Mutfak alışverişi yetişmiyor!!!!

bende evde termostat kullaniyorum gecen sene evim 24 dereceydi baya isindik yani bir akrabamiz kadin 40 da yakiyor isinamiyor bile ben 350 lira odedim kadin 480 lira odedi termostat cok karli

Bizimde bin tl yi geçiyor
İki kişiyiz. Enflasyon var yapacak birsey yok
Fındık ceviz vs eksiksiz sağlıklı beslenmek isteyenlerin bu rakama ulasması normal

Vatandaş olarak izlemeyenler, anlayanlar sorgulayanlar var ama bu yüzde ellilik kesimin şükretmesine engel olmuyor. Takım tutar gibi parti tutuyor insanlar, kötüyü yanlışı görüp, aç sefil kalıp yine de oy veriyorlar. Mecbur kalıyoruz bu hesapları yapmaya, keşke olmasa, insanın mutfağını, temizlik malzemesini, sağlık giderlerini hesap etmesi , bunlardan kısmaya çalışması insanlık adına utanç verici ama aç kalalım olsun buna da şükür diyenlerin ceremesini çekmek zorunda kalıyoruz maalesef

Sizden öğrenecek çok şeyimiz var.
Mutfakta sizin gibiyim düdüklü elimin altındadır, hep onda yaparım.
Pilavım artsa kadınbudu köfte yaparım, geçen çorbam arttı hemen buzluğa koydum.
Mutfağı sevdiğim için ilgili ve dikkatliyimdir.

Çamaşır makinam en fazlası 1000 devir, o sebeple onda çalıştırıyorum.
Keza 9 kiloluk diye 1 hafta bekletiyorum boşa çalışmaması için, tepe tepe itiyorum içine yazık su israfı diye.

Cam konusu çok sıkıntı, her odam Fransız cam, odalarımın tek duvarları komple cam, o da yetmez gibi aynayla kaplı duvarlarım var.
Sanırım ısı dengesini bundan tutamıyoruz çünkü perde de kullanmıyorum ev yüksek katta diye, süs niyetine duruyor.
Dediğiniz şeye mutlaka bakacağım, ısıyı standart kılmak önemli.

Duş olayında duymuştum, tasarruflu başlık ve tazyikli su veriyor diye inanmamıştım, onu da edinelim mutlaka.

Sifonlarımız gömme olduğundan yapılacak bir şey yok ama akşam 6 ya kadar evde yalnızım, bebelerim hala bezlidir.
Günde kullansak kullansak en fazla 6 kere wc kullanıyoruz zaten.

Diyorum ya dikkat eden aileyiz, öyle har vurmayız ama sonuç olarak bir şey değişmiyor, ona üzülüyorum.
Havaya giden para bunlar, bana yine dönmesin başkasına faydam olsa her ay o bütçeyi ihtiyacı olana harcasam keşke de ama kendi kendimizi anca döndürür durumdayız.

bende evde termostat kullaniyorum gecen sene evim 24 dereceydi baya isindik yani bir akrabamiz kadin 40 da yakiyor isinamiyor bile ben 350 lira odedim kadin 480 lira odedi termostat cok karli

Kesinlikle. ben evimi kasimdan nisana kadar (gecen sene subat) hep 21 derecede tutarim. almanyanin sogugu pis oluyor ama evde atletde gezmeyede gerek yok.
cekiyorum ayagima patigi yetiyor. ayrica kaz tüyü (hayvan koruyucular taslamasin) yorganlarim var. altina girince terliyorum bile.
cocuklu eve belki 22-23 derece gereklidir ama sabit termostatli yakim kesinlikle acayip fark ediyor.

Sizin bulunduğunuz ülkede süt ne kadar? En az 5 lira burada. Yani Türkiye'de her şey pahalı da süt baya pahalı geliyor bana. Sonuçta küçük çocuğu olanların sürekli alması gereken birşey.

65 cent, 80 cent markadan markaya degisiyor, yorgurt yapmak icin 1 euroluklari aliyorum mesela onu da alti küsüratla carpinca anti yedi lira arasi birsey yapiyor

Yok yok ben alış verişi bilmiyorum.Haftalik 500 tutuyor.
bende soyle bir durum var siraya koyarim mesela kahvaltilik evet her ay aliniyor 3 cesit peynir 2 cesit zeytin bunlar rutin alinan seyler 1 ay bakliyatimi toptan aliyorum obur ay temizlik esyami temizlik esyasi olarak her seye ayri ayri almam yani camlara cam sil mobilyalara ayri almam camlar ve mobilyalari bebek sampuaniyla silerim
yerlere bir deterjan alirim cif camasir suyu pril ve bunlari kiloluk alirim baya goturuyor temizlik ve bakliyat 2 3 ay sadece kahvaltilik ve tavuk aliyorum sebzeyide haftalik menu ile ayarliyorum mesela diyelimki bu hafta bir gun ispanak diger gun et diger gun bakliyat koyuyorum yemekler zaten 2 gun gidiyor bize
cocugun gidasini ayri marketten tane aliyorum mesela sebze corbasina biz kabak yemeyiz onun icin 1 kabak 1 havuc aliyorum
haftada bir avokado aliyorum hic bir seyi fazla almiyorum
herseyi sayarak aliyorum yani
cevizini bile
bu sayarak almayi teyzem ogretti ve saymadan once ne kadar musrif oldugumu farkettim
camasir makinasi deterjanimi renkli beyaz ayri ayri aliyordum sonra baktim hic bir sey farketmiyor onada hem renkliler hem beyazlar icin olan deterjandan almaya basladim beyazlara ayrica yikarken bi soda atiyorum
biraz karisik oldu akliniza takilan olursa anlatirim

65 cent, 80 cent markadan markaya degisiyor, yorgurt yapmak icin 1 euroluklari aliyorum mesela onu da alti küsüratla carpinca anti yedi lira arasi birsey yapiyor
Bizde kuruşa sakız yok, cent diyorsunuz valla ağlanacak halimize gülüyoruz
Gerçi 65 cent sanırım 4 5 tl yaptığı düşünülürse, aynı fiyat.
Ama bizim asgari ücret kaç yapıyor sizin orada, onu hesaplamak lazım.

evet bizde cocuk var bende kasim basinda baslarim nisana kadar yanar isi hep sabittir sabahlari termostati kapatip bi havalandiririm evi 3 5 dk tekrar yakarim termostat cok karli

Ispanak en kolay ayırt edilen sebzelerden biri. Çünkü kökleri var ve kökler birleşik. Araya sızan otlar yenilmeyecek hepsi bu.

Ben sebzeleri musluktaki suyla yıkarım. Sonra sirkeli suda bekletip tekrar yıkarım.

En son sirkeli su da tekrar bırakıp yıkamadan kullanırım. Musluktan akan suya da güvenmediğim için.

1 ay evde yoktum elektrik 62 lira gelmiş. Buzdolabı çalıştı sadece. Bana hiç inandırıcı gelmediniz valla @Dilos06
Küçük şehirdeyim eşimizle ikimizde çalışıyoruz faturamız 35 tl geldi geçen ay.
ben evdeyken en fazla 60 geliyor yazın. Evimde kedi var hergün tüm evi süpürüyorum vs. Çamaşır haftada 3 kere yıkanıyor haftada bir ütü.
Olabilir bence herkes yüksek fatura yazmış bende kendimi yazayım dedim bu yazıya istinaden

Hayat çok pahalı biz iki kişi çalıştığımız halde ki market olsun abur cubur paketli gıda asla almayız unu salçayı doğal yapan yerlerden aliriz her hafta pazara giderim markete ayda 2 veya 3 ev kirası 600 şu elektrik doğalgaz ev interneti kendi cep faturalarimiz 500 ü buluyor araba yakıtı her ay 300 yılda 2 defa vergi 1 senedir herşey de O kadar zam ki bu asgari ücretle nasıl gecinilecek...
Yeni yılda asgari ücrete 300 lira zam yapılmış bu millet nasıl gecinicek birde yeni zamlar yolda birde çoluk çocuk onun masrafı zaten asıl kıyafet ihtiyacı sağlık harcamalarını saymıyorum bile halimize yazık....

sakiz diyince aklima geldi gecen bir tekli sakiz alayim dedim marketten normalde pek cignemem kulaklarimda basinc olusmustu onun icin aldim 10 kuruş verdim yillardir 10 kuruştu sanki yada bana oyle geldi abla sakiz 25 kurus dedi adam sakiza bile zam gelmiş

Ben tekli sakız satıldığını görmeyeli yıllar oldu.
Kasa yanına koca koca koyuyorlar, bebeler saldırıyor.
Çocuklar saçma sapan şeyler yemesin(ki gene yiyorlar) diye sakıza alıştırdım.
3 lü alıyoruz, sakız deyip geçmemek lazım süt alınır valla

Cnm ben senin icin demedim istersen 3 kesip ikisini koy. Ama suan cok kisiden biliyorum kurbani kesip azini verip(kendi yakinlarina) kalani buzluga koyan cunku insanlar yil icinde et kolay kolay alamiyor bu duruma geldik problem burda. Insanlar ac gozlulukten degil yokluktan bu yolu seciyor.

ben de dolaba geri kaldırmıyorum, temiz kıyafetlerin içine koymuyorum.
giyilmişler için ayrı bi askılığımız var, kapalı değil, hava alıyor, o yüzden sorun olmuyor.

sut yine iyi gecen kizin oyuncagi icin annemler marketteyken aradi pil istedi pil kalem pilmi ince pilmi tarif edemediler neyse ikisindende alayim dedim pil kac kurus yani
neyse pil haric aldiklarim maksimum 50 lira 100 kusur tuttu heralde bebek bezinde bi yanlislik oldu diye dusundum deneme amacli kucuk paket almistim bez nekadar dedim kasiyere 34 lira dedi e diger aldiklarimla anca 50 lira bu niye bukadar cikti dedim pillerin biri atiyorum 29 lira oteki 24 lira one ya dedim ustune 40 daha koysam kizima 15 gunluk sma mama aliyorum dedim pil ya pil neymis duracellmis pil kalsin dedim
bizim mahalle bakkalindan butun pilleri 6 liraya aldim

kesinlikle havaya gidiyor galiba. hadi gida fiyat farkini anladim ama su ve elektrik nasil degisken oluyor? kilowatt fiyati vardir... ne kullandiysan onu ödersin yani:/

konudan cikartdigim özet: bu sitede bile alginin cok cok farkli olmasi. yani bazi üyeler 400 lira harcarken digerleri 1500-2000 lira veriyor mutfak masrafina.
Aslinda bu durumu fazla yadirgamamak gerek cünkü gercektende durum burdada ayni. tabiki temel gidalar (markasiz, nerden geldigi belirsiz ürünler) almanyada asiri ucuz ama aylik alisveriste ödenen paralar aileden aileye cok fark ediyor.
ben bazen ablamla sohbet ediyorum- ablam benim verdigim paralarin 3/1 anca veriyor.
ortaya cikan yemek ayni ama benim kulladigim yumurtanin tanesi 40 cent ablaminki 9 cent...
benim 1 lire sütüm 1,5 euro ablaminki 59 cent
liste böyle uzar gider.
beslenme stilide önemli galiba. koca tencere bulgur pilavi yapip ailece yiyen var 1 kilo dana kiymadan köfte yapip ara ögün yiyen var.

aslinda sorun gidalarin fiyatinda bile degil- sorun asiri düsük gelirler. 2050 tl gelir kime yetsin?
yani bir kilo zeytin - vezir parmagini bile soksa - 15 lira olamaz. Bir kilo et 30 lira olamaz... olmasinda zaten. ciflik sahibine yazik.
neyse...

bence ufak tefek alışverişlerde bile migros ve çağdaş çok pahalı.
biz de gimat' taki grosslardan yapıyoruz 2-3 ay gidecek şekilde kuruyemişinden etine varıncaya kadar alıyoruz inanın 1000₺ tutmuyor bile aldıklarımızda öyle bilinmedik marka ürünleri vs. değil.
ama biz deterjanı black friday gibi indirimlerde alıp yıllık stokluyoruz. ya da bazen trendyol gibi sitelerin tanımladığı kuponlarla alıyoruz paketin biri bedava gelmiş oluyor.
bu arada ben çalışmıyorum eşim 5000₺ maaş alıyor kiradayım ve Ankara' dayım.

Bence fiyattan çok tüketim miktarını karşılaştırmak lazım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…