- 21 Temmuz 2024
- 469
- 550
-
- Konu Sahibi mahurbirbestee
Ay umarım ben de sizin gibi yapabilim . Çünkü gerçekten bu şekilde yıpranmış hissediyorumMükemmeliyetçilik kaynaklı. Ben de aynıydım haftaya misafirim gelecekse bi hafta stres yapardım. Şimdi çocuktan sonra çözdüm olayı. Yanımızda pastane var ordan eşime trileçe ve ıslak kurabiye aldırıyorum, biraz da su böreği. Kendim de makarna salatası gibi bi salata ya da kısır yapıyorum, birer kase de kuruyemiş koyuyorum sehpalara, bitti.benim o gün sadece şöyle bi yüzünden süpürüp toz almam bi de tuvalet yıkamam gerekiyor o da 2 saat sürüyor max.
Çok haklısınız gerçektenÖyleydim ben de,zaman geçtikçe boş olduğunu anlıyorsunuz. Evime geleni aç göndermem ama 20 çeşit de hazırlamam. Gıda israfının adet olduğu , kaynakların bu kadar azaldığı dünyada kimsenin önüne 10 çeşit yemek konmaz. Tabi bu benim görüşüm. Ve mutfak dolabının üstünde bir su damlası da sizi pis yapmaz. Adı üstünde mutfak. Pis olmadıktan sonra ortalama bir temizlik benim için de misafir için de yeterlidir. Yani zihninizi eğitin önce, eklemleriniz, sağlığınız kıymetli. Böyle yapılan ağırlamalar sizin için de misafir için de zulüm oluyor.
Ben günlük de 2 çeşit yaparım en fazla. Ana yemek yeterlidir benim için, yanına salata çorba yoğurt zaten çeşittir. Aynı anda da koymam zaten. Misafir gelince buna iki üç çeşit eklerim. Memnun kalmayanı da evime çağırmam. Çeşit sayısıyla birbirine hava atılan, yarış içine girilen ortamlarda hiç olmadım ve sofrada atık yemeğe asla tahammülüm yok. Az, öz, lezzetli herşeyin tüketildiği sofralar en sevdiğimdir. Geriye banyo mutfak temizliği kalıyor, hijyen önemlidir ama dolap üstünde su damlası, ya da camların parlamaması pislik değildir.
Evet bende de anksiyete var maalesefbu bende de var ama benım anksiyete kaynaklı mükemmeliyetçilik. Yorucu
Sabit menünüzü ve yılbaşı sofrası menüsünü paylaşır mısınız? Fikir olsun2 bebekli anneyim, sabit misafir menum var, ic harclarini, sekillerini degistirip degistirip aslinda ayni seyleri yapıyorumherkes her seferinde ya bunun tarifini ver diyor.
Gectigimiz yilbasi planimiz bi anda sekteye ugradi biz misafirlige gidecektik, bir anda aksam 6'da ev sahibine donustuk. Inanin saat 8 gibi masamda 10 cesit meze, pogaca, borek, etli yemek, sebze yemegi ve corba vardi. Buzlugum sagolsun
Aylik buzluk alisverisi yapin, o alisverisi yaptığınız gun hazirlayip buzluga atin gitsin, benim stratejim bu.
çok teşekkür ederimMerhaba daha önce yazdım ama gelmedi galiba sitede sorun vardı , çok stress yapıyorsun bence ev temiz olsun toplu olsun özellikle banyo da havlu tuvalet kağıdı felan onlara çok dikkat ediyorum küçük el havlularını basketlerin içine yerleştiriyorum malum hastalık var büyük el havlusunu sadece eşimle kullanıyoruz biz diğer küçükleri pratik oluyor kullanıldığı gibi ben direk makinaya kirlilere atıyorum sık sık kontrol ediyorum ,
Sabah kahvaltıya çağırırsam misafirleri geceden kahvaltı takımlarımı çıkarıyorum tabak çanak çatal herşeyi ayarlıyorum tezgahın üstüne geceden poğaca türü felan yapıyorum kahvaltılık şeyleri hazırlıyorum sabahtan menemen vs.
Akşam gelirlerse en fazla 3 -4çeşit şey yapıyorum yanına da 1 tatlı örneğin
Yoğurtlu fasülyeli buğday corbası, yanına pilav ve fırın yemeği bide meze veya salata.
Sonradan çay kahvenin yanına da bi borcam revani yapıyorum Zaten kolay aynı kek hamuru gibi içine irmik atıyorsun şerbet hazırlıyorsun oldu bitti. Çerez desen zaten hazır paketlerde dök tabağa gitsin
Temizlik konusunda ben zaten hergün bir iş yapıyorum sonra iş kalmıyor 2 günde bir yerleri ıslak siliyorum toz alıyorum önceden temizlik işi yapılırsa çok ta sorun olmuyor toplu kalması yeterli , bide yemek işte ..
Eşiniz bu konuda nasıl bilmiyorum bizim çocuk yok o yüzden ben rahat rahat yapabiliyorum bide eşim sağolsun oda seviyor mutfakta yemek yapmayı felan biz bazen bölüşüyoruz benim çok vaktim olmayınca işten dolayı temizlik kısmını bazen eşim üstleniyor çok titizdir şükür yardım ediyor bazen bende ister istemez stress oluyorum özellikle hafta içi işten sonratanıdık akraba yabanci değiller bişey gözden kaçsa bişey demezler herhalde ama yabancı olunca ben de extra dikkat ediyorum tabi.
Çocukken bi komşumuz vardı hiç unutmuyorum beraber misafirliğe gitmiştik elinde yelek örüyordu . Şişi koltuğun üstüne koyup bilerek arkaya düşürdü . O koltuk çekilsin de arkası temiz mi kir mi görsün diye ben böyle şeylere şahit olduğum için aşırı takıntı yaptımMisafir geleceği zaman ben ikramlıkları hazırlıyorum eşim temizlik yapıyor.
1-2 çeşit şeyi bir gün önceden yapıyorum, misafirin geleceği güne maks 2 çeşit şey bırakıyorum. Temizliğe de yine aynı gün başlanmıyor genellikle 1-2 gün önceden başlarız. Ama eşim de sizin gibi evhamlı ve çok titiz. Temizliği o yaptığı için de misafir işi bana kolay gelse de ona kolay gelmiyor çok kafaya takıyor aman bir yerde bir şey olmasın diye.
Rahat olun ya gelen misafir artniyetli değilse aaa bakiim toz kalmış mı diye bakmaz. Ona bakan insan da evime gelmesin zaten. Ben de gittiğim yerde hiç görmem bu tarz şeyleri. Maksat sohbet muhabbet, güzel vakit geçirmek. Yemekteyize katılmıyoruz sonuçta
Ay siz böyle anlatınca benim de aklıma geldi annemle çok tartışırdık misafir geleceği zaman hakikaten sinir olurdum ama diyorum ya ben de onun gibi oldum şu an .
Aslında ben de çayda masada yemeyi tercih ediyorum ama kimse öyle yapmadığı için ben de yapmak istemedim . Ben her misafir geldiğinde en zor ve değişik menüleri seçiyorum
Kesinlikle öyle insanın elinde değil her seferinde artık yapmicam desem de yine baş edemiyorumBende sizin gibiyim malesef. İnanılmaz stres oluyorum misafir geldiğinde. Evin her yeri kusursuz olmalı yoksa rahat edemiyorum. İkramlar dört dörtlük olmalı. Bu benim bile bile isteğe sahip olduğum düşünceler değil. Çok yorucu oluyor bu yapıya sahip olmak. Hem ruhen hem bedenen yipratiyor.
Çok afedersiniz ama oha, nasıl insanmış oÇocukken bi komşumuz vardı hiç unutmuyorum beraber misafirliğe gitmiştik elinde yelek örüyordu . Şişi koltuğun üstüne koyup bilerek arkaya düşürdü . O koltuk çekilsin de arkası temiz mi kir mi görsün diye ben böyle şeylere şahit olduğum için aşırı takıntı yaptımYa ne güzel yardım eden bi eşiniz var maşallah İş bölümü olunca dediğiniz gibi insan çok da zorlanmıyor.
Ne demek rahat olun rahat rahat yapın çok önceden yapilirsa dinlenme vaktin de olur :)çok teşekkür ederimBen de kendime birkaç basit menü yazacağım birileri gelince hep sabit o menüleri yapacağım fikirler çok iyi geldi .
Ay siz baya sabırlıymışsınız ama ben cıngar çıkarırdım sanırım bu durumdaSelam siz bensinizbende böyle bir anneyle büyüdüm mükemmeliyetçiyim . İlk evlendiğim zaman haftada 3 gün ben davet etmesem de yapışık bizim eve gelen insanlar vardı yemin ederim ki 2 kere evlerine gittim ancak . Balkonda giydikleri terliklerle beyaz halılarımda gezenler , gece 03:00 e kadar benim evimde oturup ilk okula giden çocuğu koltuğuma çiş yapanlar mı neler neler ya nefret ettirdiler kendilerinden artık . Şimdi elimden gelse hiç misafir ağırlamam . Zorla yapıyorum resmen gerekirse
İşte böyle örnekler göre göre pimpirikli oldum bi toz tanesi bile kalmasın diyorum evde . Ha bi de şey var misafirliğe gidince beyaz çorap giyme olayı. Evin temiz mi kirli mi olduğunu anlamak içinÇok afedersiniz ama oha, nasıl insanmış oböyle bir örnek görünce durumunuz daha iyi anlaşılıyor. Ben de aşırı rahat değilimdir ama dediğim gibi ev temiz mi pis mi diye bakacak insanı evimde misafir etmek istemem zaten. Siz de bu komşunuz gibilerden uzak durun
Kesinlikle dışarda görüşmeyi daha çok istiyorum ama illa işte ev daha iyi olur evde oturalım diyorlarMisafir ağırlamayı bıraktım. Dışarda görüşüyorum, bu saydığınız şeyleri yapıp misafirin karşısında o yorgunlukla güler yüzlü olamıyorum. 938383 çeşit pasta börek, temizlik vs çok yoruyor beni. Yapmasam burası Türkiye ayıplanirsin. En iyisi disarda görüşmek
Ay gerçekten ablanız bennnnablam misin diye okudum ama o dort çeşit yemekle vs ugrasmaz. komple sevmez misafiri. bazen biz ailecek misafirlige gidince disaridan kebap söylerlercocuk; "dogumgunume arkadaslarim gelsin" dedi diye misafir korkulu ruyasi oldugundan mekan tutan birisi.
o kadar sevmiyor ki kalabalik yapiyor diye yemek masasini gönderdiler evden:)))
o da aşiri mukemmeliyetcidir, strese girer gelen gidenden.
bense bayilirim misafir agirlamaya. hic de oyle cok ozenmem. yemek yaparim misal mutfagi savas alani gibi birakir salona gecerim. yemek biter sofra oooyle kalir tutup da hemen kaldirmam,bulasiga girismem. evime gelen samimiyette insan zaten beni bilen, seven insandır diye düşünürüm . hic kasmadigim icin cok rahatim.
hatta gecenlerde ablamlar gelmisti ev boya badanaya yardima. sisme matlari sisirdim bahcede yerde oturdular:) yemegimizi falan yerde yedik masa vs olmadigindan(gerci enistem halimize acimis olacak bir bahce mobilyasi aldi) . simdi yine bu masasiz halde (ayni zamanda koltuksuz) iki kiz arkadasim gelecek kucuk bir dogumgunu organizasyonuna. pastayi disaridan aliriz, makarna salatasi kahve falan yaparim bir de sonra misir haşlarim. oldu bitti yani ben nasil ki gittigim eve ac karnimi doyurmaya gitmiyorsam bana gelen de guzel yüzüme, sohbetime gelsin. kusur arayacaksa hic gelmesin:)
bence siz de kasmayin o kadar. gelen misafir sizin tatli sohbetinize geliyor.
ayrica probleminiz yetistirememekse mezeleri zeytinyağlılari ve tatliyi geceden yapin. onlar zaten bekleyince daha lezzetli oluyor. sicak yemek icin firin yemegi hazirlayin erkenden yapin koyun dolaba. misafirlerin gelis saatine göre acarsiniz firini
Yardımcı olmak ve fikir vermek için lütfen yazsaniz menüyü ve hangi hazirliklari stok yapıyorsunuz.
Yılbaşı masanızda hangi yemekler mezeler vardi nasil okadar cabuk hazirladiniz
2 saat içinde bu menü buzluktan da olsa biraz abartı geldi. Mezelerde mi dondurucudandı?
Sabit menünüzü ve yılbaşı sofrası menüsünü paylaşır mısınız? Fikir olsun
Buyrun gelinSize misafir olmak istedim
bence eve ve ikramlara değil de, beraber edeceğiniz sohbetlere, geçireceğiniz güzel zamana odaklanın. odak noktanızı değiştirin yani. unutmayın ki üç defa da toz alsanız, bir defa da alsanız evin görüntüsünde çokta değişiklik olmuyor. ve insanlar her zaman bunlara takılmıyor. ayrıca bu devirde dört çeşit hem maddi hem manevi olarak yorucu olur. Güzel bir ana güzel bir ara öğün ve hafif bir tatlı ile günü kapatabilirsiniz.
Anlıyorum. En iyi siz bilirsiniz ama şöyle düşünün en iyi ikram olmasa ne olur ya da 1 ay boyunca hic misafir almazsanız ne olur? Örneğin pazar günü kızımın doğum gününü yapicam plastik tabak bardak, vs kullanılamaz 2 çeşit ikram bir de pasta oldu bitti insanlara aşırı hizmet etmeye gerek yok bence siz bir süre kimseyi çağırmayın eveÇalışmıyorum şu an ama inanın çalışınca da yine aynıydımYani beğenisi kazanmaktan ziyade annem hep misafiri en iyi şekilde ağırlardı ondan bana geçti . Gelen en iyi şekilde karşılansın ikramlar eksik olmasın . O zamanlar ona çok abartıyorsun derdim şimdi ben böyleyim. Dediğinizi de ben de ara ara düşünüyorum acaba onaylanmaya mı ihtiyacım var diye ama cevabı ne tam evet ne de tam hayır
Çalışmıyorum şu an ama inanın çalışınca da yine aynıydımYani beğenisi kazanmaktan ziyade annem hep misafiri en iyi şekilde ağırlardı ondan bana geçti . Gelen en iyi şekilde karşılansın ikramlar eksik olmasın . O zamanlar ona çok abartıyorsun derdim şimdi ben böyleyim. Dediğinizi de ben de ara ara düşünüyorum acaba onaylanmaya mı ihtiyacım var diye ama cevabı ne tam evet ne de tam hayır