çiğ balık köpekler için oldukça zararlıdır.
bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
SOMON:
Çiğ somonun tüketilmesinden 5 ila 7 gün içerisinde ortaya çıkıyor. Semptomları lethargy (uyuşukluk diye biliyorum ama tıpta başka anlamı varsa yanlış olmasın) ve aneroksiya. ılk 2 gün vücut sıcaklığı 40- 41 dereceya çıkart sonra normale döner. 4. gün sürekli kusma hali görülür. Kusmayı kanlı ishal takip eder. Dışkı genellikle parlak sarı renktedir. Önlemesi ise basittir, köpeğinize çiğ balık verilmeyecektir.
SOĞAN SARIMSAK:
Köpekler soğan tükettiklerinde hemolitik anemi görülür. Soğanın pişmiş ya da çiğ olmasının bu durumda pek de bir etkisi yoktur. Köpekler küçük dozlardaki soğanı tolere edebilirler. Dr. Richards'a göre (kimdir bilmiyorum) köpeğe pişmiş soğan verilmesi pek de zararlı değildir ancak soğan içeren bir gıdada et suyu tarzında soğan içeren birşeyler eklenilmemelidir.
ÜZÜM- KURU ÜZÜM:
Üzüm ve kuru üzümlerin fazlası köpeğimiz için toksik. Belirtileri kusma ishal böbrek yetmezliği olarak ilk 24 saat içinde kendini gösteriyor. Köpeğin kurtulma şansı yüksek ancak böbreğe zarar verebiliyor. 3-4 adet üzüm zehirlemeye yol açmıyor ancak masadan 1 tabak dolusu üzüm kaybolursa paniklemenizde hiç sakınca yok.. Hemen veterinerinizi arayın.
MANTAR:
Birkaç tip mantarın tüketilmesi toksik etkiye yol açıyor. Amanita Phalloides en zehirli olanı. Diğer Amanita tipleri onun kadar zehirli değil. Karaciğer ve nerolojik rahatsızlanmalara yol açar..
BROKOLı:
Dietteki brokoli miktarının %10u geçmesi gastrointestinal rahatsızlıklara neden olur. Bu oran %25in üzerinde çıkarsa ölümcüldür. Brokolideki toksik ingredient (içerik)Bothiocyanate'dır. (Cyanate siyanür değil miydi?)
Ancak brokoli içerdiği bioflavinler ve kansere karşı koruyucu etkisi olması sebebyile az da olsa diyette verilmelidir.
Alıntı 3:Soru: Köpeklerimiz için Zararlı gıdalar nelerdir?
Cevap: ınsanların yedileri bazı gıdaların çeşitli hayvanlarca da yenmesinde sakınca yoktur ama köpeklerin farklı metabolizmaları yüzünden onlarda tehlikeli olabilir.
Bazıları sadece basit sindirim sorunlarına yol açar halbuki bazıları ciddi hastalıklara sebep olur,hatta ölüme bile yol açabilir.
Köpekler aşağıda ki listedeki gıdalarla (Kasten yada istemeyerek) beslenmemelidirler
(Listede eksikler bulunabilir bunları zaman içinde tamamlayacağız)
Alkollü meşrubatlar = Sarhoşluk, koma, ve ölüme sebep olabilir.
Bebek maması = Soğan tozu içerebilir.Köpeklerde zehirlenmeye sebep olabilir.Fazla miktarda verilmesi beslenme sorunlarına yol açabilir.
Balık Kılçığı,Kümes hayvanları kemikleri ve diğer et kaynakları kemikleri = Sindirim sistemini tıkayabilir yada yırtılmalara sebep olabilir.
Kedi Maması = Genel olarak çok yüksek protein ve yağ ihtiva eder. Egzema ya ve yağlanmaya sebep olur.
Çikolata,Kahve,Çay ve diğer kafeinler = Köpekler için Zehirli olabilen ve kalbi ve sinir sistemini etkileyebilen kafein, theobromine, veya theophyllineyi içerir..
Turunçgil özütleri (limonata vs) = Kusmaya sebep olur
Yağlı Garnitürler = Pankreas ı yorar ve pankreatit hastalığına sebep olur
Üzüm ve kuru üzüm = Böbreklere zarar verebilen bilinmeyen bir toksini içerir
Şerbetçiotu = bilinmeyen bileşiği Soluğun kesilmesine,kalp atışının hızlanmasına,yüksek ateşe,nöbet ve felçe hatta ölüme sebebiyet verir.
ınsanlar için olan demir içeren vitaminler = Sindirim sistemine zarar verir ve Karaciğer ve böbrekler dahil pek çok organ için zehirlidir.
Karaciğer (Fazla miktarda) = Kasları ve kemikleri etkileyen A vitamini zehirlenmesine sebep olur.
Fındık-ceviz türevleri = Sindirim sistemini,sinir sistemini ve kasları etkileyen zehir içerir.
Haşhaş-Kendir-Kenevir = Kusma ile sinir sistemine baskı uygular,kalp hızını artırır.
Süt ve Süt ürünleri = Bazı büyük köpekler ve kediler Laktoz u sindirecek yeterli enzim e sahip değildir.Bu diyare’ ye sebep olur. Evcil hayvanlarımız için Lactose-free süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Küflü , Bozuk Gıdalar = Çeşitli ve fazla toksin zehirlenmeye,kusmaya diyare’ye sebep olur ve pek çok organı etkiler.
Mantar = ıçeriğindeki toksinler tüm vücut sistemini etkiler..Şok’a hatta ölüme sebep olabilir.
Soğan ve sarımsak (çiğ,pişmiş yada tozu) = ıçeriğindeki sulfoxide ve disulfide kırmızı kan hücrelerine hasar verir ve kansızlığa sebep olabilir.Kediler köpeklere oranla bu gıdalara daha duyarlıdır.
Sarımsak,Soğana nazaran daha zehirsizdir.
Trabzon Hurması = Çekirdekleri bağırsakta tıkanmaya ve incebağırsak iltihabına sebep olabilir.
Şeftali ve erik çekirdeği = Sindirimle ilgili risalenin engeline sebep olabilir
Patates,Ravent,Domates ve Patates – Domates püresi = Sindirim,sinir ve üriner sistemi etkileyen oksalat ( oksalik asit) içerir. Daha çok çiftlik hayvanları için sorundur.
Çiğ Yumurta = Avidin denen bir enzim içerir,Biotin azalmasına sebep olur (bir B vitamini) Bu cilt ve tür problemleri görülmesine sebep olabilir.
Çiğ yumurta Salmonella ya sebep olabilir
(Salmonella.= zehirlenmeye sebep olan bir mikrop/bakteri)
Çiğ Balık = Thiamine (Bir B Vitamini) eksikliğine sebep olur. Buda iştah kaybına,Nöbet ve felçe,ciddi vakalara hatta ölüme sebebiyet verebilir.
(Ne kadar çok çiğ balık verilirse bu ortak sonuçlara o kadar yaklaşılır)
Tuz = Fazla alındığında eletrolit dengesini bozar.
Taze Fasulye = Sindirim sistemini tuzağa düşürür. “Yabancı vucut bağı” da denir.
Şekerli Gıdalar = Obeziteye,diş problemlerine ve şeker hastalığına sebep olabilir.
Artık Yemekler = (Masadan arta kalanlar) = Artık yemekler dengeli beslenme öğesi değildir.
Kendi beslenme gıdalarının %10 unu asla geçmemelidir.Et atıkları yağ içerebilir,kemikler ise besin değildir.
Tütün = ıçeriğindeki nikotin sindirim ve sinir sistemini etkiler.Kalp ritminde aşırı hızlanmaya,inme’ye,koma’ya ve ölüme sebep olabilir.
Mayalı Hamur = içeriğindeki gazlar sindirim sisteminde sorunlara,ağrıya ve mide-bağırsak yırtılmalarına sebep olabilir.