• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

mesnevi dersleri

sayfalarım ilerledikçe oturuyorrr çok sağol bacım...harika anlatmışsın... ayrıcaaaaaaa girebildiğin içinde baya sevindim ara verecem demiştin neyseee ;) teşekkürler
akşamaları girmeiyorum. gündüz buradyım:34:

mevlana.png

Eğer kalkanın yoksa, kılıç gibi sözlerin önünde durma.
Zira kılıç kesmektem utanmaz.

Maalesef kılıç gibi sözlerle ne yürekler paramparça edilir de, kimsenin ruhu duymaz. :31:

70 sayfa okudum. :17:

mevlana.png

Maalesef kılıç gibi sözlerle ne yürekler paramparça edilir de, kimsenin ruhu duymaz. :31:

maşallah bacım bende 54 deyim halaa nedense 40 dan sonra yavaş ilerler oldum..

Ney, bir dosttan ayrılana eştir, dosttur; perdeleri, perdemizi yırttı-gitti.
Ney, kanlarla dolu bir yolun sözünü etmede; Mecnûn'un aşk hikâyelerini anlatmada.
Ney gibi bir zehri, ney gibi bir panzehri kim gördü? Ney gibi bir solukdaşı, bir iştiyâk çekeni kim gördü?
Bu aklın mahremi, akılsızdan başkası değildir; dile de kulaktan başka müşteri yoktur.
Gamımızla günler geçti, akşamlar oldu; günler yanışlarla yoldaş kesildi de yandı-gitti.
Günler geçip gittiyse, de ki: Geçin gidin, pervamız yok. Sen kal ey dost, temizlikte sana benzer yok.
Balıktan başka herkes suya kandı, rızkı olmayanın da günü uzadıkça uzadı.
Ham, pişkin, olgun kişinin hâlini hiç mi, hiç anlayamaz; Öyleyse sözü kısa kesmek gerek vesselâm.

kızlar bu şemspareyi okuyanınız varmıdır?

mevlana.png

maşallah bacım bende 54 deyim halaa nedense 40 dan sonra yavaş ilerler oldum..

maşallah kızlar, ben utanıyorum kendimden. konuyu açtım gittim. bu ara yine durgunluk dönemime girdim maalesef elime kitap almak istemiyorum.hızlı giden atın..... seyrek düşermiş. birden yüklenince o kadar kitaba beynim kaldırmadı:9:
size bol keyifli okumalar. inş bende arayı fazla soğutmadan tekrar başlarım okumaya:16:

mevlana.png

kalkan ilimdir sanırım. çünkü bu devirde sözcüklerin muharebesini yaşıyoruz. ilim sahibi isen bu cenkte varsın, yok cahil isen maalesef susmaya mahkumsun.

Ney, bir dosttan ayrılana eştir, dosttur; perdeleri, perdemizi yırttı-gitti.
Ney, kanlarla dolu bir yolun sözünü etmede; Mecnûn'un aşk hikâyelerini anlatmada.
Ney gibi bir zehri, ney gibi bir panzehri kim gördü? Ney gibi bir solukdaşı, bir iştiyâk çekeni kim gördü?
Bu aklın mahremi, akılsızdan başkası değildir; dile de kulaktan başka müşteri yoktur.
Gamımızla günler geçti, akşamlar oldu; günler yanışlarla yoldaş kesildi de yandı-gitti.
Günler geçip gittiyse, de ki: Geçin gidin, pervamız yok. Sen kal ey dost, temizlikte sana benzer yok.
Balıktan başka herkes suya kandı, rızkı olmayanın da günü uzadıkça uzadı.
Ham, pişkin, olgun kişinin hâlini hiç mi, hiç anlayamaz; Öyleyse sözü kısa kesmek gerek vesselâm.

ilim, dil, zekanın işi. cahil alimin dilinden ne anlar. :50::50:

ilim, dil, zekanın işi. cahil alimin dilinden ne anlar. :50::50:

Alimi de Alim anlayınca, hep cahil mi kalıcam? öööööf! öff! :9:

DatluCaducum önü ardıyla bağlantısı olmadığını düşündüğüm kafamı karıştıran bu sözle ilgili yorumunu esirgemezsen sevinirim. :77:

"kimde kafirlerden bir hususiyet varsa, o kadın gibi akıl ve dince eksiktir."

Değeri ölçülemez sözler okyanusunda yol almaya çalışıyorken, bu da ne şimdi? dediklerim de oluyor canım. 1280-1290 :44: :16:

DatluCaducum önü ardıyla bağlantısı olmadığını düşündüğüm kafamı karıştıran bu sözle ilgili yorumunu esirgemezsen sevinirim. :77:

Değeri ölçülemez sözler okyanusunda yol almaya çalışıyorken, bu da ne şimdi? dediklerim de oluyor canım. 1280-1290 :44: :16:

estağfirullah sen cahlmisin:20::20::20:

bende şuanda bir anlam veremedim. eve gidince tekrar bakayım. ayrıca teşekkür ederim:16:

tevil: (te:vi:li) esk. Bir sözü veya davranışı görünür anlamından başka bir anlamda kabul etme, çevri

Hüma: öz. a. (hüma:) Başına konduğu kimseye mutluluk getirdiğine inanılan talih kuşu.

meşveret: a. esk. 1. Bir konu hakkında birinin düşüncesini sorma, danışma. İki veya daha fazla kişinin birbiriyle fikir alışverişinde bulunması.

vahdet: a. esk. Bir olma, tek olma, birlik, teklik.

visal: (visa:l) esk. Kavuşma

cariye: (ca:riye) esk. Yabancı ülkelerden kaçırılıp özgürlükten yoksun bırakılan, alınıp satılabilen,
her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan genç kadın, halayık, hizmetçi.

$0a0a0.gif

''Sen bakir sözü (Kur'an'ı) tevil ettin. Onu değil kendini tevil et.''

''Her gizli şey, zıddıyla meydana çıktı. Hakk'ın zıddı olmadığından o görülemez.''

Nasıl güzel bir konudur bu böyle , nasıl gözümden kaçmıştır bunca vakit ?
Katılmak isterim bende , mesnevinin derin dünyasında boğulmadan , beraber kotarırız belki manalandırmayı:31:

Kulittacım , gerçi sen önü ardıyla hiç bağlantısı yok demişsin altını çize çize ama , acaba '' o kadın gibi , akıl ve dince eksiktir '' midir ? Yani işaret edilen belirli bir kadından mı bahsetmiştir.

Okumaya ve aranıza katılmaya sabırsızlandım şuanda.

Mevlana der ki…
“İnsanda güzel olan yüzdür,
Yüzde güzel olan gözdür
Ama insanı insan yapan ağızdan çıkan sözdür…”

Katılmak isterim bende , mesnevinin derin dünyasında boğulmadan , beraber kotarırız belki manalandırmayı:31:

Kulittacım , gerçi sen önü ardıyla hiç bağlantısı yok demişsin altını çize çize ama , acaba '' o kadın gibi , akıl ve dince eksiktir '' midir ? Yani işaret edilen belirli bir kadından mı bahsetmiştir.

Mevlana der ki…
Yüzde güzel olan gözdür

Yaşasııııın!!! :46: :46: :46:
Çok olmadı canım, sayfa 80 deyim henüz.
kgokcecim kitap mekanımızda birbirimizi motive etme düşüncesini paylaşınca,
DatluCadum da derhal bu değerli topiği istifademize sundu.
Paylaşımlarımız, daha iyi sindirmemizi sağlayacak inşallah. :54:
Cümleyi düşündüğün anlamda da değerlendirdim Ausenciacım. Lakin bağlantı kuramadım.
read2.gif

Cümleyi düşündüğün anlamda da değerlendirdim Ausenciacım. Lakin bağlantı kuramadım.
read2.gif

Yetişmeye çalışacağım sizlere bende.:10:

Çok iyi düşünmüşsünüz ya , tek başına insanın zaman zaman niyet edip vazgeçtiği bir okuma durumu mesnevi.

Evet , bu arada aklım hala o cümlede . O cümleyi gecenin ilerleyen saatlerinde ev sukut içinde olduğunda değerlendirmek isterim.

Yine aklıma gelen en hoşgörülü anlamlandırma , kadının daha duygusal olmasından dolayı aklı ile duyguları arasında bir terazi kurmuş olabilir , dünyevi hayata daha meyilli olduğunu düşünerek de dinden dem vurmuş olabilir mi ?

Yok yok , bu yazdıklarım benim bile içime sinmedi aslında.Geceye bırakayım ben bu işi :34:

inşallah canım.hoş geldin

Mevlana der ki…
Yüzde güzel olan gözdür
benimde aklıma ilk o gelmişti. akşam bakacaktım ama o kadar yorgundum ki erkenden uyuya kalmışım. amaaan kendimden sıkıldım ne çok mazeret üretiyorum. akşama allah izin verirse açıp tek tek okuyacam ve araştıracam. bitti.

read2.gif
ya bu satırları anlamak için 100 fırın ekmek yememiz gerekirse:52:

canım, anladığım kadarı ile kadın ve karga arasında bir anlam ve benzetme ilişkisi var. karga kelime anlamı itibari ile "Bir şeyin asıl durumunu yitirerek baş aşağı olması." olarak geçiyor. ayrıca;"kargalar tuhaf sesleri, siyah renkleri, parlak cisimlere olan düşkünlükleri ile mitolojiye ve sanata sıklıkla konu olmuşlardır. Kimi öykülerde akılsız tasvir edilmelerine rağmen bazı araştırmalar karganın en zeki kuş olabileceğini göstermektedir." Wikipedia

ayrıca; "Kadınlar arasında iyi kadın, yüz tane karga arasında alaca bir karga gibidir. " şeklinde bir hadis olduğu (kesin olmamakla birlikte), İbn Hanbel, 4/197, 205 ) rivayet ediliyor. hikayede HüdHüd kuşu ile karga arasında geçiyor, karga hüdhüd kuşunu Hz.Süleymana karşı karalıyor. son hadisi baz alacak olursak dedikoducu kadın kargaya benzetiliyor. aslındi arapçada köken bakımından karga ve kadının kelime türeyişi açısından bir yakınlık olduğunu düşünüyorum ama bunu nette bulamdım.
nacizane anladığım budur kulitam.:31:

Mevlana der ki…
Yüzde güzel olan gözdür
hoşgeldin bacımmmmmmm aramızaaa harikaaaa yetişirsin zira bennn baya yavaşlamış haldeyim.... mesela okuyorum bakınca internete birsürü eser çıkıyor mesneviden yazılmış onları araya soktuğum bile oldu;) sayfa 83 deyim;)

read2.gif
kulitta bacım nasılsın? nasıl gidiyor mesnevi çalışmaların?
okumak demiyorum zira çalışmak gibi oldu;) ha birde uygulayabilsem iyice özümseyip;)

bir kaç gündür giremedim hastaydım ama okudum...:13:

not olarak şunu ekleyeyim, alıntı yaptığım hadisi şerifin sahihliği konusunda bir tartışma var. sahihtir veya değildir orasını allah bilir ben anlam ilişkisi bakımından yorumladım.:34:

hoşgeldin bacımmmmmmm aramızaaa harikaaaa yetişirsin zira bennn baya yavaşlamış haldeyim.... mesela okuyorum bakınca internete birsürü eser çıkıyor mesneviden yazılmış onları araya soktuğum bile oldu;) sayfa 83 deyim;)

kulitta bacım nasılsın? nasıl gidiyor mesnevi çalışmaların?
okumak demiyorum zira çalışmak gibi oldu;) ha birde uygulayabilsem iyice özümseyip;)

bir kaç gündür giremedim hastaydım ama okudum...:13:

bulduk seni nihayet geçmiş olsun canım gel hadi

kulitacım ayrıca , kadının aklı ve dini eksiktri , diye bir hadisi şerifin varlığından haberdar oldum. lakin pek çok din alimi buhariden nakledilen bu hadisi şerifin uydrma olduğunu düşünüyor. efendimiz , içinizi ısıtmayan sözler benim değildir demiştir. gerçekten kafam karıştı. konuyu diyanete danışmayı düşünüyorum. şayet bu hadisi şerif uydurma ise mesnevide neden bu şekilde geçiyor. eğer tersi söz konusu is ebence çok yoğun bir anlmaı var dmeektir.

Back