Meslek değişim kararsızlığı ve Okul Öncesi Öğretmenliği

serotininevi

Üye
Kayıtlı Üye
24 Haziran 2023
134
76
Herkese merhaba,

Değerli fikirlerinizi almak istediğim bir konu var.
Şöyle ki şuan memnun olduğum bir işim var. Bir şirkette çalışıyorum. Hafta sonu çalışmıyorum. Çok iyi bir maaş almıyorum şuan pozisyonum gereği ama ileriki yıllarda yükselme potansiyelim olan bir iş. Fakat her özel sektörde yaşadığım sorunları haliyle yaşıyorum (tatili az, zaman zaman mesai oluyor, haksızlıklar illa ki oluyor vs). Fakat görece olduğum şirketten memnunum.

Eşim matematik öğretmeni. Çalışma saatleri çok rahat. Yazın tatili var. Benim ise tatilim onun gibi değil. Bu yüzden sürekli sorun yaşıyoruz. Plan yaparken zorlanıyoruz veya kısıtlı zamanımız oluyor. Onu gördükçe çok özeniyorum bir yandan mesleğe de. Tabi tek kriterim bu değil. Öğretmenlik hep sevdiğim bir meslekti.

Bunun dışında ilerleyen yıllarda çocuk sahibi olmak istiyorum. Çocuğuma daha çok kendim bakmak isterim ve ailelerden bakmaya niyetli kimse yok açıkcası. Bakıcı parası vs derken zaten benim çalışmamın anlamı olmaz. Fakat ben çalışma hayatından kopmak isteyen bir kadın değilim.

Tüm bunların dışında Çocuk Gelişimi okudum ve formasyon alırsam Okul Öncesi Öğretmeni olarak atanabiliyorum. Şuan formasyon kovalıyorum. Hep öğretmen olmayı çok istemiştim. Fakat asla özel sektör istemiyorum. Devlete atanırsam diye düşünüp okudum.
Sorum şu ; belli yaştan sonra meslek değiştirmek zor geliyor. Devlete atanırsam Okul öncesi öğretmenlerinin çalışma saatleri nasıl ? Yarım gün mü çalışıyorlar nasıl çalışıyorlar hiç bilgi sahibi değilim. Aramızda devlette çalışan okul öncesi öğretmenleri varsa yardımcı olabilir mi ? Bunun dışında çocuk 2-3 yaşına gelince yanına alabiliyor musun, prosedürde bu yok biliyorum ama okulların tutumu nasıl okuyor genelde ? Okullar böyle konularda müsama gösterir mi ? Bakıcıya vermektense en azından yanımda dursun isterim. Tecrübe eden var mı ?

Teşekkür ederim.
 
Devlete atanırsam Okul öncesi öğretmenlerinin çalışma saatleri nasıl ? Yarım gün mü çalışıyorlar nasıl çalışıyorlar hiç bilgi sahibi değilim.

Şehre/ okul türünw göre değişiyor. Arkadaşım ilkokula bağlı bir ana sınıfında çalışıyordu, yarım gün oluyordu okul kalabalık olduğu için. Öğleci ve sanahcı devreler vardı. Sonra tahini Anaokuluna çıktı orada tam gün çalışıyor. 3 ya da 4 te bitiyor dersi herhalde.


Öyle bir şey yapamazsın , anca belki köy okulunda ya da kenar mahalle okulunda bi ihtimal izin verirler ama resmi olarak böyle bir şey mümkün değil. Ayrıca veliler bu durumdan rahatsız olup şikayet bile edebilir seni. Ama eğer kreş anlamında söylüyorsan, çocuğun yaşı senin eğitim verdiğin yaş gurubuna uygunsa normal öğrenci gibi kayıt ettirebilirsin tabi sınıfına.



Bu aralar okul öncesi öğretmenlerin ataması arttı. Hemen formasyon alıp kpssye hazırlanmaya bakın.

Ben de Öğretmenim bu arada :)
 
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Peki mesela ben yarım gün çalışmak istediğim bir yeri tercih edebiliyor muyum ? Yoksa tercih nereye gelirse mi ? Tam gün çalışacak olsam şuan ki işim de tam gün. Ben yarım gün olsun, çocuğuma da ben bakayım derdindeyim :)
Formasyon için var gücümle mücadele ediyorum. Henüz okullar yayınlamadı pek. Umarım en kısa zamanda almış olurum :)
 
Ben devlette çalışıyorum. 2013 yılıydı sanırım, devlete başlı bağımsız anaokullarında olan sadece tüm gün çalışma olayı biti. Tam günlü eğitim deniyor (sabahçı öğlenci meslesini bitirmek amaçlanıyor) çalışıyor şu an. 5 saatten 9-14:00 ya da 10-15 arası; öncesi ve sonrasında haftada bir ya da daha ya da her gün (zümrenizin oömasına baplı) nöbet olayı var; erken gelen ve geç kalan çocuklar için (ilkokul değil malüm, zil çaldı git diyemeyiz); o 15 erden 30 dk oluyor bizde az öğrencimiz var; yarımlar saatten bir saat eklenen de oluyor okulun sistemleri değişebiliyor ama nöbet olayı var anlayacağınız. Maddi açıdan tatmin edici bir işiniz yoksa deneyin derim kesinlikle
 
Merhaba öncelikle. Yazı biraz karışık olmuş anlamakta zorlandım. Şunu mu demek istediniz acaba ?

Sabahçı öğleci kalkacak artık. Tüm gün çalışmaya geçiliyor. 09.00-14.00 ya da 10:00-15:00 arası çalışılacak.

Fakat yarım saat 1 saat konusunu ve nöbetçi konusu anlamadım. Oralarda tam olarak ne demek istediniz ?
 
Çocukları devletin anaokuluna gönderdim 4 saat 13:00 / 17:00 arasıydı. Denemekten ne çıkar. Hayırlı vicdanlı sevecen bir öğretmen olun inşallah
 
Çocukları devletin anaokuluna gönderdim 4 saat 13:00 / 17:00 arasıydı. Denemekten ne çıkar. Hayırlı vicdanlı sevecen bir öğretmen olun inşallah
Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Demek ki hala yarım gün devam edenler var. Ama işleyiş nasıl genel olarak onu merak ediyorum. Umarım bilen birileri yorum yapar
 
Onlisans mezunumusunuz eğer oyleyse formasyon alamıyorsunuz diye biliyorum
 
İlk önce zorunlu hizmetinizi yapmanız gerekecek belli bir dönem eşinizden ayrı düşeceksiniz? Yaşadığınız ilde açık varsa atanma ihtimaliniz var tabii ama kesin değil.Ülkemizde ilkokullar ve anaokulları tam gün eğitime geçiyor,ikili öğretim yapanlar da var hala ancak zamanla tam güne geçerler.İlk önce KPSS sınavına hazırlanın,sonrası bir şekilde olur Hayırlısı olsun.
 
Merhaba,
Eşim matematik öğretmeni. Dilediği yere tayin isteyebilir. O anlamda sorunumuz yok.
Açıkcası KPSS ye bu durumları kafamda netleştirip hazırlanmak istiyorum. Şuan da tam gün çalışıyorum. Çocuğuma bu koşullarda bakamam.
Okul öncesinde tam gün kaçtan kaça kadar oluyor açıkcası onu merak ediyorum
 
Çocuk gelişiminden formasyon alırsanız meslek liselerinde çocuk gelişimi bölümü seçenlere eğitim verebiliyorsunuz diye biliyorum. Yani lise öğretmeni oluyorsunuz. Öyle değil miydi ki zaten okul öncesi diye bir bölüm var.
 
Okul öncesinin önü de kapanacak bu gidişle. Herkes okul öncesine heves etti.
Bu doğru bir yorum.
Lisansı okul öncesi öğretmenliği olan okul müdürüyüm.
Anaokulu kadememiz için öğretmen ilanı verdik 1 haftada 245 başvuru oldu.
İnanılmaz bir yığılma var alanda.
Sebebi iki yıllık ön lisans mezunları ve çocuk gelişimi mezunları da anaokulu öğretmenliği yapabiliyor.
Bunlara alanın asıl mezunu olan okul öncesi öğretmenleri de eklenince yığılma olması kaçınılmaz oluyor.
 
Her iki alanı da seçebiliyorsunuz. Tercih size kalmış oluyor ama meslek liselerine atanma daha düşük ihtimal. Kontejanı az oluyor.
 
Merhaba,
Konumun dağılmasını istemiyorum. Bu başka bir tartışma konusu ve size katılıyorum. Fakat lütfen bu konuyu burada tartışmayalım bambaşka bir şeye evrilip asıl soruma cevap alamıyorum o zaman. Bunun için ayrı bir konu açılıp tartışılabilir.
 
Evet bir yığılma oldu. Özel eğitim ve okul öncesine bayağı rağbet var şu sıralar. Hayırlısı olsun.
 
Tartışma olsun diye yazmadım aslında.
Sadece çalış atan yorumlarının yanında alandaki yığılmayı da içerden biri olarak vurgulamak istedim.
Anaokulu öğretmenliği severek yapanlar için çok güzel bir meslek.
İnşallah gönlünüze göre olur sizin de…
 
Niyetinizin çok farkındayım ve haklısınız. Fakat yorumlar bundan sonra başka bir şeye evriliyor ve tartışmaya dönüyor. O nedenle yazdım. Teşekkür ederim.

Konuya vakıfsanız sormuş olduğum sorular için yardımcı olabilirseniz de sevinirim açıkcası.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…