Mağaza, market vb. Yerlerde iletişim sorunları

Hillad

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2018
516
473
Arkadaşlar selamlar,
Öncelikle yaşadığım bu tür şeyler nedeniyle gerçekten kendimi iyice sorgulamaya başladım.
belki aranızda mağaza-market çalışanı vardır; onlar da umarım gerçekten tarafsız yorum yaparlar..
Sorunum şu ki alışveriş için girdiğim yerlerden bazılarında çalışanlarla iletişimsizlik nedeniyle alışveriş yapmadan çıkıp gidiyorum mecburen, ve sonra da kendime mis gibi takıntı olabiliyor.
Örnekler üzerinden gideceğim;
Bir kaç hafta önce iç çamaşırı, pijama vs. İhtiyacımın arttığını fark ettim. Gerçekten 500 Tl kadar bütçe ayırıp bir iç çamaşırı mağazasına girdim. İki görevli var ve benden başka müşteri yok. Sabah 10.30 civarı. Ben de atletlere falan bakmaya başladım sepetin içinden. Ama sepette sıralıydı zaten ben de zaten sadece bedenleri kontrol ederek aramaya başladım ki dağıtmadım ya da alt üst etmedim ki öyle dağılsa bile katlayıp yerine koyan insanlardanım, empati kurarak hep böyle yapmışımdır.
bi kız geldi, oradan bakmayın, ne istiyorsanız söyleyin dedi ama sinirli sert bir tonda konuştu ve dağıttığımı zannedip düzeltmeye yeltendi ama her şey normaldi, bi şey yoktu sonuçta. L beden atlet aradığımı söyledim, şu taraftan bakın dedi. Söyleseniz de ben de yardımcı olaydım falan dedi, ama hala sepette uğraşıyor ki dağıtmadım, biliyorum. ben de sizin karşılamanız gerekmiyor muydu dedim..kız benimle sert bir üslupla konuştuğu için bu şekilde ve normal tonda cevap verdim. O da bana çağırsaydınız gelirdim dedi yine tersleyerek. Ya arkadaşlar müşteriyim ya, ne biçim bir muhabbetin içindeyim anlayamıyorum. Ve bakmaya çalıştım askıdan, hem bulamadım; hem de güya yardımcı olacağını söylemesine rağmen ilgilenmedi gerçekten, ve çıkmaya karar verdim artık, bulamadım ve gerildim çünkü. Tam kapıdan çıkarken bir karı-koca girdi içeri ve 3. Adımlarında aynı kız onları karşılayıp buyurun nasıl yardımcı olabilirim dedi.
gerçekten çok moralim bozuldu.

Başka birini bir market çalışanıyla yaşadım.
Elimde market kartı var bi tane, amcası oğluma bi şeyler almamız için hediye etmişti. Ben de biraz alışveriş yaptım, kart ve yanımda taşıdığım nakit yetersiz geldi kasada, kartta daha fazla para var zannediyordum ama limit azmış, ve 30 tl kadar yetersiz gelince iptal ettik ve kasanın en başına dönmem gerekti pahalı ürünlerden birini çıkarıp.
sonra kasada bu kez ödemeyi yaptım, indirimlerden ürünleri sordum ve kız bana gevşek ağızla
-ne istiyoonn diye soruyor.
Ya ben mi bu dünyada fazla hassasım, bilemiyorum arkadaşlar. Ne demek ne istiyorum, bu ne biçim konuşma tarzı böyle diye sinirlenip çıktım. Ya kesinlikle tanıdığım samimi olduğum biri de değil, benden kaç yaş küçük kız.. inanın böyle konuşma durumları geriyor beni. Gerçekten alışkın değilim. Kendime saygım bunlara izin vermiyor.

Bir de oğlum özel bir kursun bursluluk sınavına girdi.
Fazlaca yanlış geldi ki normalde bu kadar yanlış çıkmaz. Kursa gidip oğlumun cevap kağıdını incelemek istediğimi söyledim, üslubum gereği gayet kibar bir tonda konuşurum zaten. Ama kadın gerçekten ters davrandı, verdi cevap kağıdını ve gerçekten de yanlış hesaplamışlar.
Yani ne bileyim, ne bir özür ne bir kusura bakmayın falan. Gayet normal bi şekilde kısa kısa cevaplar verdi ki burası özel bir kurs, belki yaz okulu için falan kayıt ettireceğim. Yani sanki bir an önce çıkıp gitsem diye..
İnsanlar mı mutsuz hep,
Tahammülü mü azaldı?
Ben mi çok fazla hassas düşünüyorum.
En son marketten gergin bir şekilde dönünce oğluma anlattım. Anne acaba giyiminde mi sorun var dedi.
Yani markete de giderken ne giyersiniz ki arkadaşlar, eşofman üzeri hırka giyip çıktım. Başörtülüyüm zaten, öyle saç -baş havalı olacak, her seferinde makyaj yapıp çıkacak kadar da bir halim yok sonuçta??
Yani bunun gibi bana tuhaf gelen durumlarla karşılaşıyorum.
Yapıcı ve anlayışla yorum yapanlara teşekkür ediyorum.

Son düzenleme:
İnsanlar mutsuz ve tahammül gerçekten azaldı. Bir de bazen gerçekten insanlar dış görünüşe göre hareket ediyor maalesef dünya böyle bi yere gidiyor
Acaba yüz ifadeniz mi yumuşak, sert ne bileyim o şekilde görünüyor.
Mesela ben market olmuyor ama Bi mağazaya girerken günaydın , kolay gelsin derim kendim bakmam asla bi bakar mısınız yardımcı olur kurunuz derim ..

Arkadaşlar selamlar,
Öncelikle yaşadığım bu tür şeyler nedeniyle gerçekten kendimi iyice sorgulamaya başladım.
belki aranızda mağaza-market çalışanı vardır; onlar da umarım gerçekten tarafsız yorum yaparlar..
Sorunum şu ki alışveriş için girdiğim yerlerden bazılarında çalışanlarla iletişimsizlik nedeniyle alışveriş yapmadan çıkıp gidiyorum mecburen, ve sonra da kendime mis gibi takıntı olabiliyor.
Bir kaç hafta önce iç çamaşırı, pijama vs. İhtiyacımın arttığını fark ettim. Gerçekten 500 Tl kadar bütçe ayırıp bir iç çamaşırı mağazasına girdim. İki görevli var ve benden başka müşteri yok. Sabah 10.30 civarı. Ben de atletlere falan bakmaya başladım sepetin içinden. Ama sepette sıralıydı zaten ben de zaten sadece bedenleri kontrol ederek aramaya başladım ki dağıtmadım ya da alt üst etmedim ki öyle dağılsa bile katlayıp yerine koyan insanlardanım, empati kurarak hep böyle yapmışımdır.
bi kız geldi, oradan bakmayın, ne istiyorsanız söyleyin dedi ama sinirli sert bir tonda konuştu ve dağıttığımı zannedip düzeltmeye yeltendi ama her şey normaldi, bi şey yoktu sonuçta. L beden atlet aradığımı söyledim, şu taraftan bakın dedi. Söyleseniz de ben de yardımcı olaydım falan dedi, ama hala sepette uğraşıyor ki dağıtmadım, biliyorum. ben de sizin karşılamanız gerekmiyor muydu dedim..kız benimle sert bir üslupla konuştuğu için bu şekilde ve normal tonda cevap verdim. Ve bakmaya çalıştım askıdan, hem bulamadım; hem de güya yardımcı olacağını söylemesine rağmen ilgilenmedi gerçekten, ve çıkmaya karar verdim artık, bulamadım ve gerildim çünkü. Tam kapıdan çıkarken bir karı-koca girdi içeri ve 3. Adımlarında aynı kız onları karşılayıp buyurun nasıl yardımcı olabilirim dedi.

Elimde market kartı var bi tane, amcası oğluma bi şeyler almamız için hediye etmişti. Ben de biraz alışveriş yaptım, kart ve yanımda taşıdığım nakit yetersiz geldi kasada, kartta daha fazla para var zannediyordum ama limit azmış, ve 30 tl kadar yetersiz gelince iptal ettik ve kasanın en başına dönmem gerekti pahalı ürünlerden birini çıkarıp.
sonra kasada bu kez ödemeyi yaptım, indirimlerden ürünleri sordum ve kız bana gevşek ağızla
Ya ben mi bu dünyada fazla hassasım, bilemiyorum arkadaşlar. Ne demek ne istiyorum, bu ne biçim konuşma tarzı böyle diye sinirlenip çıktım. Ya kesinlikle tanıdığım samimi olduğum biri de değil, benden kaç yaş küçük kız.. inanın böyle konuşma durumları geriyor beni. Gerçekten alışkın değilim. Kendime saygım bunlara izin vermiyor.

Fazlaca yanlış geldi ki normalde bu kadar yanlış çıkmaz. Kursa gidip oğlumun cevap kağıdını incelemek istediğimi söyledim, üslubum gereği gayet kibar bir tonda konuşurum zaten. Ama kadın gerçekten ters davrandı, verdi cevap kağıdını ve gerçekten de yanlış hesaplamışlar. Sıralamaya girdi yeni puanıyla.
Yani ne bileyim, ne bir özür ne bir kusura bakmayın falan. Gayet normal bi şekilde kısa kısa cevaplar verdi ki burası özel bir kurs, belki yaz okulu için falan kayıt ettireceğim. Yani sanki bir an önce çıkıp gitsem diye..
İnsanlar mı mutsuz hep,
Tahammülü mü azaldı?
En son marketten gergin bir şekilde dönünce oğluma anlattım. Anne acaba giyiminde mi sorun var dedi.
Yani markete de giderken ne giyersiniz ki arkadaşlar, eşofman üzeri hırka giyip çıktım. Başörtülüyüm zaten, öyle saç -baş havalı olacak, her seferinde makyaj yapıp çıkacak kadar da bir halim yok sonuçta??
Sizi haklı gördüm.
Iki şekilde de empati yapabilecek tecrübeye sahibim.
Satıcı oldum alıcı da .
Saticilikta güler yüz samimiyet ve Hoşgeldin karşılaması olmalı.
Alicilikta da bu beklentim oldu.
Bana da sizin dediğiniz gibi denk geldiğinde arkamı dönüp çıktım.
Ben tuccarken bana sen tatli dilinle almayacağım şeyi bile aldirtirsin derlerdi. Mutlu olurdum demek ki işimin hakkını veriyorum derdim.
Ama bazen öyle zor olurdu ki bir şeye moralim bozulur ya da birisiyle tartisirdim o sırada müşteri gelirdi.
Ben ona yansıtmamak zorundaydim.
Karşımdakinin de vaktini almamak için maskemi takar mecburen az da olsa gülümserdim.
Zor ama imkansız değil.
Bir de malesef üniversite mezunu da olsa insanlar iletişim sorunu yaşıyor.
Kimle nasil konuşulur?
Unutanlar ya da umursamayanlar var?
Böyle suratsizlar sadece müşteri kaybeder.

Son düzenleme:
Hepimiz zaman zaman böyle sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Eminim ki size düzgün davranan yerler olduğu gibi böyle davrananlar da var. Algıda seçicilik yapmayın, her yerde böyle muameleyle karşılaşmıyorsunuzdur. Bazı insanlar esnaflığı bilmiyor, ve kendileri kaybediyor. Bir de insanlar bu aralar gerçekten mutsuz genelde, ben de bunu gözlemliyorum, pandemiden beri yüzü gülen insan az. Siz üzerinize alınmayın, gerektiği yerde uyarabilirsiniz, o da değecekse tabi ama takmayın kafaya.

İnsanlar mutsuz ve tahammül gerçekten azaldı. Bir de bazen gerçekten insanlar dış görünüşe göre hareket ediyor maalesef dünya böyle bi yere gidiyor
Acaba yüz ifadeniz mi yumuşak, sert ne bileyim o şekilde görünüyor.
Mesela ben market olmuyor ama Bi mağazaya girerken günaydın , kolay gelsin derim kendim bakmam asla bi bakar mısınız yardımcı olur kurunuz derim ..
Genelde Gülümser vaziyetteyimdir ama bu da belli olmuyor maskeyle şu sıralar. Bu mağaza da ancak kalabalıksa müşterinin kendi başının çaresine baktığı bir mağazadır ama benden başka kimse yoktu ve hiç yüzüme bakmadılar ki günaydın falan desem, uzaktalardı.. yoksa merhabalar, kolay gelsin falan derim hep..

Şimdi sizin bakışınız ses tonunuz çok önemli burdan anlamak zor ama genel olarak insanlar mutsuz, tahammülsüz ve işinden memnun değil. O zaman da başka yüzlere gülmek pek mümkün olmuyor.
Normalde sakin ve gergin ortamlarda yatıştırıcı konuşurum her zaman. Öyle sert ve eleştirici bir üslubum yoktur; tartışma gereken durumlarda bile maalesef heyecan yapar ve üzülürüm. Keşke daha keskin ve ney konuşabilsem

Simdi marketlerde,satis merkezlerinde onyuz denen bir uygulama var.Yani urun dagildiginda hizlica gidip duzeltmeliler ki,ziyaretlerde deftere olumsuz not dusmesin.Kosup kendince duzeltmeye calismasi ondan.
Hos geldin ve guler yuz zaruri.Kasa & kasiyer proseduru ve uymak zorunda.
İnsanlarin tahammulu evet,yaptiklari is de agir ama sergilemis oldguklari tavirlari hakli gostermez.Sozlesmelerinde musteriye karsi nasil davranmalari gerektigi acik bir bicimde yaziyor.Siz kesinlikle haklisiniz.
Ayrica bazi magazalarda calisanlar musteri secer,giyimi kusama iyi olana 4 nala kosarken daha iddasiz ve sade gorunenlere agiz kenariyla konusmaya calisirlar.Ben anliyabiliyorum sizi.Yani size sergilenen o tavri bir bolge sorumlusu ve satis muduru gorseydi bahsi gecen kisi veya kisiler suan calisamazdi.Gerci bir ic denetci sivil gibi gelir,size davrandigi gibi davranir ve isinden olur zaten yakin zamanda.

Merhaba maalesef giyim kuşam ve duruş belirliyor bunları. Eşimle evleneceğimiz zaman saat almaya girdik kuyumcuya eşofmanlarla adam sadece bu modeller var deyip camın altindan 2-3 tane modeli işaret etti. Sonra yanımızda alilelerle gittik oraya ne modeller varmış arka taraftan getirdi etti. Maalesef ye kürküm ye dünyası. İyi giyinmeyince parası yok boşa bakıyor algısı oluyor.

Genelde Gülümser vaziyetteyimdir ama bu da belli olmuyor maskeyle şu sıralar. Bu mağaza da ancak kalabalıksa müşterinin kendi başının çaresine baktığı bir mağazadır ama benden başka kimse yoktu ve hiç yüzüme bakmadılar ki günaydın falan desem, uzaktalardı.. yoksa merhabalar, kolay gelsin falan derim hep..
Peki ses tonunuz soğuk yada itici mi acaba? Siz farkında değilsiniz.

Evet çamaşırcı satıcı kızın davranışı yanlış belki özel günündeydi yada bi sorunu vardı boş bulundu (haklı demedim bu sizi bağlamaz evet ) siz söyledikten sonra farkına vardı..

Market çalışanların geneli öyle oluyo maalesef.

Pek takmayın ya cidden. Herkes kendi ayıbını sergilermiş

Normalde sakin ve gergin ortamlarda yatıştırıcı konuşurum her zaman. Öyle sert ve eleştirici bir üslubum yoktur; tartışma gereken durumlarda bile maalesef heyecan yapar ve üzülürüm. Keşke daha keskin ve ney konuşabilsem
Bu dönemlerde aşırı kabalık olmadıkça kimseyle sert davranmam, boş veririm.kim bilir evde ne dertleri var düşünüyorum. Bir de öyle mağazalarda dershanelerde o kadar saçma sapan insanlar gelip kızdırıyorlar ki anlayışla karşılıyorum.

Giyimle kuşamla pek alakasi olduğunu sanmıyorum. Bende kasiyerlik yapmıştım zamanında. Ağır psikolojik şartlardan dolayı işimi sevmiyordum ister istemez gergin oluyor insan müşteriyede yansıyor. Evet güleryüz hosgeldin vs bunlar zorunlu ama isveren calışanına deger vermiyor.letisim sorunu sadece mağaza çalışanıyla sınırlı değil. Örneğin Fiyatlar yüksek diye gelip kasiyere sataşan müşteriler de vardı. Kasada müşteri birikirdi 2. Kasayı açın derdim kimse gelmezdi müşteriler bana bağırırdı vs. ister istemez çalışan işyerindeki bu durumlardan dolayı hem on yargılı hem tahammülsüz oluyor.

Insanlarin tahhmmül sınırları azaldi ama malesef giyim kuşamda önemli böyle yerlerde. Karsi çıkan arkadaşlar olacaktır ama kiyafete özenmezsek, bizi parasiz sandikları icin avmlerde görünmez olabiliyoruz.
Market çalışanları hep sıkıntılı zaten ona takılmayın. Onun dışında bir yerlere giderken bir tık kıyafetlere özen gösterin bide öyle deneyin isterseniz
Buarada kiyafet önemli değil diyen arkadaşlar için bir olay anlatayim :)
Eşim bir gününü arabayı temizleyeme ayırır. Çok sever en ince ayrıntısına kadar bakım yapar neyse, temizlik yaptığı yerin hemen yanında da avm var. Ama tabi temizlik yapacağı için kıyafetinide ona göre seçmişti. Eve gelmesine yakın birşey lazım oldu avmden almasını söyledim. Güvenlikten geçerken eşime nereye gideceksin diye sormuş güvenlikler 🙄

insanlar maalesef tahammülsüz, satıcılar insan seçiyor.
onların tahammülü yoksa, benim de yok.
kurumsal mağazalar, zincir marketler burada çalışanların size kötü muamele etmesine izin vermeyin. küçük yerlerde adam mağazanın sahibiyse ve yine kötü davranıyorsa oradan alışveriş yapmayın.
kimse kimseye üstelik parası karşılığında kötü muamele edemez. zaten herşey zor insanlar sadece geçim derdinde, ayırdığım küçücük bütçede bana zorbalık yapanı affetmem.
hem satıcı hem alıcı oldum. hiç kimseye kötü davranmadım. çoluk çocuğun atarıyla uğraşamam. davrananı da şikayet ederim. üstelik gözünün içine bakar, seni şikayet edicem derim. edin üşenmeyin, mutlaka uyarılıyorlar. bir daha başkasına da yapmaya cesaret edemezler.
mağazada bana sen diye hitap edene bile hayırdır der, aldığımı bırakırım.

Arkadaşlar selamlar,
bi kız geldi, oradan bakmayın, ne istiyorsanız söyleyin dedi ama sinirli sert bir tonda konuştu ve dağıttığımı zannedip düzeltmeye yeltendi ama her şey normaldi, bi şey yoktu sonuçta. L beden atlet aradığımı söyledim, şu taraftan bakın dedi. Söyleseniz de ben de yardımcı olaydım falan dedi, ama hala sepette uğraşıyor ki dağıtmadım, biliyorum. ben de sizin karşılamanız gerekmiyor muydu dedim..kız benimle sert bir üslupla konuştuğu için bu şekilde ve normal tonda cevap verdim. O da bana çağırsaydınız gelirdim dedi yine tersleyerek. Ya arkadaşlar müşteriyim ya, ne biçim bir muhabbetin içindeyim anlayamıyorum. Ve bakmaya çalıştım askıdan, hem bulamadım; hem de güya yardımcı olacağını söylemesine rağmen ilgilenmedi gerçekten, ve çıkmaya karar verdim artık, bulamadım ve gerildim çünkü. Tam kapıdan çıkarken bir karı-koca girdi içeri ve 3. Adımlarında aynı kız onları karşılayıp buyurun nasıl yardımcı olabilirim dedi.

Fazlaca yanlış geldi ki normalde bu kadar yanlış çıkmaz. Kursa gidip oğlumun cevap kağıdını incelemek istediğimi söyledim, üslubum gereği gayet kibar bir tonda konuşurum zaten. Ama kadın gerçekten ters davrandı, verdi cevap kağıdını ve gerçekten de yanlış hesaplamışlar.
İnsanlar mı mutsuz hep,
Tahammülü mü azaldı?
Ben lise dönemlerimde hatta üniversiteden mezun olduğum ilk yıl mağazada çalıştım bu kadar gevşek ağızla konuşan görmedim bende r elemandım ve her zaman naziktim sizi çok iyi anlıyorum bu kadar takılmanızda normal fakat şu şekilde düşünün alışveriş yaptınız her nereyse öncelikle sizlerinde güler yüzle ve nazik olarak cevap vermeniz gerekir belkide sizde farkında olmadan surat asıp ses tonunuzu ayarlayamafınız 🤗 bu kadar takmayın hayat böyle o an ki duygularını mümkün değil gerildiğinizmprtamları terk etmek daha mantıklı sizin yaptınız gibi 🤗

siz kim işinden memnun kim değil düşünmek zorunda değilsiniz çünkü muhtemelen siz de işinizden ya da hayatınızdaki birçok şeyden memnun değilsiniz. nasıl davrıyorlarsa öyle davranılmayı hak ederler. bu ülkede kibar ve saygılı davranılmayı hak eden 3 kişi falan var. o yüzden salon kızı çizginizden çıkın bence.

Anlattıgınız durum dış görünüşünüzle alakalı olmamalı her halimle giderim markete ne bir saygısızlık gördüm nede yaptım. aksıne ben özürlenirim dağıttım yordum sizi diye sadece silik görünmeyin. Siz diye hitap edilmediğinde neden tepki vermediniz.saygılı olmak zorundalar bir kaç kez yanlış durumlarda tepki verin özgüveniniz yerine gelir hemde uyarıcı olur

Bu benim başıma bir kez takıcıda gelmişti. Takici full doluydu ve çalışanlar da gergindi. Ben kendi halimde küpelere bakarken ordan kız geldi ne istiyorsunuz ben vereyim dedi tersleyerek.
Bende dik dik baktım hayırdır derdin ne diyerek ve ben de onu tersledim yanimdan çekti gitti.
Kusura bakmasınlar nasıl muamele ederlerse öyle karşılık görürler.

X