- 24 Mayıs 2019
- 1.194
- 486
- 25
-
- Konu Sahibi mahurbirbestee
Benim eşimin ailesi çok kalabalık ben de yemek ypamayı bilmezdim. Ama yemek yapmak bu börek çörek hazırlamaktan çok daha pratik. 5 çeşit yemek 2 saate çıkar artı slatasıyla. Ama 5 çeşit ikramlıgı ben iki saate hazırlasam iki saatte o mutfagı toplamam lazım. Zaten bi yaş tatlı yapsan onun dinlenmesi var bi poğaça mayalanması var bi kurbaiye yok dolapta bekletiyorsun. Ben en başt aher gelen misafire aynı yemekleri yaparak başladım.Ay yemek bilmiyorum tam bi işkence gibi geliyor . Bi de gelen hiçbi misafir de yardım etmez banaKoca masa bulaşıkları yıka doldur çayı koy otur derken bi bakıyorum zaman geçmiş yemek için cesaret edemiyorum fazla . Çay daveti daha kolay geliyor bana
Ay ben 5 çeşit yemeği 2 saatte zor hani yapamam elim yavaş biraz benimBenim eşimin ailesi çok kalabalık ben de yemek ypamayı bilmezdim. Ama yemek yapmak bu börek çörek hazırlamaktan çok daha pratik. 5 çeşit yemek 2 saate çıkar artı slatasıyla. Ama 5 çeşit ikramlıgı ben iki saate hazırlasam iki saatte o mutfagı toplamam lazım. Zaten bi yaş tatlı yapsan onun dinlenmesi var bi poğaça mayalanması var bi kurbaiye yok dolapta bekletiyorsun. Ben en başt aher gelen misafire aynı yemekleri yaparak başladım.
Bu yardımcı olmama konusu çok sinir bozucu arkaşıma giderken evden yapıp götürğyorum yarısını akrabalra giderkende erken gidip yemeklere yardım ediyorum. Toplamaya zaten mutfaga tek girerim ev sahibi zaten o gün çok yorulmuş oluyor. Biraz düşünceli olan hiç değilse tabağını kaldırır tezgaha koyar
Benim annem de el ne der diye yaşayan bir kadındı ve bonus olarak aşırı titiz hani tam sizin anlattığıniz gibi ama ben sanki anneme muhalif olmak için doğmuşum zaten çok şaşırır bizi eş dost hiç annene benzemiyorsun diyeAy ben 5 çeşit yemeği 2 saatte zor hani yapamam elim yavaş biraz benimtoparlama kısmı zaten hiç bitmiyor . Ben de gittiğim yerde hiç oturmam kendi çayımı doldururum ama insanlarda o yok yani . Zaten millete çay doldurmaktan bi dk oturamıyorum . İnsanlar aşırı rahat ya gerçekten ben misafirliğe gidiyorum henüz ikram tabakları bile hazırlanmamış oluyor mutfağa gidip yardım ediyorum şöyle rahat olsaydım yeterdi
Ya ne güzel ben de keşke bu konuda anneme çekmeseydim . Ki şu an annem benden daha rahat . Dediğiniz gibi ben de misafir geldiğinde tamamen pil bitmiş oluyor . Baş ağrısı bel ağrısı yorgunluk . Bi an önce gitseler de uzansam modunda oluyorum . Nasıl aşacağım bu konuyu bilmiyorumBenim annem de el ne der diye yaşayan bir kadındı ve bonus olarak aşırı titiz hani tam sizin anlattığıniz gibi ama ben sanki anneme muhalif olmak için doğmuşum zaten çok şaşırır bizi eş dost hiç annene benzemiyorsun diye
Annem de aynı sizin gibi ölümüne temizlik en az altı yedi çeşit ama misafir geldiğinde pili bitmiş bir halde olurdu.Ben tam tersiyim ne varsa yaparım temizlik zaten elimden geldigince evimi temiz tutarım çünkü önceliğim kendim çocuklarım misafir de bize eşlik eder benim için durum bu şekilde bu döngüden kendimi zihnimi terbiye ederek YouTube den sevdigim psikologları dinleyerek çok araştırarak çıktım size de tavsiye ederim.
Annem 60 yaşında neredeyse ve günün sonunda hiç gerek yokmus keşke önceliği kendime ve aileme verseydim diyor bu süreç sadece sizi yıpratıyor umarım çözüm bulursunuz.
Allah'ım bana da bundan nasip et. Maşallah vallaMisafir ağırlamak için değil de bu saydıklarınızı her gün kendim ve ailem için yapıyorum. Evimi her zaman temiz ve derli toplu tutuyorum. Önce kendime ve aileme değer veriyorum. Dolayısıyla misafir gelmesiyle gelmemesi arasında bir fark olmuyor.
Elinin yavaşlığı değil çok titizlikle özenerak çalıştığından patateste yamuk dogransın yaniAy ben 5 çeşit yemeği 2 saatte zor hani yapamam elim yavaş biraz benimtoparlama kısmı zaten hiç bitmiyor . Ben de gittiğim yerde hiç oturmam kendi çayımı doldururum ama insanlarda o yok yani . Zaten millete çay doldurmaktan bi dk oturamıyorum . İnsanlar aşırı rahat ya gerçekten ben misafirliğe gidiyorum henüz ikram tabakları bile hazırlanmamış oluyor mutfağa gidip yardım ediyorum şöyle rahat olsaydım yeterdi
Bu kadar sorun yapmıyorum ben. Temizliği detaylı yaparım özellikle mutfak ve banyo tuvalet. İkramlarda da yetismezse hazır alırım n'olacak yaMerhaba Hanımlar.
Paylaşacağım şey dert değil ama beni stres eden bi durum olduğu için fikirlerinizi merak ediyorum.
Ben de fazlasıyla mükemmeliyetçilik var . Bi misafir geleceği zaman ben aşırı derece stres oluyorum bi gün önceden başıma ağrı giriyor gece geç saatlere kadar hazırlıkla uğraşıyorum ya da temizlikle sabah yorgun bi şekilde kalkıyorum . Acaba yetişecek mi ? Acaba hazır olacak mı ? Bu düşünceler beni çok yoruyor . Elim ayağıma dolanıyor. Gelen misafir çok samimi dostum da olsa böyle uzak bi akraba da olsa böyle .
İlla 4-5 çeşit olsun diye uğraşıyorum . Etrafta tek bi toz tanesi olmasın diye kendimi çok yoruyorum . Mutfak dolaplarında aman bi damla su izi kalmasın şurası tertemiz olsun. Yani misafir ağırlamak benim için tam bir eziyet haline geldi . Geceden 1-2 çeşit hazırlayıp dolaba atsam geç saatlere kalıyorum ve çok yoruluyorum . Çünkü sabah kalkıp diğer çeşitleri yapmam lazım . Temizlik yapmam lazım. Misafir gelene kadar mahvoluyorum hele de bir de yemekli misafir ise . Aman sıcak olsun soğumasın diye bazen son dakikaya bıraktıklarımı hiç yetiştiremiyorum zaten . Bi tepsi bile tezgahın üstünde kalmasın görünmesin diye diye stres yapıyorum.
Siz misafir ağırlarken nasıl bi yol izliyorsunuz ? Bana fikir verirseniz çok sevinirim.
Yardımcı olmak ve fikir vermek için lütfen yazsaniz menüyü ve hangi hazirliklari stok yapıyorsunuz.2 bebekli anneyim, sabit misafir menum var, ic harclarini, sekillerini degistirip degistirip aslinda ayni seyleri yapıyorumherkes her seferinde ya bunun tarifini ver diyor.
Gectigimiz yilbasi planimiz bi anda sekteye ugradi biz misafirlige gidecektik, bir anda aksam 6'da ev sahibine donustuk. Inanin saat 8 gibi masamda 10 cesit meze, pogaca, borek, etli yemek, sebze yemegi ve corba vardi. Buzlugum sagolsun
Aylik buzluk alisverisi yapin, o alisverisi yaptığınız gun hazirlayip buzluga atin gitsin, benim stratejim bu.
Nasil yetiştiriyorsunuz günde 4-5 çeşitli?Kendiniz için hiç yemek yapmıyor musunuz? Misafire göstereceğiniz özeni önce kendinize göstererek başlayın.
Bizim evde her zaman 4-5 çeşit yemek olur. Sizde de olsun,o zaman yorulmazsınız.
Biz pilav yememeye çalışıyoruz. Onun yerine her zaman mevsime uygun salata ,evde mayalanmış yoğurt ve turşu bulunuyor sofrada. Böylece pilav aranmıyor,hem de akşam akşam ağırlık yapmıyor. Buzlukta her zaman evde yapılmış dondurma, mevsiminde hazırlanmış kesilmiş ayıklanmış meyveler, haşlanmış ve suyu ayrıca dondurulmuş nohut kuru fasulye bulunur, közlenmiş patlıcan biber domates, kavrulmuş kıyma,pişmiş kırmızı et, sarma ve dolma çeşitleri,içli köfte, çok gerekirse diye gözleme (normalde kendimiz yemiyoruz,misafir çocukları isterse diye bulunduruyoruz) çanak şeklinde dondurulmuş enginar, küp şeklinde kesilmiş kereviz, mevsiminde ayıklanmış taze fasulye ve bezelye,iç bakla her zaman bulunuyor. Yaz bitmeden tüm hazırlıklarımı yapıyorum. Salçalarımı eşimin halasının köyünde erkenden hallediyorum ki okul hazırlık dönemine kalmasın diye. Her sabah 5 gibi ayaktayım ben. Kahvaltı sofrası 6da hazır. Yemeklerimi sabah o saatlerde pişiriyorum. Evden çıkmadan soğutup kaldırıyorum. Porsiyonluk bölüyorum. Eve ilk gelen salatayı yapıp sofrayı kuruyor. Eşim esnaf,saat durumu belli olmuyor,sanayi yakınında oturduğumuz için bazen akşamüstü eve uğrayıp sofra hazırladığı oluyor. Yıllardır bu düzenle yaşıyoruz,ben de bu şekilde büyütüldüm, her zaman misafir ağırlayabilecek durumdayım. Ha yanlış anlaşılmasın ,misafir gelsin diye ölmüyorum,hiç sevmem ama hayat bazen zorunluluklardan ibaret olabiliyor maalesef. Hele ki eşiniz sizinkinin aksine çok geniş bir aileden geliyorsaNasil yetiştiriyorsunuz günde 4-5 çeşitli?
Hangi stoklariniz var?
Bizde genel olarak sulu yemek varsa yanina pilav olur.
Yada firinda tavuk patates yanina salata turşu .
Daha fazlası bana ziyan gibi
Ben boş zamanlarımda buzluğumu doldururum hep.Ev toplu da olsa hazırlık süreci yine beni yoruyor
Maşallah gerçekten enerjinizi becerinizi tebrik ederim.Biz pilav yememeye çalışıyoruz. Onun yerine her zaman mevsime uygun salata ,evde mayalanmış yoğurt ve turşu bulunuyor sofrada. Böylece pilav aranmıyor,hem de akşam akşam ağırlık yapmıyor. Buzlukta her zaman evde yapılmış dondurma, mevsiminde hazırlanmış kesilmiş ayıklanmış meyveler, haşlanmış ve suyu ayrıca dondurulmuş nohut kuru fasulye bulunur, közlenmiş patlıcan biber domates, kavrulmuş kıyma,pişmiş kırmızı et, sarma ve dolma çeşitleri,içli köfte, çok gerekirse diye gözleme (normalde kendimiz yemiyoruz,misafir çocukları isterse diye bulunduruyoruz) çanak şeklinde dondurulmuş enginar, küp şeklinde kesilmiş kereviz, mevsiminde ayıklanmış taze fasulye ve bezelye,iç bakla her zaman bulunuyor. Yaz bitmeden tüm hazırlıklarımı yapıyorum. Salçalarımı eşimin halasının köyünde erkenden hallediyorum ki okul hazırlık dönemine kalmasın diye. Her sabah 5 gibi ayaktayım ben. Kahvaltı sofrası 6da hazır. Yemeklerimi sabah o saatlerde pişiriyorum. Evden çıkmadan soğutup kaldırıyorum. Porsiyonluk bölüyorum. Eve ilk gelen salatayı yapıp sofrayı kuruyor. Eşim esnaf,saat durumu belli olmuyor,sanayi yakınında oturduğumuz için bazen akşamüstü eve uğrayıp sofra hazırladığı oluyor. Yıllardır bu düzenle yaşıyoruz,ben de bu şekilde büyütüldüm, her zaman misafir ağırlayabilecek durumdayım. Ha yanlış anlaşılmasın ,misafir gelsin diye ölmüyorum,hiç sevmem ama hayat bazen zorunluluklardan ibaret olabiliyor maalesef. Hele ki eşiniz sizinkinin aksine çok geniş bir aileden geliyorsa