silivride kardeşimin eski işyerinde stevia fideleri üretiliyormuş, ben de ondan duydum zaten.. bu yıl balkonda deneyeceğim bitkilerden biri de stevia...

nette araştırdım, fide, tohum, kurutulmuş, öğütülmüş yaprak olarak satan yerler var...

alüminyum folyo kullanmayı bırakmıştım ama streç film hiç aklıma gelmemişti. gerçi sıcakla ve yiyecekle temas etmiyor ama...

et ve tavuk suyunu dondurma işini yapıyordum bir aralar.. uzun zamandır yapmadım ama evime hiç bulyon almadım zaten.. et ya da tavuk suyu olduğunda taze iken katıyorum pilava çorbalara..

ben moonstarın bakliyat saklama kaplarında saklıyorum:26: ama kısa zamanda kullanacağım kadarını.. kayınvalidem yazın toplu almıştı bez torbalarda duruyor onda ben de bittikçe alıyorum ondan...

çok yorgunum, uyumaya gidiyorum.. iyi geceler hepinize.. cici bakın kendinize:KK54:

bu akşam çenem çok düştü benim diğer topikte baya yazdım biraz da buraya yazayım :KK52:

demir döküm mutfak eşyalarının kesinlikle kimyasallarla temas etmemesi gerekiyormuş. hatta bir çok ülkede restoranlarda kullanılan demir döküm malzemeler arada ilgili merciler tarafından kontrol ediliyormuş. eğer deterjan kalıntısı bulurlarsa işyerini kapatmaya kadar giden cezaları varmış. demir döküm eşyaların çok küçük gözenekleri oluyormuş ve deterjanlar bu gözeneklerin içine girip ne kadar durulansa da çıkmıyormuş ve ısıyla da birleşip yemek pişerken çok çok daha zararlı hale geliyorlarmış. teflonun zararlarını araştırdığım bi zamanda internette bunları okumuştum. en sağlıklı olan demir döküm evet ama temizliği deterjan kullanmayınca çok çok zor. sıcak su ve fırça gibi bişeyle temizlemek gerekiyor sonra paslanmaması için iyice kurutmak gerekiyor ne kadar kuru gözükse bile gözeneklerin içinde su kalıyor ve bu da zamanla pas oluşturacağı ve sağlığa zararlı olacağı için her kullanımdan sonra yıkayıp kurulayıp ocakta bi süre ısıtmak lazım ki içindeki su buharlaşsın. arada bir de zeytinyağı falan sürmek gerekiyor yine havadaki nemden falan paslanmasın diye. bikaç çeşit döküm tencere var. bazıları alüminyum yada emaye kaplı demir döküm diye geçiyor. bunlar öyle çok çok sağlıklı değil hatta bence sağlığa zararlı bile olabilir. çünkü dış tarafı demir döküm tamam ama içi alüminyum yani yemekle temas eden kısmında alüminyum var. e ne anladım ki döküm olmasından? bunlar demir dökümlere göre çok daha hafif oluyorlar tabi. ama sağlıklı olan sadece demir döküm olanlar

bu arada satıcıların demir döküm tencereleri makinede yıkayabilirsiniz demesine kanmayın. makinede yıkamak tencereye kesinlikle zarar vermiyor. demir sonuçta ne olabilirki? içinde kalan kimyasallardan dolayı bizim sağlığımıza zarar veriyor ama ben o kadar mağaza gezdim daha bunu söyleyen satıcı duymadım. herkes malını satmak için makinede yıkanabilir diyor. çünkü günümüzde insanlar makinede yıkanmayan şeyleri genelde tercih etmiyorlar.

gelelim benim demir döküm macerama :KK9: denemek için bir tane tava aldım. evet ağır ama yerinden kalkmayan bişey değil kullanılabilir yani. tamam ama yemek yaptıktan sonra temizliği bir işkence. kaynar suyla fırçala olmadı içine su doldur ocakta kaynat tekrar fırçala. eğer et sucuk falan gibi bişey pişirdiyseniz yağın hepsi fırçaya yapışsın çıkmasın fırçayı çöpe at. sonra tavayı kurula tekrar ocağa koy iyice kurusun sonra soğumasını bekle zeytinyağı sür. e üstü yağlı olunca diğer tencerelerle beraber dolaba koyama ve tava ortada dolansın dursun :KK52::KK52::KK52: bu arada zaten günde 2 saat görebildiğim kızımdan daha çok tavaya zaman ayırmak zorunda olmanın verdiği vicdan azabı :KK14: :KK37: ama eğer demir döküm eşyalara bunları yapmayacaksanız teflon kullansanız da olur neredeyse o kadar zararlı hale geliyor çünkü..

alüminyum folyo kullanmayı bırakmıştım ama streç film hiç aklıma gelmemişti. gerçi sıcakla ve yiyecekle temas etmiyor ama...

et ve tavuk suyunu dondurma işini yapıyordum bir aralar.. uzun zamandır yapmadım ama evime hiç bulyon almadım zaten.. et ya da tavuk suyu olduğunda taze iken katıyorum pilava çorbalara..

ben moonstarın bakliyat saklama kaplarında saklıyorum:26: ama kısa zamanda kullanacağım kadarını.. kayınvalidem yazın toplu almıştı bez torbalarda duruyor onda ben de bittikçe alıyorum ondan...

çok yorgunum, uyumaya gidiyorum.. iyi geceler hepinize.. cici bakın kendinize:KK54:

evet benimde aklıma hiç gelmedi streç filmin zararlı olacağı.. canım bence cam kavanozlar al bende normalde çok olanlar bez torbalarda duruyor kullanacağım kadarını cam kavanozlara koyuyorum her seferinde bezi açmak zor geliyor içinde ne olduğu da gözükmediğinden. bulyonun zararlı olduğunu biliyodum da birinci sırada geldiğini bilmiyordum ki ketçaptan hiiç haberim yoktu.. :KK50: öğrenmiş olduk iyi oldu çook şey var öğreneceğimiz :KK76:

günaydın :KK16:
ozokun torbaların üzerine içindeki şeyin baş harfini yazarak veya işleyerek karışıklığı engeleyebilirsin.
bulyon ben de hiç kullanmadım, kendi başıma yaşamaya başladığımdan beri.
demir döküm konusunda kafam iyice karıştı. ben normal yıkayıp bulaşıklığıa koyuyorum. inşallah zehirlenmiyoruzdur yavaştan yavaştan :KK50: zeytinyağına falan niye gerek olsun ki? zaten kaygan bir yüzey, ne bileyim benimki alüminyum kaplama sanırım bir de :44:

arkadaşlar bez torbalar konusunda da kayınvalidem ve annem seferber oldu, bana iş kalmadı :KK9: sadece bilgi alamk için sormuştum, ikisi de ben hazırlarım deyince bir şey diyemedim:KK17: anneme göre pamuklu herhangi bir kumaştan elle dikilerek hazırlanabilirmiş, kayınvalidem de patiska denilen kumaştan iyi olacağını söyledi :KK6:

sizlere katı sabun seçimlerinizi sormak istiyorum. ne kullanıyorsunuz?
ben bu sabah kemal özer in kitabını kolaçan edeyim dedim. katı sabunlardaki zararlı maddeleri merak ediyordum. sodium tallowate diye bir madde. sanırım hayvansal yağ demekmiş ve çoğu domuz yağından yapılıyormuş. ben bu durumdan rahatsız olurum. sonra elimdeki bim sabunlarına baktım, evet sodium tallowate var. ama domuz yağı ve katkıları yoktur diye not düşülmemiş :KK50: diğer taraftan radoha kullanıyorum banyo ve yüz için. o da pahalı ve el için kullanamam, zaten internetten alıyorum. gerçi bir ara firmayla görüşüp bir senelik toplu mu alsam dedim, belki inerler diye :KK9:

günaydın :KK16:
ozokun torbaların üzerine içindeki şeyin baş harfini yazarak veya işleyerek karışıklığı engeleyebilirsin.
bulyon ben de hiç kullanmadım, kendi başıma yaşamaya başladığımdan beri.
demir döküm konusunda kafam iyice karıştı. ben normal yıkayıp bulaşıklığıa koyuyorum. inşallah zehirlenmiyoruzdur yavaştan yavaştan :KK50: zeytinyağına falan niye gerek olsun ki? zaten kaygan bir yüzey, ne bileyim benimki alüminyum kaplama sanırım bir de :44:

canım seninki alüminyum kaplama olduğu için kaygandır normalde gerçek demir döküm kaydan değil kullandıkça içindeki gözenekler yağla doluyor ve kayganlaşıyor ama ilk alındığında kesinlikle kaygan değil. hatta ben biraz kullandıktan sonra eşim makineye koymamamız gerktiğini unutmuş koymuş çıktığında yeni gibi olmuştu kayganlık falan kalmamıştı makine bütün yağını temizlemiş.zeytinyağı sürmemizin sebebi paslanmaması. çünkü demir çok kolay paslanan bişey bir damla su düşse üzerine hemen pas tutar. bekledikçe havadaki nemden de paslanır. ama sadece demirden bahsediyorum alaşım yada kaplama olmayacak.zeytinyağı yanma derecesi çok yüksek bir yağ olduğu için riviera falan olmayacak sızma olacak. tereyağ margarin yada başka yağların yanma derecesi çok düşük ve yanmış yağ da sağlığa çok zararlı.

hiç aklıma gelmemişti bez torbaları işlemek. zaten bez torbam bile yok yastık kılıfı kullanıyorum :KK17::KK17: neyse yazın kendi evime taşındığımda yaparım inşallah:KK8:

Son düzenleme:
durunun katı sabununu kullanıyorum içinde sodium tallowate var ama diğer tarafında domuz yağı ve katkıları yoktur yazıyor :111: başka şeyden üretiliyomu acaba bi araştıralım

o halis mulis demir döküm tencereyi nerden aldın peki ozokun :44: tallowate sadece bi tanesi. saf zeytinyağından yapılmış sbaunlardan bahsetmiş yazar. kokusuz oluyormuş- sadece zeytinyağı kokusu. eriyormuş. ve bu sabunlar dğer temizlik alanlarında da güvenle kullanılabilirmiş. saf zeytinyağı sabunları kirli eli temizlerken köpürmezmiş ama temizlermiş. ve o temiz eli tekrar yıkamak istediğinde, işte o an köpürürmüş :44: katı sabunlara el atmamız lazım bence.

dökme demir konusunda en iyi marka Staub diye biliyorum ama çook pahalı geldi bana. ikinci Le Creuset ve üçüncü esse. ben zaten yaşadığım yerde diğerleri olmadığı için esseden almıştım ama her markanın emaye kaplı olanları alüminyum kaplı olanları ve sadece dökme demir olanları var diye biliyorum. en azından essenin mağazasında vardı üçü de.

evet katı sabunlara bir bakalım. o saf zeytinyağı sabununu nerden bulcaz ki? bu aralar ersağın köpük sabununu mu alsam katı sabundan vazgeçsem artık diye düşünüyordum tam da..

ya benim eşim de ben de katı sabun seviyoruz. ersağın köpüğü de bir tuhaf, hala iyi mi kötü mü karar veremedim. hem onda da als var, ama düşünülebilir :44:
katı sabunlar bence daha az kimyasalla yapılıyor, tamamen sezgisel :KK52: sonuçta eskiden katı sabun varmış di mi :KK31:

bende katı sabunu tercih ediyordum ama bakın ne buldum

Sıvı sabunların yapısı itibariyle bulaşık deterjanından bir farkının bulunmadığını bilen aileler ‘eski usül’e yani katı sabun kullanımına dönüyor. Genellikle de hoş kokan, nemlendirici özelliği bulunan ürünleri tercih ediyor. Oysa bilinenin aksine; bu tarz sabunlar içindeki maddeler itibariyle çamaşır deterjanlarına eşdeğer nitelikte. Üstelik katı sabunların bir kısmının içinde de domuz türevi hammaddeler kullanılıyor. Konunun ayrıntısını Kudret Hanım anlatıyor: “Katı sabunlarda Sodium/Potassium tallowate diye bir sabun yağı var. Bu hayvansal da olabilir, bitkisel de. Eğer hayvansalsa domuzdan elde ediliyor. Piyasada ‘İçinde domuz ve domuz katkı maddeleri kullanılmamıştır’ diye özelikle belirten markalar var. Eğer böyle bir ibare yoksa aldığımız üründe domuz katkısı olduğunu düşünebiliriz. İçinde gliserin de var. ‘Gliserin bitkisel mi hayvansal mıdır?’ derseniz Türkiye’de kullanılan gliserinlerin hayvansal olmayacağını düşünüyorum. Çünkü bu madde sabundan da elde ediliyor. Ülkemiz çok büyük bir sabun üreticisi. Ama tedbiri de elden bırakmamak lazım.” Özellikle soğuk baskı yöntemiyle elde edilen bitkisel yağlı sabunları tavsiye eden Kimya Mühendisi Betül Şahin el sabunlarına temkinli yaklaşılmasını tavsiye ediyor: “Sabunların sertliğini, köpüğünü artırmak için hayvansal yağlardan faydalanılıyor. Bunların içinde domuz yağı da var. Ayrıca bu tarz yağların içinde tarım ilaç kalıntıları bulunabildiği için toksik (zehirli) olma riski de mevcut.”

ALINTIDIR

bir de eskiden katı sabunlar daha az kimyasal içeriyordu bence. şimdi güzel koksun çok köpürsün ph ı cildimizle uyumlu olsun diye bi ton kimyasal koyuyorlar içine

annecim, o zaman biminkinde domuz yağı olma ihtimali çok yüksek :18: inanamıyorum kendime :KK14:

yakala. co ya 8 parça saksı değiştirme seti gelmiş, 25 lira. alsam mı arkadaşlar, müstakbel herhangi bir bitkim için :KK17: bir baksanız :KK17:

o halis mulis demir döküm tencereyi nerden aldın peki ozokun :44: tallowate sadece bi tanesi. saf zeytinyağından yapılmış sbaunlardan bahsetmiş yazar. kokusuz oluyormuş- sadece zeytinyağı kokusu. eriyormuş. ve bu sabunlar dğer temizlik alanlarında da güvenle kullanılabilirmiş. saf zeytinyağı sabunları kirli eli temizlerken köpürmezmiş ama temizlermiş. ve o temiz eli tekrar yıkamak istediğinde, işte o an köpürürmüş :44: katı sabunlara el atmamız lazım bence.
Uzun zamandır ben de katı sabun kullanıyorum. Aylar önce bir site dikkatimi çekmişti. Bir aile şirketi, harika çeşit çeşit sabunlar yapıyorlar. Adı Bosnalı Sabun... Bir incele istersen krizsavar...

Uzun zamandır ben de katı sabun kullanıyorum. Aylar önce bir site dikkatimi çekmişti. Bir aile şirketi, harika çeşit çeşit sabunlar yapıyorlar. Adı Bosnalı Sabun... Bir incele istersen krizsavar...

Ayrıca sahipleri de çok bonkördür. Ben 4 tane sabun almıştım, paket bir geldi 8 tane sabun var. Mesaj yazdım, galiba bir yanlışlık olmuş diye, meğerse hep öyle gönderirlermiş. Bir de en güzel tarafı esans kullanmıyorlar ve her derde deva sabunları var:KK16:

Ayrıca sahipleri de çok bonkördür. Ben 4 tane sabun almıştım, paket bir geldi 8 tane sabun var. Mesaj yazdım, galiba bir yanlışlık olmuş diye, meğerse hep öyle gönderirlermiş. Bir de en güzel tarafı esans kullanmıyorlar ve her derde deva sabunları var:KK16:

ama ben paket usülü istiyorum, el yıkamada kullanacağım için. acaba yüklü miktarda mı alsam, birkaç ay idare edecek kadar. sen hangi sabunlarını aldın ve nerelerde kullanıyorsun? ben pahalı olsa da böyle üreticileri desteklemek istiyorum :KK55:

arkadaşlar bez torbalar konusunda da kayınvalidem ve annem seferber oldu, bana iş kalmadı :KK9: sadece bilgi alamk için sormuştum, ikisi de ben hazırlarım deyince bir şey diyemedim:KK17: anneme göre pamuklu herhangi bir kumaştan elle dikilerek hazırlanabilirmiş, kayınvalidem de patiska denilen kumaştan iyi olacağını söyledi :KK6:

sizlere katı sabun seçimlerinizi sormak istiyorum. ne kullanıyorsunuz?
ben bu sabah kemal özer in kitabını kolaçan edeyim dedim. katı sabunlardaki zararlı maddeleri merak ediyordum. sodium tallowate diye bir madde. sanırım hayvansal yağ demekmiş ve çoğu domuz yağından yapılıyormuş. ben bu durumdan rahatsız olurum. sonra elimdeki bim sabunlarına baktım, evet sodium tallowate var. ama domuz yağı ve katkıları yoktur diye not düşülmemiş :KK50: diğer taraftan radoha kullanıyorum banyo ve yüz için. o da pahalı ve el için kullanamam, zaten internetten alıyorum. gerçi bir ara firmayla görüşüp bir senelik toplu mu alsam dedim, belki inerler diye :KK9:
Canım sen keten deyince sesimi çıkarmamıştım ama ben de pamuk kumaştan ve patiskadan var. Ketene bugüne kadar hiç rastlamadım, herhalde vardır bildiği birşey diye düşünmüştüm:44:

X