• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İlköğretim Yorum ve Soruları minik oğlumu okula başlatmalı mıyım kafam karmakarışık

Öğretmenlerin hazır bulunuşluğu da rezalet ayrıca. Herkes zannediyor ki bize döküman falan verildi, her şey anlatıldı, eğitim aldık bu işi kotarabiliriz. ama sorsanız daha uyum kitaplarımız gelmedi. bugün öyle sallana sallana geçti, yarın için de kendim bir şeyler hazırladım. İşin aslı bir çok öğretmen de kendini bu seneki çocukların üzerinde deneyecek.

Aman aman sakın. lütfen çocuğunuzu bilmediğiniz bir furyanın içine sürüklemeyin.

bakın bende öğretmenim. branşım bilgisayar.
hani şu okullar kapandığından beri haber yapıyorlar ya. "sınıf öğretmenleri 4+4+4 ile ilgili eğitime alındı" diye.
külliyen yalan.
okullar kapanınca 3 hafta, açılmadan önce 1 hafta oturduk ve saatlerce birilerinin konuşmasını dinledik.
4+4+4 ileilgili söylenen tek şey okulların ayrılacağıydı. hepsi bu.
nasıl eğitim verilecek?
sınıf öğretmenleri bu yaş grubuyla daha önce karşılaşmamış neler yapacaklar?
bu ders işlenmeyecek 3 ayda ne yapılacak?
nasıl okuma yazma öğretilecek o yaşlardaki çocuklara?
bunlarla ilgili hiçbirşey yok.

konularla alakası olmasa da güzel şeylerde izledik. Mesela Ahmet Şerif İZGÖREN'in konferansı harikaydı.

ama Ece Erken hanımın okul hatıralarını dinlemek zorunda kalmak çok kötüydü. hemde bu 4+4+4 ile ne alakası vardı çözemedik.

eğer siz çocuğunuzu 1. sınıfa değil de anasınıfına gönderirseniz, ve sizin gibi davranan başka bilinçli davranacak veliler olursa o zaman anasınıfı 60-66 aylık için bir sınıf açabilir ya da biraz daha genişletip 48-57 ve 58-66 şeklinde bölebilir 5 yaş grubuyla birleştirip. bunun gibi kombinasyonlar gerçekleştirilebilir.

bekleyin. en azından bunun ne olduğunu 1 sene geçsin şöyle bir görelim ondan sonra gönderin çocuğunuzu.
bizler için sizin çocuklarınız elbette önemli ama hiçbir çocuk hiçkimseye anne babasına olduğu kadar değerli olamaz. o sizin herşeyin. iyi düşünün doğru karar verin.

Son düzenleme:
Öğretmenlerin hazır bulunuşluğu da rezalet ayrıca. Herkes zannediyor ki bize döküman falan verildi, her şey anlatıldı, eğitim aldık bu işi kotarabiliriz. ama sorsanız daha uyum kitaplarımız gelmedi. bugün öyle sallana sallana geçti, yarın için de kendim bir şeyler hazırladım. İşin aslı bir çok öğretmen de kendini bu seneki çocukların üzerinde deneyecek.

cnm pekala bışey sorcam bızım okul muduru mufredat 3 yıl ıle aynı yanı bı degılım soz konusu degıl dedı bu öylemı pekala ablamın kızının ögreetmenıde aynısını demış

cnm pekala bışey sorcam bızım okul muduru mufredat 3 yıl ıle aynı yanı bı degılım soz konusu degıl dedı bu öylemı pekala ablamın kızının ögreetmenıde aynısını demış
evet hiç bir değişiklik yok maalesef.
2. sınıflarda ingilizce, 3 sınıflarda fen var ama bu sene uygulanmayacak bu değişim.
1. sınıflarda da bizim sene sonuna kadar öğretmemiz gerekenler yine aynı. tek fark uyum etkinliklerini uzatmışlar. çocuklar aralık-ocak değil de nisanda falan geçecek okumaya.

Ben Hollandada ogretmenlik yapiyorum.
Burda cocuklar 4 yasinda okula basliyorlar.
Hatta okul oncesi donemde 2 yasinda basliyor.
Bence cocugunu okula gondermende hic bir sakinca yok.
Hatta sosyal gelisimi icinde cok daha iyi olur.

sormak istiyorum gerçekten merak ediyorum,Hollanda'da bu sistem 2-3 ay içerisinde pat diye mi konuldu okullara? hiçbir alt yapısı hazırlanmadan,insanlara uyum süreci tanımadan mı yapıldı? yoksa yılladır süregelen birşey mi? üstelik Türkiye'de bütün uzmanlar bunun doğru olmadığını açıkladı.sorun okula başlama yaşından daha çok buna hazırlık sürecinin çok kötü olması.

siz Türkiye'de yaşamıyorsunuz,sadece oradaki eğitim sistemine göre yorum yapıyorsunuz haklısınız da... ama bizler bunun içindeyiz,birebir yaşıyoruz..bugün okullar felaketti,bunu bizzat yaşadık.eğer birşeyler hazır olunmadan,tepeden inme yapılıyorsa buna çok dikkat etmek lazım..sonuçta herşey çocuklarımız için..eğitimleri iyi olsun diye.

Elementary school

Between the ages of four to twelve, children attend elementary school (basisschool; literally, "basis school"). This school has eight grades, called groep 1 (group 1) through groep 8. School attendance is compulsory from group 2 (at age five), but almost all children commence school at age four (in group 1). Groups 1 and 2 used to be held in a separate institution akin to kindergarten (kleuterschool; literally, "toddler's school"), until it was merged with elementary schools in 1985. From group 3 on, children will learn how to read, write and do arithmetics. Most schools teach English in groups 7 and 8, although some start as early as group 4. In group 8 the vast majority of schools administer an aptitude test called the Cito Eindtoets Basisonderwijs (literally, "Cito final test primary education", often abbreviated to Citotoets (Cito test), developed by the Centraal instituut voor toetsontwikkeling[4] (Central Institute for test development)), which is designed to recommend the type of secondary education best suited for a pupil. In recent years this test has gained authority, but the recommendation of the group 8 teacher along with the opinion of the pupil and its parents remain a crucial factor in choosing the right form of secondary education.

hollandada eğitimin 4 yaşında başladığını ve bunun türkiyede uygulanabilir olduğunu söyleyen arkadaşlar için usanmadım araştırdım... adamlar neden bu kadar erken başlatıyorlar acaba bizmi eğitimci olarak yanlış düşünüyoruz diye....

kırmızı ile alıntıladığım yerin yaklaşık çevirisini yapayım size arkadaşlar....

çoğunlukla bütün çocuklar 4 yaşında okula başlarlar (grup 1)
5 yaşındakilerde grup 2 olarak ayrılıyorlar....
GRUP 3 TE İSE ÇOCUKLAR NASIL OKUYACAKLARINI YAZACAKLARINI ARİTMETİK YAPACAKLARINI ÖĞRENİRLER....BİRÇOK OKUL İNGİLİZCEYİ 7. YADA 8 . GRUPTA ÖĞRETİRLER AMA BAZILARI 4. GRUPADA BAŞLATABİLİR....6 yaşında group 3 te oluyor çocuklar....

yani neymiş orada da çocuklar okuma yazmaya eskiden bizde olduğu gibi 72 ayda başlıyorlarmış..... ( kafalar karışmasın 6 *12 ay :72 ay)

Son düzenleme:
sormak istiyorum gerçekten merak ediyorum,Hollanda'da bu sistem 2-3 ay içerisinde pat diye mi konuldu okullara? hiçbir alt yapısı hazırlanmadan,insanlara uyum süreci tanımadan mı yapıldı? yoksa yılladır süregelen birşey mi? üstelik Türkiye'de bütün uzmanlar bunun doğru olmadığını açıkladı.sorun okula başlama yaşından daha çok buna hazırlık sürecinin çok kötü olması.

siz Türkiye'de yaşamıyorsunuz,sadece oradaki eğitim sistemine göre yorum yapıyorsunuz haklısınız da... ama bizler bunun içindeyiz,birebir yaşıyoruz..bugün okullar felaketti,bunu bizzat yaşadık.eğer birşeyler hazır olunmadan,tepeden inme yapılıyorsa buna çok dikkat etmek lazım..sonuçta herşey çocuklarımız için..eğitimleri iyi olsun diye.

kadesacim avrupa da bir kanunun yürürlükten gecmesi icin en 10 yil taninir. Öyle pat diye olmaz yani...Bunun icin iyi bir alt yapi gerekli cok haklisin.. Böyle olursa olur, olmassa olmaz gibi bir sey yapmazlar zaten.. Pilot okul calismasi yaparlar. Bir bölgede bir kac ögrenciyi sisteme alarak deneme yapilir..

ben de bir öğretmen olarak konuşucam, bence göndermeyin.seneye sınıfında küçükler olacak diyorsunuz ama çocuğunuz sınıfın büyüklerinden olacak ve bu çocuğunuz için bir avantaj.bu sene sınıfın küçüklerinden olacak. çocuk, gelişimini ne kadar iyi tamamlamış olursa o kadar başarılı olur,bunu unutmayın.şuan 65 aylık mutlaka eksikleri vardır.şansınız varken, her yönden gelişimini tamamlamasını bekleyin,öyle gönderin

Yasadigim ulkede ben ilkokula basladigimden beri cocuklari okula 4 yasina girdiklerinde aliyolar. Amaa okulun mecburi kilindigi yas 5 tir.
Yani cocugunu evde tutsan kimse bisey diyemez. Ama hic kimse cocugunu o yasta okula gondermiyor. Hatta cocuklar daha 4 yasina girmeden
aylar once okullara yaziliyor ve hatta varsa birde onokul dedigimiz 2-4 yas arasi yarim gun siniflarada gidiyolar. Mecbur olduklarindan degil.
Zamanla diger cocuklarinda bunun eksikligini yasamis cogu veli. Cocuk ne kadar erken okula baslarsa. O kadar cabuk ogrenir sinifta uyum saglamayi.
Ben isterseniz siradan bir ders gununde neler yapildiginida detayli resimlerle anlatabilirim. Cocuklar icin kesinlikle eziyet degil okula gitmek.
Bizim cocuklarimiz surekli oyun oynayarak birseyler ogreniyorlar. Ozelliklede bu sekilde kelime hazinesini genisletmeye calisiyoruz.
Cunku yasadigim ulkede bu cocuklar liseyi bitirdiklerinde tam 4 dil konusabiliyorlar(anadilleri, Hollandaca, Ingilizce ve Almanca/Fransizca)
Bu arada ben Pedagog'um ve suan hem ilkokulda calisiyorum hemde yanina sinifogretmenligi bolümünü okuyorum.
Hep beraber panik haline girmek yerine, rahat bir nefes alin. Kimse sizin cocuklariniza bir kotuluk etmiyor. Hatta siradan bir Turk ailesinde
cocuga evde verilen ilgiden daha fazlasi okulda verileceginden cok eminim. Eminim cocuklariniz bir cok alanda kendini daha cabuk gelistirecek.
Sosyal anlamda, fizikende. Tabi okullarda beden egitimi verilirse. Ben 4 yasinda cocuklarima beden egitimide veriyorum. Hava guzel oldugunda okul bahcesine cikiyoruz.
Yeri geliyor film seyrediyor. Yeni kelimeler ogreniyor. Bol bol oyunlar oynuyoruz.
Korkularinizi anliyorum. Ama bence cok buyutuyorsunuz. Bir arastirin ne sekilde egitim verilecek. Neler yapilacak. Okulda aile birligine katilin, ve cocugunuza verilecek egitim hakkinda birseyler soyleme hakkiniz olsun. Isterseniz ben size gunluk ders programimida resimlerle anlatabilirim. Net bir fikriniz olur.
Bir kerede kostek yerine destek olmayi deneseniz.

Elementary school

Between the ages of four to twelve, children attend elementary school (basisschool; literally, "basis school"). This school has eight grades, called groep 1 (group 1) through groep 8. School attendance is compulsory from group 2 (at age five), but almost all children commence school at age four (in group 1). Groups 1 and 2 used to be held in a separate institution akin to kindergarten (kleuterschool; literally, "toddler's school"), until it was merged with elementary schools in 1985. From group 3 on, children will learn how to read, write and do arithmetics. Most schools teach English in groups 7 and 8, although some start as early as group 4. In group 8 the vast majority of schools administer an aptitude test called the Cito Eindtoets Basisonderwijs (literally, "Cito final test primary education", often abbreviated to Citotoets (Cito test), developed by the Centraal instituut voor toetsontwikkeling[4] (Central Institute for test development)), which is designed to recommend the type of secondary education best suited for a pupil. In recent years this test has gained authority, but the recommendation of the group 8 teacher along with the opinion of the pupil and its parents remain a crucial factor in choosing the right form of secondary education.

hollandada eğitimin 4 yaşında başladığını ve bunun türkiyede uygulanabilir olduğunu söyleyen arkadaşlar için usanmadım araştırdım... adamlar neden bu kadar erken başlatıyorlar acaba bizmi eğitimci olarak yanlış düşünüyoruz diye....

kırmızı ile alıntıladığım yerin yaklaşık çevirisini yapayım size arkadaşlar....

çoğunlukla bütün çocuklar 4 yaşında okula başlarlar (grup 1)
5 yaşındakilerde grup 2 olarak ayrılıyorlar....
GRUP 3 TE İSE ÇOCUKLAR NASIL OKUYACAKLARINI YAZACAKLARINI ARİTMETİK YAPACAKLARINI ÖĞRENİRLER....BİRÇOK OKUL İNGİLİZCEYİ 7. YADA 8 . GRUPTA ÖĞRETİRLER AMA BAZILARI 4. GRUPADA BAŞLATABİLİR....6 yaşında group 3 te oluyor çocuklar....

yani neymiş orada da çocuklar okuma yazmaya eskiden bizde olduğu gibi 72 ayda başlıyorlarmış..... ( kafalar karışmasın 6 *12 ay :72 ay)

Bosuna bu kadar zahmet etmisin, zaten bir onceki cevabimda egitimin nasil olmasi gerektigi hakkinda aciklama yapmistim.
Oyle masa basi cocuklara kitap okumayi o yasta zaten ogretemezsin. Bu arada bu yasalar 1985 yilindan beri var.
5 yasinda aileler cocuklarini okula gondermek zorundalar. Aksi taktirde onlari yuklu bir paracezasi bekliyor.
Ve birde okulun iyi birsey oldugu icin cogu cocuk 4 yasina girer girmez basliyor. Halbuki zorunluluk yok.

Öğretmen değilim. Öğretmen arkadaşlar görüşlerini yazmışlar zaten ama ben 66 aylıkken okula başlayan biri olarak yazacağım. Göndermeyin.
Ben ezildim benden büyüklerin arasında. Hem fiziksel, hem duygusal.
Hem ortaokulda hem lisede içe kapanık bir çocuktum. sebebi buymuş.
Eğer benim kızımın dönemine kadar sistem değişmezse ben de göndermeyeceğim.

ben bu yabancı yurtdışındakı okullardan örnek verılmesıne ınanılmaz tepkılıyım acılan topşkte bızım buradakı sartlardan bahsedılıyo
orda bellı oturmuş bı sıstem var bırden yapalım hadı uygulayalım tarzı bışey sözkonusu degıl cocuklar erken yaşta başalyıp eşit sartlarda okullarına devam edılıyo bızde ıse ben anaokulan gönderme sansımı raporla elıme aldım ama almayan alamantyan evlatlarını hıc anaokuluna gıtmeden yaşca buyuk cocuklarla okumaya zorunlu bırakılmış bı kesım var ortada
herkes ulkeler arasındakı şartları karşılaştırarak yorularını yaparsa bırbırımızıe o zman yardımcı olabılırız
hele 2006 doğumlu cocukalrın sorunlarını anlatmakla bıtmez

bu sistemi destekleyenlerin tek gösterdiği neden erken yaşta eğitimin önemi fakat avrupadan farklı olarak ülkemizde altyapı yok, öğretmenler hazır değil, tek sınıfta büyük yaş farkları var ve 60 kişilik sınıflardan bahsediyoruz, önemli olan erken yaş olması değil EĞİTİM in kaliteli olmasıdır..
anasınıfı eğitimi zorunlu kılınabilirdi hatta 3 yaşına bile çekilebilirdi, anasınıfı eğitimi almamış çocuklar 1.sınıfa alınacağı söyleniyor,, temel eğitim 3 yıl gibi komik bi rakamda mı sağlanacak? pedagog olmamama rağmen ben bunları görebiliyorum ki bunlar buzdağının görünen kısmı..
çocuğum olsa kesinlikle göndermezdim. göndersem bile evde kendim eğitim verirdim bu sistemden daha iyi öğreteceğim kesin.

hala yurt dışndan örnekler verip,"destek değil köstek oluyorsunuz" deniliyor ya daha birşey diyemiyorum..orası Hollanda,burası Türkiye! burada sınıflar 60 kişiyi bile bulabiliyor,çocuklar 3 kişi oturuyor sıralarda..bunlar en basit örnekler.olay erken yaşta eğitim değil,alt yapının hazır olmaması umarım anlatabilmişimdir..bunca öğretmen arkadaş "çocuğunuzu göndermeyin" diyorsak boşuna konuşmuyoruz değil mi?

hani derler ya,davulun sesi uzaktan hoş gelirmiş diye,aynen öyle...evet çocuklarımız deneme tahtasına dönecek ve biz izleyeceğiz.

Son düzenleme:
Yasadigim ulkede ben ilkokula basladigimden beri cocuklari okula 4 yasina girdiklerinde aliyolar. Amaa okulun mecburi kilindigi yas 5 tir.
Yani cocugunu evde tutsan kimse bisey diyemez. Ama hic kimse cocugunu o yasta okula gondermiyor. Hatta cocuklar daha 4 yasina girmeden
aylar once okullara yaziliyor ve hatta varsa birde onokul dedigimiz 2-4 yas arasi yarim gun siniflarada gidiyolar. Mecbur olduklarindan degil.
Zamanla diger cocuklarinda bunun eksikligini yasamis cogu veli. Cocuk ne kadar erken okula baslarsa. O kadar cabuk ogrenir sinifta uyum saglamayi.
Ben isterseniz siradan bir ders gununde neler yapildiginida detayli resimlerle anlatabilirim. Cocuklar icin kesinlikle eziyet degil okula gitmek.
Bizim cocuklarimiz surekli oyun oynayarak birseyler ogreniyorlar. Ozelliklede bu sekilde kelime hazinesini genisletmeye calisiyoruz.
Cunku yasadigim ulkede bu cocuklar liseyi bitirdiklerinde tam 4 dil konusabiliyorlar(anadilleri, Hollandaca, Ingilizce ve Almanca/Fransizca)
Bu arada ben Pedagog'um ve suan hem ilkokulda calisiyorum hemde yanina sinifogretmenligi bolümünü okuyorum.
Hep beraber panik haline girmek yerine, rahat bir nefes alin. Kimse sizin cocuklariniza bir kotuluk etmiyor. Hatta siradan bir Turk ailesinde
cocuga evde verilen ilgiden daha fazlasi okulda verileceginden cok eminim. Eminim cocuklariniz bir cok alanda kendini daha cabuk gelistirecek.
Sosyal anlamda, fizikende. Tabi okullarda beden egitimi verilirse. Ben 4 yasinda cocuklarima beden egitimide veriyorum. Hava guzel oldugunda okul bahcesine cikiyoruz.
Yeri geliyor film seyrediyor. Yeni kelimeler ogreniyor. Bol bol oyunlar oynuyoruz.
Korkularinizi anliyorum. Ama bence cok buyutuyorsunuz. Bir arastirin ne sekilde egitim verilecek. Neler yapilacak. Okulda aile birligine katilin, ve cocugunuza verilecek egitim hakkinda birseyler soyleme hakkiniz olsun. Isterseniz ben size gunluk ders programimida resimlerle anlatabilirim. Net bir fikriniz olur.
Bir kerede kostek yerine destek olmayi deneseniz.

ne güzel yazmışsınız uzuuun uzun...ama ben bir şey sormak istiyorum Hollanda'da temel eğitim yani ilkokul eğitimi kaç yıl sürer?? çocuklar oyunlarla, uyum süreci ile geçirdikleri zamanı ne kadar sürede tamamlar??? ortaokul ya da oralarda ne deniyorsa denen sürece kaç yaşında girer???

burda yapılmak istenen şeyi araştırıp, öğrenip o şekilde karşılaştırın ve köstek olunduğunu söyleyin bence...

4 yaşında başlasın çocuklar okula, oyun oynasınlar sosyalleşsinler, özgüvenlerini kazansınlar sonra yeterlilikleri tamamlandığında ilkokul sürecine geçip 11-12 yaşında bu süreci tamamlasınlar...itirazı olan çıkmaz, tüm eğitimciler sonuna kadar destekler...5 yaşında başlatılıp yaklaşık bir senesi alışma süreci adı altında heba edilip (hadi 3 ay olsun) sonra geri kalan 3 yıla ilköğretim denip 9 yaşında temel eğitim bitirilirse hiçbir eğitimci buna destek olmaz...ve kesinlikle 5 yaşında çocukların büyük çoğunluğu (kırsal kesimin hiçte azımsanmayacak bir çoğunlukta olduğu ülkem şartları için) ilköğretim düzeyinde öğrenmeler için hazır değildir...

bence orada bir okul gününü şimdi anlatmayın hepbirlikte bir kaç hafta geçmesini bekleyelim...burdaki sınıf öğretmeni arkadaşlar bir okul gününü anlatsınlar sonra siz anlatın o zaman neden bu kadar kaygılı olduğumuzu daha iyi anlarsınız sanırım....

Son düzenleme:
Bosuna bu kadar zahmet etmisin, zaten bir onceki cevabimda egitimin nasil olmasi gerektigi hakkinda aciklama yapmistim.
Oyle masa basi cocuklara kitap okumayi o yasta zaten ogretemezsin. Bu arada bu yasalar 1985 yilindan beri var.
5 yasinda aileler cocuklarini okula gondermek zorundalar. Aksi taktirde onlari yuklu bir paracezasi bekliyor.
Ve birde okulun iyi birsey oldugu icin cogu cocuk 4 yasina girer girmez basliyor. Halbuki zorunluluk yok.

kusura bakma arkadaşım bu cevabını atlamışım...bu sistemi neden desteklemediğimizin cevabını az çok vermişsin zaten...orda yaklaşık 27 yıldır var bu yasalar burda eğitimle ilgili yasalar son 10 yıldır neredeyse her eğitim yılında değişti...her eğitim yılında neredeyse köklü değişiklikler yapıldı...birbirinden çok farklı sistemlerle eğitilen nesiller yetişiyor...

65 ay okul için erken değil. anne babalar artık çok ilgili . çocuklar almaya çok hevesli.2 yaşından itibare ne veririseniz alıyorlar. hafızaarı müthiş. pek çok çocuk okula donanımlı başlıyor. tek sorun bedensel yeterlilik. çocuklarımızın zekalarını geliştiriken bedensel yeterliliklerinide paralel yönde geliştirmeliyiz. tuvalet alışkanlığı, yemek yeme alışkanlığı. kendini ifade becerisi. bunlar çocuğunuz için yeterli ise ve daha öncede anasınıfına gitmiş olduğundan birinci sınıfına bence başlaması normal. yalnız okul ortamını dikkatle inceleyin. öğretmne seçme hakkınız var. araştırın . sınıf arkadaşlarını gözlemleyin. gerisinin üstesinden çocuğunuz kendisi gelir.

Benim oğlum önümüzdeki eylülde (okul zamanı) tam 66 aylık olcak.Normalde bu sene anaokuluna gitmesi gerekiyodu. Ama ben göndermedim. seneyede çoook büyük bi ihtimal okula göndermeyeceğim. şimdi yarım gün kreşe gidiyor. oyuna arkadaşa herşeye doysun ilk önce. okullarda prfabrik yapılacakmış sınıflar yetmediği için.
Büyük başların kendi egolarını tatmin etmeleri için ben çocuğumu koboy olarak kullandıramam. beyinsizin biri çıkacak benim çocuğum hakkında kendi kafasına göre deneme yapacak ve bende göz yumacağım...cezaymış bilmem neymiş vız gelir. bu yasayı çıkaran hastalıklı zihniyetin allah belasını versin. Sakın göndermeyin çocuğunuzu sakın...

65 ay okul için erken değil. anne babalar artık çok ilgili . çocuklar almaya çok hevesli.2 yaşından itibare ne veririseniz alıyorlar. hafızaarı müthiş. pek çok çocuk okula donanımlı başlıyor. tek sorun bedensel yeterlilik. çocuklarımızın zekalarını geliştiriken bedensel yeterliliklerinide paralel yönde geliştirmeliyiz. tuvalet alışkanlığı, yemek yeme alışkanlığı. kendini ifade becerisi. bunlar çocuğunuz için yeterli ise ve daha öncede anasınıfına gitmiş olduğundan birinci sınıfına bence başlaması normal. yalnız okul ortamını dikkatle inceleyin. öğretmne seçme hakkınız var. araştırın . sınıf arkadaşlarını gözlemleyin. gerisinin üstesinden çocuğunuz kendisi gelir.

konu sahibi arkdaşın oğlu için katılıyorum...ilk mesajımda da belirtmiştim zaten ben olsam çocuğumu şu kargaşa bitmeden göndermezdim...oturmuş, neyin ne olduğu net olarak bilinen bir ortamda, okul öncesi eğitim almış 65 aylık bir çocuk rahatlıkla ilkokula başlayabilir...

Back