Evet bir lafından dönen denek ünlü örneğiyle daha karşı karşıyayız..
Leman Sam kurban bayramında attığı kurban kesimine karşı tweet'te paganların kurban vermesini mi eleştirmiş,hem de müslümanların kurban bayramında,tesadüfe bak ya..
lafı çevirmesi hiç hoş olmamış
Leman Sam,din ve ibadet düşmanlığıyla suçlandıktan sonra,'cahiller bu ibadet paganlarda da var,saldırmayın.' diye tweet atınca benim anladığım 'ben islam dininin ibadetine eleştiri yapmadım,ben hayvan kesimine karşı çıktım.' oluyor.Ama sanırım bu açıklamayı kurban bayramının ilk gününde yaptı ve aklınca kurban kesen müslümanların ışidin müslümanlık anlayışına sahip olduğu gerekçesiyle bir eleştiri yaptı.Yani kurban bayramında böyle bir açıklama yapıp,sonra müslümanlara yönelik olmadığını söylemek,tepkiden korkup döneklik yapmak oluyor bence.Başka bir zaman diliminde söylese kimse 'sen ibadetlere saygı göstermiyorsun.' diye tepki göstermezdi.Lafından dönmemiş ki.
Kurban İslam öncesi pagan inancında da vardı diye ekleme yapmış. Ki doğru, çok Tanrılı dinlerde de, pagan inançlarında da Tanrı veya Tanrılara kurban verme geleneği vardı.
Leman Sam,din ve ibadet düşmanlığıyla suçlandıktan sonra,'cahiller bu ibadet paganlarda da var,saldırmayın.' diye tweet atınca benim anladığım 'ben islam dininin ibadetine eleştiri yapmadım,ben hayvan kesimine karşı çıktım.' oluyor.Ama sanırım bu açıklamayı kurban bayramının ilk gününde yaptı ve aklınca kurban kesen müslümanların ışidin müslümanlık anlayışına sahip olduğu gerekçesiyle bir eleştiri yaptı.Yani kurban bayramında böyle bir açıklama yapıp,sonra müslümanlara yönelik olmadığını söylemek,tepkiden korkup döneklik yapmak oluyor bence.Başka bir zaman diliminde söylese kimse 'sen ibadetlere saygı göstermiyorsun.' diye tepki göstermezdi.
böyle bir açıklama ekleyince sanki ben onu müslümanlar için değil genel olarak hayvanlar için söyledim gibi bir anlatım olmuş. belki öyle söylemek istemedi ama öyle anladım ben. yine de cesaretini beğendiğim bir sanatçıdır leman sam.Lafından dönmemiş ki.
Kurban İslam öncesi pagan inancında da vardı diye ekleme yapmış. Ki doğru, çok Tanrılı dinlerde de, pagan inançlarında da Tanrı veya Tanrılara kurban verme geleneği vardı.
21. yuzyildayiz. 2014 yilinda hala hayvanlar sokak ortalarinda, kan golu icinde, coluk cocugun gozleri onunde kesiliyor, kacan danalar tufeklerle vurulup iplerle ayaklarindan bacaklarindan gerile gerile vinclere asilip kan ve eziyet icinde kurban ediliyorsa bunda yanlis giden birseyler vardir. Devlet artik bu islere bir duzen getirmeli, bahceler, sokaklar artik kan kokularindan, bagirsak diskilari kokularindan arinmali, kurban olayinin devletin belirledigi temiz ve bakimli mezbahalarda isinin ehli kasaplar tarafindan yapilmasi saglanacak kesin kural ve kanunlar getirilmelidir diye dusunuyorum.
Devlet kendi koydugu kurala, kanuna kendi sahip cikmaz, denetlemezse vatandas hic orali olmaz. Devlet bunlari goruyor ve sesini cikarmiyor. Bayram gunu denetlemesi en basit sey, sonucta kimse alip da kurbani evinin banyosunda gozlerden uzak bir yerde kesmiyor ya.. Bunun gizlisi nasil olabilir ki, koca hayvan sonucta.. Salarsin bayram gunu mufettisleri sokaklara, kesersin cezayi gordugune... Hem de bir kurban parasi kadar... Bak bakalim sokakta kesen kaliyor mu.Zaten böyle bir kural var ama halkın ne kadarı uyuyor dersen cevap verecek yüzüm olmaz, hatta şunu da söyleyeyim kurbanlıklar öyle heryerde satılmıyor, düzenleme yapıldı, şehrin belli noktalarına kurban pazarı kurulmasına müsade ediliyor, gidip ordan alıyorsun, sonra kesim için görevlendirilmiş yerle görüşüyorsun sana bir numara veriyorlar atıyorum 76 senin kurbanın kesilecek 76. kurban, sıran gelince kurbanın kesiliyor, tertemiz sana veriliyor ama halk bunu yapıyor mu? Yok bir kısmı yapmıyor, yapmayanlar hakkında yeterli denetleme var mı? Valla bir ara çok güzel denetleniyordu ama buna rağmen insanlar gizli kapaklı kendi kesiyordu, sanırım hala gizli yapıyorlar.
Biz yasalara biraz sağırız, işimize gelmez, o yüzden para cezaları ağır olmalı, hatta aslında hayvanı kendi kesmeye kalktığı için daha önce para cezası alanlara devamı halinde 1 ay hapis diyeceksin bak nasıl uyuyorlar kanuna.
Maalesef bizde ne oluyorsa hep var olan kanunların ya eksikliğinden ya da uygulamaya geçilmemesinden oluyor, halkımızda sağolsun hiç umursamadığı için bu böyle gider çünkü biz Türküz ya bize birşey olmaz, atın ölümü arpadan olsun mantığı var.
Devlet kendi koydugu kurala, kanuna kendi sahip cikmaz, denetlemezse vatandas hic orali olmaz. Devlet bunlari goruyor ve sesini cikarmiyor. Bayram gunu denetlemesi en basit sey, sonucta kimse alip da kurbani evinin banyosunda gozlerden uzak bir yerde kesmiyor ya.. Bunun gizlisi nasil olabilir ki, koca hayvan sonucta.. Salarsin bayram gunu mufettisleri sokaklara, kesersin cezayi gordugune... Hem de bir kurban parasi kadar... Bak bakalim sokakta kesen kaliyor mu.