Kültür farki hkk

daha fazla senin gibilerin olduğu ortamlara sok.
bizim durumumuz da size benziyo.
eşim benim ailemdeki erkeklerin kibarlıklarını gördükçe idrak ediyo kabalıklarını.
yine de sizinkiler gibi olamam diyo.
ben de biraz olsan yeter diyorum :KK53:
terbiye çalışmalarına devam ediyorum yani kısacası.
inşallah başarılı oluruz arkadaşım ne diyeyim :KK66::confused:

Esimde bizimkiler icin cok yumusaklar diyordu.
Oysa bizim ailenin erkegi sinirlidir (anne tarafim haric).
Bir anda parlarlar, onlar bile esime göre yumusak :KK70:
Kolay gelsin ikimizede :)

İzmire taşının.
Çok ciddiyim, son zamanlarda düşündüğüm bir durum bu.
İzmirde gerçekten farklı bir hayat tarzı sürebiliyor insanlar.
Özledim.

Aslında ben karadenız ınsanını çok severım. Eşinizin okuyupta böyle laflar etmesı garip ağzına pek yakışmaz gibi geldi :)
Ama şnu dusununce guldum çamaşır asan kocaaa :mad:
Benımmkı anca hasta olcam anca öle asar:KK43:

Eşim asar da toplar da.
abileri de gülüyor.
ama onlar erkek, elbette böyle erkekler görmek istemiyorlar, ucu kendilerine gelmesin, siz neden gülüyorsunuz ki?

Eşim asar da toplar da.
abileri de gülüyor.
ama onlar erkek, elbette böyle erkekler görmek istemiyorlar, ucu kendilerine gelmesin, siz neden gülüyorsunuz ki?
ben mı neden gülüyorum ?

Aynı dert bizde de var maalesef
Eşimle yalnızken herşey normal ama akrabaları geldiğinde 365 derece değişiyo özellikle annesi geldiğinde
Mutlaka sonrası tartışma olur

Kadın erkek egemen kültürü ile yetişmiş ve yetiştirmiş eşimin üzerinde çok büyük etkisi var

Bişey yapmaya kalksa eşime alaylı konusuyo hanım köylü olmuşsun der gibi
Herkese eşimi çok sert birisi olduğunu asla hanımının sözünü dinlemez kendi başına buyruk o ne derse sözünden çıkmaz diye anlatır

Geri bu lafları duyduğumda sinirim zipliyo eşimle tartışıyoruz maasaef

eşimin ailesi de buna yeltendi.
eşim tek sözüyle susturdu, ben yardım etmekten memnunum diye, hem elbette yapıcam dedi.
bunu derken de hiç hanım köylü görünmüyordu yani, gayet sert :)
şimdi pek laf eden olmaz.

Esimde bizimkiler icin cok yumusaklar diyordu.
Oysa bizim ailenin erkegi sinirlidir (anne tarafim haric).
Bir anda parlarlar, onlar bile esime göre yumusak :KK70:
Kolay gelsin ikimizede :)

aynen ben de kendi ailemin erkeklerini sinirli ve kaba bile bulduğum olurdu.
ama eşimi görünce, bizimkiler kibarlıkta zirveymiş resmen :KK70:
şimdi baktım bizimkiler eşimin gözünde çok kibar, ben de diyorum artık: bak hayatım görüyosun işte en kabamız öyle bizim..:KK8:
ve kabalığı olduğunda hemen tatlılıkla ikaz ediyorum hiç esgeçmiyorum.
yapa yapa biraz yola geldi.
inşallah daha iyi olur:KK68:

Evet şöyle gozumun onunde canladırdım ve komık geldı. Yasakmı gülmek?

yok yasak değil de, bana göre garip.
hani;
bir su bardağının içinde su olunca bakıp gülmezsiniz,
bir sekreteri telefonla konuşurken görünce gülmezsiniz, bir köpeği havlarken görüp gülmezsiniz.
Normaldir. Çamaşır asan koca benim için normaldir, garip bir durum varmış gibi gülünmesi dikkatimi çekti sadece.

Tek bir konuyu açığa kavuşturmak istiyorum.
Eşinizin ailesinin yaşam biçiminin karadenizlilerle alakası yoktur.
Kaldı ki karadeniz oldukça büyük bir bölge olduğundan, kendi içlerinde bile birçok kütüre, etnik kökene, örf ve adete sahiptir.
Annem ve sülalesi karadenizlidir, büyük şehirlerinden birinin ilçesinde yetişmişler.
Erkekler kadar kadınlar da özgürlüğe sahiptir.
Kadın ve erkek o yörede bundan 40 yıl öncesi de dahil olmak üzere beraber çalışır, kazanır, yer ve içer.
Eve erkeğin geç gelebildiği kadar kadın da gezer akşamları, bir aitlik duygusu olmadan.
İstediği kıyafeti giyebilir, istediği dostuyla görüşebilir.
Bir kere bile aile içi şiddet olayını duymuşluğum yoktur ama erkekler kendi içlerinde biraz 'adam' olmakla övünürler.
Oraya tatile gittiğimizde bile biz gece 12-1 de eve girerdik küçücük çocukken, böyle anlatayım.
Orada evin hakimi kadındır her konuda.
Aynı İzmir gibi sahil kenti olması dolayısıyla, denk kültüre sahiptir birçok karadeniz ili.
İzmir'de de uzun yıllar yaşamışlığım, kültüründe harmanlaşmışlığım vardır.
Bu sebeple duruma açıklık getirmek istedim, eşinizin ailesinin farklı kökenli olduğunu ve bu kültür dışında ayrı bir hayat sürdüklerini düşünüyorum.
Sanmayın ki yaşayış biçimleri o böleye aittir.

İzmire taşının.
Çok ciddiyim, son zamanlarda düşündüğüm bir durum bu.
İzmirde gerçekten farklı bir hayat tarzı sürebiliyor insanlar.
Özledim.

Düsünüyorum bunu aslinda. Orda dahada yumusar gibime geliyor. Ama tasinmak öyle kolay degil hemen.

Düsünüyorum bunu aslinda. Orda dahada yumusar gibime geliyor. Ama tasinmak öyle kolay degil hemen.

bende bu aralar deli cesareti var sanırım, her şey kolay geliyor.
İzmire taşınabilirim de, aynı gözüpeklikle yurt dışına da taşınabilirim.
Sanırım yaş hanesinde 30u görmenin etkileri :)

Eskiye göre değiştiyse bu da bir gelişme ve güzel bir şey.
Ufak tefekler de tatlı dille halledilir :KK66:

Benim eşim Trabzon Tonya'lı
Asabi ve huysuz bir yapıları var evet ama kabadayıvari değiller
Biraz sakin olması için telkinde bulunuyorum ama bir yere kadar, nevri döndüğü zaman önünden çekilmeyi öğrendim
Bu asabiyet eşleri kapsamıyor en azından bizim evde, ev içinde huyu son derece yumuşaktır, beni incitmemeye çok dikkat eder. Ancak ne eğitimi alırlarsa alsınlar bu asabi yapı onların coğrafyalarında var, böyle doğup böyle büyüyorlar tamamen değişebileceklerine inanmıyorum. Şiddete eğilimli yetiştiriliyorlar ve bu kadar silinebilir bilemiyorum. Yaş geçtikte duruluyorlar birazda zaman lazım işte. %100 bir değişim beklemeyin, o coğrafya da sakin, kavga edemeyen, silah kullanamayan erkek adamdan sayılmıyor maalesef, biz ne kadar sevmesek de yapıları böyle, bu arada bende Karadenizli'yim öfke genetik sanırım, orada büyümedim ama zaman zaman bende onun gibi olabiliyorum

yok yasak değil de, bana göre garip.
hani;
bir su bardağının içinde su olunca bakıp gülmezsiniz,
bir sekreteri telefonla konuşurken görünce gülmezsiniz, bir köpeği havlarken görüp gülmezsiniz.
Normaldir. Çamaşır asan koca benim için normaldir, garip bir durum varmış gibi gülünmesi dikkatimi çekti sadece.
senın ıcın normal olan sey benım ıcın normal değilse gülerim :63:

Tek bir konuyu açığa kavuşturmak istiyorum.
Eşinizin ailesinin yaşam biçiminin karadenizlilerle alakası yoktur.
Kaldı ki karadeniz oldukça büyük bir bölge olduğundan, kendi içlerinde bile birçok kütüre, etnik kökene, örf ve adete sahiptir.
Annem ve sülalesi karadenizlidir, büyük şehirlerinden birinin ilçesinde yetişmişler.
Erkekler kadar kadınlar da özgürlüğe sahiptir.
Kadın ve erkek o yörede bundan 40 yıl öncesi de dahil olmak üzere beraber çalışır, kazanır, yer ve içer.
Eve erkeğin geç gelebildiği kadar kadın da gezer akşamları, bir aitlik duygusu olmadan.
İstediği kıyafeti giyebilir, istediği dostuyla görüşebilir.
Bir kere bile aile içi şiddet olayını duymuşluğum yoktur ama erkekler kendi içlerinde biraz 'adam' olmakla övünürler.
Oraya tatile gittiğimizde bile biz gece 12-1 de eve girerdik küçücük çocukken, böyle anlatayım.
Orada evin hakimi kadındır her konuda.
Aynı İzmir gibi sahil kenti olması dolayısıyla, denk kültüre sahiptir birçok karadeniz ili.
İzmir'de de uzun yıllar yaşamışlığım, kültüründe harmanlaşmışlığım vardır.
Bu sebeple duruma açıklık getirmek istedim, eşinizin ailesinin farklı kökenli olduğunu ve bu kültür dışında ayrı bir hayat sürdüklerini düşünüyorum.
Sanmayın ki yaşayış biçimleri o böleye aittir.

Tabiki herkes ayni degil. Is yerimde Ordulu bir bayan var mesela, eside ordulu hicte öyle degiller, kadin gayet rahat kocasi sakin. Genelleme yapmayi sevmiyorum aslinda, yapmamakta lazim, ama sayi olarak baktigimda cogu böyle. Özellikle dogu karadeniz bölgesi. Kabadayilik disinda huysuzluk, sertlik, asabiyet var.

'' Esime ve ailesine göre ise siddet, dayak, kumar, uyusturucu gibi seyler yoksa o insan iyidir, bunlar yoksa ahlakli görülür o insan, huysuz olabilir gecimsiz olabilir (özellikle erkek) ama problem olarak görülmez bunlar.''
Eşim Giresunlu, kendisi ve ailesinin düşüncesi bu. O yüzden ben ne anlatsam anlatayım bir işe yaramıyor. Sonuçta o iyi bir koca :-( Karadenizliler sinirli oluyor biraz. Birde eşine yardımcı olmuyorlar( En azından bana öyle biri denk geldi:-)

senın ıcın normal olan sey benım ıcın normal değilse gülerim :63:

aslında polemiğe gerek yoktu, ilk sorduğumda "benim için normal değil" demeniz yeterliydi.
elbette herkesin evliliği kendine, eşinizle aynı fikirde iseniz ne kadar güzel.

Merhabalar
Internette gezinirken sayfayi gördüm yeni üye oldum. Amacim memleket ayrimi yapmak felan degil, derdimi paylasip cözüm bulmak. Aslinda dertte sayilmaz bu, fakat cözümlemem gereken bir durum diyebilirim.

Esimle flört, nisanlilik, evlilik toplamda 7 senelik bir iliskimiz var. Ikimizde üniversite mezunuyuz. Kendisi karadenizli fakat dogma büyüme istanbullu ama geleneklerine cok baglilar ailece. Ben ise izmirliyim, hayatimin bir kismi izmirde diger bir kismida istanbulda gecti. Birbirimizi seviyoruz ancak kisilik, yetistirilme tarzi, mentalite olarak farkliyiz. Ben kadin-erkek esitligi olan bir ailede yetismis biriyim, esim tam tersi erkegin egemen oldugu bir ortamda. Benim cevremdeki insanlar genellikle sakindir, kavga gürültü yoktur, iyi bir insan olmak icin saygili olmak sarttir (alkol, aldatma, siddet zaten olmamasi gerekir ve bunlar yoksa birinde iyi bir insan o denilmez, ahlaka bakilir). Esime ve ailesine göre ise siddet, dayak, kumar, uyusturucu gibi seyler yoksa o insan iyidir, bunlar yoksa ahlakli görülür o insan, huysuz olabilir gecimsiz olabilir (özellikle erkek) ama problem olarak görülmez bunlar. Kavgaci bir mahallede büyümüs, racon kesme, kabadayilik, vurduk kirdik bir sekilde yetismis. Simdi karadeniz kültürü ile ne alakasi var diyeceksiniz. Tamamen onunla alakasi olmasada, yinede var. Bu vurduk kirdik olaylarini aile olarak tasvip etmeselerde bu gibi olaylara yinede bize göre cok normal bakiyorlar. Esimin cevresinde karadenizliden baska kimse neredeyse yok kadar az, is arkadaslari disinda kimse yok hatta görüstügü. Ve bakiyorum cevresindeki karadenizli olan bütün erkekler istisnasiz hepsi öyle.
Esim benimle evlendikten sonra cok sükür degisti biraz. Biraz kendi ortamlarinda uzaklasip baska dünyaya karisinca herseyin heyt hüyt'den ibaret olmadigini anladi. Evde bana hic ama HIC yardim etmezken son bir yildir artik camasilari asiyor, bulasiklari yikiyor vs vs. Bu degisime ragmen hala biraz kabadayi tavirlari var ve benim cevremle oturup kalktigimizda insanlar bunu hemen farkedip garipsiyorlar. Üzülüyorum esim adina cünkü kendi ortamlarinda kapali bir kültürde yetismis oldugu icin baska kültürlere ve ortamlara ayak uydurmakta zorlaniyor biliyorum.

Bazen bakiyorum cok dogal efendi bazende kabadayilasiyor konusmalari felan. Esimin bu kabadayi hallerinden vazgecmesi icin ne yapabilirim? Ve en nefret ettigim "biz vurduk, su kavhayi yaptik, sunu söyle dövdük" muhabbetleri. Bunlardan vazgecirmek istiyorum. Tavsiyeleriniz?

Bir TRabzonlu olrak cevap vereyim:

Babam evi temizler, yemek yapar, eve annemden önce geldiği için annem gelmeden sofrayı hazırlar, toplar vs vs.
Amcamlar da aynıdır, eşler el üstünde tutulur.
Ben evliyim eşim de Trabzonlu. O da her şeyi yapar. Mesela Annemlere gidiyorum okulum onların bulunduğu şehirde geldiğimde ev tertemiz olmuş, mutfak dahil temiz, çamaşırlar yıkanmış kurutulmuş,camlar silinmiş oluyor. Bana ütü ve toz kalıyor.

Heyt höyt konusuna gelince sanırım ben de öyle olduğumdan pek garip gelmiyor :) çabuk parlarlar çabuk sönerler.

Ama alkol, kumar, kahve, şiddet bunların normal sayıldığı bir yer yoktur sanırım.

aslında polemiğe gerek yoktu, ilk sorduğumda "benim için normal değil" demeniz yeterliydi.
elbette herkesin evliliği kendine, eşinizle aynı fikirde iseniz ne kadar güzel.
Evet canım aynı fıkırdeyım . Polemıgede girmedım senın neden guldun demen saçma oldu.
Ayrıca ben zaten ota b*ka gülerim :KK70: Güleçim napim

X