Öğretmenlerin hazır bulunuşluğu da rezalet ayrıca. Herkes zannediyor ki bize döküman falan verildi, her şey anlatıldı, eğitim aldık bu işi kotarabiliriz. ama sorsanız daha uyum kitaplarımız gelmedi. bugün öyle sallana sallana geçti, yarın için de kendim bir şeyler hazırladım. İşin aslı bir çok öğretmen de kendini bu seneki çocukların üzerinde deneyecek.
sormak istiyorum gerçekten merak ediyorum,Hollanda'da bu sistem 2-3 ay içerisinde pat diye mi konuldu okullara? hiçbir alt yapısı hazırlanmadan,insanlara uyum süreci tanımadan mı yapıldı? yoksa yılladır süregelen birşey mi? üstelik Türkiye'de bütün uzmanlar bunun doğru olmadığını açıkladı.sorun okula başlama yaşından daha çok buna hazırlık sürecinin çok kötü olması.
siz Türkiye'de yaşamıyorsunuz,sadece oradaki eğitim sistemine göre yorum yapıyorsunuz haklısınız da... ama bizler bunun içindeyiz,birebir yaşıyoruz..bugün okullar felaketti,bunu bizzat yaşadık.eğer birşeyler hazır olunmadan,tepeden inme yapılıyorsa buna çok dikkat etmek lazım..sonuçta herşey çocuklarımız için..eğitimleri iyi olsun diye.
Yasadigim ulkede ben ilkokula basladigimden beri cocuklari okula 4 yasina girdiklerinde aliyolar. Amaa okulun mecburi kilindigi yas 5 tir.
Yani cocugunu evde tutsan kimse bisey diyemez. Ama hic kimse cocugunu o yasta okula gondermiyor. Hatta cocuklar daha 4 yasina girmeden
aylar once okullara yaziliyor ve hatta varsa birde onokul dedigimiz 2-4 yas arasi yarim gun siniflarada gidiyolar. Mecbur olduklarindan degil.
Zamanla diger cocuklarinda bunun eksikligini yasamis cogu veli. Cocuk ne kadar erken okula baslarsa. O kadar cabuk ogrenir sinifta uyum saglamayi.
Ben isterseniz siradan bir ders gununde neler yapildiginida detayli resimlerle anlatabilirim. Cocuklar icin kesinlikle eziyet degil okula gitmek.
Bizim cocuklarimiz surekli oyun oynayarak birseyler ogreniyorlar. Ozelliklede bu sekilde kelime hazinesini genisletmeye calisiyoruz.
Cunku yasadigim ulkede bu cocuklar liseyi bitirdiklerinde tam 4 dil konusabiliyorlar(anadilleri, Hollandaca, Ingilizce ve Almanca/Fransizca)
Bu arada ben Pedagog'um ve suan hem ilkokulda calisiyorum hemde yanina sinifogretmenligi bolümünü okuyorum.
Hep beraber panik haline girmek yerine, rahat bir nefes alin. Kimse sizin cocuklariniza bir kotuluk etmiyor. Hatta siradan bir Turk ailesinde
cocuga evde verilen ilgiden daha fazlasi okulda verileceginden cok eminim. Eminim cocuklariniz bir cok alanda kendini daha cabuk gelistirecek.
Sosyal anlamda, fizikende. Tabi okullarda beden egitimi verilirse. Ben 4 yasinda cocuklarima beden egitimide veriyorum. Hava guzel oldugunda okul bahcesine cikiyoruz.
Yeri geliyor film seyrediyor. Yeni kelimeler ogreniyor. Bol bol oyunlar oynuyoruz.
Korkularinizi anliyorum. Ama bence cok buyutuyorsunuz. Bir arastirin ne sekilde egitim verilecek. Neler yapilacak. Okulda aile birligine katilin, ve cocugunuza verilecek egitim hakkinda birseyler soyleme hakkiniz olsun. Isterseniz ben size gunluk ders programimida resimlerle anlatabilirim. Net bir fikriniz olur.
Bir kerede kostek yerine destek olmayi deneseniz.