- Konu Sahibi 1155gecesesleri
-
- #781
Annem daha önceden 3 ameliyat geçirmişti fıtıktan dolayı. Önceden olduğu ameliyatları devlet hastanesinde hatta o zaman ssk hastanesinde olmuştu. Doktoru bıçak parası vs istememişti de. Geçen yıllarda tekrar ameliyat olması gerekti ve kendi cerrahı özele geçmişti başka cerrahlara göründü "randevuyla" hiç biri operasyonu yapmak istemedi. Para verip izmire önceki cerrahına gitti. Ameliyat parası çok fazlaydı ve orada olamadı operasyonunu. Kendi memleketimizde özel bir hastanede operasyon olmak zorunda kaldı. Çünkü o operasyonu yapacak donanımda ve özgüvende olan cerrahlar hep özeldeydi. 10bin tl verildi operasyon için. Alın alın randevuyu gidin, paran yoksa hiç birşeyin çözülmüyor işte.aynisini biz de yasadik Cerrahpasada, doktor once bize annenizin en fazla bikac ay ömrü kalmis, yapacak hicbir sey yok, buralarda surundurmeyin dedi, sonra cagirip direkt annemin yuzune git evinde huzur içinde gecir son gunlerini dedi, annem bir yildir yasiyor, hayatta ve ayakta, ama bizim bu tedavileri karsilayacak imkanimiz olmasa ne yapacaktik... Caresizlik öyle zor ki, kemoterapiden cikip ayakta duramayacak halde otobus bekleyen insanlari kimse gormuyor mu? İmmün sistem gelistiricileri alamadigi icin gripten ölen kanser hastalarini goremiyorlar mu? Hayatimin son 1 yili devlet, ozel, üniversite hastanesi olmak uzere sayisiz hastane dolasarak gecti/geciyor, parasi olmayana hepsi ayni b.k, ha bu arada 37 yasindayim, 90 lardan bu yana biliyorum saglik sistemini, evet artik daha temiz daha cilali hastaneler ama o kadar, yine adamin yoksa islerin yurumuyor, yine paran varsa yaşıyor, yoksa ölüyorsun.
aynisini biz de yasadik Cerrahpasada, doktor once bize annenizin en fazla bikac ay ömrü kalmis, yapacak hicbir sey yok, buralarda surundurmeyin dedi, sonra cagirip direkt annemin yuzune git evinde huzur içinde gecir son gunlerini dedi, annem bir yildir yasiyor, hayatta ve ayakta, ama bizim bu tedavileri karsilayacak imkanimiz olmasa ne yapacaktik... Caresizlik öyle zor ki, kemoterapiden cikip ayakta duramayacak halde otobus bekleyen insanlari kimse gormuyor mu? İmmün sistem gelistiricileri alamadigi icin gripten ölen kanser hastalarini goremiyorlar mu? Hayatimin son 1 yili devlet, ozel, üniversite hastanesi olmak uzere sayisiz hastane dolasarak gecti/geciyor, parasi olmayana hepsi ayni b.k, ha bu arada 37 yasindayim, 90 lardan bu yana biliyorum saglik sistemini, evet artik daha temiz daha cilali hastaneler ama o kadar, yine adamin yoksa islerin yurumuyor, yine paran varsa yaşıyor, yoksa ölüyorsun.
Dilos ankarada yeniyim ucuz ve pahalı marketleri söyler misin bildiğin kadarıyla :) mesela altunbilekler biraz pahalı geldi bana
bana eski yillarla karsilastirmakta dogru gelmiyor.yenilenmeler iyilestirmeler olmak zo-run-da....cunku dunya gelisiyor tekneloji aldi basini gidiyor. bundan 20 sene sonra neler olacak neler bulunacak zamanin gelisine gore hastanelerde ne yenilikler yapilacak ozmanda biz bu gunleri ornek gostercegiz.yani sanki 1980 lerle ayni zamanda yasiyoruz da bize ogunun sartlarinda bu yenilikler yapilmis gibi konusuyorlar.kimse lutfetmiyor bize dedigim gibi bugunun sartlarinda daha daha iyisi olmadi lazimdi...
Devlet hastanesinde tedavi olamıyoruzun açılımı şu ; planlı gidiyorsanız, bekleme şansınız varsa ok
Ama şu an hastalandınız acillerden destek alamıyorsunuz
Rapor çıkarma, ilaç işlemleri sonsuz bir saçmalık içinde gidiyor, alerji hastasıyım devlet kendi doktorunun bana yazdığı tedavime yarayan ilacı ödemiyor. Midem de hasta endoskopi için 8 aya gün veriyorlar, gastroentoroloji gibi uzmanlık isteyen bölümlere direk gidemiyorsunuz, dahiliyecinin insafına kalmışsınız, yönlendirirse gidersiniz, yok ben tedavi etmeyi denerim diyorsa kaldınız öyle, neredeyse beş yıl hastalık geçmişim var midemle gastro için dünya para ödeyip özele gidiyorum mecburen. Ailemde kolon kanseri hikayesi var, beş yılda bir kolonoskopi yaptırıyorum devlet hastanesi uyuşturucu kullanmıyor nasıl yaptırabilirim ? Mecburen özele gidiyorum. Ameliyat gerektiren ağır tedavilerden bahsetmiyorum bile, ne kadar yaşayacağı belli olmayan kanser hastasına 6 ay sonraya ultrason günü veriliyor. İyi doktorların hepsi özellere geçti, devlette deneme yanılma yapan doktorların insafındayız.
Sağlık sistemi eskiden de kötüydü şimdi de kötü sağlıkta devrim falan olmadı yani. En kötü yanı hoca tabir edilen doktorların devlet hastanelerinden egale edilmesi oldu. Çapa, Cerrahpaşa, Haseki gibi eğitim ağırlıklı yerler polikliniğe döndürüldü, hastanelerin çoğaltılması kalitenin düşürülmesi ile anlamsız kaldı. İnsanlar özele mecbur oldu, dün sağlam yattınız bu sabah hastasınız devlet hastanesine gideyim derseniz gidemezsiniz çünkü randevunuz yok, gece çocuğunuz ateşlendi acile gittiniz önünüzde 500 kişi var, bunlar insani değil anlatmak istenilen bu. Eskiden evet eczaneler hastanelerin içindeydi zordu sıra beklemek falan, şimdi zebil gibi eczane ama devlet ilacınızı ödemiyor nerde kaldı devrim ? Şeklinin değişmesi sorunu çözmüyor, mesela Hasekinin, Bakırköy'ün kadın doğum bölümünü hiç gördünüz mü ? tek bir doktor paravan arkasında hasta muayene ediyor, insanlar soyunup belden aşağıları çıplak sırada bekliyor, bir örtü veriyorlar daha önce kimin sarıldığı belli olmayan, az da kiloluysanız totonuz açıkta bekliyorsunuz, kalkan hastanın ardından bir dakika içinde hiç bir temizlik yapılmadan diğer hasta alınıyor, kokudan pislikten içeri giremezsiniz , mahremiyet zaten yok, evet oraya randevu alınabiliyor ama nasıl gidilir inanın bilmiyorum, kolon kanseri hastaları dışkı torbası kullanıyor, ayda en az 4 kutu sarf edilirken devlet iki kutu ödüyor, parayla aldığınız kutu 35 dolar, ilaveten kalitesiz olanın parasını ödüyor, yani hasta sürekli dışkısının taşmasına, torbanın patlamasına maruz kalıyor, eskiden hepsi ödeniyordu ve ilave bakım malzemeleri de, daha o kadar çok şey yazabilirm ki ....bu konuda hiç bir siyaseti de gözetmiyorum, 25 yıl çalışıp sgk primi ödemiş biri olarak sadece insana yakışır şekilde hizmet almak istiyorum , özel hastaneye mecbur kalmak istemiyorum hepsi bu, kim yaparsa yapsın bu uygulamalar insanlık dışı
Birim olarak düşünün orda asgari ücret 2000 birim haftalık 100 birim harcıyorİşte size 100 euro bizde 700 tl:)
Aynı alışverişin karşılığı bu.
Bizim de haftalık o kadar gidiyor, çocukların çerezi sebzesi, meyvesi derken.
Ama ülke gerçeklerimiz çok çok fena.
vergi dilimine 3.ayda giriyoruz 5 aydir 1000 lira eksik yatiyor maasimiz vergiden dolayi...karsiligi boyle olmami cok cok iyi sartlarda hizmet gormeyi hakettigimiz dusunuyorm.Ne istiyorum biliyor musunuz ?
Ben vatandaş olarak elimden geleni yaparım, vergi de ödüyorum, katkı payı da hiç sorun yok sadece insanlık istiyorum, insanca muamele görmek, ciddi bir durum olduğunda doktor aramak istemiyorum. 25 yıl çalışmamın ve halen de bu sağlık sistemine devam eden katkımın karşılığında her hastanede insanca şartlar ve mahremiyete saygı istiyorum hepsi bu. Özel ya da şehir hastanelerine mahkum olmamak istiyorum, gittiğim hastanede kurallar çerçevesinde düzgün, emin olduğum bir tedavi almak istiyorum inanın hastanelerde otel konforu aramıyorum, konforsuz olsun ama işlerini yapsınlar ve iyi eğitilsinler sadece bu.
Bu arada seviyeli ve incitmeyen fikir alış verişiniz için çok çok teşekkür ederim, hoşçakalın
sunneti de devlet hastnesinde olduk. ona da bicak parasi veya herhangi bir ucret odemedik. siz estetik ameliyat olup bicak parasi oduyor onu sayiyirsaniz bilemicem.
Gerçekten hastaneden sonra eczanede muayene parası ödemiyor musunuz.bicak parasi olmadigina eminim . biz ameliyatimizda odemedik. oglum saglik sorunuyla doğdu. dogrudan randevusuz hastneye muracaat ettik. vakit kaybinin dezavantaj olacagi bir sorun oldugu icin her hafta randevusuz muayene olduk. doktorun sekreteri randevu verdi. ameliyata da ucret odemedik.
siz oduyorsaniz gidin sikayet edin. hakkinizi savunun. eczaneden de ne aldiginiza bakin. fark ucreti cikan ilacı almayin. sgk nin tamamanin karsiladigi ilaci alin. katki payini savunmadigimi soylemistim zaten.
biz ilaci alirken karsimiza cikiyor valla muayene parasi die eskiden 5 liraydi simdi ne kadar bilmiyorumGerçekten hastaneden sonra eczanede muayene parası ödemiyor musunuz.
Demek ki bizim burada sadece. Hatta komşum eczacı, o da söylüyor.
Bebeğin kıyafetlerini ütülemeni tavsiye ederim,mikroplar kırılır.Belki işime yarayacak bi bilgi var mıdır diye girdim konuya ama üç bes arkadaş dışında öneri yazan olmamış. Çok saygısızca bence tavırlar. Az harcayan çok harcayani, çok harcayan az harcayani küçümsemis durmuş. Herkesin hayatında öncelikleri, yaşam tarzları farklıdır. Az harcayanlarin çocuklarını ac açık bırakıp soğukta oturttuklarini sanmıyorum. Çok harcayanlarinda beceriksiz müsrifler olduğunu düşünmüyorum. Sadece çok yüzeysel kalemler üzerinden değerlendirme yapılıyor bence. Ayrıntıya indiğinde mutlaka bu harcama farklarını doğuracak şeyler vardır.
Bizim mesela doğalgaz kışın asla 600 altında gelmez. Ama bu demek değil ki sağlıklı olan bu. Tam tersi ideal oda sıcaklığı 21. Ama biz evde giyinmekten hoşlanmıyoruz.
Elektrik faturam benim de çoğunlukla 100 liranın altında gelir. Küçük bebeğim var her gün iki çamaşır makinesi çoğunlukla 90 derecelik ayarda çalışır. Bulasik makinesi her gün çalışır. Bebeğim olduğu için pratik fırın yemekleri yaparım, haftada en az 5 kere o çalışır. Buzdolabına ilave derin dondurucum da var çalışan. Ama hiç TV izlemiyoruz. Ütüyü anca ayda 1 toplu yapıyoruz. Aynı mahallede 1+1 evde yalnız oturan kardeşim var ona daha fazla fatura geliyor. Bence nedeni televizyonu devamlı açık, her gün saç düzleştirici kullanıyor, ütüsünü günlük yapıyor ve su ısıtıcı çok kullanıyor. Bı de mesela bizim ev merkezi onun ki kombili. Yani bir sürü akla gelmeyecek elektrikli alet var. Saç şekillendiriciler, caycilar, tost makineleri vs. Çok gelen arkadaşlar mutlaka gözden kaçırdığıniz ekstra bir alet vardır. Bı de daha az harcasin diye kısa programda kullandığınız aletler tam tersi kısa programda daha çok yakıyor olabilirler. Kitapçıkları bir incelediler. Kısa sürede aynı işi yapmak için daha çok enerji harcıyorlar.
Mutfak alisverisi için de benim önerim toptan alışveriş yapmak ve direk üreticiden almak. Ben bı çok şeyi internetten alıyorum. Çerezler, tereyagi,zeytinyagı, peynir, salça, bakliyat, temizlik ürünleri, kişisel bakım ürünleri. Ve hepsi direk yöresinden çok daha lezzetli oluyor. Tereyağı mesela 45 lira, markette asla o fiyata öyle bir tereyağı bulma şansım yok. 3 kilo alıp dondurucuya atiyorum. Ya da Antep fıstığı bim de bile kilosu 100 liradan fazla. Ben 85 e internetten alıyorum ve direk Antep'ten geliyor hep taze ve lezzetli. N11 , hepsi burada gibi sitelerde kampanyalar oluyor, üstüne kredi kartı kampanyaları da oluyor. Markettekinden çok daha ucuza geliyor. Yorumları okuyup aldığım ve yıllardır bildiğim satıcılar olduğu için de hiç sıkıntı yaşamıyorum. Marketten neredeyse bir tek taze sebze meyve alıyorum. Seçerek ve az az alma şansım oldugu için marketten almak pazara göre daha avantajlı bence. Pazarda gözüm dönüyor ve eve gelince çoğu kötü çıkıyor. Kötü çıkmasa bile bı kısmı mutlaka yenmiyor israf oluyor. O yüzden sebzeyi bı kaç gunluk direk ihtiyaca göre almayi tercih ediyorum. Et için de bı kaç ayda bir hayvanlarını otlatan bı üreticiden alıp direk orda kestirip aliyoruz. Kuzu etinin kilosu 50-60 liraya geliyor. Tavugu da aynı şekilde gidip köyde kestirip alıp dondurucuya atıyoruz.
Eczaneye 60 lira ödedim. 2si de raporluydu. Haricen aldıklarım da vardı. Ben şaşırınca eczacı abla aslında 34 lira ödemen lazım ama muayene ücretiyle bu dedim. Tam ne kadardır bilmiyorum.biz ilaci alirken karsimiza cikiyor valla muayene parasi die eskiden 5 liraydi simdi ne kadar bilmiyorum
sabahin korunde gittigimiz donem nasil parasizdi ya bunu anlamiyorum. ilaclara vs cok cuzi ucret veriliyordu ama bicak parasi denen seyi unuttunuz mu. devlet hastanesinde doktor ameliyat etmek icin bicak parasi adi altinda hic de kucumsenmeyecek paralar aliniyordu. vermeyince ameliyat olmuyordu.
hicbir zaman hic birsey yeterli degildir. elbetteki daha yapilacak cok sey var. ama eskiden daha güzeldi demek objektif bakamamaktir. ben eskiden grip icin bile cildiye icin bile muayene olamiyorken eski sistem mi güzeldi yani. bacaklarimda ciban benzeri sivilceler icin o sistemde tedavi olamamış rum hastnesinde ozelde tedavi olmustum.
o donem icin ben veya yakinlarim ciddi hastalik geçirmedi kiyas yapamam. ama komsularimdan falan bicak parasi olayini biliyorim. arti ustte de belirttigim gibi doktorun ozel muayenesine de gitmek gibi ekstra masraflar cikiyordu. bunlar size gore ucretsizse oyle olsun. o zamanda esdeger ilac yerine başka almak isterseniz ilacın tamaminin ucretini oduyordunuz. simdi sadece farkini oduyorsunuz. katki payi disinda esdeger ilac almak isterseniz eczanede daha az odersiniz.
20 yıl öncesi ile şimdiyi kıyas yaparsan bu senin vizyonsuzluğunu gösterirsabahin korunde gittigimiz donem nasil parasizdi ya bunu anlamiyorum. ilaclara vs cok cuzi ucret veriliyordu ama bicak parasi denen seyi unuttunuz mu. devlet hastanesinde doktor ameliyat etmek icin bicak parasi adi altinda hic de kucumsenmeyecek paralar aliniyordu. vermeyince ameliyat olmuyordu.
hicbir zaman hic birsey yeterli degildir. elbetteki daha yapilacak cok sey var. ama eskiden daha güzeldi demek objektif bakamamaktir. ben eskiden grip icin bile cildiye icin bile muayene olamiyorken eski sistem mi güzeldi yani. bacaklarimda ciban benzeri sivilceler icin o sistemde tedavi olamamış rum hastnesinde ozelde tedavi olmustum.
o donem icin ben veya yakinlarim ciddi hastalik geçirmedi kiyas yapamam. ama komsularimdan falan bicak parasi olayini biliyorim. arti ustte de belirttigim gibi doktorun ozel muayenesine de gitmek gibi ekstra masraflar cikiyordu. bunlar size gore ucretsizse oyle olsun. o zamanda esdeger ilac yerine başka almak isterseniz ilacın tamaminin ucretini oduyordunuz. simdi sadece farkini oduyorsunuz. katki payi disinda esdeger ilac almak isterseniz eczanede daha az odersiniz.
az önce 10 lg lik persili 49 liraya almis olmanin mutluluguni yasiyorum suan
20 yıl öncesi ile şimdiyi kıyas yaparsan bu senin vizyonsuzluğunu gösterir
Hiçbir ülkede 20 yıl öncesi ile bugün aynı değildir
Nasıl kıyaslarsın
Yirmi yıl önce dünyada ekonomimiz sağlığımız tarımımız eğitimimiz dünyada kaçındıydı
Bugün dünyada kaçıncıyız
Yapacaksan
Bunun hesabını yapacaksın
Biz japonyadan abd den ab den veya diğer devletlerden iyi değiliz
Ya daha kötüyüz yada yerimizde sayıyoruz
Gelmişsiniz 20 yıl öncenin koşullarıyla bugünü kıyamıyorsunuz
Peki size soruyorum
20 yıl önceki araba özellikleri ile bugünün araba özellikleri kıyaslanabilir mi?
Ya allah aşkına birşeyi savunuyorsanız mantığı ile savunun
Bebeğin kiyafetlerini zaten 90 derecede yıkıyorum bı de ekstra ütü ihtiyacı olduğunu düşünmüyorumBebeğin kıyafetlerini ütülemeni tavsiye ederim,mikroplar kırılır.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?